Takk for fin støtte, Karin! :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ypperlig! Takker for lenken :-)

Skal du også innom til Drammen?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har blitt invitert til å fortelle om bokelskere.no på konferansen "Fra trykt til utrygt" i regi av Kulturrådet.

For dem som vil kikke på at en smånervøs programmerer presenterer dette nettstedet, skal det etter det jeg forstår strømmes live på nettet. (Min presentasjon blir fredag klokka 11:45).

URL for dette er imidlertid ikke fastsatt ennå. (Hvis noen har den, post i denne tråden)

Hvis du er en bokelsker og også skal på denne konferansen, så kanskje vi treffes! :-)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Ønsket er notert!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I øyeblikket har vi ikke en slik visning, men jeg skriver ned ønsket!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Listen over hvor man kan plukke opp en bok hver dag fra og med 1.desember til og med julaften vil bli kunngjort i svært nær framtid. Tittelene er og blir hemmelige. Jeg vil så fremt mine bokarmer strekker til levere de personlig. Der jeg ikke er tilstede har jeg funnet gode bokvenner!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mye bra her, synes jeg. Den var engasjerende nesten hele veien, språket er godt og flyter lett, og jeg synes også Kaarsbøl er god på skildringer av mennesker og miljøer. Bra humor også. Veldig dansk! Den tar opp interessesante tema, som far/sønn-forhold, ekteskap, svik, løgn og bedrag, begjær, ensomhet og meningsløshet. En leser får da litt å tenke på. Men dessverre faller boka veldig mot slutten. En annen på Bokelskere har nevnt at det virker som forfatteren ikke gadd å skrive mer, og det er en følelse jeg også sitter igjen med. Handlingen skrider ganske omstendelig og langsom, men ikke kjedelig, frem mot et vendepunkt, da Laus og Alma endelig braker sammen i heftige favntak. Det er prosessen fram mot dette som jeg synes var godt beskrevet. Jeg innrømmer at jeg også hadde store forventninger etter å ha lest "den lukkede bok". Synes ikke denne innfrir helt, men den var absolutt underholdende veldig lenge.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ga opp etter 170 sider fordi jeg ble litt lei, den var ikke interessant nok akkurat nå. Det kan hende jeg tar den opp igjen senere. Noen som har lest denne og har noen mening?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fyll din ventetid med årets titler fra Bokvennen, Vidarforlaget og Transit.

I perioden 1. desember - 24. desember, bedre kjent som adventstiden, vil forlagshuset BVT gi deg en bokgave. Hver dag i adventstiden vil en heldig mottaker få en bok som forlagshuset har gitt ut i år.

Her er listen over hvor du finner en bok hver dag. Førstemann til bokhandelen!

  1. Norli Universitetsgaten, Oslo.
  2. Norli Bogstadveien, Oslo.
  3. Tanum Bogstadveien, Oslo.
  4. Bokvennens lokaler i Universitetsgaten 14, Oslo.
  5. Boklageret, Oslo.
  6. Studia, Bergen.
  7. Ark Markens, Kristiansand.
  8. Berge Libris, Kristiansand.
  9. Tanum Litteraturhuset, Oslo.
  10. Ark Solli, Oslo.
  11. Norli Sandens, Kristiansand.
  12. Norli Galleriet, Bergen.
  13. Norli Universitetsgaten, Oslo.
  14. Ark Egertorget, Oslo.
  15. Grensen Libris, Oslo.
  16. Bok og Media, Kristiansand.
  17. Bislet bok, Oslo.
  18. Zazies Bokkafé, Oslo.
  19. Per Magnussen, Oslo.
  20. Langbrecke bok og papir, Oslo.
  21. Ullevaal bokhandel, Oslo.
  22. Birting Libris, Kristiansand.
  23. Tronsmo, Oslo.
  24. Dampbageriet, Kristiansand.

Følg med og kanskje en bok vil være i nærheten av nettopp deg!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det blir vanskelig for meg å fortsette denne diskusjonen, da jeg ikke har det samme sammenlikningsgrunnlaget som deg, Ingalill. Jeg opplever bare generelt en sprikende kontrast mellom det å skildre sitt eget liv og det å bevisst bruke mysteriene i den fiktive fortelling som utgangspunkt for historien. Begge forfattere forsøker sikkert å finne fram til den egentlige meningen i tilværelsen (gjør vi ikke alle det?), men på to så fullstendig avvikende måter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å lese seg gjennom de viktigste bøkene i litteraturhistorien kan være et omfattende prosjekt. Det finnes neppe noen universell oppskrift som leder deg fram til et litterært bakgrunnsteppe uten hull.

