Jeg leser Lotte i Weimar av Thomas Mann og ser at den henger sammen med Goethes Unge Werthers lidelser som jeg ikke har lest. Har noen en formening om fordelen ved å lese dem i en bestemt rekkefølge?
Hva med andre bøker som henger sammen, eller som gir et ekstra perspektiv ved å leses som par? Opplevelser eller tips?
"He Not Busy Being Born Is Busy Dying" sier Bob Dylan i It's Alright, Ma (I'm Only Bleeding)
Steppeulven leste jeg som 19 åring, 40 åring og da jeg var 60. Best første gang, men også en opplevelse den siste. Hesse sier vel den handler mest om sekstiåringen, men det trenger ikke bety noe for leseropplevelsen.
Ellers leser jeg ikke bøker to ganger fordi jeg har så mange jeg skulle lest. Men Kong Alkohol har jeg tenkt å lese om igjen, i solnedgangen med ei flaske whisky.
Alle de vakre hestene har jeg forresten også "lest" to ganger. Vakker! Første gang som lydbok mens jeg kjørte fra dansk grense til østerriksk grense ei trailernatt på begynnelsen av nittitallet. Ved ankomst Kiefersfelden husket jeg ikke noe av innholdet. Seinere leste jeg triologien i rekkefølge med stort glede.
Ved ettertanke har jeg lest ei anna bok to ganger, men det var først mot slutten jeg forsto jeg hadde lest den før. Det er vel noe som dessverre kan gjenta seg...
Når du treffer en trailersjåfør som pleier å lese fire romaner på en Italiatur.
I massemedia er det ikkje kontrollen med dei politiske nyhetene som er avgjerande. Langt viktigare er det ideologiske apparatet som ikkje framstår som politisk, men berre hevdar at kjøp og salg av varer og materiell rikdom er det einaste målet på menneskeleg lykke og ulykke. Det politiske innhaldet i massemedia er først det som framstår som upolitisk, og utstyrt med det moralske epitetet godt, for ikkje å seia edelt. Arbeid for rettferd, likskap og sosial utjamning framstår derimot som politiske overgrep.
Alt blir snudd på hovudet. Alt er opp ned.
Den som skriv, står ved ein glassvegg eller eit vindu eller om så berre eit rundt kuauge og ser ut. På den andre sida er det fullt av folk som går til og frå, eller folketomt ute på det nedfrosne dekket. Utkikken framme i baugen, islosen på brua. Skriv du ned orda slik dei er vil ingen forstå deg. Først når du lærer deg å skrive bokstavane, setningane og orda bakvendt, er det nok for alle å kaste eit blikk inn i ventilen i skottet, for å sjå deg, og forstå.
Det du ikkje skjønar sjølv. Det er du eller dei andre. Alt etter som.
Den som ikkje les aviser, er uinformert, sa Mark Twain. Så la han til: Den som les aviser, er feilinformert.
Min to band store biografi om forfattaren Karl Ove Knausgård var godt mottatt av kritikken, og var under omsetting til fleire språk, under den velvalde tittelen Og vel så det.