Jeg har linket til din gode anmeldelse i mitt "kladd"-innlegg som jeg tilfeldigvis fant og la inn i bloggen min i dag . Interessant at vi ser ulikt på enkelte bøker - det gjør lesing og diskusjoner spennende. Denne romanen hadde potensiale til langt mer enn det den landet på.....min mening selvsagt.
Samme her - kunne blitt noe mye mer ut av denne. Fant nettopp kladd-vurderingen min og la den i Reading Randi
Bøker, artikler og diskusjoner - ja, det har vært skrevet og sagt enormt mye om denne tragedien. Og hver gang det kommer nye beretninger, tenker mange med meg:"Enda en bok?" "Trenger vi det?"
Slik tenkte jeg om denne også, men måtte jo lese den - Jeg har prøvd å få med meg det meste - og ventet ikke stort annet enn en repetisjon da jeg valgte å lese "En av oss". Men jeg ble positivt overrasket. Den var velskrevet og utleverende, samtidig som den balanserte fint med en vekslende fokusering på gjerningsmannen, på en del utvalgte ofre og ikke minst på gjerningsmannens mor, Wenche Behring Breivik.
Åsne Seierstad veksler elegant mellom fokuseringen på hovedsakelig tre parter, og det uten at boken mister helheten - det hele balanserer uten særlig skjevt tyngdepunkt - selv om det nærmest er tre - fire "tragedier" det dreier seg om: Tragedien for Norge, for en hel rekke ungdommer og deres pårørende, en gjerningsmanns mor, og gjerningsmannen selv er jo en stor tragedie med sin oppvekst og utvikling - alle disse tragediene blir godt belyst i Seierstads bok.
Boken til Marit Christensen som utkom omtrent samtidig fokuserer også på "Moren", og denne har jeg liggende klar - det skal bli spennende å sammenligne fremstillingene disse to forfatterne gjør av omtrent samme fokuspunkt. Jeg har av media og intervjuer forstått at Seierstad makter å holde en mer profesjonell holdning og avstand til stoffet og "moren", enn det Marit C gjør i sin bok.
……… Boken til Åsne Seierstad engasjerte kanskje også meg litt ekstra på grunn av sine solide litterære kvaliteter - som roman fungerer den også - med respekt for sakprosa genren synes jeg ikke dette blir negativt her, det gjør stoffet mer engasjerende å lese - og det forsterker følelsene man måtte ha i relasjon til hovedpersoner og hendelser.
Mer utførlig omtale kan leses i Reading Randi
Fargerik barne-bok om Norrøn mytologi dette, er det flere som har lest den og lurer på om den kan virke litt skremmende på 6-7 åringer? Ganske frodige "person" illustrasjoner også. Jeg har gitt den en liten omtale i Reading Randi
Her blir vi dratt rett inn i fantasiens verden, og føler at vi tar del i en spennende reise - som angivelig Vilhelm Wegener, forfatterens grandonkel har vært på. Dette gjør det kanskje enda mer realistisk i barns fantasifulle verden.
I bokens perm på første side finner vi både passet til grandonkelen og et notis fra en dansk avis om han.
Og så er det bare å sette i gang å utforske grandonkelens reise i dette idérike "leksikonet" om Norrøn mytologi.
Man får ganske visst godt innblikk i både guder, æser, valkyrier, bosted, smykker våpen, meritter og mye annet.
Skriften er stort sett tydelig for barn, men spennende er det med de små "lappene" på flere av sidene - små notiser skrevet med gammeldags, "mystisk" håndskrift - her vil nok barn som leser selv søke hjelp hos en voksen for å "tyde" innholdet - men det gjør det vel kanskje enda mer spennende, at ikke alt er så enkelt leselig sånn umiddelbart.
Denne fantasifullt illustrerte boken vil nok inspirere barn til å lese mer om norrøn mytologi etter hvert - og det finnes jo utallige utgivelser av mer nøkterne og "vitenskaplige" bøker om emnet.
Mer om denne i Reading Randi
Filmen om Anne Lister går i reprise på NRK1 om en time. Den er god
Enda en bok som kaster mer lys over tragedien. Et solid arbeid av Åsne Seierstad dette. Interessant at hun har greid å skrive denne sakprosaboken som en roman. Har gitt en
omtale i Reading Randi
Tusen takk skal dere ha, hyggelig å kunne dele med andre - det Proust prosjektet har jeg liggende veldig mye uferdig arbeid på, tiden strekker ikke til. Har jo en Året Rundt blogg også som må ha litt stoff en gang i blant. Håper dere finner den spørreundersøkelsen jeg har gående på Proust, den finnes en plass nedover i høyre marg.
Intens, fortettet handling i disse fortellingene. Og så kan hunden komme - denne fortellingen handler nok om mye mer enn forholdet mellom en einstøing og hunden hans. Ypperlig tolking av Jon Fosses "fortelling" på Trøndelag Teater - Paul-Ottar Haga har "ene-rollen".
Mer om dette her
Da er det tid for å ta frem Proust igjen. Dagens KK hadde en lang artikkel - det er jo jubileum: 100 år siden første bind av "På sporet" kom ut. Mitt lille Proust prosjekt blir nok livslangt - det er stadig mye stoff å finne. Ingen som har "begynt med" Proust blir vel noensinne ferdig med han, eller?
Da er det tid for å ta frem Proust igjen. Dagens KK hadde en lang artikkel - det er jo jubileum: 100 år siden første bind av "På sporet" kom ut. Mitt lille Proust prosjekt blir nok livslangt - det er stadig mye stoff å finne.
Utrolig bra debut-roman var Det synger i gresset, den er en favoritt - likeså bøkene om Martha Quest.
Takk for det Hedvig.....diktsamlingen er verd å lese ja, det er dikt som virkelig taler til en i hverdagen....
Oi, det hørtes interessant ut - jeg har lest den oversatte dikt-samlingen, den er flott. Omtalte den kort:
Livet er den eneste måten
Synes det gikk riktig fint jeg, Siri ... og så fikk du meg til å bli litt nysgjerrig på en type ungdoms-litteratur som jeg vanligvis ikke ser på. Skal ta en titt i bloggen din av og til.(Man har bare godt av å utvide sin horisont litt, av og til)
Denne var bra ja...nesten like god som Jakthundene. Godt med slik krim som ikke dveler for mye ved det voldelige og grusomme. Velskrevet også.Mer om den i Reading Randi
Ikke så rart - er jo litt aktiv når det gjelder bøker og litteratur, (og data) da....
Hei Siri. Jeg skal være med i den debatten - og jeg tror det er viktig at du snakker på vegne av deg selv, og dine egne erfaringer. (Bokbloggerne har et par sider på FB også, og så har vi jo Bokbloggertreffet som ble "innstiftet" i fjor - jeg tror ikke du var på det, men det er et nyttig forum)
Jeg synes også dette var en god debut roman, språket fløt lett og man ble nysgjerrig på selve handlingen - den kan jo godt fungere som opplysning og advarsel også - men dessverre - for å bruke klisjeen: Kjærlighet har en tendens til å gjøre blind. Realismen i denne druknet vel litt i hovedpersonens uallminnelige blindhet og naivitet. Er enig i din bedømmelse, Rose-Marie.
(Litt mer her )
Ja, denne var lettlest og interessant synes jeg - kjekt med en slik overkommelig Churchill biografi ja. (Har omtalt den i Reading Randi )