Ah, glad for at jeg oppdaget nå at denne var lesesirkel! Jeg har begynt på boka for egen kjøl, men lagt den litt bort fordi jeg falt inn i sci-fi- og fantasylitteraturens verden. Lesesirkelen er jo en god grunn til å gjenoppta denne boka. :)
Litt usikker på hva jeg egentlig syns om denne. Først og fremst er det en bok om å være tilstede i livet, selv når det kan være smertefullt. Og om å vokse opp. Boka har vunnet diverse fantasypriser, men egentlig vil jeg ikke si den passer i den kategorien. Hvorvidt magien og feene faktisk finnes eller er en slags overlevelsesmekanisme kommer ikke helt fram og er åpent for tolkning. Boka er lettlest, men helt ærlig har jeg lest langt bedre bøker med samme tematikk. Man blir aldri ordentlig følelsesmessig engasjert i hovedpersonen og hennes liv.
Denne boka gikk rett i hjertet.
Jeg ser noen mener den er for "eventyraktig". Det er akkurat dét jeg elsker med den. Boka tar deg tilbake til barndommens fantasirikdom, samtidig som den forteller en grunnleggende viktig og tidløs historie. En historie om å stå opp for det som er rett, selv når du da må stå opp mot dine egne. En historie om rettferdighet, og om å velge det gode. Og ikke minst, dypest sett en historie om kjærlighet.
I boka møter vi et dystopisk samfunn der en liten elite styrer med jernhånd. Deres effektive metode er frykt og sorg: hvert år må landsbyens yngste ofres til den onde heksa i skogen. Myten om heksa gjør at befolkninga ikke tør å forlate landsbyen, samtidig som ofringsritualet holder dem i sjakk og ikke minst i evig mismot.
Den styrende elite tror ikke heksa faktisk eksisterer. Men det gjør hun, og hun redder barna som ofres, og tar dem med til andre siden av skogen. På veien blir de fôret med stjernestøv. Én dag fôrer hun ved en feiltagelse et av barna med månestøv i stedet, og fyller jenta med magi. Dermed må hun ta jenta til seg.
Stort mer kan jeg ikke si uten å røpe alt om boka. Men det er en både rørende, varm, nostalgisk og trist historie som utspiller seg. Det handler om å gjenta fortidens feil, om valget mellom å motsette seg eller omfavne forandring, og ikke minst om hvor sårt det er at barn vokser opp. Grunnleggende sett handler det også om hvor viktig kjærlighet og tillit er for å utvikle menneskeheten og lokalsamfunnene våre.
Anbefales på det sterkeste!
Ingen stund er stillere enn når bergensere nettopp har reist.
Jeg merker at jeg lurer på en del definisjoner i lista. Kanskje veldig nerdete, meeen... for eksempel, nummer 4: A book with a criminal character (i.e. assassin, pirate, thief, robber, scoundrel etc). Her har jeg vurdert å føre opp den tredje boka i Sarah J. Maas sine bøker om Calaena Sardothien - som ble oppdratt som en leiemorder og levde som det helt til hun ble tatt. Hun blir til slutt "ansatt"/tvunget til å jobbe for kongen som hans hitman. Faller hun fortsatt innenfor her? Hun er da strengt tatt ikke kriminell lenger om hun gjør det på ordre fra landets myndigheter.
Osv. osv.
(Her er forresten min liste. Har så smått begynt å legge inn bøker jeg leser nå, men er kun ferdig med én, nemlig "A Christmas carol" som jeg egentlig planla å lese i jula, men ikke rakk.)
Legger ikke inn alt som kan passe fordi jeg noen steder har flere alternativer og ikke har bestemt meg for hvilke bøker jeg vil bruke ennå.
Jada, begynte i vinter å høre på Harry Potter lest av Stephen Fry, så der har jeg igjen sekseren og sjueren. Og i går og i dag har jeg ledd og grått av "A Christmas Carol" fortalt av Tim Curry. Glad jeg har vent meg til lydbøker, før taklet jeg det ikke helt.
