En annen ting som skiller seg fra når vi startet lesesirkelen, er at den gangen leste vi den boken som ble valgt enten vi hadde lyst eller ikke. Og ofte fikk vi mest ut av de bøkene vi hadde motstand mot. Sånn er det ikke lenger. Jeg har bare vært med på en lesesirkel utenom bokelskere, men alle var da med på å lese den boken som ble valgt. Folk har det travelt, det forstår jeg, men det brer seg en negativitet, når den ene etter den andre melder pass.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Det er lav aktivitet, og ikke så mange som deltar i stemmegivning og diskusjoner rundt bøkene. Det er vanskelig å si om det er fordi man ikke synes bøkene og konseptet passer, eller om det er fordi vi har en stor andel av passive medlemmer som ikke hadde vært med uansett.

Selv har jeg lest 2-3 bøker i lesesirkelen hvert år de siste årene, noen flere for flere år siden. Jeg er sjelden med i diskusjonen. På den siste avstemmingen er det for eksempel ingen av bøkene jeg kunne tenke meg å lese, derfor deltar jeg ikke.

Nå har ikke jeg sett nøye på bokutvelgelsene den siste tiden, men hvis det kun er et fåtall som foreslår bøker, så blir lesesirkelen sine bøker en refleksjon av ønskene/smaken til noen få. Jeg foreslår sjelden bøker, da jeg har erfaring med at mine forslag som regel ikke blir valgt (med noen unntak).

Så hva kan vi gjøre?
Noen tanker:
- Vi må få sjekket opp hvor mange som ønsker å være med videre av de som er registrert i lesesirkelen.
- Skulle vi hatt faste datoer for når vi starter å lese? Det kan gjøre det lettere å følge med/holde oversikt.
- Vi kunne bestemme et maks antall for bøker som skal leses i løpet av et år, for eksempel 5 eller 6. Mer enn dette tror jeg er for mye til at man rekker å henge med, i tillegg til de andre leseprosjektene vi sikkert har.
- Vi må få folk til å foreslå flere bøker.
- Det med at vi må gi stemme til to bøker eller mer - trenger vi å ha den regelen? Det har noen ganger hindret meg fra å stemme, da jeg ofte kun ønsker å gi en stemme.
- Harald K sitt forslag om å justere stemmereglene virker bra. Jeg er imidlertid ikke av den oppfatning at vi trenger påminnelser og oppmuntringer for å være med hele tiden. Det kan fort virke masete.
- Jeg er enig med Inngunn S og gretemor om dette med litteraturanalyse, da jeg ikke er helt der selv heller.

Det hadde vært fint om alle (eller de fleste) av dem som er registrert som deltakere kunne svare i denne tråden til Torill, så vi får vite hva vi alle tenker :)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Har forsøkt å komme inn på tråden i går og idag uten hell. Det må kanskje lages en ny tråd? Den er veldig lang.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har heller ikke noe til overs for "litteraturanalyser". Føler det ofte går over hodet på meg, og min forståelse i dag er at vi forstår det vi leser forskjellig. "Krangler" om hvem som forstår best, fikk meg til å trekke meg for noen år siden. Mener å huske at før var nysgjerrigheten/undringen i høysetet, ikke "litteraturanalyser."

Vet ikke om det er mulig å komme tilbake dit igjen, men vet at mange av de beste opplevelsene har jeg hatt sammen med dere.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har gjort de samme betraktningene uten å ha noen gode ideer for å få opp aktiviteten. Føler at jeg selv har lite å bidra med. Noe av grunnen kan være bøkene som blir valgt, noe at jeg ikke kan fordra «litteraturanalyse» - jeg bare liker å lese. Samtidig er det alltid en berikelse og noen ganger fantastisk å lese andres kommentarer og forståelse av tekst.
Dersom lesesirkelen består, vil jeg være med å lese de bøkene jeg ikke har lest tidligere, med noen få unntak.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Hei

Jeg la ut følgende spørsmål i valgtråden som jeg flytter over i ny tråd her nå:
"22 personer står oppført i hovedtråden. Er det tid for å reflektere over fortsettelsen av lesesirkelen?"

