Forfatteren av denne lille Churchill boken "for alle" er Paul Johnson (f.1928), han er journalist og historiker - og han har skrevet flere biografier om kjente historiske personer.
Jeg var litt nysgjerrig på hvordan Churchill kunne komme inn i en liten pocket på 181 sider, derfor takket jeg ja til et lese-eksemplar fra Pax. (En spesiell interesse hadde jeg også av stoffet, da jeg har historie som fag, og har lest en del faglitteratur både om Churchill-epoken og om personen.)
Det som slo meg først da jeg begynte å bla litt i boken, se på inndelingen og de interessant illustrasjonene som var tatt med, var at dette var en veldig oversiktlig og hendig liten sak - om man hverken har tid eller lyst til å lese all verden som er blitt publisert om Winston Churchill, så er dette et ypperlig alternativ til å gjøre seg kjent med en viktig periode i Europeisk historie og en person som stod svært sentralt i denne tiden .
Boken er inndelt i noen få kapitler, "En ung streber" er første kapittel - en betegnende og bra begynnelse det. Og bilde-valget her er jo bare helt herlig - se den minen på den unge streberen! Dette kapitlet synes jeg var interessant og engasjerende skrevet - forfatteren prøver å gi et bilde av det miljøet C. vokste opp i og de mulighetene han fikk. Videre følger vi C. i karrieren som liberal statsmann - en del av stoffet bærer nok uvilkårlig preg av forfatterens eget syn på C, men slik vel det vel alltid være. I kapitlene "Suksess og katastrofe" og "Profeten som ikke ble hørt" føler jeg at forfatteren kommer nært et "riktig" bilde av C., om man kan si det slik. Gjennom hele boken kommer det også frem denne egenskapen til å utvise og å ønske makt som Churchill hadde - og det kan det vel ikke være noe tvil om. Krigshistorien synes jeg også er fint og naturlig integrert, den har fått sin sentrale plass, noe annet er ikke mulig når man skal skrive om Churchill selvsagt. Og det var da også under krigen C fikk boltre seg mest når det gjaldt hans trang til makt og dominans....jeg skal ikke gå videre inn på innholdet i hvert av de sju kapitlene boken inneholder, interessant lesing var det. Og det var mye jeg fikk frisket opp av tidligere lærdom. Jeg synes også boken hadde en meget ryddig struktur med et greit forslag på slutten om "Videre lesning" og en nyttig informasjon om fotografiene som er tatt med, når de er tatt, i hvilken anledning osv.Jeg er svært begeistret for stikkord-register i slike bøker, her var det også et til slutt, det var et "Personregister" med sidehenvisning - kunne kanskje i tillegg tenkt meg et emne-stikkord-register, men det er vel begrensninger hva en slik liten sak han inneholde.Alt i alt var dette veldig hyggelig og nyttig lesing. Og for å bedømme den som en tilgjengelig, folkelig biografi om Churchill, kan jeg godt strekke meg til terningkast 5 på denne.
Jeg likte den i hvert fall godt - vet ikke om det bare skyldes at jeg er spesielt historie-interessert.
Mer om denne i Reading Randi
Da synes jeg du fikk mye ut av romanen, når du tenkte slik etterpå....den stimulerte til mange spørsmål ja, vekket til ettertanke. (Kanskje det kommer mer i en annen roman...) Men jeg synes da også vi fikk mange hint om hva som driver oss i enkelte retninger: her var det vel først og fremst dette med å ta bevisste, aktive valg selv.....eller bevis på hva som skjedde når man ikke gjorde det. De to hovedpersonene hadde vel mer eller mindre "bevisstløse" latt seg drive inn i noe.... mens det ser ut som Andreas er i ferd med å gjøre et bevisst valg, og stake ut en retning på livet sitt selv...
"Ensomheten" får en til å tenke noen tanker, og det er jo som oftest "livet" det handler om - i hvert fall hos Bjørnstad.Nok en god roman av forfatteren dette - han har menneskekunnskap så vel som musikk-kunnskap. Velskrevet og tankevekkende. Mer i Reading Randi
Ja, dette er en fascinerende roman - en verden å leve seg inn i. Illustrasjonene er praktfulle. Noen smakebiter i Reading Randi
Jeg tok frem denne igjen i dag, jeg skulle ta en September-vandring i "hagen" - så ble jeg oppmerksom på at jeg ikke har satt opp denne i Reading Randi, men gjorde det nå.
