Om du har et favorittord på nynorsk må du gjerne dele det med oss på Hamar bibliotek:https://www.facebook.com/pages/Diktordleik/487110004670093 eller på epost: diktordleik@gmail.com
Diktordleik er en del av Hamar bibliotek sin markering av Språkåret 2013. Ny utfordring følger etter at vi har samlet inn ord...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 40 svar.

Hei
Jeg er Dora. Jeg så profilen din på bokelskere.no, liker å være din venn.
Jeg håper du ikke tankene. Hvis u vil vite mer om meg og for meg å sende
deg mitt bilde, send meg en epost på (dkumba30@yahoo.com

Takk.

Hi
I am Dora. I just saw your profile on bokelskere.no, like to be your friend.
I hope you do not mind. If u want to know more about me and for me to send
you my picture, send me an email at (dkumba30@yahoo.com

Thank you.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kjenslevar

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kvitsymre

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Einhyrning

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kjærleik er fint.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Akkurat i dag er det "bringebær"

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Andvake - sjekk ut Jon Fosse si bok med same namn.

PS!
Ordet andvake betyr 'søvnlaus'. I norrønt språk kunne substantivet andvaka bety både 'nattevåke', 'søvnløshet', 'aktsomhet' og 'årvåkenhet'.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det beste nynorske ord som finst er SVELE. ..:-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Helt klart: STÅLSTUT!!!(bulldoser om noen lurte) Om det heter det fremdeles vet jeg ikke, ikke gidder jeg sjekke heller.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg likar nynorsk, det er noko traust og lyrisk over det, ja også fører det med seg ei viss framandgjering sidan ein tidvis støyter på ord ein ikkje forstår. Eg har ingen klare favorittord, men på bokmål er det to ord som eg har stor aversjon mot. Det eine er "hverken" - eit grusomt ord som er smertefullt å lese - det andre er "kikke".

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er selv også veldig glad i nynorsk, men synes det er enklere å skrive bokmål selv om jeg kommer fra vestlandet. Men etter å ha lest Divina Comedia på nynorsk, mistet jeg litt respekten for språket, jeg synes nynorsken gjorde boken uleselig - hvem vet vel hva skiringsberget er for noe? :-)

Jeg kan forstå hvorfor du ikke liker ordet hverken. Jeg liker egentlig ingen av ordene med en h foran seg, jeg ser at det er mange bokmålsbrukere som er dårlig på dette å vite om det skal være h foran et v-ord eller ikke. Hvisste, hvår, hvindu, hvareutsalg.. men kikke har jeg ikke noe imot..

Mitt favorittord på nynorsk er "bustyvel"

Godt sagt! (2) Varsle Svar

det andre er "kikke".

Jeg ble kastet ut fra et festlig lag dominert av målungdom, for å ha brukt ordet "titte". Jeg fortjente det vel.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja så var det den evindelige fjesboken igjen, da... Skulle virkelig ønske at bibliotekene hadde andre kanaler å kommunisere med sine trofaste fan igjennom. Det er mange av oss her som ikke er/ikke vil være "på facebook". (Gode argumenter finnes i en annen tråd.)

Ideen ellers er god, og jeg ønsker dere lykke til!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ja, når dere stiller spørsmålet på www.bokelskere.no må vi da også kunne svare direkte her. Nå får dere aldri vite at mitt nynorske favorittord er 'kappestrid'.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Selvfølgelig følger vi med på denne tråden når vi nå en gang har stilt spørsmålet her. Ordene som legges inn i denne tråden tar vi så klart med :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk :)

Vi bruker både hjemmesiden og facebook for å kommunisere med våre lånere, nettopp fordi vi vet at mange av våre lånere ikke er på facebook. Når det gjelder Diktordleiken, så kan publikum bruke epost eller gi oss sitt ord direkte på biblioteket samt via denne siden på facebook. Så her har alle mulighet til å delta:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nynorsk har jo avstedkommet mange artige kommentarer osv. Her er en del egne forslag til og og uttrykk som er nokså kjent og artige i sin sammenheng.

Atgaum
Kvissleis gjeng det i stova?
Eg er djupt sår og vonbroten
SJARLOTTLAUKENS VENER

Per Ståle Lønning i TV-Sporten påsto en gang at det nynorske ordet for skøyter var glykkje. Daverende P2 -sjef Arne Porsum uttalte da at vi kan ikke si at nå skal vi sette over til Glykkje-VM på Hamar...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det nynorske ordet for skøyter er skeiser.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hørt om radikal nynorsk? Ellers så høres det artig med "Me set nu øver til Glykkje-VM på Hamar snaggast råd, hau hau".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mulig det høres artig, men radikal nynorsk er det ikke.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og eg spør igjen: dette er vel ikkje nynorskord; atgaum og kvissleis? Heilt greit for meg at nokon har det moro med ulike ord, men ein må skilje mellom "moronamn" og nynorskord.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Du for spørre de som fant på dette...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Merknad her: Selve språkmann Sylfest Lomheim har jo skrevet en bok med tittelen 'Kvissleis'!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, men ord kan brukast utan at det er eit "godkjent" ord. Denne boka er vel ei spørjebok, og eg tenkjer at tittelen kjem av "kviss"/Quiz og korleis, - kanskje?

