Veldig interessant hvor forskjellig en bok kan oppleves ut i fra ståsted og forventning! Rebecca er en av mine toppfavoritter fra ungdomstiden som jeg leste om igjen for noen år siden, og da var jeg faktisk nesten like begeistret! Men så er jeg vel tålmodig og kunne identifisere meg hundre prosent med denne navnløse hovedpersonen;-) "Last night I dreamed I went to Manderley again" ... Sukk!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Ikke noen vanlig dameroman

Psykologisk thriller for de tålmodige. Først godt over halvveis snører handlingen seg sammen til et dramatisk vendepunkt, som får leseren til å fullføre boka. Inntil da har fortelleren og hovedpersonen brukt mange sider på å utdype sitt mangelfulle selvbilde. I lengden blir det slitsomt med en protagonist som på et utall måter beskriver seg selv som et nek. Først på side 154 møter vi en karakter som faktisk har noe pent å si om vår navnløse antiheltinne.

Tidlig får vi vite at historien ikke er en vanlig dameroman. Med det har du Maurier selv oppgitt et kriterium for vurdering av boka. Nei, noen vanlig dameroman er det ikke.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg er ikke med i felleslese-gruppen, men må tillate meg å sende en stor takk for at dere nå har minnet meg på denne boken, - og en særlig takk til Marit Håverstad som var den som foreslo den. Jeg leste Bokklubbutgaven da den kom i 1968, og jeg husker at jeg syntes den var fin, men ikke at den var fin, - det kan ha noe med alderen min å gjøre. Så nå skal jeg gå i gang med "Ved neste nymåne", - den sto ulest i bokhyllen!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her strekker ikke terningen til for meg, - jeg har visst vært alt for sløsete med sekserne, så nå gir jeg denne syv, - hvis det var mulig!
For det første: Nedreaas går Undset en høy gang når det gjelder naturskildringer, - jeg kan ikke gjøre annet enn å bruke et forslitt uttrykk og si at de er fantastiske! Man blir sugd inn i Herdis' omgivelser, både ute og inne, - alle hennes iakttagelser og sanseinntrykk blir formidlet så man føler at man har opplevd dem selv.
Men det er jo ikke bare omgivelsene man blir sugd inn i, - man blir sugd inn i Herdis selv, kommer under huden på henne og opplever hvordan hun har det, - og det er ikke så greit! Denne fantasifulle, følsomme, introverte og betraktende lille piken og hennes reaksjoner skildres utrolig innsiktsfullt og gjenkjennelig.
Men det er slett ikke bare Herdis boken handler om, - den bakenforliggende handlingen som fortelles gjennom Herdis' opplevelser, er historien om foreldrenes skilsmisse og det sosiale miljøet hun vokste opp i under første verdenskrig i Bergen, - også det interessant og dyktig beskrevet.
Tre "ting" på en gang, - et Kinderegg! Mesterlig!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

En annerledes bok, spesiell skrivemåte, men avslappende og fin og lese

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Litt andre smitteverntiltak den gangen enn nå, kan man vel si! "Spansken" var ikke enkel å hanskes med - man kan jo undres over hvordan verden ville ha håndtert den i dag. Enig med deg, kapittelet om Elias sin omsorg for Herdis er en fornøyelig historie, skjønt med mindre fornøyelige konsekvenser ...

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fra ydmykelse til koronasvikt: Trump som president.

Ydmykelse kunne like gjerne vært tittelen på første halvdel av denne boka. Koronasvikt passer til gjengjeld for andre del.

I første del inntar Woodward synsvinkelen til utenriksministeren, forsvarsministeren og den nasjonale sikkerhetsrådgiveren, alle fra de første årene av presidentperioden 2017-21. Selv om de alle er framstående republikanere som Trump anstrengte seg for å få inn i regjeringen, blir de fort overkjørt og ignorert av den uforutsigbare presidenten. Det er bare spørsmål om tid før de får sparken eller kommer Trump i forkjøpet ved å si opp selv. Ganske pinefull lesning, selv om Woodward også gir en grei oversikt over hovedtrekk i amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk i perioden.

Boka tar seg atskillig opp når vi som lesere kommer nærmere inn på Det hvite hus. I januar 2020 innleder forfatteren en serie intervjuer med Trump og en del nære medarbeidere. I alt blir det 17 intervjuer som strekker seg fram til juli. Vi får et spennende innblikk i hvordan amerikanske toppolitikere håndterte koronakrisen. Som vi vet, utviklet det seg til en katastrofe. Woodward legger ikke overraskende en vesentlig del av skylden på Trump.

Rage blir ikke siste bok om Donald Trump som president. Selv om den nok er i lengste laget, gir den god innsikt i en periode da amerikansk politikk var mer stormfull enn den forhåpentlig blir de kommende fire årene.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg er inne med min Samsung nå, - så det gjelder ikke alle. Tenkte det var kjekt å vite, - lykke til!

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

But now I've come to the conclusion that the "dynamite behind the door" was in plain sight. It was Trump himself. The oversized personality. The failure to organize. The lack of discipline.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg klarer ikke å komme inn på bokelskere med min smarttelefon og det står at siden kan ikke vises. Men kommer meg helt fint inn på bokelskere fra pcen min.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det skjønner jeg godt. Alle de tre bøkene fungerer best i papirutgave, tenker jeg. Spesielt nummer to i mitt tilfelle; der var det lett å gå seg vill mht. hvem var hvem. Tvillinger er ikke alltid lette å holde greie på.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (2) Varsle Svar

God omtale og god bok, noe av det beste jeg leste i fjor! Bare gled deg til bok nummer tre - overraskelser venter der også!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, du har nok rett i at når BBC går ut til en engelskspråklig lytter- og seerskare, så vil man uansett få en overvekt av boktitler skrevet på engelsk. Kanskje med noen unntak nettopp for Marquez, Coelho og noen andre.

Et annet, tankevekkende aspekt er hvor nye de fleste av boktitlene er. Når det kommer til stykket, viser listen at samtidslitteraturen appellerer mest til oss. Det viser også det norske prosjektet Eselører fra noen år tilbake. Klassikerne som vi leste i skole- og studietiden setter ikke spor etter seg på samme måten som det dagsaktuelle.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Gleden

Den frostbrente gleden ved livet
søker deg ved vadestedene,
ved leirbålene, ved korsveiene,
alltid –
Selv i sorgens dager,
selv i motgangens bratte døgn
og våkenettenes martrende timer
søker gleden deg, kvidende
lik en trofast hund
som løp med blødende poter
gjennom rimfrosten
og svømte mellom isflakene
i strie elver
for å finne sin husbond.

Hans Børli

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Sist sett

Harald KAliceInsaneMartinMads Leonard HolvikMarteSolHeidi HoltanLinda NyrudHelena EReadninggirl30Tor Arne DahlKirsten LundTanteMamieVegardAnn EkerhovdRufsetufsaVibekeCathrine PedersenTheaNils Egil LieelmeIngeborgBjørn SturødLilleviGro Anita MyrvangJarmo LarsenVannflaskeEgil StangelandDemeterStig TChristofferBente NogvaMarianne  SkageTone SundlandBeathe SolbergVanja SolemdalalpakkaEirik RøkkumBjørg  FrøysaaEmil Christiansen