Jeg leser Lotte i Weimar av Thomas Mann og ser at den henger sammen med Goethes Unge Werthers lidelser som jeg ikke har lest. Har noen en formening om fordelen ved å lese dem i en bestemt rekkefølge?
Hva med andre bøker som henger sammen, eller som gir et ekstra perspektiv ved å leses som par? Opplevelser eller tips?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 22 svar.

Dette er noko eg har posta tidlegare i ein tråd om bøker frå Etiopia, men det passar minst like godt i denne tråden:

Eg har to bøker med handling frå Etiopia, begge er reiseskildringar skrive av nordmenn som har vært på gullgravings-ekspedisjonar rundt tiårsskiftet 1930. Den eine boka, Gjennem Etiopias jungle av William Avenstrup kom ut i 1935 og er sterkt farga av samtida sitt syn på heidningar. Hadde boka kome ut i dag ville den utan tvil blitt stempla som sterkt rasistisk. Bok nummer to, Gullvasking i Etiopia av Thor Amdahl kom ut i 1999, og er langt meir politisk korrekt i framstillinga av opplevingane i Etiopia.

Det er kjempeinteressant å halde desse to bøkene opp mot einannan. Forteljingane har mange likheitstrekk, reisene gjekk i omlag same området i omlag same tidsromet, men det ser ikkje ut for at forfattarane har støytt på einannan, i allefall har ingen av dei nevnt den andre i bøkene sine. Og så lurer ein på; var Avenstrup ein rasist, eller skreiv han slik han gjorde fordi det passa med den rådande stemninga i samtida? Enn om Amdahl hadde gitt ut si forteljing i bokform på 1930-talet, ville han ha unngått dei litt plumpe skildringane som Avenstrup slumpa til å gjere innimellom? Dette får ein sikkert aldri svar på, men det er som nevnt uhyre interessant å observere korleis to i utgangspunktet like forteljingar truleg er blitt farga av tida dei blei fortalt i.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk. Interessant. Nok et godt tips.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du bør helt klart begynne med Goethe og deretter Mann. Thomas Mann var en stor beundrer av Goethes arbeider noe "Lotte i Weimar" er et eksempel på og utbyttet av "Lotte...." blir et helt annet når man har kjennskap til innholdet i "Unge Werthers lidelser".
Var forøvrig i Weimar høsten 2012 og besøkte graven, boligen og museet til Goethe. Tok også en drink i baren på Hotell Elephant, der handlingen fra "Lotte i Weimar" for en stor del foregår. Hotellet har forøvrig en Thomas Mann suite, oppkalt som en hyllest til forfatteren etter "Lotte..."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så kult!
God idé for sommertur hvor turen videre går til Bayreuth. Først Goethe og Mann, deretter Wagner. Bra kombinasjon det og.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har tidligere fått tips om at Huckleberry Finn og Tom Sawyer av Mark Twain er to bøker som "hører sammen". Har dessverre ikke kommet så langt som til å lese de selv ennå, men de står på leselisten min.

Ellers synes jeg Lolita av Vladimir Nabokov bør etterfølges av en bok fra offerets sted, gjerne Tiger Tiger av Margaux Fragoso. De hører på ingen måte sammen, men de belyser den motsatte siden.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har lest Lolita og synes det er en god ide å lese Tiger Tiger. Flere av bøkene til ANDREW VACHSS passer også godt som motstykker Lolita.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Må bare sende deg dette utsagnet om "Huck Finn": "Hele den amerikanske litteraturen nedstammer fra en bok av Mark Twain som heter "Huck Finn" - og om litt kommer jeg på hvem som sa det. Jeg skal sannelig lese den om igjen, slik som jeg husker det er Tom Sawyer mer av en guttebok.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Og det tok ikke så lang tid heller, det var en annen stor amerikanske forfatter, Ernest Hemingway.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det er på tide at jeg får med meg Huck Finn. Hva legger du i begrepet guttebok?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tja. Jeg husker antagelig en riktig illustrert utgave for barn av akkurat den, og den var vel forkortet også og beregnet på gutter, ikke at jeg brydde meg om det. Huck Finn husker jeg som en mer "voksen" bok, dypere rett og slett.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ok, da er jeg med :-) Da tror jeg faktisk jeg begynner på Tom Saywer og leser Huck Finn etter den. Da høres det ut som det er mindre risiko for å bli skuffet, riktignok når jeg kommer så langt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tror ikke du blir skuffet over Mark Twain....men det kommer an på hva du venter deg. Jeg har lest begge bøkene i barndommen, som guttebøker, og de skled fint inn blant "Indianerne og den blå perlen", Jules Verne, "Otter 3-2 kaller", "Ørnøye" osv. Men jeg husker handlingen litt bedre, muligens fordi det var et utdrag fra Tom Sawyer i Mitt Skattkammer-bøkene som jeg leste mange ganger - om Tom som malte et gjerde - og fordi den ene av bøkene var veldig spennende, jeg tror kanskje det var Huckleberry Finn.

