Meget hederlig debut!

Venninnene Live og Maren er på ferie i Egypt. Det skal vise seg å bli en ferie som snur opp-ned på det meste i Lives liv. For mens de er i Luxor støter de på den sjarmerende unggutten Kareem. I begynnelsen blir Live vitne til hvordan Kareem kurtiserer hennes pene venninne. Maren er imidlertid ikke med på notene, og da vender Kareem seg i stedet mot Live, som ikke akkurat er bortskjemt med oppmerksomhet fra det annet kjønn. Ikke bare blir hun meget smigret - hun blir stormende forelsket. Da Maren reiser på utflukt til en av Egypts mange flotte severdigheter, velger Live å bli igjen i hotellområdet i håp om å treffe Kareem igjen. Og det gjør hun. Dette blir innledningen til et kjærlighetsforhold mellom dem.

Uten at Maren er klar over det, har Kareem og Live avtalt at hun skal komme tilbake til Egypt etter kort tid. Før hun reiser tilbake, forteller hun venninnen om sin planer. Selv om Maren blir dypt rystet og forsøker å få henne fra det, snakker hun for døve ører. Live er for lengst så forelsket at hun er helt uimottakelig for gode råd.

På grunn av Kareems påstander om at de kan få problemer med turistpolitiet, lar hun seg lokke til å inngå en ekteskapskontrakt med ham under sitt neste opphold i Egypt. Dette skal etter hvert vise seg å bli skjebnesvangert for henne. I alle fall bestemmer hun seg for å bli hos Kareem og hans familie i ett år, og etter dette skal de begge flytte til Norge.

Å gifte seg med en muslimsk mann er ikke enkelt. Det innser tom. naive Live. Men Kareem er ikke som andre. Han har en dobbelt natur og er av og til skremmende. Akkurat hvor ille han kan være, får hun innblikk i allerede på bryllupsnatten. Da kaster Kareem en leken, men for ham plagsom liten valp utenfor balkongen. Valpen dør pga. skadene.

"Allerede da hadde jeg skjønt at om dette ble livet jeg valgte, ville det ikke bli enkelt. Men jeg hadde trodd at Kareem og jeg var sammen mot utfordringene. I stedet hadde det vist seg å være nettopp ham som var det vanskeligste å takle."

... tenker Live underveis, men helst etter at hun er fanget av situasjonen.

Kareem tvinger henne til å dekke seg til, og med ett er det meste av det Live har forbundet med sitt tidligere liv, borte. Etter kort tid er han en annen, og slett ikke den romantiske unggutten Live trodde han var. Kareems familie er både inkluderende og kjærlige mot Live, som ikke bare kommer inn i familien som et friskt pust, men som også skal sikre dem slektens videre gang. Men selv de står maktesløse når Kareem er på sitt verste. Kone og barn er mannens eiendom, og dette er det lite de får gjort noe med. Først da Live er blitt mor til en liten datter og skjønner at kjønnslemlestelse er vanlig i den lille landsbyen, innser hun at hun ikke kan avfinne seg med å bli i Egypt hos Kareem og hans familie. Men å reise uten sin datter er fullstendig uaktuelt ...

Det har vært skrevet et lass av lignende litteratur om dette temaet tidligere. Det nye i denne romanen er kanskje at det hele denne gangen foregår i Egypt, et land i alle fall jeg trodde var noe mer moderne enn det som beskrives i "Naken i hijab". Jeg opplevde også at fremstillingen ikke er så svart-hvitt som man ofte ser i lignende litteratur. For selv om Kareem både drikker alkohol og er voldelig, og slett ikke er noen god muslim, står dette i sterk kontrast til hvordan hans øvrige familiemedlemmer fremstilles. Live blir tatt godt i mot av familien hans, selv om hun ikke er en egyptisk kvinne. Skjønt etter hvert viser det seg at de har skjult litt av hvert for henne om Kareems fortid, fordi de håper og tror at Live er den som skal få ham på rett kjøl igjen. At fremstillingen er såvidt nyansert gjør at i alle fall ikke jeg anser dette som en stereotyp fremstilling av et kjærlighetsforhold mellom en vestlig/kristen kvinne og en muslimsk mann.

