Et herlig moderne, godt gammeldags eventyr!
Rølpete, morsom og overraskende engasjerende.
Djevelen i den hvite byen er en sakprosa bok som er skrevet som en roman der forfatteren forteller historien om verdensutstillingen i Chicago i 1893 fra det ble bestemt at USA måtte ta tilbake tittelen som et ledende fremtidsrettet land etter den vellykkete verdensutstillingen i Paris i 1889, med alle problemer og konflikter både før og under planleggingen av arrangementet til gjennomføringen, og til hva slags spor og ettermæle denne utstillingen har betydd for USA frem til i dag. Boken forteller også biografihistorien om USA første seriemorder, dr. H. H. Holmes (1861-96), som er mest kjent for å drept mange kvinner i sitt berømmelige skrekkhotel i Chicago i perioden 1891-94.
Dette er en bok som krever en del tid av deg som leser, selv om det på mange måter er lett å lese siden den er skrevet som en roman med stor skrift og med luft mellom linjene. Grunnen til det skyldes at boken inneholder så mye informasjon man må forholde seg til og at ikke alt er like spennede eller hyggelig å lese igjennom. Jeg anbefaler at man leser noe lysere ting samtidig eller mellom lesepausene av denne boka siden dette ikke er en bok man kan kose seg med spesielt når man leser om Holmes og alle de menneskene som ble drept av han. Dette er ikke en bok som passer alle.
For meg, en fantastisk gjenoppdagelse av historier jeg elsket da jeg var liten!
Du må sjekke om dei pustar så lenge dei bur heime.
Livsens mirakel skubba ikkje døden vekk. Det var som om han kraup nærare. Trappene eg gjekk i, bilen som rygga, to centimeter vatn i badekar, og bokhylla som framleis ikkje var bolta fast i veggen. Døden lurte overalt.
Opp gjennom menneskets historie har krig blitt glofisert som noe vakkert og noe som alle menn bør gjøre for sitt land og retten for å kalle seg selv en ekte mann. En slik holdning om krig var dominerende frem til krigen som ble kjent som "the great war", som skulle gjøre slutt på alle kriger, blusset opp 28. juli 1914 som et resultat av skuddene i Sarajevo en måned tidligere. Den krigen ble siden kjent som første verdenskrig og varte i over 4 år selv om den krigen skulle vært "ferdig" julen 1914.
Wilfred Owen var en av de som deltok i denne krigen fra 1916 til sin død 4. november 1918 25 år gammel, en uke før første verdenskrig offisielt ble slutt 11. november. I den perioden skrev han blant annet disse 25 krigsdiktene som denne samlingen består av og som er blant de mest kjente tekstene som beskriver hva krig egentlig er for noe og for dem som er krigerne i krigen. Etter å ha lest disse diktene, forstår man godt at krig ikke er noe vakkert eventyr. Det er i hvert fall ingen Dulce et decorum est pro patria mori (Det er søt og ærefullt å dø for sitt land).
Hvis du har lyst å lære om hvordan amerikansk politikk funker og hvordan USA ble til det landet slik vi kjenner det i dag på en lett og oversiktlig måte, så er denne boken en god start. Her får man f.eks. vite litt om hvordan den engelske Amerika var de ca. 150 år før de løsrevet seg og dannet USA fra 1776, hvordan USA utvidet seg flere ganger utover 1800-tallet og hvorfor de statene som senere ble Canada ikke ble med i den frie unionen i tillegg til hvordan amerikanske poltikk systemet ble og kun ha blitt hvis en annen retning vant frem.
Store følelser, skurker med stor S og helter som er gode tvers igjennom. Ingen kan påstå at dette er stor litteratur, men at det har en viss underholdningsverdi er det ingen tvil om.
Så Lorenzo vokste opp i Chile uten armer, noe som i seg selv er en ufordelaktig situasjon, men i tillegg vokste han opp i Pinochets Chile, noe som gjør en hvilken som helst ufordelaktig situasjon til en fortvilt situasjon, og som om ikke det var nok, oppdaget han snart at han var homofil, noe som gjorde den fortvilte situasjonen til en ufattelig eller ubeskrivelig situasjon.
