Sant og si hadde jeg aldri støtt på den slags mennesker før, og fordi de to var så fremmede for meg, så uvante i sin væremåte, var det som de ble stadig mer uvirkelige jo lenger jeg snakket med dem — som om de var innbilte personer som utspant seg i hodet mitt.
Jeg kommer til å avslutte min følgesvenn gjennom de siste par ukene nå i dag. «Herr Cevdet og sønnene hans» er boka og forfatteren er Orhan Pamuk.
Jeg har novelleboka «Utsikten fra Castle Rock» av Alice Munro liggende klar også har jeg en krim jeg fant i en telefonkiosk for leste bøker og det er Ira Levins «Et kyss før døden», så her blir det bytte av sjanger!!
Ha en alle tiders søndag!
Endelig, etter å ha gått en lang herlig tur i solsteiken, kunne jeg sette meg til med en kopp kaffe og 703-siders boken min. «Herr Cevdet og sønnene hans» av Orhan Pamuk. Helt utrolig men det er debutboken hans utgitt i Tyrkia 1982. Kom på norsk 2012. Jeg har lest noe av ham tidligere og likt det godt, «Snø» og «Mitt navn er Karmosin» og nå ønsker jeg å lese enda fler av ham.
God helg til alle sammen.
Jeg leser for tiden «Lenins kyss» av Yan Lianke. Liker den godt men siden boka er litt tung å drasse med seg har jeg også lånt den som svensk e-bok. Den oversettelsen liker jeg enda bedre, den er oversatt direkte fra kinesisk istedenfor den norske som er oversatt fra den franske oversettelsen. Synes dermed den er flatere i språket og noe tekst er også blitt borte!
Her på Østlandet er det perlevær og så er det jo enda en fridag å nyte :)
Kos dere med lesningen, ute som inne.
Jeg er heller ikke helt sikker på hva du mener…men når du søker på en bok og du får opp siden til boka, under bilde av boka er det to muligheter, trykker du på Boksamling blir boka automatisk registrert på siden din. Her får du også 3 muligheter til å sortere, enten lesetilstand (om du skal lese, ønske eller leser boka), bokhylle (her kan du sortere bøker etter emner du selv lager eks noveller) og så lesedato da du begynte eller avsluttet lesingen.
Håper det var dette du spurte om!!! :)
Jeg leser Italo Calvino. «Våre forfedre», det er en samling av tre romaner: «Vicomten som ble delt i to» ca 90 sider, «Klatrebaronen» ca 230 sider og «Ridderen som ikke eksisterte» litt over 100 sider. Jeg er snart ferdig med klatrebaronen. Handlingen her er en gutt som etter å nekte å spise sneglene til middag blir sendt fra bordet og klatrer opp i et tre som han nekter å komme ned fra og siden han er stolt og sta blir han værende i trærne resten av livet, uten å overhode sette sine ben på marken igjen. Knakende godt skrevet!
Kos dere med våren… og lesingen også!
Det er en stund siden jeg leste den, syntes den var forvirrende og uhyggelig, klaustrofobisk men fasinerende også. Vel verd men krevende å lese.
Ha en fin søndag!
Jeg holder på å lese «Den himmelske makrell» av Tor Åge Bringsværd og morer meg kostelig. Science fiction leser jeg ytterst lite av men når det er skrevet av denne mannen fryder jeg meg…spenning er det og!
Denne uken var temaet Johan Borgen og hans forhold til Fredrikstad på biblioteket så da lånte jeg med meg «Natt og dag» noveller som jeg så vidt har fått startet, den første novellen er skrevet fra Akerøya på Hvaler…å, jeg kjenner det så godt!
En annen novellesamling jeg leser i er «Weekend i Guatemala» av nobelprisvinneren Miguel Angel Asturias, gode de og men her er det krig og overtramp på sivilbefolkningen som er tema.
Av Kafka har jeg bare lest «Prosessen».
God lesehelg!
Det er stor forskjell på verden slik vi tror den er når vi higer etter den, og verden slik den fremstår når vi står midt i virvelen og oppdager de hemmelige kilder til folks adferd […] Verden er både bedragersk og hul!
Påsken er over og først nå leser jeg krim. «Dødsklokkene» av Dorothy Sayers. Koser meg veldig men har ikke kommet til vekselringningens finesser som er utførlig beskrevet til kjedsommelighet ifølge andre her på bokelskere som har lest denne. Jeg har hatt den på ønskelisten lenge, helt siden en bibliotekar fortalte den var på topp 5 listen hans om beste krim….jeg er blitt fan av Lord Wimsey!
God helg…søndag nå da. Les og kos dere!
