Dette er en fantastisk, nydelig bok som jeg ofte tar frem, jeg tok den frem nå i forbindelse med "Aprilfesten" på Akam fotoforum. Jeg skal snart ta den for meg i lese-bloggen min, foreløpig har jeg bare nevnt den i Året Rundt-bloggen min, på slutten av dagens post.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 20 svar.

ÅÅ! Den hadde jeg glemt! Dette var en av mine favoritter da jeg var ung. Takk tusen takk for at du minnet meg på den. Mimre mimre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sannelig måtte boken frem i dag også - skulle skrive et lite vår-notat i Året rundt-bloggen min, brukte et par April-sider fra Naturdagbok til slutt. Året rundt med RandiAa

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tok frem denne igjen i dag, jeg skulle ta en September-vandring i "hagen" - så ble jeg oppmerksom på at jeg ikke har satt opp denne i Reading Randi, men gjorde det nå.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er ei bok eg tek fram igjen og igjen. For ei nydeleg bok! Vakre akvarellar med motiv frå plante- og dyreliv. Edith Holden hadde verkeleg auge for nyansane i naturen.Fine dikt og sitater i tillegg til dagboknotatane. Ei dekorativ bok som er fin å ha liggjande framme.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tusen takk for tipset, denne fristet det å kikke nærmere på. Nå har jeg reservert den på biblioteket i Trondheim og kan plukke den opp når jeg reiser dit igjen på mandag. Gleder meg!

...Jeg takker de høyere makter hver dag for at jeg meldte meg inn her, tenk på hvor mange fine og spennende boktips jeg hadde gått glipp av om ikke! ;)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Som sagt så gjort, og her er mine tanker om boka:

Som liten jente eide jeg en barne-flora som ble lest nærmest i filler, med fargerike akvarell-tegninger, informasjon, overtro og historier om hver enkelt blomst. Jeg har alltid vært glad i naturen og dens mangfold, og en oppvekst på landet med skog og mark rett utenfor døren la vel ikke akkurat noen demper på den interessen. Den gleden jeg husker fra barndommens flora-bok og mine egne oppdagelser og turer utendørs kom tilbake i fullt monn da jeg fordypet meg i Naturdagbok fra året 1906 av en engelsk dame.

Naturdagboken er både koselig og informativ. Hver måned presenteres først kort med navneopprinnelse og små særegenheter, lånt fra Encyclopaedia Britannica. Her er introduksjonen til november:

Den niende måneden i det gamle romerske år, som begynte med mars. Den 11. november ble regnet for å markere begynnelsen på vinteren. Det angel-saksiske navnet for november var "Blot-monath" (Blod-måned), dette navnet henspiller sannsynligvis på skikken med å slakte kveg til bruk om vinteren rundt Mortensmesse.

Videre følger en oversikt over høytidsdager, gamle værvarsler og -tegn, ordsprog som hører til disse bestemte merkedagene, måneden eller årstiden, og utvalgte diktstrofer fra ulike engelske diktere. Disse handler gjerne om måneden eller årstiden selv, eller om typiske vekster, blomster, fugler eller dyr som er naturlige å omtale. Wordsworth, Shakespeare, Burns, ekteparet Browning, Coleridge og Keats er noen navn som kan nevnes. Jeg har riktignok en mistanke om at enkelte av diktene naturlig nok er hakket bedre på originalspråket, men det ødelegger ingenting av lesegleden eller helhetsinntrykket. Et av versene som ledsager januar er hentet fra Alvedronningen av Edmund Spenser:

Og gamle januar kom tullet inn
i tykke svarte plagg mot frost og vær.
Han skalv og skaket stygt, det stakkars skinn,
og blåste numne negler, litt på hver,
med pusten hvit av mange felte trær
og lange dagers tak med iskald øks
mens kvist ble skilt fra ved med tungt besvær.

