Fint at du har tatt med bøker fra mellomkrigstiden som mange nå vil regne som klassikere, men tydeligvis fortsatt er like aktuelle.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er viktig å være glad, sa hun og smilte. - Siden vi nå engang er blitt født.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er mulig å ha et syn på alt. Og motsatt syn.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvert liv som tennes er et univers. Hvert liv som slukner er et univers.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Flott liste. Her var det mange internasjonale godbiter. Den viser dessuten at nye gode bøker er kommet til etter at Bokklubben utgav sitt Århundrets Bibliotek på tidlig 2000-tall.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Et fyrstehus i solnedgangen.

For meg virker denne berømte romanen - iallfall i begynnelsen – ganske så tilbakeskuende. Det er tydelig at Sicilia i 1860 står overfor en omveltning der noe vil gå tapt sett fra hovedpersonens synspunkt. Fyrsten av Salina, don Fabrizio, er en ruvende personlighet rent fysisk og ser tydeligvis på seg selv som den beste ivaretakeren av det bestående føydalsamfunnet. Samtidig er han klar over at det gamle regimet går mot slutten. Når hans pengelense ynglingsnevø, Tancredi, velger å slutte seg til Garibaldi, får han praktisk hjelp av onkelen. Når Tancredi seinere vil gifte seg med den vakre datteren av en oppkomling, Calegero, går don Fabrizio også med på det. Det siste skjer trass i at hans egen datter, Concetta, også har lagt sin elsk på fetteren.

Don Fabrizio er både høflig og kultivert. Det hindrer ham i å ta skikkelig grep når det røyner på. Familiearven blir gradvis skuslet bort. Han er belest og leser høyt for familien om kvelden. Lampedusa bemerker riktignok tørt at don Fabrizio er ukjent med det meste av samtidslitteraturen, som Dickens, mens Balzac er for sterk kost for døtrene. Også andre ganger minner forfatteren oss om at han skriver med nåtidas, det vil si 1950-tallets, blikk på fortida.

Tiden etter 1860
Etter ferdiglesningen skjønner jeg hvorfor boka blir beskrevet som ufullført. Innledningsdelene I til IV har en sammenhengende handling. Fra del V blir boka fragmentarisk. Hvert kapittel framstår som frittstående fortellinger selv om persongalleriet stort sett er det samme.

I kapitlet om pater Pirrones besøk i landsbyen S. Cono får vi en innføring i fattigbøndenes levevilkår under det nye regimet. I tillegg får vi et bilde av paterens, det vil si kirkens, makt til å ordne opp i sosiale forhold.

Så følger en Proust-lignende beskrivelse av fyrstens opplevelse av Palermos selskapsliv. Selv om han befinner seg blant likemenn føler Fabrizio seg som en fremmed. Også her hjelper han riktignok sin kommende svigersønn inn i denne ellers lukkede kretsen. Et høydepunkt er bordsamtalen med den ufyselige, skrytende oberst Pallavicino.

I kapitlet om don Fabrizios død, lager Lampedusa en ramme som vel skal signalisere fyrstehusets gradvise fall. Dødsleiet er lagt til et nedslitt hotell framfor et av fyrstens palasser. I sluttkapitlet er turen kommet til at også fyrstens tre døtre skal fratas sine illusjoner med hensyn til religiøs praksis og (manglende) kjærlighetsliv.

Omtalen min bygger på en ny dansk oversettelse 2011 av den reviderte versjonen av Leoparden utgitt på italiensk i 2002.

Inngikk som felleslesning i Lesesirkel 2021.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Under den kalde krigen hadde vesten sett den utbredte alkoholismen som et bevis på at livet under kommunismen var så bedrøvelig at russerne trengte store mengde vodka for å komme seg gjennom dagen. Under kapitalismen drikker imidlertid nå russerne men enn det dobbelte av det de pleide - og de griper gjerne til sterkere smertestillende også. Tsaren for Russlands narkotikamafia, Aleksandr Mikhailov, hevder at antallet brukere gikk opp med 900 prosent fra 1994 til 2004, og at det nå finnes mer enn 4 millioner brukere, blant dem heroinavhengige.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I 1998 hadde mer enn 80 prosent av alle russiske gårdsbruk gått konkurs, og rundt regnet 70000 statseide fabrikker var lagt ned, hvilket skapte en epidemi av arbeidsledighet. I 1989, før sjokkterapien, levde 2 millioner på mindre enn 4 dollar per dag i den russiske føderasjonen. Etter at sjokkterapeutene hadde foreskrevet sin «bitre medisin» på midten av nittitallet, befant 74 millioner russere seg under fattigdomsgrensen, ifølge Verdensbanken.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Førti prosent av et oljeselskap på størrelse med det franske Total ble solgt for 88 millioner dollar (Totals omsetning i 2005 var på 178 milliarder dollar). Norilsk Nikkel, som sto for en femtedel av verdens nikkelproduksjon, ble solgt for 170 millioner dollar - selv om overskuddet alene nærmet seg 1,5 milliarder dollar årlig. Det svære oljeselskapet Yukos, som har tilgang på større oljereserver enn Kuwait, ble solgt for 309 millioner dollar. 51 prosent av oljegiganten Sidanko gikk for 130 millioner dollar, og bare to år senere ble disse aksjene antatt å ha en verdi på 2,8 milliarder dollar på det internasjonale markedet. En diger våpenfabrikk ble solgt for 3 millioner dollar, tilsvarende prisen på et feriested i Aspen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