"Naken i hijab" er Gunn Marit Nisjas debutroman. Jeg synes hun kom svært godt ut av det! Noen steder kunne teksten sikkert ha tjent på å være noe mer gjennomarbeidet, men jeg synes like fullt at dette er en meget hederlig debut! Mot slutten kunne forfatteren dessuten ha gjort det hele enda mer spennende ved å dramatisere noe mer, samtidig som jeg synes at nettopp fordi hun ikke gjorde det, unngikk hun de verste fallgrubene i forhold til å risikere å bli banal. Hun har utvilsomt mye kunnskap om forholdene i Egypt, og dette opplevde jeg svært positivt og ikke minst interessant. Boka kan for øvrig leses som en advarsel mot ekteskap mellom kristen kvinne og muslimsk mann - eller at man som et minimum bør tenke seg godt om og ikke kaste seg hodestups ut i et forhold som har alle odds mot seg. Det er vanskelig nok å få et forhold mellom ellers nokså likesinnede til å fungere ... Og når man ikke en gang kjenner den man gifter seg med, kan fryktelig mye gå galt.

Det var i grunnen bare et par ting som irriterte meg litt underveis. Jeg klarte ikke helt å tro på at det går an å være så naiv at man som norsk kvinne gifter seg med en mann som nærmest er analfabet. Videre synes jeg aldri jeg fikk noen forståelse for hva som hadde ført til at Kareem ble psykopat. Boka inneholder ellers alle ingredienser til å bli en bestselger. Det skal bli spennende å følge denne forfatteren videre!

Etter min oppfatning fortjener denne boka terningkast fire!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Viser 10 svar.

Jeg synes også dette var en god debut roman, språket fløt lett og man ble nysgjerrig på selve handlingen - den kan jo godt fungere som opplysning og advarsel også - men dessverre - for å bruke klisjeen: Kjærlighet har en tendens til å gjøre blind. Realismen i denne druknet vel litt i hovedpersonens uallminnelige blindhet og naivitet. Er enig i din bedømmelse, Rose-Marie.
(Litt mer her )

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg irriterte meg over naiviteten til Live mens jeg leste, men hun er nok ikke den første - og blir nok ikke den siste - som lar seg blende av en mann, norsk eller egyptisk.
Jeg satt med tanker om at kvinner som havner i lignende situasjoner som Live, absolutt bør lese Naken i .. og Ikke uten min datter av Betty Mathmud(?)
Vi får masse kunnskap som virker som å være veldig autentisk og reell.
Det har visst vært diskusjon her på bokelskere om hva tittlen Naken i .. viser til. Da tenker jeg på Lives første forsøk på hijab, usminket. Jeg opplevde at hun følte seg veldig avslørt og naken uten sminke, fin hårsveis kanskje og all annen ytre staffasje vi gjerne utstyrer oss med.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg synes ikke det er så underlig at Live falt for og giftet seg med denne gutten. Det er mange i den "klubben" kan man si. Tenk bare på barn av alkoholikere som gifter seg med mennesker med samme laster, osv.Mange har nok alt for stor tro på kjærligheten. Har dere forresten lest "Den hvita masai" av Corinne Hofmann? Den handler om ei østerriksk jente som gifter seg med en masai i Kenya! En kan ikke tenke seg konsekvensene av et slikt ekteskap, og denne er fra virkeligheten også. Anbefales! Ellers likte jeg "Naken i hijab" godt, og jeg kommer til å lese mer med dette temaet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Boka er nominert til Bokhandlerprisen 2011!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så flott!
Det fortjener den sannelig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Live beskrev en voldtekt av Kareem en gang i boka, der hun var naken og kun hadde hijaben på seg. Jeg vil tro at det er den hendelsen som tittelen sikter til.