Ååh, har lyst til å komme ordentlig i gang, men tror ikke det blir så mye lesing på meg i januar, dessverre. Jeg skal flytte til en annen by ved månedsskiftet og det er utrolig mye som må gjøres først, både rydding og vasking, pakking og organisering av bilsalg, frakt av flyttelass osv. Så jeg håper på å ta det igjen senere på året. Må bare komme meg gjennom januar først ;)
Innerstar betyr vel at de bodde innerst på tomta / på den innerste husmannsplassen.
Også litt "gammeldags", nå er det jo TV-serier som er det utvilsomt beste formatet å fortelle lengre historier i. Er flere bøker jeg gjerne skulle sett gjort om til TV-serier, spesielt bokserier. Få bøker jeg tenker burde vært gjort om til film.
A book becoming a movie in 2019: Neil Gaiman og Terry Pratchett - "Good Omens" (ble riktignok TV-serie, ikke film, men det er jo slik det fungerer i dag)
A book that makes you nostalgic: J. K. Rowling - «Harry Potter and the Half-Blood Prince»
A book written by a musician (fiction or non-fiction)
A book you think should be turned into a movie: Leigh Bardugo - "Crooked kingdom"
A book with at least one million ratings on Goodreads: J. K. Rowling - "Harry Potter and the Deathly Hallows"
A book with a plant in the title or on the cover: Lisa Aisato - "Livet - illustrert"
A reread of a favorite book: Philip Pullman - "The subtle knife"
A book about a hobby: Klaus Hagerup og Lisa Aisato - "Jenta som ville redde bøkene"
A book you meant to read in 2018: N. K. Jemisin - "The Obelisk Gate"
A book with “pop”, “sugar” or “challenge” in the title
A book with an item of clothing or accessory on the cover: Neal Shusterman - «Scythe»
A book inspired by mythology, legend, or folklore: Diana Gabaldon - "Outlander"
A book published posthumously: Robert Jordan / Brandon Sanderson: "A Memory of light" (RJ døde før denne siste og et par av de andre bøkene i hans monumentale serie Wheel of time" var ferdigstilt. Han hadde dog skrevet en god del notater og også fortalt sin kone hva som skjedde med flere av karakterene, dette ble utgangspunktet for Sandersons ferdigstillelse)
A book you see someone reading on TV or in a movie: Madeleine L’Engle - «A wrinkle in time» (leses av karakteren Sawyer i TV-serien LOST)
A retelling of a classic
A book with a question in the title
A book set on a college or university campus: Sarah J. Maas - "Tower of Dawn" (Torre Cesme er en utdanningsinstitusjon for healere)
A book about someone with a superpower: Sarah J. Maas - «Empire of storms»
A book told from multiple character POVs: Ursula le Guin - «Left hand of darkness»
A book set in space: Stanislaw Lem - "The star diaries"
A book by two female authors: Maja Lunde og Lisa Aisato - "Snøsøsteren"
A book with a title that contains “salty,” “sweet,” “bitter,” or “spicy”
A book set in Scandinavia: Lars Mytting - "Søsterklokkene"
A book that takes place in a single day: Dag Solstad - "Genanse og verdighet"
A debut novel: Gail Honeyman - "Eleanor Oliphant har det helt fint" (2017)
A book that’s published in 2019: Bård Borch Michalsen - "Verbene som beveger verden"
A book featuring an extinct or imaginary creature: Kelly Barnhill - "The girl who drank the moon"
A book recommended by a celebrity you admire
A book with “love” in the title
A book featuring an amateur detective: Sir Arthur Conan Doyle - "A study in Scarlet" (denne vil nok en del være uenige i, Holmes er tross alt "consulting detective" men har ingen formell kompetanse innen feltet såvidt man finner ut)
Abook about a family: Jan Roar Leikvoll - "Fiolinane"
A book written by an author from Asia, Africa, or South-America: Mohsin Hamid - "The reluctant fundamentalist"
A book with a zodiac sign or astrology term in the title:
A book that includes a wedding: Lian Hearn - "I lys av månen'
A book by an author whose first and last names start with the same letter: Philip Pullman - «The Amber Spyglass»
A ghost story: Charles Dickens - "A Christmas carol"
A book with a two-word title: Jo Walton - "Among others"
A novel based on a true story: Kathy Reichs - "Flash and bones"
A book revolving around a puzzle or game
Your favorite prompt from a past POPSUGAR Reading Challenge: Leigh Bardugo - Six of Crows (prompt: "A book involving a heist" from 2018)
Advanced
A “cli-fi” (climate fiction) book: Tahereh Mafi - "Shatter me"
A “choose-your-own-adventure” book
An “own voices” book: Johannes Anyuru - «De kommer til å drukne i sine mødres tårer»
Reading a book during the season it is set in: Emil André Erstad - "Hareides fall - trettiseks dager som endra norsk politikk"
A LitRPG book
A book with no chapters / unusual chapter headings / unconventionally numbered chapters: Terry Pratchett - "The colour of magic"
Two books that share the same title (1)
Two books that share the same title (2)
A book that has inspired a common phrase or idiom (e.g. Big Brother from “1984”)
A book set in an abbey. Cloister, monastery, vicarage, or convent: Philip Pullman - «La Belle Sauvage - Støvets bok 1» (ikke hele boka)
Spørsmålet er om jeg skal ta BÅDE denne og Goodreads. :P
Den med en bok satt til Skandinavia er vel ganske enkel å få til for oss xD
Rekker neppe å få lånt og lest boka før nyttår uansett, skjer så mye rett før og etter jul. Men takk for tips :)
Har ikke funnet NOEN av dem, eller andre afrikanske forfattere (til nød kun hvite sørafrikanske forfattere, og da forsvinner litt av poenget med et annet perspektiv, syns jeg) på biblioteket her. Kan være fordi jeg bor på Sortland, er nok lettere i større byer. Så har du mange folk med afrikansk bakgrunn som skriver bøker, men det blir heller ikke det samme all den tid de er fra Frankrike, USA, eller for den saks skyld Norge.
Denne er massiv! Jeg ser på min profil at jeg vel har lest rundt 30 bøker i året de siste par åra, og 52 bøker er derfor enormt mye. Jeg skal vurdere om jeg skal la den samme boka telle i flere kategorier. Begynner allerede å legge inn bøker jeg leser nå som passer, for å få en "head start". Gjør skriften fet når jeg er ferdig.
1. A book that was nominated for or won an award in a genre you enjoy - N. K. Jemisin: "The Obelisk gate"
2. A book with one of the 5 W's in the title (Who, What, Where, When, Why)
3. A book where the author’s name contains A, T, and Y: Terry Pratchett - «The colour of magic»
4. A book with a criminal character (i.e. assassin, pirate, thief, robber, scoundrel etc): Leigh Bardugo - "Crooked kingdom"
9. A book from one of the top 5 money making genres (romance/erotica, crime/mystery, religious/inspirational, science fiction/fantasy or horror): Jessica Townsend - "Wundersmith"
10. A book featuring an historical figure
11. A book related to one of the 12 Zodiac Chinese Animals (title, cover, subject: Richard Adams - "Watership down"
12. A book about reading, books or an author/writer: Klaus Hagerup og Lisa Aisato - "Jenta som ville redde bøkene"
13. A book that is included on a New York Public Library Staff Picks list: Neil Gaiman og Terry Pratchett - «Good Omens» (staff pick sommeren 2018)
14. A book with a title, subtitle or cover relating to an astronomical term: Stanislaw Lem - "The star diaries"
15. A book by an author from a Mediterranean country or set in a Mediterranean country
16. A book told from multiple perspectives: Lian Hearn - "I lys av månen"
17. A speculative fiction (i.e. fantasy, scifi, horror, dystopia): Neal Shusterman - «Scythe»