Klikk på linken til bloggen min da, i innlegget så finner du en del opplysning. Du vil sikkert like novellesamlingen hennes....
Hmm.. Hva mener du?
Per Olov Enquists pris til Ingvild H. Rishøi.
Den er velfortjent. Håper flere blir oppmerksom på henne etter hvert. Historien om fru Berg er en utrolig fin og vakker novellesamling, følelsesladet, men likevel uten klisjeer og sentimentalitet. Hun bruker en fin teknikk med ikke å legge alt åpent, men man forstår så godt likevel hvordan det hele henger sammen i hver novelle. Jeg likte spesielt tittel-novellen. Er det flere som har oppdaget henne og setter pris på henne? Jeg skrev om henne i Reading Randi for et par år siden.
Har nå endelig lest denne - den var langdryg ja. Kan tenke meg det ikke er en roman som faller i smak hos menn. Kom seg litt mot slutten, synes jeg. Mer om lesingen av denne i Reading Randi
Mange fine noveller i denne. Jeg repeterte en i dag: Soldier's Home som et apropos til noe av innholdet i Tilbake til Riverton av Kate Morton. Det handler om å (prøve å) gå den vanskelige veien tilbake til et normalt liv etter å ha vært ute i krigen som soldat. Har kommentert den i Reading Randi
Hun skriver jo ganske mange krim-bøker så man kan vel ikke vente at alle er like bra. Hentet denne i lyd på biblioteket i går jeg, har lastet den inn, men vet ikke om den blir lyttet med det første...har vel et par andre av henne som jeg heller ikke har lyttet..Varsleren var den siste jeg leste av henne. Ganske bra den - men temmelig "ekkel" egentlig.
Er nok kanskje forutinntatt når det gjelder denne, og alle Kate Morton bøkene, (eller 4 av dem da) som jeg ikke har prioritert før - og som jeg nå bare av "dum" nysgjerrighet startet på i dag. Jeg skal nok fullføre og gjøre ferdig blogg-notatet.
Helt enig.Jeg falt også for denne - selve ideen og ikke minst det bilde man får av hovedpersonen etter hvert, gjorde dette til en fin leseopplevelse, dvs. jeg brukte lydboken og Trond Brænne og Kim Haugen gjorde en glimrende oppleser-jobb. Språklig holdt også romanen mål, men det var først og fremst den gode historien om Ove jeg falt for. Mer om boken i Reading Randi
Ser ut som den er verd å lese da......
Var den bra? Lurte på om jeg skulle lese den - er ikke den litt trist og deprimerende da?
Takker...Før jeg brenner ned var skrevet på en spesiell engasjerende måte, synes jeg.
Takk for info....trodde det var en serie på 4 bøker, jeg har visst engelsk utgave av et par av de. Lydbøkene holder seg nok nøye til teksten i papirutgaven ... pleier i hvert fall å være slik.
Jeg har hele den serien liggende i lyd, men har ikke prioritert den - skal se litt på den nå, og går ut i fra jeg må ta den i rett rekkefølge, begynne med "Tilbake til Riverton" først? - Kate Mortons bøker har blitt liggende fordi jeg har antatt at de er veldig søtladne og romantiske, da bare med bedømmelse av boktitlene - men det er mulig jeg tar feil (?)
Det synger i gresset er en meget god roman ja, jeg repeterte den i fjor på denne tiden.
Nevner to gode jeg har lest i august i år:Diktsamlingen Livet er den eneste måten og Heivolls Over det kinesiske hav - dette er to helt forskjellige bøker, men begge meget anbefalelses-verdige.
En fascinerende pianist og en fantastisk karriere.Han spiller Rachmaninov med hele sin sjel. Filmen om David Helfgott forteller ikke bare om hans liv, men vi hører denne musikken også.
Litt mer om David Helfgott i Reading Randi