«På jakt etter en investering som kan kaste av seg 2000 prosent i løpet av tre år?» spurte Wall Street Journal. «Bare ett aksjemarked gir muligheter for dette ... det russiske.»

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En klikk nyrike, kjent som «oligarkene» på grunn av deres fyrstelige rikdom og makt, slo seg sammen med Jetsins Chicago boys og strippet landet for nesten alt av verdi. De flyttet de enorme profittere utenlands i et tempo som tilsvarte 2 milliarder dollar per måned. Før sjokkterapien hadde Russland ingen millionærer; innen 2003 fantes det 17 milliardærer, infllge Forbes-listen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Herbjørg Kråkevik satte en høy standard med første utgave av Juleroser. Årets utgave holder nivået oppe med gode småstykker og usedvanlig gode fargereproduksjoner. Verdt å samle på.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har akkurat sett ferdig serien, uten å vite at den bygget på en bok, - så den har jeg ikke lest og kan ikke si noe om. Jeg syntes første episode var nokså håpløs, så det tok en stund før jeg fortsatte, men da ble den bare bedre og bedre som det den var omtalt som: en hjertevarm feel-good komedie.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den kanskje mest sjokkerende statistikken er denne: Siden 1990, det året Mandela ble løslatt fra fengselet, har den gjennomsnittlige levealderen i Sør-Afrika sunket med tretten år.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I løpet av de viktige årene da avtalene ble undertegnet, var sørafrikanerne i konstant kriseberedskap og svingte mellom intens glede over å se Mandela bli løslatt og voldsomt raseri over å oppdage at Chris Hani, den unge aktivisten mange håpte skulle etterfølge Mandela som leder, hadde blitt skutt og drept av en rasistisk snikskytter. Bortsett fra en håndfull økonomer var det ingen som var interessert i å snakke om sentralbankens uavhengighet, et tema som kan fungere som et kraftig sovemiddel selv under normale omstendigheter. Gumede understreker at de fleste rett og slett antok uansett hvilke kompromisser man ble tvunget til å inngå for å komme til makten, kunne man oppheve dem så snart ANC hadde kommet seg i solide maktposisjoner. «Vi skulle bli regjeringen - vi skulle fikse det senere», sa han.
Det unge ANC-aktivister ikke skjønte på det tidspunktet, var at det var selve demokratiets natur som var i ferd med å bli endret i disse forhandlingene, endret såpass at det aldri ville komme noe senere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En gammel antiapartheidaktivist, Rassool Snyman, beskrev snaren for meg i skarpe ordelag. "De satte oss aldri fri. De flyttet bare kjettingen fra halsen til ankelen". Yasmin Sooka, en fremtredende sørafrikansk menneskerettighetsforkjemper, sa at overgangen "besto i at forretningslivet sa: Vi beholder alt, og så regjerer dere [ANC]i navnet ... Dere kan ha den politiske makten, det kan gjerne se ut som dere trekker i trådene, men den virkelige styringen vil foregå et annet sted".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Friedmans definisjon av frihet, der den politiske friheten er vilkårlig og til dels unødvendig sammenlignet med den friheten som ligger i ubegrenset forretningsvirksomhet, stemte godt overens med de vyene som var i ferd med å utvikle seg i det kinesiske politbyrået.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ut fra sin filosofi trodde ikke Milton Friedman på IMF eller Verdensbanken: De var klassiske eksempler på «Big Government» som blander seg inn i det frie markedets finstemte signaler. Så det var ironisk at Chicago Boys i praksis ble levert på samlebånd til de to institusjonenes ruvende hovedkvarter på 19th Street i Washington, D.C., der de inntok mange av toppstillingene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette begynner å bli spennende!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

PiippokattaIreneleserKirsten LundAkima MontgomeryElisabeth SveeLinnLene AndresenHeidi BBsiljehusmorIngvild SVibekeBjørn SturødBjørg Marit TinholtWenche VargasYvonne SandbergSigrid Blytt TøsdalTatiana WesserlingHilde H HelsethEgil StangelandKaramasov11K. H.Marit MogstadNorahKjersti SKarin  JensenTrude OmaAnne-Stine Ruud HusevågMetteAlice NordliHelge-Mikal HartvedtHarald KFinn Arthur JohansenKarin BergTor-Arne JensenToveJan Arne NygaardSilje BorvikBente L.Tine SundalTorill Revheim