Når vaksne folk snakka om Janne, sa dei ting som at ho "ikkje var heilt heldig med utsjånaden" og at "ho var snill og god, men kanskje litt seinare enn enn andre på same alder"? Men slik snakka dei berre fordi dei ville innbille kvarandre at dei var hyggelege, for dei meinte så klart det som eg og Bendik sa rett ut, nemleg at Janne var stygg og dum.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

På kveldane satt han for det meste inne i det illeluktande skuret og koste seg med heimbrent og kaldvatn i skimmeret frå ei 20 watts lyspære, og det lengste han kunne strekke seg i å være raus og gavmild, var å invitere det einaste barnebarnet sitt på den nye kinarestauranten i Namsos, for ho hadde anoreksi og var aldri svolten likevel.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Firenze var hjemsted for en av verdens mest feirede døpefonter; i mer enn sju hundre år hadde den blitt brukt til å rense og døpe unge florentinere - blant dem også Dante Alighieri.
Langdon så umiddelbart for seg bygningen som inneholdt fonten. Det var et spektakulært, åttekantet byggverk som på mange måter var mer guddommmelig enn selve Duomoen. Han lurte på om han hadde hadde lest alt han behøvde.
Kunne dette være den bygningen Ignazio refererte til?
En stripe av gyllent lys strålte nå for Langdons indre blikk, og et vidunderlig bilde materialiserte seg; to spektakulære bronseporter - lysende og glitrende i morgensolen.
Nå skjønner jeg hva Ignazio prøvde å fortelle meg!
All tvil forsvant da det øyeblikket etterpå gikk opp for ham at Ignazio Busoni var en av de svært få menneskene i Firenze som hadde hatt muligheten til å åpne de portene.
Portene er åpne for deg, Robert, men du har dårlig tid.
Langdon leverte iPhonen tilbake til den gamle damen og takket henne overstrømmende.
Han fortet seg bort til Sienna og hvisket opprømt: "Jeg vet hvilke porter Ignazio snakket om! Paradisets porter!"
Sienna så tvilende på ham. "Paradisets porter? Er ikke de i himmelen?"
"Faktisk," sa Langdn med et skjevt smil og beveget seg mot utgangen. "Hvis du vet nøyaktig hvor du skal se, så er Firenze himmelen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg prøver alltid å gjette hva du tenker på, mamma
Gjør du? sier jeg. Jeg snakker jo hele tiden.
Nei, sier hun. Du gjør ikke det.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hun stelte ofte i stand selskaper. Men hun lo sjelden.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hun forsto at det var noe inderlig trygt over andres gråhet og hjelpeløshet. Det gjorde din egen møye så mye gjevere at naboungene var verre

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Han slapp ut de underlige strupelydene som han brukte når han lo sammen med folk han kjente. Dersom det var fremmede til stede, lo han alltid lydløst.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Men det holdt hardt med solskinnet for fjortenåringen. Mørkt var det ute og hjemme var det beksvart.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Elisif på kvisten var gudelig, og hadde latt Tora vite at skammen var oppfunnet av Gud

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Den som kunne gå uten klær alltid. Foran ovnsvarmen. På svabergene. I sola. Bare være slik en var, uten at noen syntes det var rart eller stygt. Det kom for Tora at det måtte være det fineste av alt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En fantastisk bok, jeg var fanget fra første side! Boken har et jevnt driv og det er så spennende å følge Dinas utvikling og tingene som utfolder seg på Reisnes, både med hus og folk. Sitter likevel igjen med en følelse av at jeg ikke helt klarer å definere Dina som person Hun er ondskapsfull og kald, men samtidig er handlekraften, selvstendigheten og motet hennes beundringsverdig. At personligheten hennes skyldes hendelsen i barndommen, er en mulig forklaring, men likevel ser det ut som at ingenting kan lege dette såret. Er det fordi hun aldri har opplevd ekte kjærlighet? Eller har hun ikke evnen til å bli elsket? Uansett blir hun aldri fornøyd og ingenting er godt nok for henne. Er det noen eller noen som står for henne, rydder hun dem
unna. Jeg må uansett si at jeg ble fascinert over denne karakteren, og det er en bok jeg ikke kommer til å glemme med det første.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Krig er den ytterste konsekvens av at folk er så redde at de slutter å snakke

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sterkt gripande og engasjerande, godt skrive, og verkar grundig med omsyn til kjeldene. For meg var det svært interessant måten Michelet set det norske Holocaust inn i ein samanheng på. Ho gjev også eit bilete som har mange sider, som viser at dette var ei konfliktfylt hending, som møtte motstand hjå mange i Noreg og aktiviserte ressurar også til støtte for jødane. Tankevekkjande å sjå kor passiv den norske regjeringa var. Tankevekkjande er det også å sjå på den svært så restriktive flyktninge- og asylpolitikken Noreg hadde før invasjonen 9. april, og at det også var folkeleg motstand mot denne.

Eg har så langt berre ei lita "ripe " i lakken, såvidt eg kan sjå. Som i denne samanhengen kanskje kan sjåast på som ein detalj, i eit stort utvalsproblem? Eg tek det likevel fram, fordi ei av dei sterkaste sidene ved boka til Michelet nettopp er å setje den norske jødeutryddinga inn i eit større perspektiv. Dermed forpliktar ho seg også uvilkårleg i høve til eit større bilete. Det handlar om Polen, det einskildlandet som totalt sett truleg vart hardast råka av andre verdskrigen. Kvar femte innbyggjar omkom som fylgje av krigshandlingane, såvidt eg har fått med meg.

