Riktig god helg!
For å gå til spørsmålet ditt først, om lesing av bøker med tyngre tema. Det varierer veldig hvilken «taktikk» jeg bruker. Noen ganger lager jeg en leseplan, hvor jeg skal lese så og så mange sider hver dag - eller uke. Ofte er jeg mest motivert for det om vinteren, gjerne i starten av et nytt leseår. Etter å ha lest en tyngre bok, leser jeg alltid en lettlest bok uten å ha noe spesielt formål med å lese den - som en slags belønning :) I år har jeg lest ferdig 3 veldig forskjelige bøker som det av ulike grunner har vært vanskelig å komme igjennom. Det var da vi var yngre, av Oliver Lovrenski, The tree of Yoga, av B.K.S. Iyengar og Og bakom synger skogene, av Trygve Gulbranssen.
Akkurat nå leser jeg Den hemmelige historien, av Donna Tartt. Dette er hennes debutbok fra 1992. Boka fikk stor internasjonal suksess, og gjorde henne til litterær kultfigur. Boka lå 13 uker på New York Times bestselgerliste og er oversatt til 25 språk. Jeg har lest ca 50 sider, og så langt liker jeg den veldig godt. Språket er av en slik art at det fanger meg inn, og gjør (foreløpig) boka lett å lese - selv om det er en bok jeg har tenkt/trodd vil være en tyngre bok å lese. Vi får se hvordan det går videre :)
Jeg hører også på Nedtegnelser om sorg, av Chimamanda Ngozi Adichie på lydbok. Det er en bok om sorg, etter at forfatterens far dør. Jeg er veldig glad i CNA sine bøker, tekster og foredrag. Hun har en kraftfull stemme, berører veldig aktuelle temaer og skriver veldig bra.
alle med hjertet i boka, for et herlig uttrykk, må innrømme at jeg aldri har hørt det før, det slo meg her og nå om det kanskje er ditt?
Engman er veldig bra! Leste de tre første bøkene hans rimelig raskt nå i år, og skal snart starte på flere :)
Så kjekt å lese om hva dere alle har i fanget, jeg sier som Hufsamor, takk for at dere deler og sprer inspirasjon.
Jeg har begynt på Barrabas av Pär Lagerkvist. Den har fått høye terningkast her inne, om enn ikke så mange. Har ikke lest noe av denne forfatteren tidligere, så vet ikke hva jeg skal forvente.
EM følger jeg stort sett med på om Norge deltar. I år har jeg et øye med på Tyrkia, for i år som i 2008 har de en EM-låt skrevet av et norsk band som jeg er fan av. Vi har alle våre grunner… :)
Nå nærmer helgen seg slutten, så god søndag og god leseuke alle sammen!
God søndag :) Denne helgen leser jeg Dna, av Yrsa Sigurdadottir. En krim fra Island, og den første i serien om Freya og Huldar. Så langt, ganske spennende!
Å kunne se seg selv slik du faktisk er, kanskje gjennom å se på dine umodne sider som en slags uferdighet, er det beste utgangspunktet for personlig utvikling. Vi mennesker blir aldri ferdige, og vi er uperfekte. Det er ingenting å skamme seg over!
Hvor hadde vi det fra?
Men hvem sa at dagene våre
skulle være gratis?
At de skulle snurre rundt
på lykkehjulet i hjertet vårt
og hver kveld
stoppe på gevinst?
Hvem sa det?
Hvor hadde vi dét fra?
Hvem sa at livet vårt
skulle være lett å bygge ferdig?
At mursteinene var firkantede ballonger
som føk på plass av seg selv?
Hvem sa det?
Hvor hadde vi dét fra?
Der var piller for alt: nerver,
vedvarende hoste og anemi.
Hvem sa at snarveiene
støtt var kjørbare? At fjellovergangene
aldri snødde til? Og at nettopp vi
skulle slippe å stå fast i tunnelen?
Ja, hvem sa det?
Hvor i all verden hadde vi dét fra?
Kolbein Falkeid
Denne boken burde vært pensum i enhver utdannelse som fordrer kontakt med mennesker.