Forfatterinnens egne opptegnelser over ting hun har lagt merke til og opplevd hver måned er også rikholdige, og skildrer hvordan naturen forandrer seg i takt med dagene og månedene som går. Vi får lese om observasjoner av fugler, planter og dyr, vær og temperaturer, utflukter ute i naturen og annet av smått og stort. Her er deler av opptegnelsen for 19. april:

Klar sol og sterk vind fra nord-øst. Tok en tur til Lowry. Da vi gikk over Yannadon Down så vi en ung hare som lå på leiet sitt blant gultornbuskene. Den lå helt stille til vi nesten tråkket på den, da den skvatt avsted mellom lyngen og gultornen. Da vi gikk nedover den lange, bratte veien til Lowry fant vi vanlig blåfjær, tepperot og tveskjegg-veronika i blomst på vollen. [...] I Lowry lane rett nedenfor stenbruddet så jeg et av de vakreste svarttrostredene jeg noengang har sett; det var laget av mose og anbrakt i forgreningen på en gultornbusk som vokste tett ved veien. Fuglemoren satt på redet og stirret på oss med de klare svarte øynene, men rørte seg ikke fra sin post.

Skrifttypen er heller ikke en moderne, kjedelig og svart datamaskinskrift, men en mørkebrun kalligrafi-håndskrift. Det er dekorativt og bidrar også til den gammeldagse sjarmen som boka er preget av. All tekst ledsages dessuten av tallrike akvarell-illustrasjoner av forfatterinnen selv. De pynter også opp og er svært livaktige, detaljerte, lærerike og stemningsfulle. Det er synd jeg ikke kan vise fram noen av dem her, for de er virkelig skjønne!

Å åpne permene og lese i Naturdagboken er som å foreta en vidunderlig, vakker reise gjennom det engelske landskapet, de fire årstidene og årets tolv måneder. Boka er så utrolig gjennomført og flott helt ned til den minste detalj. Jeg har aldri sett maken, men det er vel kanskje ikke så rart heller? Den er nok ganske enestående, akkurat som omtalen hevder. Naturdagbok for året 1906 av en engelsk dame er en bokjuvel, en vakker skatt i både ord, form og farger.
Denne boka lånte jeg på hovedbiblioteket her i Trondheim, men gjett om jeg skal ut på bokjakt nå. Noen bøker må man bare ha selv til odel og eie.

En soleklar 6'er fra meg også, og igjen takk for tipset, RandiA!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Jeg velger å svare deg, for du har skrevet så bra her. Jeg så filmatiseringen av denne for lenge siden, men var ikke klar over at filmen var basert på en bok, så denne tråden, spesielt din fine omtale, gjorde at jeg bare måtte lese den. Og nå på torsdag fant jeg den i en bruktbutikk, gjemt i en kasse under et bord, med ryggen ned så jeg måtte løfte den opp for å se hvilken bok det var, og jeg ble så lykkelig at jeg nesten tok en baklengs salto...

Dette er en ny favorittbok for meg, alt stemmer, diktene, dagboknotatene og illustrasjonene utfyller hverandre helt perfekt. Og jeg elsker håndskriften/kalligrafien, som til og med er litt ujevn her og der, denne boken kunne ikke hatt kjedelig, svart dataskrift, da hadde man mistet hele følelsen av å lese en dagbok. Så takk for en kjempefin og inspirerende omtale, som fikk meg til å lete etter og kjøpe denne boken.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så artig da! Og bare hyggelig, får jeg vel si. :)

Jeg er glad jeg kunne være med og spre denne bokskatten videre, jeg fikk jo selv samme gode leseopplevelse takket være noen damer som omtalte den i rosende vendinger her inne tidligere. Tror jeg hadde gått glipp av mange gode tips om jeg ikke hadde vært medlem her!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har aldri hatt så mye lesestoff som etter at jeg ble medlem her. Jeg har blitt oppmerksom på mange nye forfattere og bøker, og har samtidig full oversikt over alle salg. Så litt farlig er det kanskje å være medlem her, men det kunne jo vært noe verre enn bøker jeg brukte tid og penger på...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ikke sant.
Selv trøster jeg meg litt med tanken at jeg sluttet å røyke for ganske snart akkurat et år siden. Nå var jeg aldri noen storrøyker, så det er ikke snakk om så mange tusen jeg sparer i året, men likevel. Jeg får bedre samvittighet når de pengene blir brukt på bøker istedet for at de går opp i røyk, hehe. :)

