Jeg leser «Palestina, Israels ran, vårt svik» av Odd Karten Tveit. I korte bolker om gangen, for dette gjør vondt.

Hovedinnholdet i boken er lagt til tiden fra 1948, da staten Israel ble opprettet, og frem til i dag. Men Tveit trekker også tråder tilbake til slutten av 1800-tallet da ideen om en egen jødisk stat tok form, og sionistbevegelsen vokste frem under dens grunnlegger østerrikeren Theodor Herzl.

«I denne boken dokumenterer jeg hvordan sionismens ledere brukte politisk press og vold for å skape en jødisk stat i det historiske Palestina. Europeiske og amerikanske ledere var publikum til hendelsene uten å gripe inn. Jeg legger frem ny kunnskap om Israels overfall og massakre i 1948 og om kolonialiseringen som fant sted.» (side 11)

Det er interessant å merke seg at mye av den nye dokumentasjonen Tveit legger frem, er skaffet til veie av yngre, israelske historikere etter at de offisielle arkivene ble åpnet.

Tveits bok går grundig gjennom hvordan den israelske staten målbevisst og suksessivt har tilranet seg stadig mer av det som skulle være palestinernes land. Om okkupasjonen av Vestbredden og Gaza, om daglig vold, trakassering og undertrykkelse av det palestinske folket. Hendelser som bare sporadisk har nådd norske og vestlige medier. Og om den ulykksalige Oslo-avtalen i 1993.

«Oslo-avtalen er den nest største seieren i sionismens historie. Bare etableringen av Israel i 1948 var større.» Den israelske forfatteren Amos Oz. (side 168).

Tveit har stor kunnskap om sitt felt, han bruker sine egne observasjoner og studier gjennom tiår, og en rekke ulike kilder. Dette er en bok som setter dagens (oktober-november 2023) grufulle overgrep i Midtøsten i perspektiv og gir en forståelse for hvordan dette kan skje.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Virker som høyst aktuelt å lese dette med mye faglig interresant stoff. Ønsker at fred skal treffe og tenker på hvor forferdelig håpløs situasjonen ser ut for de sivile. Håper du får en god lesning og god helg :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for at du skrev litt om denne boka. Den står på lista mi. Uhyre viktig å få mer informasjon om situasjonen Israel-Palestina! Jeg kan også varmt anbefale Morgen i Jenin, av Susan Abulhawa som jeg leste for endel år siden.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Fikk nyss en bok her på Bokelskere som jeg har bestilt

  • Sønn av Hamas av Mosab Hassan Yousef
    (Den gripende og sanne historien om en "insider" i Hamas som fornektet sin voldelige skjebne og som nå risikerer alt for å avsløre hemmelighetene til den ekstreme islamistorganisasjonen og vise verden en vei til fred. Siden han var en liten gutt, fikk Mosab Hassan Yousef se denne farlige terrororganisasjonen fra innsiden. Som den eldste sønnen til Sheikh Hassan Yousef, en av grunnleggerne av Hamas, ble han formet til å overta hans arv, politikk og status. Men alt forandret seg da Mosab snudde seg vekk fra terror og vold, og i stedet omfavnet læresetningene til en annen kjent leder fra MidtØsten.)

Ghazi Hamad fra Hamas politiske byrå sa i et show 24. oktober 2023 på LBC TV (Libanon) at Hamas er forberedt på å gjenta operasjonen "Al-Aqsa Flood" 7. oktober gang på gang til Israel blir tilintetgjort."

https://www.memri.org/reports/hamas-official-ghazi-hamad-we-will-repeat-october-7-attack-time-and-again-until-israel?fbclid=IwAR3wm44xSZPLttIWPKtAcUiTY7nXtnsjpl2WDKOCndORxplfoZPkvOHhjWM

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Selv takk, Laila. Jeg slutter meg fullt ut til din anbefaling av "Morgen i Jenin", en meget viktig bok. Ikke minst i disse tragiske dager.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Vivian M.PrunellaReadninggirl30LailaÅsmund ÅdnøyBerit RVibekeTheaIngunn SLars MæhlumEli HagelundHarald Kmay britt FagertveitbandiniBjørn SturødMarit HåverstadAgnete M. HafskjoldMarianne MTurid KjendlieDemeterHanne Kvernmo RyeIngeborg GTor-Arne JensenCarine OlsrødAnneBeathe SolbergKari MeretePi_MesonPiippokattaKirsten LundTorill RevheimBjørg RistvedtLinda NyrudTone SundlandJulie StensethSolveigMonica CarlsenJBStine SevilhaugTone H