Ellers er jeg enig med deg i at det var vanskelig å tro på at det går an å være så naiv som Live var i forholdet til Kareem. Til hennes unnskyldning tenker jeg at det må ha med å gjøre at hun lengtet etter nærhet, noen å bety noe for, og noen som ville bry seg om henne. Noe jeg skriver litt om i den første tråden som er her.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ja, nå husker jeg! Da tar jeg bort denne sekvensen fra min omtale - ellers blir det urettferdig mot forfatteren. ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det kunne være interessant å høre fra forfatteren selv hva hun mener. Jeg håper også det kommer flere bøker etter denne!
Jeg likte også godt at Gunn Marit Nisja skriver på en slik måte at man fort forstår at hun har inngående kjennskap til kulturen, menneskene og slik mange lever i Egypt.
Jeg liker å lese romaner med flere røtter i virkeligheten.

Jeg tror hun har satt naiviteten til Live litt på spissen, for å vise hvor lett det er å la seg forføre/forlede i den rette settingen.

Videre tenker jeg at forholdene ligger godt til rette for at mange gutter skal vokse opp til å bli voldsmenn og psykopater i et land som f.eks. Egypt, fordi i bunnen av kulturen og oppdragelsen av barna ligger fremdeles menneskesynet om at gutter er mer verdt enn jenter. Gutter skal få stor frihet til å utvikle seg, mens jentene som oftest bare skal giftes bort og bli en annen manns kone; hun skal adlyde sin mann, ordne og stelle for ham og de barna de helst skal få. - Og kommer det ingen barn (eller det bare kommer jentebarn), får som regel kona skylda.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei Norah, Gunn Marit her. Hyggelig at du likte boka så godt. Det er mange som har reagert på at Live er naiv, min tanke med dette var at hun ikke har så mye å miste. Hun har en ganske traurig tilværelse hjemme i Norge, og dette forholdet til Kareem blir et lyspunkt hun ikke klarer å gi slipp på. Mye av historien er hentet fra eget liv. Jeg svarer gjerne på alle spørsmål du måtte ha, enten på epost gunnmnisja@gmail.com eller inne på skrivegruppa mi på facebook: http://www.facebook.com/pages/Gunn-Marit-Nisja-b%C3%B8ker-og-skriving/109597199108088

Neste bok kommer i oktober. Selv alle hovedpersonene i boka er norske, er det fortsatt en del kulturkollisjoner. Det kommer mer fra Egypt også, har et par bøker planlagt.

Klem Gunn Marit.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hei Gunn Marit!
Så flott at du er tilstede her på bokelskere. Vi har etter hvert blitt mange, og våre "skriverier" må sikkert bety en god del for de bøkene og forfatterne vi diskuterer her på dette nettstedet.
Som du ser så er jeg ikke alene om å ha likt å lese den første boka di!

Det du skriver om Live og hennes forhold til Kareem, som et lyspunkt i en ellers traurig tilværelse, forstår jeg godt. Jeg fikk nok også følelsen av at kanskje mye i boka kunne være selvopplevd.
Du beskriver veldig godt hvordan det er å komme fra "vår verden", til alle de utfordringene og det totalt annerledes livet man møter i et muslimsk land, der tradisjonene og kulturen er så forskjellig fra det vi er vant til. Jeg er spesielt interessert i bøker som handler om disse temaene, og særlig er jeg interessert i kvinnenes liv i den muslimske verden.

Jeg ser virkelig fram til dine neste bøker!

Klem fra Norah

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Dolly DuckHarald KMarit MogstadPer Åge SerigstadIngunn SKirsten LundMads Leonard HolvikMarthe LandsemIris ElisaReadninggirl30Julie StensethalpakkaGunn DuaasEllen E. MartolPiippokattaAud- HelenNinaAlice NordliCarine OlsrødTove Obrestad WøienHanne Kvernmo RyeMarianne  SkageEli HagelundHeidi BHeidiVannflaskeElisabeth SveeKjersti SGrete AastorpAmanda AChristoffer SmedaasKatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliBerit R