Da er det bare å glede seg, tror dette kan bli riktig interessant. Trygve Norums oversettelse, utgitt i 1975, ligger forøvrig gratis tilgjengelig på nb.no: Far Goriot
I min spede "voksendom" kjørte jeg distribusjonslastebil for Ringnes i Oslo i vanlig arbeidstid, fredag kveld og natt samt mye av søndagen kjørte jeg østlandet rundt med dyrefòr i container. I den lille tida jeg ikke kjørte eller sov leste jeg bok på bok så det gnistra mellom sidene. Lastebil og bok, baby, var livet. Nå er lastebil bytta ut med fotballdømming, friidrett og natteravning. Bøker bytta jeg aldri ut :-)
Har akkurat nå ei lita lesepause, så jeg er fortsatt i startgropa til kapittel to. Skriver mye fotball på nettet på sein kveldstid akkurat nå. Søndag, baby, and I`ll be in it again :-)
Jeg bodde fra jeg begynte i tredje klasse til jeg var sytten litt lenger sør, Åsgreina i Nannestad. Seinere blei det Gjerdrum, Lørenskog og Lillestrøm før altså Odda i Hardanger.
Husker lite av Eidsvold, Sundet mm, sjøl om vi reiste dit en sjelden gang med buss. Husker at vi var på klassetur til Eidsvoldbygningen. Søstera mi bodde en periode på Dal og Hurdal, bor nå i Gjerstad i Aust-Agder, ikke langt fra Risør.
Jeg trur du vokser opp på et fint sted. Jeg kunne aldri tenkt meg å vokse opp i eller rundt en storby. Du har masse gjøre i nærområdet og sjøl om Eidsvold sikkert har sine utfordringer, er de mye mindre enn i eksempelvis hovedstaden. Kos deg :-)
Det er nok lettere å bruke kjeft på unge og litt usikre dommere enn sånne som meg med rutine og hår på brøstet. Om jeg finner det formålstjenelig underveis i kamper kan jeg drive voksenopplæring i aldersbestemte klasser mens i voksenfotball blir det ofte litt annen ordlyd.
Jentekampen jeg nettopp kom fra var lettdømt og snill. Jeg dømmer forøvrig for Odda FK i Hordaland og det meste av fylket er mitt arbeidsområde. Kommer dog opprinnelig fra østlandet men flytta hitover for snart 22 år sida. Hvor holder "Sandal" til?
Dømming er skikkelig gøy! Jeg får stadig kjeft - så klart! - men jeg sover godt om natta allikevel. Fotball er et spill som engasjerer, noen bruker det dessverre som arena for å ytre ting de ikke hadde turt å si i en dagligdags situasjon. Mange av avgjørelsene du tar som dommer er konkrete, andre er subjektive, altså skjønnsavgjørelser. Å ikke blåse frispark i en duell er jo også en avgjørelse. Noen spillere tåler juling i dueller, andre ikke, og de siste kan lage kvalm underveis.
I helga var jeg assistent lørdag og dømte to kamper søndag som HD. Muggen som bare rakkern i beina i dag. Ny kamp i morra tirsdag!
Ungdommer som tar en god diskusjon med foreldrene sine liker jeg!
Vi hadde Odysseen som ekstralektyre under lesingen av Ulysses, det var svært nyttig. I tillegg til referansene til Odysseen, måtte vi også hele tiden være oppmerksomme på Joyces bruk av fargekoder, kroppsdeler, sjangre m mer. Medlemmenes manglende evne til å lese Ulysses alene var grunnen til at vi startet Leseselskapet. Anbefaler på det sterkeste boka som felleslesing, selv om jeg selvsagt helst ønsker det skal bli ei bok jeg ikke har lest.
For oss i Leseselskapet er ringen på en måte sluttet nå når vi leser Illiaden og Odysseen, men vi fortsetter selvsagt lesingen også etter neste års tur, som selvsagt går til historisk grunn i Hellas og Tyrkia. Gleder meg!
Leseselskapet mitt i Stjørdal leser Illiaden og Odysseen nå, så jeg kommer til å stemme på et annet forslag.. Men skjønner veldig godt at du forslår disse bøkene! Min mening er at Illiaden er mye tyngre å lese enn Odysseen. Og: det er absolutt en fordel å kjenne til O før man leser Ulysses.
Nå har jeg tenkt og tenkt, men fremdeles greier jeg ikke helt bestemme meg.. Vil aller helst lese GT, men siden det kan bli litt for omfattende må nesten forslaget mitt bli Dekameronen.
Jeg skjønner deg godt! Selv leste jeg boka etter å ha blitt anbefalt den i forkant av min pilegrimsreise (gikk 15 mil av Caminoen og endte opp i Santiago de Compostella). Kjente meg ikke igjen i det damene opplevde, til tross for at jeg reiste sammen med flere andre kvinner. Heldigvis var ingen av dem som de vi møter i denne boka... Boka er utrolig forutsigbar: alle damene er en eller annen kvinnestereotypi, og selvsagt får reisen dem til å forandre seg helt. Gjesp. Derfor: anbefaler ikke boka, men anbefaler på det sterkeste en pilegrimsreise eller flere.
Eg kastar meg ut i diskusjonen, sjølv om eg ikkje har vore med på ei felleslesing sia Shakespeare-prosjektet... Rebecca er utan tvil ei god bok vel verdt å lese. Her er det spenning og nerve, og boka har - som du seier - mykje i felles med Jane Eyre. Eg liker begge bøkene godt. Samstundes er boka veldig lett å lese (ho var i si tid månadens bok i Ungdomsbokklubben). Som felleslesing vil eg gjerne ha eit verk eg kanskje ikkje ville greidd lese aleine.