Gitt disse to betingelsene er det ikke rart at Lorenzo ble kunstner. (Hva skulle han ellers blitt?) Men det er vanskelig å være kunstner i Den Tredje verden hvis man er fattig, ikke har armer og på toppen av alt er homo.
Katter og bikkjer forsvinner som bibliotekfilaler under en borgerlig regjering.
Det fekk tårene til å flomme som på en voksen dame, under sluttscenen i en film med Colin Firth
En liten, men nydelig fortalt historie med ekstremt gode karakterskildringer.
Mange finner lesergleden først på ungdomsskolen, og når de skal videre til videregående skole, får jeg ikke lenger fortalt dem om alle de fine bøkene der ute som de bør prøve å få lest i årene som kommer. Få av bøkene på denne listen vil overraske, men det bør være noe for en hver her. Det er litt tilfeldig hva som er lagt inn av norske og engelske utgaver, og bøkene er så pass ulike at de slettes ikke vil passe alle. Beskrivelser vil bli lagt til etter hvert, sammen med flere bøker. Rekkefølgen er nokså tilfeldig.
Jeg sier det med engang! Dere som håper og forventer at Anders Langes Herre, hold hjertene varme! skal være en spennende og underholdende westernroman, kan like godt gi slipp på den tanken med det samme. Denne romanen er dessverre ikke en westernroman, hovedsakelig på grunn av handlingen som foregår 50-70 år etter perioden som blir kalt for ville vesten (1840-90-tallet) i Sør-Amerika. Ei kan dette kalles for krim heller, siden den aldri egentlig er spennende og ekstrem dårlig skrev. Egentlig er det litt skammelig å kalle dette en roman, siden spesielt siste del virker uferdig og dårlig redigert.
Men når dette er sagt, så vil jeg si at denne romanen passer for de som gjerne vil forstå hva slags politisk syn Anders Lange hadde og sto for. Han er tross alt mannen som skapte et parti som senere ble kjent som Fremskrittpartiet, der han både tok avstand til ideologier som kommunismen og nazismen samt alle norsk partier som fantes før han etablerte sitt parti.
Gutten på toppen av fjellet er en interessant og fin annerledes måte å lære om andre verdenskrig spesielt for barn, akkurat som hans tidligere roman Gutten i den stripete pyjamasen, uten å være belærende som mange slike bøker som handler om krigen kan være til tider. På den måten er også denne romanen forfriskende viktig å skrive hvis man kan åpne øynene for en viktig hendelse i historien som man aldri kan glemme eller bagatellisere på en ny annerledes måte. I dette tilfelle handler romanen om at det er mange tyske barn som også er ofre for Hitles regime, som fra de var liten har blitt hjernevasket og forandret seg på grunn av oppdragelsen og utdannelsen de har fått av Nazi-Tyskland staten. Dessverre er den ikke like godt skrevet og mangler den overraskende genialiteten til Gutten i den stripete pyjamasen, selv om også denne romanen handler om noe viktig og til ettertanke, som gjorde John Boyne til en kjent forfatter også for de voksne. Eller man kan si at John Boyne kanskje tar mer hensyn til denne gangen at han faktisk skriver primært for barn og ungdom, der voksne bare er med på bonustoget som tidligere.
Så er Liva over meg igjen og vil kysse mer. Jeg rekker knapt å trekke pusten. Hun vipper hodet fram og tilbake som om hun er stiv i nakken. Og plutselig kjenner jeg tunga hennes mellom leppene mine. Det er som å få en brunsnegl presset inn i munnen. Jeg holder på å brekke meg. Knekker litt forover og smeller fortanna mi inn i tennene hennes. "Au!" Hun setter seg opp og holder seg for munnen. "Unnskyld, unnskyld. Det var ikke meningen." Hun gnir seg raskt over leppene med håndbaken og ser den. Så smiler hun. Det virker som om hun er et hode høyere enn meg. "Det går bra", sier hun. Vrir litt på seg. Jeg tror det er for å slippe meg ut av sofaen, men i stedet legger hun beinet sitt over mitt så hun ligger halvveis over meg.