22. A book with a number in the title or on the cover: Hans Olav Lahlum - "De fems tegn"*
23. 4 books inspired by the wedding rhyme: Book #1 Something Old: Sir Arthur Conan Doyle - "The sign of the four"(gammel bok)
24. 4 books inspired by the wedding rhyme: Book #2 Something New: Tahareh Mafi - "Shatter me" (en "ny" verden)**
25. 4 books inspired by the wedding rhyme: Book #3 Something Borrowed:
26. 4 books inspired by the wedding rhyme: Book #4 Something Blue: Lars Mytting - Søsterklokkene
27. A book off of the 1001 books to read before you die list: John Irving - «A prayer for Owen Meany»
28. A book related to something cold (i.e. theme, title, author, cover, etc.): Philip Pullman - "The subtle knife"
29. A book published before 1950: Charles Dickens - "A Christmas Carol"
30. A book featuring an elderly character: Kelly Barnhill - "The girl who drank the moon"
31. A children’s classic you’ve never read: Madeleine L’Engle - «A wrinkle in time»
32. A book with more than 500 pages: Sarah J. Maas - «Empire of storms»
33. A book you have owned for at least a year, but have not read yet: Diana Gabaldon - "Outlander"
34. A book with a person's name in the title: J. K. Rowling - "Harry Potter and the Deathly Hallows"
39. A book with a strong sense of place or where the author brings the location/setting to life: Dag Solstad - "Genanse og verdighet"
40. A book you stumbled upon: Jo Walton - «Among others»
41. A book from the 2018 GR Choice Awards: Sarah J. Maas - "Kingdom of ash"
42. A book with a monster or "monstrous" character: Sarah J. Maas - "Tower of dawn"
43. A book related to STEM (Science, Technology, Engineering, Math) [fiction or nonfiction]: Kathy Reichs - "Spider bones"
44. A book related in some way to a tv show/series or movie you enjoyed (same topic, same era, book appeared in the show/movie, etc.): Kathy Reichs - "Flash and bones"
45. A multi-generational saga: Eka Kurniawan - "Skjønnhet er et sår"
46. A book with a (mostly) black cover: Leigh Bardugo - "Six of crows»
47. A book related to food (i.e. title, cover, plot, etc.): Mohsin Hamid - "The reluctant fundamentalist" (hele den narrative rammen er hovedpersonen som deler et måltid med en amerikaner og forteller ham historien)
48. A book that was a finalist or winner for the National Book Award for any year: Philip Pullman - "The Amber Spyglass"
49. A book written by a Far East Asian author or set in a Far East Asian country: Lian Hearn - «Barn av Otori»
50. A book that includes a journey (physical, health, or spiritual): Jan Roar Leikvoll - «Fiolinane»
51. A book published in 2019: Bård Borch Michalsen - "Verbene som beveger verden"
52. A book with a weird or intriguing title: Sir Arthur Conan Doyle - "A study in Scarlet"
Jeg klarer såvidt ikke leseutfordringa 2018 (mangler en bok av en afrikansk forfatter, har ikke klart å finne på biblioteket - forsåvidt tankevekkende nok, minte meg om hvor eurosentrisk eller i hvert fall sentrert rundt Vesten bøkene vi stort sett leser her er) - og den er adskillig kortere enn denne. Den lista der er jo lang, regner med man ikke kan ha samme bok på begge? :)
"Øst for Eden" er en fantastisk bok (eventuelt verk, om man regner det som to separate bøker). Mange mener dette er en "lettvekter" og den har vel tidvis blitt sett på nesten som en såpeseriebok, men det forstår jeg ikke. Det er en god bok som på treffende vis beskriver mennesker og menneskers motivasjon. Den viser viktigheten av tilhørighet og familie, og ikke minst valgene vi tar. Ut av plikt, ut av frykt, kjærlighet eller en forvirrende følelse av at det er det eneste rette. Og at det er disse valgene som definerer hvem vi er, ikke hva vi er født som.