"Kvissleis" trur eg dukka opp i ein episode med Marve Fleksnes ein gong, der han skulle prøve seg på nynorsk. Ofte ser ein at bokmålselevar "forsvensker" målet når dei skal skrive nynorsk; hiver innpå med "a-ar" og liknande. Det kan bli mykje artig ut av det, men nynorsk er det ikkje!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Einig med deg, Hilde. Åtgaum, derimot, det er eit anna ord for merksemd - atgaum kjenner eg ikkje. I tillegg må det vel vera sjalottlauk, utan -r-. Og glykkje? Det finst ikkje i mi ordliste. Der var nok den godaste Lønning enten litt for rask, eller brukte eit dialektord (eg er ikkje bevandra på Stord), som igjen er noko anna.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mitt favorittord er hjåsvevn. Et bevis på at selv de mer grisete ordene kan bli noe poetisk og vakkert på nynorsk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Men dette er vel ikkje eit ord som er tillatt på nynorsk? At eit ord blir brukt i ulike samanheng (bøker), betyr ikkje at det er eit leksikalsk og godkjent ord.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg og var litt usikker på det ordet, eg meinte nemleg at eg hadde lese det i ein eller annan samanheng, truleg noko av Ragnar Hovland. Etter ein raskt konsultasjon på språkrådet, kom eg frem til at "hjåsvevn" ikkje var eit godkjent nynorsk ord, men om ein skreiv det "hjåsvæve" var det ikkje noko problem. Svæve er forresten den prosessen ein del av blomane i korgplantefamilien går igjennom, når dei let seg att om kvelden (kjelde: språkrådet).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

SVÆVE er dessuten et vanlig ord i norske folkeeventyr (der staves det "sveve") - i betydningen "få til å sove".
Eksempel (jeg tror det er fra "Kvitebjørn kong Valemon"): Jeg vil selv sveve ham; jeg vil selv vekke ham ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det innrømmer jeg å ikke ha sjekket. Du har helt sikkert rett.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mitt favorittord er TYPISK. På bokmål: Teppebanker.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

På bokmål, ja. Men på nynorsk blir det en TY PISK. Du veit, til å piska tyet med.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg er framleis ueinig med deg, linken eg la inn er til det nynorske ordet "typisk" (særmerke). Men dialektord kan det kanskje vere?

Så har me substantiva "pisk", som finst i både hankjønn: ein pisk/svepe, og som inkjekjønn: eit pisk, (få ris/juling).

Jo, eg kverulerer litt nå, men eg synest nå rett skal vere rett, det er nok "pes" på nynorsken frå før...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tror Chat Noir spøkte :) Syntes det var morsomt!! Hun vet jo at det ikke EGENTLIG betyr teppebanker da.... Det er som tulleengelsken vi drev med på syttitallet....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Norsk humor er ikke å spøke med!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Synes nynorsk er noe skikkelig møl. Ungår å lese det så godt det lar seg gjøre. Har litt moro av de rareste ordene når de dukker opp..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Synd for deg. Du går glipp av en del ypperlig litteratur.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vel, nynorsk er vel ikke mer "møl" enn bokmål når alt kommer til alt. Jeg vrir meg i blant når jeg leser norske aviser og ser hvor mange rare ord som er ikke annet en "norskifisert" engelsk. Det er til å gremmes over. Selv liker jeg ikke nynorsk av den grunn at jeg ble tvunget til å bruke det på skolen i 12 år. Og jeg er sikker på at det finnes mange nynorskinger som ikke liker bokmål av samme grunn. Så hvorfor ikke ta bort sidemålet, la folk få bruke sin egen målform og heller lære den skikkelig enn å knote på to språk. Når jeg leser innlegg på Facebook eller i aviskommentarer, finner jeg et skrevet språk som verken er fugl eller fisk. Og når jeg oversetter norske filmer, er det somme tider umulig å forstå hva folk sier. Så ta bort sidemålet og spander mer tid på rettskriving, grammatikk og diksjon i skolen. Og husk, dere hørte det her først!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jøss. Kor gammal er du? 14?
Du kan ikkje vera særleg moden når du gjev uttrykk for slike haldningar.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

John LarsenTor-Arne JensenHilde H HelsethKarin  JensenKirsten LundRuneAvaHarald KAud- HelenInge KnoffJulie StensethStig TIngunn SHeidisiljehusmorChristoffer SmedaasAkima MontgomeryKristine LouiseAnne-Stine Ruud Husevågmay britt FagertveitLailaTanteMamiePia Lise SelnesKine Selbekk OttersenGodemineSigrid Blytt TøsdalTralteRisRosOgKlagingPer Åge SerigstadBjørg  FrøysaaLisbeth Marie UvaagHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenMarianne  SkageTor Arne DahlDemeterAnn ChristinDolly DuckJan-Olav SelforsHeidi L