Selv har jeg hatt stor glede av å lese de største av våre hjemlige forfattere: Hamsun, Falkberget, Ibsen, Kielland, Mykle, Duun, Vesaas. Og siden du liker Anna Karenina kan det være verdt å oppholde seg noen måneder i Russland sammen med Dostojevskij, Tolstoj og Turgenev. Av tyskerne bør kanskje Mann og Hesse besøkes, selv om de kan være tungt fordøyelige. Erich Maria Remarque er også et must. I Sverige finnes det minst like mange som bør leses som i Norge (Lagerløv, Lagerqvist, Strindberg, Enquist, Tunström ...) Og slik kan man bevege seg fra land til land ...

Ellers er nobelprisvinnerne og deres mest kjente bøker et godt utgangspunkt. Tenk på verdenslitteraturen som en åpen skattkiste. Det er bare å forsyne seg. Samtidig er det viktig å vite at man aldri vil nå bunnen av kista.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg vil gjerne kommentere ditt siste avsnitt, Evert. Kjærstad og Knausgård stiller for meg svært langt fra hverandre både når det gjelder litterært uttrykk og innhold. Selvskriveri ligger ikke særlig godt for Kjærstad. Hans forfatterskap er mer fokusert rundt den oppdiktede fortelling, nærmest en dyrking av fiksjonen og strukturen i det narrative. Ofte lar han, nesten på en surrealistisk måte, ulike fortellinger flette seg inn hverandre (blant annet inspirert av 1001 natt).

Altså, der Knausgård er sannhetssøkende gjennom å skildre sitt eget liv, søker Kjærstad det egentlige i tilværelsen gjennom fiksjonen. Dessuten: Der Knausgård bruker sammenlikninger og et relativt ordrikt språk, bruker Kjærstad en enklere språkform, ofte med korte setninger, eller bruddstykker av setninger. Det kan være et godt stykke til neste punktum, men ofte brukes annen tegnsetting for å skape flyt i språket. Kjærstad søker etter språk som sprenger grenser. Han skaper egne ord og uttrykk og tester ut nye måter å bruke språket på, mens Knausgård har lagt seg tett opptil et mer tradisjonelt formspråk.

Jeg opplever Kjærstads og Knausgårds forfatterskap som to like ulike litterære univers som om man skulle sammenlikne Hamsun og Ibsen. Nå må det igjen sies at min referanseramme når det gjelder Kjærstads bøker er betydelig mer omfattende enn Knausgårds (der jeg altså kun har lest én bok fra perm til perm i tillegg til enkelte utdrag av andre bøker).

Kjærstad kunne aldri ha plassert seg selv, som menneske og forfatter, i sentrum av begivenhetene i sine fortellinger. Jeg opplever det faktisk slik at der Knausgård ser innover på sine egne opplevelser av det å elske, onanere, få barn osv., er Kjærstad gjennom sine bøker opptatt av å se utover. Der Knausgård lukker oss lesere inne i sin lille verden, er Kjærstad grensesprengende.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Noen saksopplysninger:

Iflg. hamselv er Knausgård ikke opptatt av pengene, men han har kjøpt seg et nytt hus.

Iflg. bladet "Elle" har han nå gitt sitt siste intervju og vil trekke seg fullstendig tilbake fra offentligheten.

Så det er ikke sikkert han er så glad for oppmerksomheten likevel.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er helt riktig, ofte er det et avvik mellom det tallet som står oppført som "leser" og "ønsker seg" og portrettlista som dukker opp når du klikker på tallene.

Den rent tekniske grunnen til dette er at vi kun tar med dem som har markert som "leser" og "ønsker seg" de siste tredve dager når vi regner ut hvor mange det dreier seg om.

Når man klikker på tallene, derimot, tar vi også med dem som har markert som "leser" og "ønsker seg" for mer enn 30 dager siden.

Bakgrunnen for at det ble gjort slik var at vi ville ha en viss bevegelse i listene over "leser" og "ønsker seg".

Hvis noen har markert at de leser en bok for to måneder siden, er vel dette ofte fordi de har begynt å lese noe annet, eller at de ikke har endret boka til "har lest".

Derfor valgte vi å fjerne eldre "tilstander" fra bøkene når vi skulle lage disse listene.

Når man klikker på lista over hvilke bokelskere som "leser" og "ønsker seg" følte vi allikevel det var mest riktig å liste opp alle, selv om det er et avvik mellom antallet på de to.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er jo ofte slik at man plukker en bok ut av hylla og blar litt fram og tilbake, leser litt her og der, og gjør seg sine betraktninger. Noen ganger frister det å fortsette lesingen. Andre ganger setter man boka tilbake og tar tak i en annen i stedet. Uansett sitter man som leser igjen med et inntrykk basert på de bruddstykkene man har lest.