Jeg har administrert Lesesirkelen 2021 i over 2 år nå - først som vikar for Kjell en tid og så tok jeg over i 2021. En del personer har meldt sin interesse underveis, og som sagt, så står 22 navn oppført i hovedtråden, men aktiviteten har vært dalende. Færre skriver i diskusjonstrådene, og denne gangen kom det bare 3 forslag til bøker å lese i lag. Det hadde vært greit å høre fra dere vedr. interessen for å lese i lag og diskutere bøkene.

Ikke glem å gå inn å stem da :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Husk å stemme

Kan lage en ny tråd

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Er det tid for å reflektere over fortsettelsen av lesesirkelen?"

Skal vi lage en ny tråd hvor vi diskuterer det, eller skal vi snakke om det her i denne tråden?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det står at jeg leser 3 bøker for tiden. 2 av disse er "langlesing", dvs at jeg må lese litt nå og da på grunn av materialet.

Den ene boka er en roman på italiensk, Esco a fare due passi, av Fabio Volo - funnet til meg på en bokhandel i Italia etter mitt ønske om en lettlest, kort bok :)

Den andre boka er på engelsk, The tree of Yoga, av B.K.S. Iyengar. Iyengar var en indisk lærer i yoga og forfatter. Han er grunnleggeren av stilen yoga som trening, kjent som "Iyengar Yoga", og ble ansett som en av de fremste yogaguruene i verden. Boka er ganske kort, men den er så komprimert med kunnskap at den må fordøyes over lang tid.

Den tredje boka er en roman som jeg startet på i ferien, som ikke fenget helt, og som har blitt liggende mens jeg har lest andre ting. Tror ikke jeg skal lese videre i den.

Så nå funderer jeg på hva jeg skal starte å lese.

Riktig god helg til alle bokelskere!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk for at du skrev litt om denne boka. Den står på lista mi. Uhyre viktig å få mer informasjon om situasjonen Israel-Palestina! Jeg kan også varmt anbefale Morgen i Jenin, av Susan Abulhawa som jeg leste for endel år siden.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Til Lesesirkelen av 2021
Ikke så mange forslag denne gangen - men vær med å stem på de 3 bøkene som er foreslått.

22 personer står oppført i hovedtråden. Er det tid for å reflektere over fortsettelsen av lesesirkelen?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Frist for å avgi stemme er Lørdag 11.november 2023 kl. 18:00

DENNE TRÅDEN SKAL BRUKES KUN TIL STEMMEGIVNING.
(Unntak: Innlegg for å løfte tråden)

Du stemmer ved å klikke på "Godt sagt".
Du må stemme på minst to bøker.
Stemmer kan trekkes tilbake underveis, men ved fristens utløp må du ha stemt på
to bøker eller flere.

Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden) kan avgi stemmer.
Dersom to eller flere bøker deler førsteplassen, må vi ha ny(e) valgomgang(er).
Nedenfor følger en liste (nye tråder) over de nominerte bøkene.

Og for de som måtte lure:
+ 1 stemme i teksten er en stemme fra meg da jeg som trådstarter ikke kan stemme ved å trykke "Godt sagt" på egne innlegg.

Godt valg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vær med å stemme denne uken!
Ny tråd: Valg av ny lesesirkelbok (LS2021) - EV16

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leser «Palestina, Israels ran, vårt svik» av Odd Karten Tveit. I korte bolker om gangen, for dette gjør vondt.

Hovedinnholdet i boken er lagt til tiden fra 1948, da staten Israel ble opprettet, og frem til i dag. Men Tveit trekker også tråder tilbake til slutten av 1800-tallet da ideen om en egen jødisk stat tok form, og sionistbevegelsen vokste frem under dens grunnlegger østerrikeren Theodor Herzl.