Eller bare leses av alle :)
For folk flest er det ikke vanskelig å forstå at konsekvensene av et konkret traume, som vold, krig eller ulykke kan skape problemer for den utsatte.
Noe annet er det med usynlige traumer, de er der, men er vanskelig å sette fingeren på og gjør det dobbelt vanskelig fordi det i tillegg mangler både kunnskap og forståelse for diagnosen (kompleks PTSD) ifølge forfatteren.
Hun skriver lettfattelig om egen erfaring og behandling, og knytter alt forståelig opp mot nyere forskning og faglitteratur. Jeg liker hvordan hun gjennom hele boken gir gode eksempler og sammenligninger.
Blant annet hvordan Ronja Røverdatter håndterer farens råd om å passe seg for fossen. Hun velger å oppsøke den og bruke tid ved den, fordi hun ikke finner det logisk å lære og passe seg for den ved å sitte dypt inne i skogen. Det er på denne måten forfatteren mener bedring kan skje i egne liv, eller som hjelp til andre, altså ved å oppsøke det vanskelige litt etter litt, og etterhvert opparbeide trygghet.
Viktige begrep som går igjen gjennom hele boken er trygghet, gode relasjoner, toleransevindu, følelsesregulering og mentalisering, noe som burde være tilstede i ethvert barns liv.
Takk for det, men det er (dessverre) ikke min konklusjon. Det er en del av forlagets omtale av boken :)
Himmelrike og helvete, av Jón Kalman Stefánsson!
"Islendingen Jón Kalman Stefánssons Himmelrike og helvete er en genistrek av en roman - 200 sider om havet, døden og kjærligheten, som på samme tid oppleves både fullstendig moderne og helt tidløs."
Ja, det er min drømmestol, med vipp, sving og pall... Har hatt gleden av å prøve den.
Det må sies at jeg ikke har en selv. Med et hus fra 1800-tallet, passer den ikke helt inn, så her hos meg er det bare gamle lenestoler laget lenge før de begynte å forske på optimal sittekomfort.
Jo høyere forventninger, jo større fallhøyde :-)
Hell og lykke til oss begge!
Ha, ha, men så fikk jeg da tak i den jeg ønsket meg! Leste ikke hele tråden.
Takk - og god leselyst til deg også. Nei, jeg har ikke lest Christies doktor før.
Og du fikk tak i den du ønsket deg?
Det spørs hvor mye penger du har tenkt å bruke på en stol, men denne med fotskammel er en sterk anbefaling :)
Jeg skrev engang en novelle om et slikt samfunn som vårt. Et samfunn hvor alle går rundt med håndholdte små maskiner som kalles «lillebrødre», og som hele tiden forteller folk hva de skal gjøre og mene. Jeg trodde aldri det ville bli slik. I hvert fall ikke i min egen levetid. Men så feil kan man ta. «Kodemus» skrev jeg i 1968, som et varsko mot ensretting og manipulasjon.
I dag fyller novellen 50 år. Og små «lillebrødre» styrer livet til nesten alle omkring meg.
Jeg leser Knut Faldbakkens Uår. Har kommet halvveis i del 1 og liker den veldig godt. Samtidig er jeg i gang med Bjørnstjerne Bjørnsons samlede og har startet på bind 5. Mye jeg aldri har hørt om i den. Leser nå en novelle som heter Absalons hår.
På lydbok hører jeg Slagside av Horst og Enger.
Bookis har flere eksemplarer av "Doktoren mister en pasient", på norsk.
Jeg har nettopp bestilt ett, siden jeg som deg lenge har vært på utkikk etter denne boken.
Lykke til!
Ja, den boken har fått mye oppmerksomhet. Blir interessant å høre om du synes den svarer til forventningene.
Jeg leser om det å bli gammel. Tor Åge Bringsværd har skrevet om det i boken «Mens jeg har dere her». Ikke enig i alt han skriver, men fornøyelig er det, og jeg må le innimellom, han formulerer seg som vanlig på en god måte.
Han skriver om hvordan det føles å straks fylle åtti, og det ble han visst i 2020.
God helg til gammel og ung og alle midt i mellom!
Det var også min tanke :)