Boka er helt suverèn! Og om dere ikke vet det så arrangeres Litteratursymposiet i oktober for 10-ende gang hvor Bikubegang med Grytten er fast post på programmet. Der tar Grytten for seg alle stedene i Odda hvor handlingen er lagt, Murboligen selvsagt inkludert. Velkommen skal dere være!
Fantastisk godt skrevet om et særdeles skamfullt tema som den vestlige verden har bedrevet. Forfatteren kjenner åpenbart slavehistorien og skriver brilliant en personhistorie en får mang en kuldegysning på ryggen av.
Jeg begynte å lese tidlig. Mens jeg gikk på barneskolen leste jeg flere tungvektere/klassikere innenfor krim, og hadde stor glede av dem. I dag klarer jeg ikke å begynne på krimbøker, det blir så altovermettende både på TV (absolutt alle kanaler har minst èn episode hver kveld!). Jeg leser heller bøker à la Øya, bøker som forteller historiske fortellinger uten at det er drap etter drap mellom permene. Om Øya vil jeg si at det ikke er den beste jeg har lest men Hislop klarte allikevel å fange meg med både historien og persongalleriet, og eg kan greit anbefale denne videre.
Jeg snuste på denne boka lenge før jeg bestilte den i min lokale bokhandler i Odda. Jeg angrer ikke på dette kjøpet!
Boka som altså er skrevet på engelsk er full av vitnesbyrd om hvilke grusomheter som den kosovoalbanske sivilbefolkningen i Kosovo måtte gjennom fra ikke minst serbiske styrker. Dem som "bare" ble kjeppjagd mot Albania og Makedonia uten annet enn det de hadde på seg, var de heldige...
Forfatteren, som fra juli 99 til mars 00 ledet et FN-program som gikk ut på å fjerne ofre fra brønner i Kosovo, har gjort en omfattende intervjurunde til denne boka og alle omtaler av krigsforbrytelsene er dokumenterte.
For oss "vanlige" lesere kan det kanskje virke unødvendig at 2/3 av boka er, først, en kronologisk gjennomgang av geografiske steder og antall drepte og forsvunnede, og dernest navnene og øvrig personalia på alle disse. Men boka er jo ikke ment for noen spesielle men alle som er interessert i nær historie i en relativ liten geografisk avstand fra oss. Og når du begynner å se på navn, fødselsdatoer mv får du kuldegysninger. Ingen ble spart.
Dette er ei viktig bok. Men jævlig deprimerende...
"Eg hadde knapt opna bildøra og fått halve ræva inn på setet, før svigerinna mi gjekk laus på meg: - Men altså... Høyrde du ikkje at vi tuta? Vi har stått her i ti minutt! - God dag, svarer eg."
"Ein vakker dag" av Anna Gavalda.
Arol husket at Sha-ra hadde sagt noe slikt som at en lenke ikke er sterkere enn det svakeste leddet.
I krig mister man mange, mange som står en nær, men det er krig, og krig er vissheten om at man skal dø.
Verden er en gåte, tenkte Jenny nå. Men vi venner oss til gåten etter hvert som vi vokser opp. Så den til slutt ikke oppleves gåtefull lenger. Verden blir noe tilforlatelig. Og det må innbitt ettertanke til for å avkle verden dens skinn av å være noe begripelig. Det må intens selvfordypelse til for å oppleve at verden er et mysterium... Var ikke det kosmisk? Det eneste virkelige mysterium er det som alle ser. Men det er også det eneste som aldri nevnes. Det er noe alle mennesker er sammen om. Men det er aldri samtaleemne. Det mest obskure er det dagklare. Det mest okkulte er det vi alle opplever hver eneste dag... Her våkner vi på en klode i universet. En globus på svev. En trollkule. Med sjøer og skoger og fjell. Og med en lett sprut av liv i alle størrelser og fasonger. Her dasker stoffet omkring på marken. Her spretter det fram mellom steiner og trær. Her stimer det i elver og sjøer. Her flakser det opp i luften mellom himmel og jord. Og mer, mer: Stoffet på denne mystiske planeten er bevisst seg selv. Det slår ut med armene og sier: God aften! Her er jeg folkens! Så skjer det likevel. At vi venner oss til alt dette vi ser omkring oss som om det var noe nødvendig. Vi synes at livet på denne planeten er den mest fornuftige formen for liv. Bare dronter og dinosaurer er ekstraordinære. Fordi de ikke finnes lenger.
Akkurat nå føler jeg meg som en gnist fra det store bålet på himmelen.
Det var ikke meningen at jeg skulle lese denne boken en gang til. Egentlig hadde jeg bare tenkt til å bla igjennom den for å finne gode sitater, men jeg klarte jeg ikke å finne det jeg skulle. Rett og slett fordi denne boken er som et sitat i seg selv. Det er så mye å hente, smake på, dele. Jeg får lyst til å klappe i hendene, rope ut at Gaarder, han fortjener å få nobelprisen i fantasi. Eller i teologi og astronomi for den saks skyld.
Vi ser alt sammen i et speil, i en gåte. Noen ganger kan vi gløtte igjennom speilet og se litt av det som er på den andre siden. Hvis vi pusset speilet helt rent, ville vi se mye mer. Men da ville vi ikke lenger se oss selv...
Sesongpremiere onsdag 27.06.12! :-)
For lyset går vekk og blir borte i en svart sjø med små hull. Da er skyggen min overalt og dekker hele verden, og da står det en svart mann i mørket bak huset og sier ingenting.
Jeg er sterkere enn stormen. For stormen kan rive opp et helt tre, men stormen kan ikke rive opp graset. Det kan jeg.
Jeg er ikke særlig svær, bare 35 kilo med håp.
Beklager for sent svar! Serien ble sendt på kanal FEM for en god stund siden. Husker ikke hvor mange sesonger, tror det var to. Sesong 1 kan kjøpes på platekompaniet.no. Har dessverre ikke peiling på når PPL er tilbake igjen.
Hvordan liker du bøkene? :-)