E-bøkene kommer gradvis. Først må bibliotekene skaffe seg plattformene e-bøkene kan lånes ut fra, dette er en rimelig stor utgift. Kulturfondbøkene som tilbys som e-bok, kommer ikke med ferdig teknisk løsning desverre. Og etter at man har skaffet seg teknisk løsning, må man begynne å kjøpe inn en samling med e-bøker. Men i løpet av sommeren kommer Hedmark, Oppland og begge Trøndelagsfylkene i gang med tilbudet. Må bare få på plass den tekniske løsningen først.
Det er ikke lenger en prøveordning å ha e-bøker, e-bøkene blir et varig tilbud, prøveordningen gjelder e-bøkene som kommer på kulturfond. De fylker/områder som allerede er i gang med e-bøker kjøper inn andre e-bøker i tillegg, og utvikler e-samlingen på lik linje med vanlig boksamling.
Den har ikke blitt gitt ut på lyd, desverre. Forlaget som har gitt ut disse bøkene har ikke for vane å gi ut bøkene sine på lydbok heller, så det kan se stygt ut. Men vi kan håpe :)
Det skjedde meg nå nylig, når jeg leste "Longbourn" av Jo Baker. Jeg leste den ferdig like før jeg skulle gå og legge meg, og dagen etter var den det første jeg plukket opp. Ønsket å lese den igjen..
Tidligere har det skjedd med "Kvinnen som kledte seg nake for sin elskede" av Jan Wiese. Jeg hadde den med som toglektyre til skolen, og hadde en fritime midt på dagen hvor jeg rakk å lese den ferdig. Tenkte over den i to minutter, før jeg rett og slett begynte på nytt igjen.. :)
Når jeg leser bøker på norsk, vil jeg si 98 % av det er lånt på bibliotek. Jeg kjøper stort sett bare engelske bøker, som ikke er mulig å få tak i via bibliotek i Norge. Men så er det noen bøker man gjerne vil eie, etter at man har lest de en gang, for å kunne gjenlese senere. De kjøper jeg uansett språk :)
Det meste av bøker som kommer over dørstokken hjemme, kommer i posten fra ulike nettbokhandler. Vår og høst er sesongen for bugnende poser fra loppemarkeder. Jeg må innrømme at det blir lite kjøp fra fysiske bokhandlere, da de som er nærmest meg har mer dilldall enn bøker. Det er ikke der man går på skattejakt for å finne noe som ser spennende ut.. De gangene jeg er i Oslo må jeg alltid innom en skikkelig bokhandel, som har litt mer enn bestselgere!
På bedringens vei av Marie-Sabine Roger er den første boken som faller ned i hodet mitt, den har jeg med stort hell anbefalt til flere, i alle aldre. Det er en bok som er litt underfundig, og man tar seg i å lese flere avsnitt om igjen for virkelig å nyte språket.
Er vel ikke slutten, mer midten av 1800-tallets USA, men anbefaler "Brødrene sisters" av Patrick DeWitt.
Her kommer en liten oversikt over bøker jeg har likt, smaken er jo forskjellig, men alle bøkene er rimelig korte :) Bøkene til Helga Flatland som er nevnt under er en serie og bør leses i rekkefølgen de er listet opp, om du bestemmer deg for å gå for de :)
Norske forfattere:
Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede av Jan Wiese
Bli hvis du kan, reis hvis du må av Helga Flatland
Alle vil hjem. Ingen vil tilbake av Helga Flatland
Det finnes ingen helhet av Helga Flatland
En rekke avbrutte forsøk av Selma Lønning Aarø
Ingen skal høre hvor stille det er av Benedicte Meyer Kroneberg
Utenlandske forfattere:
Oscar og den rosa damne av Eric-Emmanuel Schmitt
Forsoningen av Fred Uhlman
Historien om Herr Sommer av Patrick Süskind
Kollektivt selvmord av Arto Paasilinna
De hengte revenes skog av Arto Paasilinna
Noen ganger er det coveret, hvilken av bøkene som ser mest innbydende ut.. Andre ganger kan det være at jeg har lest en veldig positiv omtale like før jeg skal velge ny bok, og dermed velger den omtalte framfor den ukjente, andre ganger motsatt, leser en tja-omtale og foretrekker den ukjente.
Stort sett kommer det an på dagsformen min, hvilken av bøkene virker å matche den dagens sinnsstemning best.. :)
En helt grei bok :)
I følge diktbasen til Deichman finnes diktet blant annet i samlingen "UNDER FUGLENS VENGJEKROSS" (1967).
"Huset du elsket" av Tatiana de Rosnay, "Leon og Louise" av Alex Capus (hele denne boken foregår ikke i Paris, men mesteparten..), "April i Paris" av Michael Wallner er de jeg kommer på i farten :)
Akkurat i dag er det "bringebær"
Hvilken sjanger tenker du på?
Jeg kan ikke huske at jeg reagerte på dette når jeg begynte å lese denne på norsk som barn, men jeg visste heller ikke hva de engelske navnene var når jeg begynte å lese serien. (Jeg begynte før filmene kom, og før Harry Potter ble ekstremt populær) Så for meg ble de Humlesnurr, Gygrid, Gnav og Galtvort.
Men når jeg kunne lese engelsk, og gikk over til det, så var det heller ingen vei tilbake.. Fra bok 5 kom, og jeg kastet meg over den i engelsk versjon ble også resten av bøkene helst lest på engelsk. Jeg har lest alle de norske oversettelsene når de har kommet ut, og det er to ulike verdene å lese de på engelsk kontra norsk.. I dag må jeg innrømme at jeg sliter litt når folk begynner å snakke om de ulike karakterene og bruker de norske navnene, for nå er de Dumbledore, Hagrid, Peeves og Hogwarts, og jeg gjenleser den engelske versjonen av bøkene.
Her ikke lest den selv ennå, men har lest et par fantastiske anmeldelser av "I en annen verden" av Grace McCleen, som har ført til at jeg nå står i kø på biblioteket.
Det blir lite faglitteratur og biografiske bøker, men det hender det dukker opp noen :) Ellers leser jeg lite dikt, men jeg forsøker å bli bedre på akkurat det, for det finnes så mye vakker poesi! Fantasy forsøker jeg og lese mer av for tiden, men det har lett for å bli en tegneserie med fantasy-elementer. Leser en del noveller, men kan bli flinkere til det også.
Det er egentlig ikke fordi jeg ikke liker fantasy, chick-lit, noveller eller de andre sjangrene at jeg ikke leser dem, det handler mest om lesehumør og hvor mye annet som foregår omkring meg.
Det er jo et stykke historie, men det fremmer neppe leselysten til ungdommene våre å lese Synnøve Solbakken.
Min erfaring er at barn og ungdom ofte leser serielitteratur, og at de populære seriene sprer seg dem imellom.
Du kan jo leser mer av John Irving hvis du likte Last night in Twisted River? Garps bok og En bønn for Owen Meany er fine! Kristine Toftes Song for Eirabu har fått mye skryt.
Her finner du de nominerte til Ungdommens kritikerpris - kanskje noen av dem kan være noe for deg?
http://foreningenles.no/vgs/ungdommens-kritikerpris/nominerte
Det er riktig, har ikke lest boken selv, så jeg vet ikke hva det henspeiler til, men har sjekket boka, og det er siste setning. :)
"Kunsten å gråte i kor" av Erling Jepsen. Dette er en veldig god bok, med et alvorlig tema! Bør ikke være så veldig vanskelig å få tak i.