Og hvordan skal hun organisere alle minnene som har hopet seg opp i henne - begivenheter, små nyhetssaker, tusenvis av dager som har ført henne dit hun er i dag.

Godt sagt! (4) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har ikke lest boka, men tenker at selve tittelen (og dermed sidetallet) sier det meste. Jeg ville iallfall ikke ha ventet meg noen dyptpløyende redegjørelse, dertil er emnet for omfattende. Men Tveit har jo skrevet andre, mer voluminøse, bøker fra det samme området.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fra det du skriver synes det som om forlaget utnytter det gode omdømmet til 200-sider bøkene til Frank Aarebrot som var en mester i popularisering. Det er jo forlaget som burde ha sørget for gode kart som du etterlyser.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Underhaldande og opplysande, men freistar òg til å bli motsagt.

Fløgstad byder lesaren til å sjå på sovjetisk arkitektur og byplanlegging med friske og helst positive auge. Han hevdar sjølv å vere partilaus, men ser i høg grad på verda med eit ideologisk farga blikk: «I arkitekturen frå det forrige hundreåret fall sosialisme og modernisme verkeleg saman.» (s. 253).

Problemet er sjølvsagt at vi får ei mengd prov på at det ikkje kan stemme. Unge russarar ser på eit vakkert (men tomt) Lenin-museum med eit reint estetisk blikk og skjønar seg ikkje på Fløgstad. «Progressive» arkitektar tek tydelegvis oppdrag for kven som helst berre dei får byggja. Slik sett er det eit innbygd tvisyn i framstillinga, som gjer ho morosam å lesa.

Ei rundreise i Aust-Europa
Med utgangspunkt i Moskva er boka ei reise båe i tid og i geografi. Fløgstad skriv godt om hovudretningar i sovjetisk arkitektur og kunst frå revolusjonen 1917 til samanbrotet åt Sovjetsamveldet (NB!) 1991. Han har reist mykje i Aust-Europa og vitja fjerne byar i Sibir. Han er god til å skildra miljøet og stemninga på dei ulike stadene. Han likar russarar og kviterussarar, men har ikkje den same hugen til estarar, latviarar og litauarar. Dei er etter måten for nasjonalistiske for kosmopolitten Fløgstad.

Alt kan ikkje vere rett
Boka har litt for mange openberre feil. Som eit eksempel skriv han at Noreg var einaste Nato-landet med sams grense med Sovjetunionen under Den kalde krigen. Det hadde òg Tyrkia før Armenia vart sjølvstendig 1991. Om Riga skriv han at byen har ein ny synagoge medan den einaste eksisterande skriv seg frå 1905. På andre punkt er han nok meir ute for å provosere oss som les boka, som når han vil ha det til at sovjetiske forfattarar i mellomkrigstida var betre enn mange av dei mest namngjetne i Vesten. Men han nemner knapt ein einaste russisk skribent frå den tida.

Boka har Einar framifrå, «konstruktivistisk» bokbunad av Øystein Vidnes. Biletutvalet er for ein stor del henta frå fotobyrå og reprodusert i sterke prospektkortfarger. Vil ein sjå fleire bilete frå den siste, ville perioden i sovjetarkitekturen etter 1974, kan eg visa til den flotte Taschen-boka til Frédéric Chaubin.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I Moskva er dei mest slåande monumenta etter arbeiderklassens korte hundreår nyklassisistiske fantasibygg, teikna av førrevolusjonære, borgarleg utdanna arkitektar.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det sosiale liv er ofte ganske intetsigende. Vi møtes med så korte mellomrom uten å ha rukket å tilegne oss en eller annen ny verdi for hverandre. Vi møtes til måltider tre ganger daglig og gir hverandre ofte bare en ny smakebit av den gamle mugne osten vi er. Vi har måttet opprette et visst sett regler som kalles takt og tone, for å gjøre disse hyppige sammenkomstene noenlunde utholdelige og for å unngå åpenlys konflikt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det morsomme med disse meningsytringene er at Thoreau er så mangfoldig, for ikke å si skiftende i vinklingen sin. Mens han i første kapittel mente at arbeid var en forbannelse, så roser han seinere jernbanemannskapene opp i skyene for jobben de gjør, særlig med snøbrøyting. Ett sted vil han ha det stille rundt seg, et annet sted lovpriser han alle lydene ved hytta si, ikke bare naturens lyder, men faktisk også lydene fra jernbanen, fra kjerrer som kjører forbi på vegen, og fra kyr som rauter fra et nærliggende beite. (Det var jo ikke akkurat ødemark der han holdt til!)

Og nå skal jeg begynne på kapittelet om gjester.

Godt sagt! (5) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var to de Berlin-romanene som fikk meg til å lese Fiolpiken, så takk for tipset om A Single Man som jeg ennå har til gode å lese.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvilke spor av hendelser og nyheter skal senere få henne til å si "det husker jeg" når en setning hun tilfeldigvis hører, vekker minnene til live? (Annie Ernaux: Årene)
(International Book Week. The rules: Grab the closest book to you, turn to page 52, post the 5th sentence as your status.)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har en følelse av at de fleste her ligger godt foran meg i løypa. Så langt har jeg vært både i kjelleren og på loftet, men har etter hvert begynt å tenke at Thoreau skriver etter innfallsmetoden. Konsekvent er han iallfall ikke, såvidt jeg har oppfattet. Han vil ikke pålegge andre å leve etter hans filosofi, men rakker ned på dem som velger noe annet enn det han i "skrive-øyeblikket" anbefaler.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det passer vel egentlig dårlig å trykke "godt sagt" på innlegget ditt, men her er det jo ingen alternativer, slik det er på f.eks. Facebook. Trist (men ikke helt uforståelig!) at du gir opp, men følg med oss og kom sterkere tilbake når du kan!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nei, eg las ho dels kronologisk og dels ved å følgje dei einskilde «stemmene» i boka. Boka vart likevel spanande nok, og eg slapp unna fragmenteringa.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fordi kapitlene er så korte, men datofestet, valgte jeg å lese boka kronologisk slik at det ble mer sammenheng i framstillingen. Jeg tror ikke ikke jeg tapte noe på det. Ellers likte jeg boka godt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Et hus er fremdeles bare et slags overbygg over inngangen til en hule.

Godt sagt! (4) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Profilen din gir ingen informasjon om hva du har likt å lese før. Vanskelig å gi råd da, men du kunne jo prøve Ringenes herre?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Realsosialismen heldt fram til den møtte veggen.
Der stod skrifta.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

MarteTone Maria JonassenMorten JensenEgil StangelandTotoroBenedictealpakkaRisRosOgKlagingDaffy EnglundBjørg L.Tine SundalDemeterEli HagelundKirsten LundIngunn SBeathe SolbergLinda RastenHarald KLisbeth Kingsrud KvistenTor Arne DahlAnneWangReidun SvensliPernille GrimelandChristofferRandiAHelena EHeidiAlice NordliJarmo LarsenGeir SundetEirik RøkkumHilde Merete GjessingEllen E. MartolAnne-Stine Ruud HusevågritaolineConnieHelge-Mikal HartvedtAliceInsaneMartinMads Leonard Holvik