Hvad var iveien med Edevart? Hans hænder var store, hans sener i orden, men hans sind var splittet. Her seilte han væk tom og hjemløs, han var litt isenn blit fra intet sted, hvorhelst han flakket om drog han røtterne efter sig.
Jeg har såvidt tatt fatt på «Landstrykere» (pocketutgave Lanternebok med en ganske arkaisk språkføring).
Handlingen starter i en liten kystgrend der folk lever i det vi i dag vil kalle stor fattigdom. Her møter vi den ene sentrale personen i boka, Edvard som 13 åring. Denne dagen har to fremmedkarer kommet til stedet. Det er spillemenn som bærer på en lirekasse. Den ene gammel og skrøpelig med bare ett øye. Det er han som sveiver i gang spillet. Den andre , ledsageren hans, virker ondskapsfull og opptrer brutalt overfor kameraten sin. Da er det at unggutten Edvard trer fram fra folkemengden og går løs på ledsageren. Mannen blir lagt i bakken og drevet vekk. Dermed har folks medlidenhet overfor den enøyde våknet. Og den blir ikke mindre da han åpner lirekassen og viser fram figurene som der er avbildet. Nå vet ikke tilskuerne hva godt de kan gjøre for denne stakkars mannen. De gir ham tungt oppsparte skillinger, inviterer ham inn og spanderer på ham godbiter de selv knapt har råd til ellers. Da mannen kommer ut igjen, følger Edvard etter. Da blir han vitne til at det hele bare har vært et spill fra de to mennene. De to morer nå seg sammen og er tydeligvis vel forlikte.
Hvordan virker det inn på den unge Edvard at han (og grendefolket ellers) har latt seg lure slik? Hittil har gutten vært en person med store idealer og velutviklet rettferdighetssans. Vil dette vedvare eller svekkes i møte med det kommende voksenlivet?
Dette var helsvart fra begynnelse til slutt. En grotesk fortelling om en heller dysfunksjonell familie bestående av faren, moren og tvillingbrødre. Leander Djønne har noe Jon Fosse-aktig over seg og jeg må si at det likte jeg godt. Det hjalp sikkert også at det var Anderz Eide som leste.
Dette var en fin debut!
Enig. Jeg har nettopp lest ferdig boka, brukte ganske lang tid på den, men det var verdt det.
Dette er fjerde bok i serien om etterforsker Harinder Singh som har indiske røtter. Denne gangen er vi i Oslo. De som er litt kjent, kan kjenne igjen mange av stedene. Karl Kolstad driver et taxiselskapet med gule drosjer, Taxi-max heter det. Selskapet går bra, men bak fasaden aner vi at alt ikke er helt under kontroll.
Forfatteren skriver med stødig penn. Plottet er bra, og tidsaktuelt. Alle løse tråder i boka flettes fint sammen, og bygger opp spennningen fram til den delvis overraskende avslutningen.
Den leste jeg i 2021, og uten å røpe noe så må jeg si det var en følelse av gjenkjennelse med den situasjonen vi var i da. Det er god litteratur som jeg evnt kan lese på nytt.
Ang Sand/Dune: Jeg har den på engelsk i pcketverdjon og selger den for 40 kr +porto om det er slik at noen ikke får tak i den? Dere får som sagt bestemme om dere vil lese den eller hoppe over.
11% av Maren Uthaug er også ei dystopisk bok jeg har lyst å lese.
Bare så enig med deg, nettopp lest ferdig og den var umulig å legge fra seg. Ikke et dødpunkt og bra persongalleri. Denne forfatteren skal jeg garantert lese mer av.
Det blir nok noen turer på biblioteket, ja :))
Ja, jeg regner ikke med at bøkene er lett å få tak i, men akkurat den delen av norgeshistorien er så interessant og lite omtalt at det frister å lese mer.
Travel helg, men jeg har allikevel slukt en krim, Snøengelen, av Anki Edvinsson. Den var bra; godt plott, fin driv, spennende. Ønsker alle en riktig god, ny uke!
Eg trur at når det gjeld desse foreldra våre, må vi kanskje berre la dei vere, ikkje prøve å få dei til å passe inn i vår mal for kva perfekte foreldre er. Dei kjem ikkje til å bli akkurat det vi treng, liksom. Kanskje dei berre må gjere si greie og vi må gjere vår, men så kan vi liksom ha det OK saman likevel. Skjønar du?
Har vært på jakt etter bøker som dette. Takk for fin liste, Nå har jeg et sted å starte :)
BOKOMTALE: Fruene av Tarryn Fisher. Leseeksemplar fra HarperCollins
Jeg-personen i boka heter Thursday. Vi får høre at hun er lykkelig gift med Seth. Det er bare en liten hake, han liker at forholdet er polygamt. I tillegg til Thursday finnes det også to andre koner. Thursday er ikke super-happy for det. Hun virker å være en oppegående og smart kvinne, og gjør det beste ut av det. Hun vil nemlig være den beste av de tre konene.
Lettlest historie med et god språk. Og jeg kan nesten love deg at du kommer til å bli lurt – det ble jeg flere ganger.
Og jeg har vært i hylla til foreldrene mine og fått med meg hele trilogien hjem!
Her er en historie. Den siste av alle menn står alene i universet mens det mørkner omkring ham. Han sørger over alt og alle med en enkelt sorg. Av de ynkelige og utpinte restene av det som en gang var hans sjel vil han ikke finne noe han kan bruke til å tilvirke den minste gudelignende gjenstand til å lede ham gjennom disse siste av dager.
Det er opp til dere andre!
BOKOMTALE: Nattreise av Tore Aurstad. Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke
Programleder, eks-rockestjerne og YouTuber Thomas Dahl lager et realityprogram. Teamet leier et hjemsøkt hus og vil se om de opplever noe overnaturlig. Selv er Thomas skeptiker, men det kan hende han må endre mening etter noen merkelige episoder.
Dette er en lettlest bok som passer fint nå til påske. Historien er kanskje litt tynn, men den byr på uhyggelig og spenning, akkurat slik man vil ha det i påska.
Les hele omtalen min her
Vi må ut av universets nådeløse buk før vi kan se hva det er. Der har jeg vært, og dit kommer jeg igjen, samma hva sivilingeniørene måtte ha å si om saken.