har begynt på Erika Fatland sin bok Grensen og er kommet til side 217. Stadig mye rare ting der borte---

Godt sagt! (4) Varsle Svar

... gjenspeiler en "hard" form for bokstavtroskap som insisterer på en ufeilbarlig og absolutt tolking av sannhet i det bibelske språket. Det er den mest synlige formen for fundamentalistisk kristendom i dag, og den forkynnes i de mest konservative evangeliske kirkesamfunnene og i de fleste megakirkene. Den dominerer kristne TV- og radioprogrammer og det kristne politiske høyre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ble ferdig med Full storm mens jeg så reprisen av Norges Idrettsgala på morran (orket ikke å sitte oppe igår etter å ha sett på sport i 9 timer) da jeg la meg etter Lotto trekningen (ingen gevinst, kun 2 rett), så idag leser jeg nå først innimellom sporten Frank Lloyd Wright's Glass Designs . Siden det er en liten bok på kun 57 sider og halvparten bilder, starter jeg senere idag på bok 6 på leseutfordringen,; Nordisk kriminalkrönika : - historiska fall for punktet 'True crime'.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vet at de ikke har det på Fredrikstad fordi jeg spurte sist jeg var der, og det er fylkesbibliotek.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne helga leser jeg 5te bok på leseutfordringen, Full storm - naturkatastrofer og ekstremvær i Norge for punktet 'A book with a weather element in the title'.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Er det samme på Sarpsborg hovedbibliotek og bruker det for det meste når jeg har glemt at biblioteket er stengt når jeg skal hente/levere noe eller hvis jeg venter på bussen hjem.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Gjør et nytt forsøk på å komme meg gjennom Popsugars reading challenge, har lest 4 punkter allerede (2 var barnebøker og 1 mest bilder) og har stablet de 29 (-4) som jeg har spikret først i lesekøen. 13 av bøkene i 'leser' er PRCh bøker.

Kom meg gjennom halvparten av punktene ifjor (26 av 52), men ble bl a distrahert av Strömstad biblioteks sommerbingo hvor du skulle lese 5 på rad utifra ett rutenett på 5x5 punkter, og vant og fikk meg en bok til til samlingen min.

Det er også ett foresett, å lese flere bøken enn jeg kjøper. Senest igår bestilte jeg meg 4 nye bøker fra AdLibris; en serie på 3 som jeg har notert meg ned tidligere som jeg ble minnet på mens jeg leste Farlige bølger og en engelsk utgave av 'Pet Sematary' til PRCh for punktet 'A bestseller from the year you graduated high school' - 1983 ifølge New York Times Bestseller liste. Den kunne og ha passet til punktet 'A book made into a movie you've already seen' siden jeg har sett filmen, men jeg foretrekker å lese en bok til hvert punkt og har allerede valgt meg 'Breakfast at Tiffany's' for det punktet.

Bestilte meg også en bok fra Haugenbok sitt Januarsalg som jeg hadde på ønskelista mi. Så jeg er asjur nå siden jeg har lest 6 bøker og har kjøpt 5.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Helt enig, hvis jeg planlegger et besøk på en bibliotek har jeg nesten alltid med meg handlevogn siden det er så lett å finne spennende bøker, særlig de som jeg kun besøker 2-3 ganger i året. Siden jeg leser oftere fagbøker enn romaner hender det rett som det er at jeg finner noen nye bøker å sjekke ute, enten nevnt i teksten eller i kildene.

Er nylig ferdig med første boka for i år, Farlige bølger av Astor Furseth, for et punkt på 2018 års leseutfordring ('A book you borrowed or that was given to you as a gift') siden det var en biblioteksbok og fant der en ny bok for et av de andre punktene som er 'A book mentioned in another book'. Sjekka og så at de hadde den på mitt lokale bibliotek (som er ca 1 km unna, før jeg flyttet hjemmefra lå det 3 kvartaler unna)..