Du møter mange fascinerende karakterer i denne boka. Den vise kineseren Lee (i dag en vel stereotypisk karakter, men på den tida var det nok mer uvanlig, ettersom mangfoldet i den vestlige verden i dag ikke var like stort, spesielt var det ikke så vanlig å se asiatere i USA på den tida), filosofen og familiemannen Samuel Hamilton, som vel kan påstås å være bokas egentlige helt. Vi følger Trask-familien, med alle sine lyter og dyder, en familie sterkt preget av sjalusi og en pliktmoral som preger flere generasjoner. Vi følger delvis Hamiltons etterkommere, Steinbeck selv er en av dem (hans mor Olive var datter av Samuel). Hva som er fiksjon og hva som er basert på virkelige hendelser, er aldri helt lett å få grepet om. Og ikke minst sosiopatiske Cathy. Til å være skrevet på et tidspunkt da man ikke visste like mye om psykopati og menneskene som fødes uten empati, er hun imponerende skildret
Hoppet mellom familier og tider kan være det som kan kalles svakheten i boka, men selv likte jeg godt de reflekterende passasjene før enkelte av kapitlene, hvor Steinbeck kom med anekdoter fra egen oppvekst og for eksempel beskrev følgene av krig på individ og samfunn osv. Det er brudd med den kronologiske fortellinga, men jeg syns dette var blant de beste passasjene i boka.
Alt i alt en bok som kan anbefales - selv om den er utgitt i 1952 og historien er satt til 1800- og tidlig 1900-tall, virker karakterene forståelige og som noen man kan relatere seg til i 2018. Steinbeck klarer å vise hva som er universelt hos mennesker - vårt behov for å føle oss elsket, føle tilhørighet, vår tro og tvil. Steinbecks kvinnekarakterer er også langt mer komplekse enn det jeg mener du ofte finner i bøker skrevet av menn før i tiden. De er like mangfoldige som mennene, de føler også begjær, tro og tvil, de kan være svikefulle men også kjærlige. Den "religiøse, forknytte kvinnen" dukker rett nok opp i form av et par karakterer, men også her kommer man litt bak skallet. Du merker at Steinbeck ikke mente kvinner var mindre intelligente eller "enklere" enn menn, men at han så at de kunne være fanget av datidens normer - som lynende intelligente Una, sin fars lys og med en stor akademisk interesse, som forvitrer som forskerfrue i byen. Tvert imot takler kvinnene i hans bøker både sorg og tap og store livsomveltninger bedre enn de mannlige karakterene (Adam Trask er et godt eksempel, han makter ikke å ta seg av barna sine og blir svært selvsentrert og nesten som et barn igjen i mange år etter en svært definerende hendelse som jeg ikke vil røpe her). Kvinnene framstår nesten stoiske i hvordan de møter livet, de aksepterer det de ikke kan endre og lar seg ikke knekke av sorgen - kyrne må melkes, brødet må bakes osv. uansett. Gjennom dette viser han også at han så verdien av arbeidet kvinnene gjorde, at det var de som holdt hjem og familien i gang når alt rundt kollapset.
Steinbeck selv planla opprinnelig å skrive boka til sine egne barn, for å gi dem innsikt i familiehistorien, men etterhvert ble den fiktive Trask-familien hovedpersonene.
Anbefalt!
Jeg liker denne, men får mer Alice i eventyrland-vibber enn Harry Potter. Harry Potter er en mye mer moden serie, denne føler man hele veien er skrevet for barn. Og enig i at Townsend foreløpig ikke er i nærheten av Rowlings skrivetalent.
Det er likevel en morsom bok, og en bok jeg kan skjønne godt at har blitt en suksess.
Har kun lest en håndfull av dem, og begynt på noen andre - men gitt meg underveis (blant annet Hemingway og Jack Kerouac). Planlegger å ta dem opp igjen, i tillegg er det flere her jeg ønsker å lese.
Jeg har faktisk aldri lest (eller sett filmen) "Den lille prinsen", så der er det et stort hull i min allmenndannelse som jeg håper å få fylt.
Eg kjenner single folk som klagar på at dei mister kontakten med gamle venner når desse vennene får seg kjærastar. Og det kan eg ha ei viss forståing for. Men dei mistar i det minste vennene sine til det største av alt: kjærleiken. Eg mistar vennene mine til stein.
"Defying the Dark One no matter the length of his shadow. We will live, that defiance said. We will love and we will hope."