Barnebokklassikeren: «The wind in the willows» (på norsk «Det blåser i sivet»);av Kenneth Grahame, den må jo med her!
lyden av båten til farfar
eg sit på brygga, ventar
på at han skal koma heim
slik han alltid gjorde
han kjem ikkje lenger
lyden av årene hans
dirrar framleis over fjorden
Jippi! Fikk akkurat melding fra bibben at boka «Lyssjakten» av Saramago er klar til henting…gjett hvem som snart piler bort dit! Jeg hadde gitt opp å få den før jeg drar til Malmö…i morgen den dag!
Boka jeg holder på med er «Hafni forteller» av Helle Helle. Håper å avslutte i kveld.
God påske til alle leselystne.
Ikke no’ dumt spørsmål :)
Jeg noterer når jeg begynner å lese og når jeg er ferdig sletter jeg denne datoen og lagrer ferdig lest-datoen, da vet jeg hvor lenge jeg har holdt på med en bok.
Så ingen fasit på dette, det er opp til deg!
Jeg synes også disse novellene er gode, nå har jeg lest 4 av 10 og likte dem godt, skjønner hva du mener med at de ga deg mye :)
Det er minst 20 år siden jeg leste Ringenes herre, alle tre bøkene, og elsket dem den gangen!
I kveld avslutter jeg en liten bok av Jean Echenoz: « Løpe». Den er om Emil Zátopek, en tsjekkoslovakisk løper som vant alle 5000m, 10000m og de maratonene (selvom han syntes den distansen var kjedelig å løpe…) han deltok i på -50 tallet, satte den ene rekorden etter den andre! Fin liten bok og interessant også…rart i grunnen at jeg valgte den jeg som kun løper når jeg må rekke bussen ;)
Deretter starter jeg på noveller av Hilary Mantel: «Drapet på Margaret Thatcher» og det ser ut som jeg må låne José Saramago sin «Lyssjakten» på BookBites da den drøyer med å bli ledig på bibben…har tenkt meg den som påskelektyre men tjuvstarter nok…
God helg!
Dette står omtalt om boka:
I femti år, fra midten av 1960-tallet, kjørte José Henrique Bortolucis far Didi lastebil på kryss og tvers av Brasil. I lange perioder var han borte fra familien, og kroppen hans ble stadig mer nedslitt av en yrkesvei forbeholdt menn aller nederst på den økonomiske rangstigen. Fra sjåførsetet observerte Didi historien utspille seg, og han tok selv del i noen av landets største infrastrukturprosjekter, som den Trans-Amazoniske motorveien, gjennomført av militærdiktaturet og muliggjort ved brutal avskoging. Gjennom historien til en mann, sin far, forteller Bortoluci historien om et land.
Han trekker linjer mellom farens kreftdiagnose og Brasils brutale kapitalisme, der tanken om vekst for enhver pris får ugjenkallige konsekvenser for hele verden, og gransker avstanden klassesamfunnet har tvunget frem mellom seg og faren.
Inspirert av, og sammenlignet med forfattere som Annie Ernaux, Svetlana Alexievich og Oseania Vuong, er Bortolucis debutbok en gripende, tankevekkende og mesterlig konstruert fortelling om arrene som dannes i både mennesker og landskaper.
Forrige helg sleit jeg med en bok som jeg endte med å hoppe helt til siste del…fikk oppklaringen og gikk ikke glipp av noe! I desperasjon for jeg bort til bibben og lånte hals over hode Louis de Bernières: «Partisanens datter» Åh så lykkelig jeg har vært over det valget! Det er en så utrolig mye bedre bok som jeg har kost meg med denne uken, avslutter snart de resterende 20 sider.
Så har jeg lånt på BookBites: «Det som er mitt» av José Henrique Bortoluci. En debutant fra Brasil som har skrevet en slags roadmovie eller hva det nå heter igjen…er spent på denne.
Ha en herlig helg med aktiviteter både ute og inne iberegnet lesestund så klart!
Gratulerer med ferdig kjøkken!
Jeg holder på med en bok og jeg er i tvende sinn…skal jeg hoppe til sluttdelen, skal jeg skumme…avbryte eller starte på en ny ved siden av? Det dreier seg om en krim…og den er på 540 sider, over 500 siders skravling! »Jeg har et spørsmål til deg» av Rebecca Makkai. Jeg hørte en anmeldelse på radioen som var entusiastisk og jeg ble nysgjerrig.
Så var jeg innom bibben i dag og der tittet jeg på innleverigstrallen og fant en av Louis de Bernières med tittel: «Partisanens datter»…hørtes bra ut på omslaget (betyr jo ikke så mye det da). Får se om jeg faller for fristelsen til å åpne den!
Ha en fin og hyggelig søndags kveld.
… vi må ikke henge oss opp i analyser av individuelle forhold når vi leter etter svar på hvorfor et barn eller en ungdom utvikler fravær. For alle barn og unge er alle mulige individuelle forhold med i spillet, men det er i det kollektive og i konteksten på skolen at det individuelle enten forstås, tilskrives verdi eller blir problematisk.