På side 108 nemner Michelet at

(...) i løpet av de første månedene av okkupasjonen ble mer enn 10 000 polakker drept: Politikere, fagforeningsledere, prester, akademikere, lærere, offiserer, journalister - alle i nøkkelroller ble ofre for en nådeløs kampanje av massearrestasjoner og henrettelser. Mange av dem var jøder, men likvidasjonene skjedde mer på grunnlag av posisjon enn etnisitet. For å sikre permanent tysk overherredømme skulle polakkene gjøres til "en arbeiderklasse uten ledere" med Himmlers ord. (...)

Her ville det, etter mi meining vore naturleg om Michelet også hadde nemnt massakren i Katynskogen, ved Smolensk i Russland, mellom 3. og 19. mai 1940, om så berre i ei setning. Sjekk link til Store norske leksikon: Massakren i Kátynskogen. Massakren på 4400 polske offiserer var del av ei sovjetisk utrensking på tilsaman meir enn 24 000 polske offiserar. Dette føyer seg altså inn i det samme biletet, av freistnaden på å utrydde den politiske og kulturelle eliten til Polen, som også det polske militære leiarskapet var ein del av. Men denne ugjerninga vart altså utført av Tyskland sin ikkjeåtaksspakt-partnar, Sovjetunionen. Som gjennom Ribentrop-Molotov-pakta med Tyskland var med på å gjere likvideringa av Polen, og også likvideringa av jødane, mogleg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var tungt å være far til en satan

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg likte den veldig godt, overrasket meg. Vakkert og poetisk språk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sterk, og ikke minst skremmende lesing om hvordan autoriteter og "fagfolk" her drar slutninger og tar fra pasientene all selvstendighet og verdighet. Skram skildrer også godt hvordan det som pasient oppleves å bli stemplet som "sinnssyk" og at man med dette blir fratatt sin "stemme" og frihet(sies vel også at denne boka er basert på forfatterens egne erfaringer..?). Et viktig poeng er også om denne innleggelsen virker i mot sin hensikt; det å omgås med andre "sinnssyke" og til stadighet minnes på hvor "syk" man er, i tillegg til at alt man sier blir vridd og vendt på, er tross alt med på å bidra til at ens egen selvoppfattelse, tanker og følelser blir sterkt farget.

Jeg har tidligere lest "De gales hus" av Karin Fossum og lurer veldig på om forfatteren lot seg inspirere av denne boken. I "De gales hus" blir også hovedpersonen lagt inn på en psykiatrisk avdeling etter et sammenbrudd, og vi møter mange absurde karakterer, akkurat som i "Professor Hieronimus". For å sette de to bøkene opp mot hverandre, synes jeg "De gales hus" var en bok med mye mer humor og driv, og enklere å komme seg i gjennom. Denne kan vel nesten sies å være en moderne og litt mer forenklet versjon av "Professor Hieronimus". Denne opplevde jeg som mye mer alvorlig og gripende. Tyngre å lese, men innsikten vi får i pasientens tanker og følelser, samt hennes kamp mot autoritetene, er desto viktigere! Dette gjør at boken får enda tydeligere frem den angsten og maktesløsheten som pasienten opplever i møte med dette rigide systemet. Skram utfordrer vår oppfatning om at alt det leger, professorer, osv, sier og mener er det riktige. Her gjemmer de seg bak og baserer alle sine avgjørelser og bestemmelser på diagnoser og tidligere hendelser. Det som skjer her og nå, eller hva pasienten selv tenker og føler, er ikke viktig, En gang sinnssyk, alltid sinnssyk.

Jeg har fortsatt til gode å lese fortsettelsen "På St. Jørgen", men kjenner jeg trenger en liten pause før jeg tar fatt på denne. Spent på hva denne bringer, men i kjent Amalie Skram stil må den vel ha et tragisk utfall.. ?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hos Hieronimus! Denne mann som hadde skrevet noen avhandlinger som hadde vakt oppsikt, og som holdt forelesninger som interesserte de unge medisinere! Annet visste ingen om ham. Jo, man visste også at han hadde dårlig mage, og at han var nokså gretten.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Som lege har jeg tillit til ham. Som menneske kjenner jeg ham ikke.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hun er så menn av en pen familie. Hennes far var adjunkt, tror jeg. Han var uhelbredelig spiller, og da han hadde bortspilt alt like inntil sengeklærne, skjøt han seg en kule for pannen. Og moren var det også noe galt med.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sist sett

Anne-Stine Ruud HusevågHarald KAmanda AKirsten LundPär J ThorssonIngunn SFrank Rosendahl SlettebakkenCathrine PedersenEivind  VaksvikLilleviBerit RTanteMamieElin SkjerengTrine Lise NormannIngebjørgrubbelBertyHilde Merete GjessingPiippokattaJulie StensethTralteMads Leonard HolvikMcHempettTine SundalFrode TangenBjørg Marit TinholtDemeterKristineAnette SAnette Christin MjøsVigdis VoldNorahVannflaskeIngvild SJohn LarsenAneedgeofawordEgil StangelandInger-LiseAstrid Terese Bjorland Skjeggerud