Forfatteren forlot Sverige som godt voksen for å bosette seg i Finistére i Bretagne, Frankrike. Vi får høre om diverse problemer når det gjelder både kloakk, hagearbeid, språk og en enorm vannregning.
Til tider fornøyelig lesning.
Juan Diego er oppvokst i Mexico, og bor på søppelfyllingen med søsteren Lupe. Hun har et språk som bare broren forstår, og hun kan lese andres tanker. I tillegg tror hun at hun kan se inn i framtiden.
Som vanlig er Irvings univers fullt av utrolige skapninger, men det blir for ujevnt og til tider kjedelig og gjentagende.
Blackmetalbandet WWW har hatt nok en konsert i Oslo Spektrum, og vokalisten Wotan våkner med tidenes bakrus på The Thief. Han husker ingenting fra kvelden før, og blir derfor rimelig sjokkert da han oppdager at det ligger en død jente i senga ved siden av ham.
Datteren til Tom og Cathrine var på den samme konserten, men kom ikke hjem. Hun er bare 16 år.
En desperat jakt starter og det hele kulminerer i et rått gisseldrama i Røros kirke.
Nok en spennende bok med et annerledes plot om Tom Hartmann.
Å være dama til Rune er ikke hva det en gang var. Hele han tappes av den nye sjefsjobben, og sexen, kjærligheten, klatringen og feriereisene uteblir.
Hun bestemmer seg for å bryte ut. Nå skal hun bli lykkelig. Som Synne havner hun, med en god del omveier hos en norsk familie i Italia. Det er på tide å finne seg selv.
God skrevet om mellommenneskelige forhold, seksualitet og egen verdi.
I Barcelona sitter Maria, snart 113 år. Hun er tsar Nikolaj Romanovs eneste gjenlevende datter. Nå vil hun fortelle sin historie før det er for sent.
Vi får Marias historie fra barnsben av, via henrettelsen av familien, og hennes flukt gjennom Russland på vei mot friheten i Vesten. Maria har en meget klar forståelse av foreldrenes væremåte. Farens veikhet og morens dominans gjør sitt til at de aldri blir det populære tsarparet de muligens kunne vært. Tsarinaens suspekte forhold til Rasputin er også noe som befolkningen og den øvrige familien ser på med ublide øyne.
Denne boken vil jeg anbefale på det sterkeste.
Aleksander den store ligger for døden, 32 år gammel. I det samme palasset i Babylon, sitter kokken og Aleksanders elskerinne Phyllis innesperret. Hun har fått oppdraget med å skrive ned alt hun vet om den store hærføreren. Når hun slutter å skrive må hun dø.
Interessant historisk lesning om livet til Aleksander, og beskrivelser av hvor mange som var med ham over mange år. Både kvinner og barn var å finne i de bakre rekkene.
Boken er basert på brev fra Phyllis.
"Det som en gang var jord" handler om Mikael og hans lille familie. De bor i en okkupert by som er omgitt av en mur. Det finnes kun én vei ut og inn; gjennom kontrollpostene. Her blir både menn og kvinner trakassert av vaktene hvis de føler for det. Det er stor matmangel, og universitetet hvor Mikael jobbet er stengt. Sønnen Isak vet ikke om noe annet samfunn enn det de lever i, men begge foreldrene husker godt hvordan det var før muren ble bygd.
Mikael jobber i hemmelighet med et team som graver en tunnel ut av byen. Hvis de havner på den andre siden kan han og familien kanskje bli lykkelige igjen, men det koster mye å etablere seg der. Så får Mikael et godt betalt, men farlig oppdrag...
Alt i boka er fiktivt, men det kunne nok vært en okkupert by i dagens samfunn også. Tanken på det, gjør boka desto mer skremmende.
"Om forlatelse" og "Barneloven" er mine favoritter. Førstnevnte er også filmatisert, men jeg likte helt klart boka best. Den har et historisk bakteppe - 1. verdenskrig, som er ispedd fiktive mennesker og hemmeligheter. Vi følger disse menneskene fra 30-tallet og fram til i dag.
I "Barneloven" er det etiske problemstillinger som er tema, og her blir man berørt uansett standpunkt.
Håper dette ga deg svar, men spør gjerne hvis du lurer på noe annet :-)
Den fikk ikke høyere terningkast av meg fordi den ikke når helt opp mot andre bøker jeg har lest av McEwan. God, men ikke helt i toppskiktet.
Det var en del passasjer som var ganske uinteressante for min del, men andre som er teknisk interesserte, vil nok finne dette helt i sin gate.
På tross av dette klarer forfatteren likevel å holde lenge nok på interessen min til at jeg får med meg det som virkelig fenget; nemlig forholdet mellom de to hovedpersonene.
Ungjenta Macabea bor og jobber som maskinskriver i Rio. Hun lever et fattigslig liv, men prøver å glede seg over små ting.
Så forelsker hun seg i Olimpico, og livet hennes endres.
Dette sies å være forfatterens hovedverk, men jeg skjønte dessverre ikke hva hun ville med boken. Den ga meg så og si ingenting, men for all del; andre kan nok synes at den er god.
Stedet er Berlin, året er 1955.
Operasjon Gold lanseres; et topp hemmelig prosjekt som skal tappe følsom kommunikasjon mellom Øst-Berlin og Moskva.
Den unge britiske teknikeren Leonard Marnham starter en muldvarpferd under hovedstaden sammen med vakre, fraskilte Maria. Deres to verdener er som natt og dag, og Leonard aner at livet hans står ved et veiskille. Marerittet som venter ham aner han ingenting om...