Jeg skulle nesten ønske dette ikke var fascinerende, men jeg kan ikke noe for det; det er fascinerende! Enkelte tekster blir bare banale, men det er fåtallet. Boka er også STRÅLENDE lest av Ola G. Furuseth.
Den foreløpig beste i serien. Horst skal visstnok bare bli bedre jo lenger utover i serien man kommer, så jeg gleder meg til fortsettelsen.
Så under eksamensperioden følte jeg jeg hadde lite tid til å sette meg inn i nye bøker. Dermed bestemte jeg meg heller for å lese noen bøker jeg ikke hadde lest på en stund på nytt. Blant disse bøkene var den lettleste, søte og fengende serien til Simone Elkles. Den tar utgangspunkt i tre gutter fra en fattigere meksikansk familie som finner kjærligheten. Alle bøkene er fortalt fra to skiftende synspunkt, jentas og guttens. Er de fulle i klisjeer? Ja, men med sjarmerende typer og spansk slang er de ultimate guilty pleasure bøkene.
Chain Reactions, bok 3
Denne handler om den yngste Fuentes broren, Luis. Etter flere år flytter endelig han og moren tilbake fra Mexico. På skolen møter han igjen Nikki, en jente med 'an attitude problem' og meksikansk blod hun fornekter. Lite aner han at hun har stengt seg av fra all kjærlighet, pga dårlige erfaringer med kjærlighet og en spontanabort. Nikkis venner finner derimot en interesse i Luis og de ender opp med å måtte henge mye sammen...
Luis er igjen en sjarmerende gutt med store ambisjoner. Han skal bli astronaut, men med sitt 'Fuentes talent' til å havne i trøbbel kan dette bli vanskelig. Nikki er avstengt, men vi skjønner fort hvorfor. Kjemien mellom karakterene er bare absolutt sjarmerende.
Igjen er boken forutsigbar, spesielt etter å ha lest de to første. De er derimot absolutt skjønne, og alle har nye og ulike elementer som gjør dem forskjellige. Så anbefaler serien, om du ikke vil ha noe alt for seriøst å lese!
https://bokelskere.no/elenaandres08/boksamling/2409372/
Så under eksamensperioden følte jeg jeg hadde lite tid til å sette meg inn i nye bøker. Dermed bestemte jeg meg heller for å lese noen bøker jeg ikke hadde lest på en stund på nytt. Blant disse bøkene var den lettleste, søte og fengende serien til Simone Elkles. Den tar utgangspunkt i tre gutter fra en fattigere meksikansk familie som finner kjærligheten. Alle bøkene er fortalt fra to skiftende synspunkt, jentas og guttens. Er de fulle i klisjeer? Ja, men med sjarmerende typer og spansk slang er de ultimate guilty pleasure bøkene.
Rules of Attraction, bok 2
Dette er min personlige favoritt. Den handler om Carlos, Alex sin lillebror. Han flytter fra moren i Mexico til bake til statene for å bo hos broren. Han vil derimot ikke følge reglene, og foretrekker å oppføre seg som en 'bad boy'. På skolen blir Kiara, en skoleflink og sjenert pike, satt til å være hans guide. Ved noen uheldige hendinger må Carlos flytte ut fra Alex sin leilighet og inn til Kiaras familie som tilbyr seg å ta han inn.
Kiara er den rake motsetningen til Brittany, upopulær og ikke redd for hva andre tenker om henne. Noe som får meg til å digge denne karakteren. Carlos er som Alex sjarmerende, men alt for høy på seg selv. Kiara er den rette personen til å jekke ned selvtilliten hans et par hakk.
Konklusjonen er akkurat det samme som for boken over. Jeg gråter, jeg ler (ekstremt mye) og jeg har lyst til å rive ut enkelte sider. Dette er min personlige favoritt (selv om jeg har to venninner som foretrekker de to andre bøkene.) Hver sin smak og hver sin bak!
http://boknerd.blogspot.no/2013/06/perfect-chemistry-serien-av-simone.html