Å, det var da så lite, kan du skjønne. Min minste kunst, egentlig ;-)
Det var så vakkert at jeg skreiv det rett ned i diktboka mi, og der er det mye gull fra før som jeg plukker opp ulike steder i fra. Takk for at du fant det naturlig å dele med oss andre, Kristin :-)
Hahh! Det med bøker og mennesker var det jeg som kom på, hint-hint ;-)
Har lest Jobs bok og flere andre deler av GT og NT. Skjønner jo at forslagene mine kan være litt vel ambisiøse og spenstige, men er man en litteraturinteressert nerd av en lesehest, så er man det.. Er uansett utfall mest interessert i å lese verker det kan være vanskelig å komme gjennom alene.
Eg var ikkje eit sånt barn med briller som skreiv dikt i skjul, for å seie det slik. Ikkje var eg nokon lesehest heller.
Jeg har veldig lyst til å bli med i denne omgangen, avhengig av hvilken bok som leses. Joyces Ulysses og Homers Illiaden har jeg allerede lest og diskutert sammen med Bokselskapet Ulysses-Odysseen her på Stjørdal. Mrs Dalloway og Huckleberry Finn har jeg også lest. Alle er veldig gode bøker, så jeg skjønner godt om en av disse velges.
Selv kunne jeg gjerne tenkt meg en skikkelig utfordring. Hva med Dekameronen av Boccaccios, fra 1300-tallet, eller kanskje Bibelen? Dette er bøker jeg tror vil passe godt til samlesing, siden jeg neppe kommer meg gjennom dem alene... Bibelen er ei bok jeg gjerne skulle lest fra perm til perm. Selvsagt er den interessant ut i fra både et kulturet og et religiøst perspektiv, men for meg er også alle de senere bibelreferansene vi finner i litteratur veldig interessante. Kanskje er GT mest aktuelt som felleslesing? Blir forøvrig gjerne med på å lese et av de russiske storverkene, også.
Nok en super bokanmeldelse, Rose-Marie! Jeg leste boka i ett sluk forrige helg (var heldig å få tak i den allerede på lørdag), og jeg er enig med deg i at boka er en svært god avslutning på trilogien. De siste sidene leste jeg saktere og saktere, bare for å få dem til å vare lengre.
Jeg føler på mange måter at jeg "kjenner" David og flere av menneskene som skriver til ham. Til dels fordi jeg er fra Namsos, til dels fordi jeg tilhører samme aldersgruppe. Jeg kjenner igjen steder og stemninger fra byen, jeg kjenner igjen studenttilværelsen i Trondheim, med faste innslag på 3b... Traff faktisk Tiller selv på 3b like etter at han hadde gitt ut Skråninga, og måtte selvsagt gratulere ham med bragden.
Jeg var så heldig å få oppleve hele to bokbad med Carl Frode Tiller på Litteraturfestivalen i Lillehammer i mai (ett med Helga Flatland, ett med Jo Nesbø). Der snakket han blant annet om den svarte humoren han bruker i bøkene sine, en humor han mente går mange hus forbi. Må si meg enig i at blant annet åpningen av Innsirkling 3, der en person lyver på seg sykdom for å teste forholdet han er i, er humoristisk. Tiller snakket også om elementene av såpeopera som finnes i trilogien: vi "seriøse" lesere aksepterer glatt både tilsynelatende hukommelsestap og forbytting av barn ved fødselen... Elementer som på mange måter ville passet bedre inn i Hotel Cæsar, enn i såkalt seriøs litteratur.
I boka samles trådene og jeg må si jeg satte stor pris på endelig å få "møte" David. Han er på flere måter slik jeg har sett ham for meg, på andre ikke... Han er et menneske som oss alle, med sine styrker og svakheter, sin historie, sin samtid og sin framtid. David påvirker og påvirkes av andre. I enkeltes liv blir han veldig viktig, i andres liv er han bare en liten notis. Slik er det vel for oss alle? I Innsirkling 3 får vi vite bakgrunnen for annonsen som satte det hele i gang, og der må jeg si jeg ble overrasket. Hadde ikke tenkt meg den muligheten..
Under lesingen satte jeg pris på de mange litterære referansene Tiller bruker. Diskusjonen mellom Susanne og David om Loes Naiv.Super var festlig. Jeg leste boka som student, og husker den fremdeles veldig godt. David - og flere med ham - er opptatt av litteratur; ikke minst "viktig" og "riktig" litteratur. Kjenner igjen litt av mitt eget åndssnobberi fra tiden som student... Merket meg også, blant andre, referansene til August og Victoria av Hamsun, Buzz Aldrin... av Harstad og I eventyre av Duun. Nettopp den siste referansen bet jeg meg fast i, for er ikke denne trilogien litt av et eventyr? Tiller har selv sagt at trilogien på mange måter handler om Norges historie - inkludert oljeeventyret - i den tidsperioden som blir skissert. I tillegg er det 3 bøker og 3 fortellerstemmer pr bok.. Historien om den bortbyttede og fattige gutten som slår seg opp og fram har også elementer av eventyret i seg (Askeladden). Og, som David selv sier: ".. er jo heilt uverkeleg når ein tenker på det, er reine eventyret".
WOW! Dette var vakkert ...