Uansett rekker jeg aldri å komme a jour med å kjøpe inn (evt. låne) alle de bøkene jeg til nå har ført opp på ønskelista mi. Jeg finner jo så mye nytt - og gammelt - som frister hele tiden her inne. Men det er jo et bra problem, også. Jeg går i alle fall aldri tom for bøker jeg ønsker å lese, det er alltid noe som lokker og frister. Og så er det jo spennende å prøve seg på nye forfattere og bøker. Om det ikke blir full klaff hver gang, så er man da i alle fall en leseerfaring rikere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har aldri røykt, så det har vært min unnskyldning hele livet. Ikke bruker jeg mye penger på klær og utseende heller, som enkelte andre gjør, og jeg går sjelden ut, derfor føler jeg at bøker en min luksus. Jeg har også alt for mange bøker på ønskelisten og skal lese-listen, men det ser jeg på som et i-landsproblem, og noen sånne skal man da tross alt ha. Jeg får håpe jeg blir så gammel nok til å få lest de fleste bøkene, og at de fleste er bra. Og skuffer de meg, så er det som du sier, da er man en leseopplevelse rikere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så fint du har skrevet, Tone. Denne Naturdagboken er liksom så vakker og stillfarende synes jeg. (Jeg har brukt den mye nå under Aprilfesten i Akam fotoforum, den har inspirert meg) I går brukte jeg litt fra Mai måned.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk skal du ha.
Nå har jeg fått tak i boka selv også, kom over et eksemplar i god stand og til en billig penge på en nettauksjon. Så nå skal den få en fin plass i bokhyllen min. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, ser den er å få brukt noen steder.Den er veldig søt synes jeg. Håper du får glede av den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så enig med deg! Tusen takk til alle bokelskere!

Har visst nevnt det før, men da jeg ble med her, var jeg i beit for lesestoff (virker helt utrolig).

Nå har 40 - 50 bøker på leselisten min. Og enda flere jeg vil se nærmere på. Noen av disse ville jeg nok ha oppdaget selv, andre ville jeg helt klart ha gått glipp av.

Og ikke minst - dere minner meg på bøker jeg selv har, og som har gått i glemmeboken!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, denne har jeg også! Kjøpt på et såkalt garasjesalg på min bilfrie, lille sommerøy. En nydelig bok, vakre tegninger. Så artig at det er flere her som har den. Nå skal jeg ta den for meg, måned for måned.

Akam fotoforum er ukjent for meg, Randi.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, den er helt herlig...jeg så en filmatisering på TV en gang også tror jeg.Hun strakte seg visst utover en bekk/elv etter en kvist og så falt hun uti og druknet, hvis jeg husker rett. (Fotoforumet hører til en av mine andre hobbyer, vi har en del utfordringer der, og akkurat nå er det Aprilfest, med foto hver dag)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg så filmatiseringen som tenåring og ble helt betatt og ilte deretter ut og kjøpte boken. Den var først bare å få tak i på engelsk tror jeg og så etterhvert på norsk så jeg har begge utgaver. Den er nydelig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå ble jeg glad! Jeg leste denne for mange år siden og elsket den, men så glemte jeg forfatterens navn - og tittelen. Så skal jeg sannelig skaffe meg et nytt eksemplar. Den er så nydelig!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Javisst er den skjønn...jeg hadde en opprinnelig, den ble borte...så fikk jeg en ny rundt 80-tallet. Og så fikk jeg i gave en Dagbok i det Grønne...illustrert for å gjøre "det samme" som Holden selv. (Jeg har Hage og Planter som hobby også)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Harald KAstrid PedersenTatiana WesserlingTonesen81Vivian M.Theakjell kAgnete M. HafskjoldAtmanAnneWangJeanetteMartine (@martineleser)Heidi BSyntaksfeilIngrid Urdal StøleBjørg L.Gro Anita MyrvangLibraritas vgretemorWenche VargasErlend Risvik PaulsenKristine LouiseStine AskeTor Arne DahlBjørg Marit TinholtAlice NordliBertysiljehusmorSynnøve H HoelLeseaaseGitte FurusethAstrid Terese Bjorland SkjeggerudReidun SvensliTorill Elisabeth RevheimAnjaPangLeserSunniva83Marit HåverstadIngunn SInger-Lise