«I denne boken dokumenterer jeg hvordan sionismens ledere brukte politisk press og vold for å skape en jødisk stat i det historiske Palestina. Europeiske og amerikanske ledere var publikum til hendelsene uten å gripe inn. Jeg legger frem ny kunnskap om Israels overfall og massakre i 1948 og om kolonialiseringen som fant sted.» (side 11)

Det er interessant å merke seg at mye av den nye dokumentasjonen Tveit legger frem, er skaffet til veie av yngre, israelske historikere etter at de offisielle arkivene ble åpnet.

Tveits bok går grundig gjennom hvordan den israelske staten målbevisst og suksessivt har tilranet seg stadig mer av det som skulle være palestinernes land. Om okkupasjonen av Vestbredden og Gaza, om daglig vold, trakassering og undertrykkelse av det palestinske folket. Hendelser som bare sporadisk har nådd norske og vestlige medier. Og om den ulykksalige Oslo-avtalen i 1993.

«Oslo-avtalen er den nest største seieren i sionismens historie. Bare etableringen av Israel i 1948 var større.» Den israelske forfatteren Amos Oz. (side 168).

Tveit har stor kunnskap om sitt felt, han bruker sine egne observasjoner og studier gjennom tiår, og en rekke ulike kilder. Dette er en bok som setter dagens (oktober-november 2023) grufulle overgrep i Midtøsten i perspektiv og gir en forståelse for hvordan dette kan skje.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jeg liker også Murakami, virker som det er samme tema i din bok som i min :)
Det jeg leser er sakprosa om bruk av kunst i psykoterapeutisk behandling.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så deilig med en oval helg, jeg håper den blir fin. Lesestoffet ditt er det «jaffal» ikke noe å si på. Denne helgen skal jeg lese om relasjon, kropp og kunst.

Ønsker alle god fredag og en finfin helg!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Har ikke sett junior-versjonen, men det er lett å tenke seg at barnebokforfatter Mats Wänblad har villet tilpasse deler av Anders Hansen sitt budskap til barna selv. Mye av det Hansen skriver om er jo nettopp viktig å implementere mens hjernen er ung og i utvikling.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for at du deler tallene og oppfordrer til lignende valg, merker at jeg heier på deg.
Så viktig tema. Etter at jeg leste «Skjermhjernen» og «Ekko», ble det ikke mindre viktig.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dette er dessverre ikke nummer 3 i serien. En av anmeldelsene på goodreads.com sier: Blatant money grab recycling a short story originally published in 2014.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne boken tiltalte meg, fordi jeg har vokst opp i det ytterste nord og jeg syns det ville være unikt å reise tilbake til år 1599. Det er liten tvil om at det ligger mye arbeid bak en bok som denne, og det er imponerende i lese om aktiviteten i nordområdene på denne tiden og om besluttsomheten til den purunge kong Christian.

Forventet meg nok litt flere detaljer i beretningene, men jeg glemte vel et øyeblikk at tastaturet ikke var oppfunnet. Det de to følgesvennene har skrevet ned er ganske ulikt, og det gjør også fortellingen mer interessant. Her kan man lese om alt fra planter og dyr til forhandlinger om hav- og landområder og rettigheter i nord.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Egil StangelandAmanda AKirsten LundNabodamaPer LundMarit HøvdePiippokattaTerje MathisenBjørn SturødBård StøreIreneleserEivind  VaksvikKaramasov11JoakimMorten BolstadKjell F Tislevollingar hHeidi LBjørg L.Linda NyrudAnneWangJulie StensethLilleviAstrid Terese Bjorland SkjeggerudDemeterOdd HebækAnn-ElinHelena EAnniken RøilAvaChristofferBenedikteTralteMorten MüllerEvaMonica CarlsenmarvikkisMorten JensenDaffy EnglundTove