LEVE - Landsforeningen for etterlatte ved selvmord arrangerer et seminar på Litteraturhuset om litteratur og selvmord. Les mer om dette på huvenes
Utgangspunktet for dette spørsmålet er et par setninger i Min Kamp 2 av Karl Ove Knausgård. Les mer på huvenes
min tabbe. rettet opp nå. Snømannen var tam. Godt opplest. Frelseren er hakket bedre.
Jeg sakset følgende formaning fra Alberto Manguels "En historie om lesning", som han fant i en kostbar bok fra renessansen:
"Min mesters navn er skrevet her, så; Fingrene av fatet der! For om du skulle stjele meg, ditt hode vil det koste deg. Se nedenfor, og du vil se et billede av galgens tre; så vokt deg vel for slike grep som sender deg i galgens rep."
Kanskje jeg skal utstyre mine bøkers ex libris med den teksten heretter?
Skal vi være enige om at sommer'n er over? Legger vi godviljen til, kan vi kanskje kalle det sensommer idet vi skriver den 1. september. Men akk, det er kjølig i luften og det høljer ned annenhver dag, cats & dogs, ihvertfall her jeg bor. Men vi hadde da noen fine dager i sommer, hadde vi ikke? Og hva leste vi ? Fortell meg nå hvilken bok det var du valgte som sommer-lektyre, og som var så bra at du anbefaler oss å lese den ! Jeg har allerede anbefalt 'Døde hvite menn' av Johan Hakelius, og det er den jeg vil huske som årets gode sommer-bok. Hva anbefaler du ?
Arne Thomas Olsen og Olafr Havrevold er suverene som Hamsun-opplesere. Men det er dessverre gamle opptak som kun finnes på kassetter, så vidt jeg vet. Toralf Maurstad synes jeg ellers har en ganske nasal stemme, men når han leser Parfymen av Patrick Suskind, ja det er helt utrolig bra. Selv om jeg faktisk har lest romanen to ganger tidligere, satt jeg som på nåler da jeg lyttet til denne.
http://dipsolitteraten.blogspot.com/2011/09/sensommer.html
Lister kan man slette ved på klikke "rediger" og så "slett". :-)
Og jeg fullførte ikke.. Fordi jeg ikke makta.. Fordi det så helsvart ut bak ordene. Tenkte "dette" vil bare fortsette og fortsette. Mørkere og mørkere... Men det holder vel ikke. Det er for feigt. Må bare ta fatt. Selv om det vil pine meg. Må gjennom pine, sorg og glede..
Litteraturtidsskriftet "Biblioteket". Ganske nytt blad med bl a bidrag fra flere bokbloggere.
Gleder meg til å lese! Henger meg på din ubetingede hyllest til en av Norges aller største forfattere.
For det første stusset jeg litt på tittelen din. Animert betyr jo beruset. Jeg vil tro du mener synlig beveget eller kanskje emosjonell. Spørsmålet er vel om vi har evne til å holde følelsene våre skjult eller om vi kan leses som "åpne bøker". :)
Her er det sikkert forskjell på menn og kvinner. Menn er jo opplært til ikke å vise følelser. Derfor sitter vi som ubevegelige statuer og leser. Jeg er intet unntak. Selv om følelsene river og sliter i meg, holder jeg maska! :)
Det er trist når forlagene ikke bruker tilstrekkelige ressurser på språkvask. Selv har jeg utgitt en roman og kan garantere at Mester Tyrkleif har holdt sine fingrer langt unna mitt produkt. Dette ble sikret ved at både forlaget og jeg leste gjennom manus flere ganger, samt at vi hadde proffe språkvaskere til å sjekke all rettskrivning og grammatikk.
Det er særlig trist og viser en ignorant holdning overfor leserne når slurvefeil trykkes i bøker med store opplag og som er pengemaskiner for forlagene. Jeg tenker for eksempel på Nesbøs siste. Jeg ga etter hvert opp å telle.
Det kommer helt an på situasjonen. Noen ganger blir jeg så opptatt av en forfatter at jeg nesten ikke kan vente med å bli ferdig med en bok før jeg starter med neste. Andre ganger kan jeg holde på med flere bøker på en gang. Men oftest går det litt tid mellom hver litterære opplevelse. Jeg leser som regel når jeg er på reise. Nå er det 3 uker siden jeg var på farten og 3 uker siden jeg åpnet en bok.
Mysterier er også min favoritt, men vi må ikke glemme Sult. Forfattere som tilhører en annen tid vil selvsagt ha et annet språk. Jeg opplever det mer som en omstilling enn at det er tungt eller vanskelig å få til. Fosse, Tiller og Fløgstad skriver et moderne språk, men fordi de skriver på nynorsk innebærer det også en omstilling når vi leser dem. Det samme gjelder å lese Jette Kaarsbøl på hennes originalspråk. Jeg ser det ikke som noe tyngre å lese disse moderne forfatterne enn å lese Hamsun. Eller Falkberget for den sakens skyld. Kun litt uvant i starten, noe som krever en smule tålmodighet. Men det at det tar litt lengre tid å lese en bok, er jo bare positivt, eller hva?
Ja, det er alltids en mulighet. Men antikviteter kan fort bli i dyreste laget.
Oslofolk: Hvor i by'n finner jeg gode bokstøtter av det gammeldagse slaget? Jeg mener da f eks figurer av en viss tyngde. Ikke de tynne metallgreiene som Bokklubben selger. De er hverken dekorative eller særlig funksjonelle.
Hyggelig, det!
Snekrer du dine egne hyller ?!
Hamsun er vår fremste romanforfatter gjennom tidene. Ingen over, ingen ved siden. Så det er vanskelig å velge én bok. Men jeg liker allikevel best hans tidlige romaner. Jeg velger 'Mysterier'. Den er lettlest, veldig intens og kan med fordel leses flere ganger. Du vil overraskende nok finne noe nytt ved både 2. og 3. gangs gjennomlesning. Hovedpersonen Johan Nilsen Nagel er en av verdenslitteraturens merkeligste og mest fascinerende skikkelser.