Dette er mitt forhold til Knausgård. Jeg har lest hele avsnitt av Min Kamp, bok 1 og 2, noen kapitler her og der og deler av hans tidligere bøker (hele Ute av verden). Jeg har også fulgt med i debatten rundt 6-binds-verket og gjort meg opp noen meninger basert på det folk jeg respekterer har sagt om bøkene.

Gir det meg rett til å si hva jeg mener, dersom jeg samtidig tar alle mulige forbehold og flagger tydelig at jeg ikke kan uttale meg med skråsikkerhet? Jeg synes det. (Og ta dette som en vennlig korreksjon, Evert Fossum: Jeg har aldri uttalt meg "uten blygsel og villig vekk", men tatt de nødvendige forbehold om at det jeg sier kan være det reneste vås, nettopp fordi mitt kildegrunnlag har vært mangelfullt.)

Et relevant spørsmål i denne sammenhengen blir også hvorvidt det er mulig å uttale seg om Min Kamp uten å ha lest alle 6 bøkene eller i hvert fall 3 av dem. Eller kanskje 4?. Hvem vet?

Det har nemlig lett for å bli slik at man i muntert lag diskuterer litteratur. Og dersom en eller annen kommer med skråsikre meninger om Min Kamp basert på bok 1, så kan kanskje personen ved siden av fnyse og si at han ikke har rett til å uttale seg før han har lest bok 2 og 3, for det har han nemlig gjort ("hikk").

Selv ønsker jeg å bruke min tid på bøker jeg har lyst til å lese, ikke på bøker folk sier at jeg bør lese fordi "alle" gjør det. Samtidig ønsker jeg å delta i den allerede magre litteraturdebatt i dette landet, som fokuserer mer på forfatteres liv og utseende enn på deres bøker. Så når det debatteres litteratur, har jeg lett for å bli engasjert. Uansett.

Gjør dette standpunktet at jeg ikke kan delta i Knausgård-debatten? Kanskje. Jeg burde sannsynligvis holdt kjeft fra første stund. Men da hadde vi jo ikke hatt noen debatt, eller hva? :)

(For øvrig lurer jeg på hva du mener om å sjekke ut min tese. Jeg kan ikke se at jeg har kommet med noen tese.)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Med fare for å høre ut som en drittsekk: forfatteren heter Per Petterson, og boka heter Ut og stjæle hester.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt enig, jeg kommer til å legge fram et lite skjema for hvordan dere fant fram til oss. Jeg kjenner jeg meg rett kommer jeg sikkert til å spørre om du er en bokelsker!

Håper å se så mange som mulig. Håper på å lage god førjulstemning.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg gleder meg også til fortsettelsen. Boka er definitivt underholdende. Når jeg skal sette terningen kjenner jeg likevel at det er mye å utsette på boka. Jeg sitter med en følelse av at personene er konstruert for å passe i en formel. De lever ikke HELT. Jeg sitter og tenker for ofte at : ja, kanskje er noen sånn. Og alt for sjelden tenker jeg : ja, sånn er vi, sånn er jeg, sånn er livet. På pluss-siden tenker jeg imidlertid ofte: ja, slik var det på den tiden. Forrige boka jeg leste var "Jeg er Charlotte Simmonds" av Tom Wolfe. Den ga meg mye av samme følelsen, artig å lese, men konstruert og sjablonaktig.(Forunderlig forresten,at ingen av bøkene til Tom Wolfe har fått en eneste kommentar her hos bokelskerne.) Men for all del. All ære til Henrik H Langeland for det store bildet han tar på seg å skildre. Er jo et godt svar til kritikken om at norske forfattere bare skriver om de små tingene. Og Langeland er kanskje slett ikke lei seg for å minne leserne om Tom Wolfe.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg gleder meg til å lese dine konklusjoner, Randi. Det virker som om du har riktig perspektiv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke akkurat om bøker og bokelskere, men kanskje tilstrekkelig tankegods til å utgjøre en novelle:

Hun forlot sin elskede for godt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundYvonne JohannesenPia Lise SelnesPer LundMorten JensenAvaHilde H HelsethAlexandra Maria Gressum-KemppiTove Obrestad WøienAkima MontgomeryBeate KristinIngunnJingar hJane Foss HaugenKjell F TislevollReidun Anette Augustinanniken sandvikAnniken RøilEllen E. MartolHilde VrangsagenMaikenGunillaGrete AastorpBjørn SturødJulie StensethMads Leonard HolvikMorten MüllerStine AskeElin FjellheimAnne Berit GrønbechAnne Helene MoeHarald KLilleviKarin  JensenMarit AamdalIngeborgBeathe SolbergMonica CarlsenMonaBLIngrid Hilmer