Det historiske bakteppet veves uanstrengt sammen med den fiktive delen om forholdet mellom de to elskende. McEwan leverer!
Tracy er etterforsker i Seattle. Yrket valgte hun da søsteren hennes forsvant sporløst for 20 år siden. Hun har hele tiden vært skeptisk til at rett gjerningsmann sitter fengslet, og har etterforsket saken på egen hånd siden.
Så dukker det opp et gammelt lik og Tracy får blod på tann.
Tilbake i barndomsbyen møter Tracy både gamle venner og fiender. Skal hun endelig løse den 20 år gamle gåten om søsterens forsvinning, eller er sporet for gammelt?
Veldig god krim som ikke er altfor blodig. Den berører og når de to neste bøkene om Tracy kommer på norsk, vil jeg garantert slå kloa i dem.
Året er 1919, og Tristan Sadler er på vei fra London til Norwich for å levere en bunke brev. Tristan kjempet side om side med Will Bancroft under krigen, og brevene er fra Wills søster Marian.
Will ble skutt for forræderi i 1917, da han la ned våpenet og nektet å kjempe mer.
Det er imidlertid ikke bare brevene Tristan kommer med. Han bærer også på en hemmelighet som han håper at han klarer og fortelle Marian om. Hvordan kommer hun til å reagere hvis han slipper katten ut av sekken?
Nok en god bok fra Boynes penn, selv om den var noe langdryg innimellom. Veldig interessant tema som jeg visste lite om.
USA på 50-tallet hvor raseskillet er sterkt tilstede. Hvite og svarte vokser opp sammen i Hammond, og da unge Iris blir overfalt, er det det svarte baskettalentet Jinx som redder henne ved å drepe den hvite overfallsmannen.
Denne hendelsen knyttet et bånd mellom dem og følger dem gjennom livet på både godt og vondt.
Iris har det heller ikke så greit på hjemmebane, med en playboy av en far og en mor som blir mer og mer alkoholisert. Iris drømmer bare om å forlate Hammond for godt.
Jinx har en oppofrende mor, som er meget stolt av sønnen, han gjør det godt på skolen og på basketbanen, men kan hell og lykke vare evig når man har et menneskeliv på samvittigheten?
Fortellingene i boken spenner over tre århundrer og to kontinenter.
Blant de involverte er de britiske flygerne som fløy som de første over Atlanteren, den frie slaven som reiser til Irland for å samle støtte til slavenes sak, og den amerikanske senatoren som var sendebud for presidenten til Nord-Irland.
Fiktive fortellinger om fire generasjoner kvinner, veves inn i disse historiske hendelsene.
Intererssante historier, selv om noen gikk litt tregere å lese. Litt ødeleggende at siste kapittel ikke er med i den norske utgaven, så jeg måtte låne den engelske versjonen for å få med hele slutten.
Bruno er 9 år. Han bor med mor, far og søsteren i Berlin. Huset er stort, 5 etasjer, og han har tre bestevenner. En dag forandrer livet seg totalt for den lille familien. Far har hatt besøk av "Røveren" og like etter flytter hele familien til Polen. Bruno liker det ikke. Huset de skal bo i har bare 3 etasjer, det er ingen barn å leke med og ingen butikker eller kaféer i sikte. Det eneste han kan se fra vinduet sitt er et gjerde uten ende. Bak gjerdet er det mange menn og gutter, og de har alle på seg stripete pysjamaser.
Bruno bestemmer seg for å utforske stedet og går langs det uendelige gjerdet. Etter en lang stund ser han noen bak gjerdet - en gutt. Gutten heter Shmuel og ser veldig tynn og trist ut. De to guttene innleder et vennskap som skal bli skjebnesvangert.
En liten bok med stort innhold. Det er hjerteskjærende å lese om Brunos naivitet, og man aner hele tiden at noe grusomt skal skje. Denne MÅ leses!
Andreas er 30 år og deprimert i stedet for lykkelig, og det er jo lykkelig man skal være. Kjæresten Hanna er mer spydig og ironisk i tonefallet enn før, men det tør han ikke si til psykologen Bjørnar. Andreas er sykemeldt, noe han mer enn gjerne omfavner, selv om han skulle ønske at han ble bare litt fysisk skadet. Et sykehusopphold hadde gjort seg.
Flatland leverer igjen. Det er både interessant, irriterende, tragisk og morsomt å være inni hodet på Andreas.
Jack Reacher står i veikanten og haiker. Med hans utseende, knekt nese med tape over, og hans enorme størrelse, gjør det ikke akkurat til en enkel oppgave. Over 1 time står han der, men blir endelig plukket opp av to menn og en kvinne. De skal i samme retning som ham - perfekt! Etter som tiden går, skjønner Reacher at det er noe galt med de tre i bilen. Kvinnen virker redd, de har alle tre like, nye klær og de er veldig vage når Reacher spør dem ut. To veisperringer senere skjønner Reacher at han er i trøbbel, og det hele skal vise seg å være en sak for både FBI og CIA...
Mitt første møte med Lee Child og Jack Reacher, og det blir nok flere!
Det er nå det gjelder; Henning skal endelig få svarene på hva som skjedde den kvelden Jonas døde. Reisen mot sannheten viser seg igjen som kronglete, farlig, dødelig og smertefull for flere enn Juul. Og når alt håp er ute - hvem er da igjen for å redde den uredde journalisten?
En verdig og spennende avslutning på historien om Henning Juul.