Hadde en gang en bok med stykker av Mark Twain, men vet ikke om jeg har den lenger - han var en begavelse! Verdt å lese mer av.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Blir nok ikke skuffet, men det er kjedelig å lese den beste boken først. Huck Finn er jo den mest kjente, da høres det fornuftig ut å begynne med Tom Sawyer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg synes ikke "Huckleberry Finn" er mest kjent, hvis du skjønner hva jeg mener.... det var "Tom Sawyer" jeg hørte om og leste først.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leste også disse to i ungdommen, og leste Huck Finn påny i 2009 fordi den var havna i Verdensbiblioteket, Støtter MiaMarias vurdering - det er malinga av gjerdet som sitter fra Tom Sawyer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Stephen King er kjent for å flette bøkene sine sammen, om enn svært løslig. Historiene hører ikke akkurat sammen, men karakterer/steder fra en bok blir ofte referert til i en annen; Dreamcatchers (tror jeg det er) har en bisetning om Pennywise the Clown fra IT osv.

En av de mest markante av disse sammenhengene er Gerald's Game og Dolores Claiborne - der hovedpersonene fra hver bok har syn om hverandres sjebne. Det er overhode ikke nødvendig å lese bøkene for å forstå handlingen i bøkene skikkelig, da disse synene opptar kun en liten del av hver bok - men man blir jo nysgjerrig på dem likevel.
Da jeg leste Dolores Claiborne, lurte jeg fælt på hvem jenta Dolores så var, og de åpenbart dramatiske omgivelsene jenta befant seg i. Leste Gerald's Game av den grunn. Men nå er i min mening Gerald's Game en fryktelig dårlig bok, som jeg egentlig synes mest var spennende pga synet hun hadde om Dolores.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg kommer ikke på noen andre eksempler på bøker som hører sammen på samme måte som Lotte i Weimar og Under Werthers lidelser, men det finnes jo en del eksempler på det som på engelsk kalles for "parallel novels", for eksempel Grendel av John Gardner (som hører sammen med Beowulf), Wide Sargasso Sea av Jean Rhys (som hører sammen med Jane Eyre av Charlotte Brontë), The Hours av Michael Cunningham (som hører sammen med Mrs. Dalloway av Virginia Woolf) og Foe av J. M. Coetzee (som hører sammen med Robinson Crusoe av Daniel Defoe).

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for det Mari. Jeg skal sjekke disse, og setter pris på mer info om åssen og hvorfor de henger sammen? Jeg er også på jakt etter bøker som har gitt en spesiell opplevelse å lese sammen/samtidig/i rekkefølge.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Et eller annet sted leste jeg at såkalte "parallel novels" er en slags form for høyverdig fan-fiction. Det vil si, disse bøkene låner karakterer eller plott fra eksisterende bøker, og utbroderer f.eks. historien til karakterer som har en nokså beskjeden rolle i originalverket.

  • Grendel snur Beowulf på hodet, og gjenforteller hele historien fra monsterets synsvinkel.
  • Wide Sargasso Sea er en slags forløper til Jane Eyre, og tar for seg historien til Mr. Rochesters kone.
  • The Hours handler om tre kvinner, deriblant Virginia Woolf, og hvordan disse tre påvirkes av romanen Mrs. Dalloway. Historiene til disse tre kvinnene speiler dessutene flere situasjoner Mrs. Dalloway opplever i den originale romanen.
  • Foe tar for seg historien til en kvinne som forliser på den samme øyen som Robinson Crusoe.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk. Interesant info.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg hadde en god opplevelse av å lese "Lillelord" av Johan Borgen og "Ulvehiet" av Oskar Braaten samtidig, det var vestkanten mot østkanten, ikke mye forandrer seg, egentlig :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jepp. Just så Gretemor. Bra! Takk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Ingeborg GKirsten LundHeidi Nicoline ErtnæsHildaJulie StensethTor Arne DahlPer Åge SerigstadPiippokattaAmanda AGrete AastorpBente NogvaBenedikteLisbeth Marie UvaagTone HTurid KjendlieLeseberta_23DemeterStine AskeMaikenHilde VrangsagenHarald KHege H.Christoffer SmedaasHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenLinda RastennefertitiEllen E. MartolRoger MartinsenTor-Arne JensenMargrethe  HaugenTove AlmaMcHempettStian AxdalEgil StangelandVivian M.PrunellaReadninggirl30LailaÅsmund Ådnøy