Godt sagt! (4) Varsle Svar

er ferdig med Bestefar på rømmen som er en humorbok. artig lesning, og litt som Donald---

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er nettopp ferdig med først boka, Farlige bølger for punktet 'A book you borrowed or that was given to you as a gift'. Anbefaler alle som leser denne å se filmen 'Bølgen' fra 2015.

Går nå løs på 4 binds serien 'Reisen gjennom livet' hvor 2 av bøkene er med på leseutfordringen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg anbefaler alle som leser denne boka å se filmen Bølgen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I 2017 har jeg lest 169 bøker (det kommer opp 187 på lista, men det er fordi jeg har lagt inn en ny dato på serien 'Historie på en ny måte' når jeg har sett på DVDen som jeg har sett 18 av ifjor) og av de har jeg gitt terningkast 6 til 20 stk hvorav 8 er tegneserier, 2 er kalendre med tegneserier (Peanuts) og 'funny signs'.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har så langt denne helgen lest 2 fotobøker, 100 Years of the Seaside (Twentieth Century in Pictures) og The 1950s (Decades of the 20th Century) og 2 tegneseriebøker, Disney's Christmas Classics og Ljusförgörerskan og jeg har lest 4 kapitler av Londons bästa dagsutflykter. For 3 timer siden startet jeg på første boka på 2018års leseutfordring, Farlige bølger for punktet 'A book you borrowed or that was given to you as a gift' siden jeg lånte denne boka på biblioteket sammen med den neste boka på leseutfordringen som jeg regner med å starte på i morgen, Full storm - naturkatastrofer og ekstremvær i Norge for punktet 'A book with a weather element in the title'. Har spikret 30 av 50 punktet allered, i snitt burde jeg da lese 1 bok i uka, men vil komme med så langt som mulig så fort som mulig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har 30 punkter klare med tips til 10-12 punkter til. Jeg er allerede igang med første boka, Farlige bølger for punktet 'A book you borrowed or that was given to you as a gift'. Leser mens jeg ser på America Music Award på TvN. Lånte den samtidig med Full storm - naturkatastrofer og ekstremvær i Norge for punktet 'A book with a weather element in the title' som blir neste bok jeg leser da jeg lånte begge tidlig i Desember og de har forfallsdag 2. Januar, men regner med å måtte fornye 'Full storm. Med 10 bøker som jeg la til på 'leser' hylla tidligere idag er 17 av bøkene punkter på leseutfordeingen.

Av de 30 klare er 8 lånt på biblioteket, 19 har jeg allerede i samlingen, 2 til er på vei i posten og en må jeg låne på biblioteket. De fleste av forslagene er bøker jeg har et sted i samlingen min, de jeg ikke finne låner jeg på biblioteket.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg hadde tenkt å vente med å velge bøker, men har allerede spikret 27 punkter, de 8 første på lista mi har jeg lånt på biblioteket, så de blir de første jeg leser. Og jeg vet at det blir en Varg Veum bok for 'Nordic noir'.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Var det slik at jeg da jeg mistet min far på jorden, søkte en far i himmelen? Det ville ikke være urimelig, og uansett om det var slik eller ikke, så kan jeg forholde meg til at min søken mot Gud må ha vært et forsøk på å finne et sted hvor jeg kunne føle meg god nok og elsket uansett. For hvor skulle jeg ellers kunne finne den totale bekreftende kjærligheten som var en del av forholdet mellom min far og meg, om jeg ikke skulle finne den i en tro på Gud?

Jeg fant ikke denne kjærligheten i den kristne tro. I stedet fant jeg bokstavreligion, fordømmelse og frykt.
Men jeg vet at jeg fant denne kjærligheten i Gud, så derfor har jeg fremdeles en tro - en tro jeg sjelden snakker om. Jeg synes at kristne er så altfor flinke til å fortelle meg hvordan jeg skal tro, og hvordan jeg skal oppføre meg. Og dette er foreldreholdninger som jeg reserverer meg overfor. Jeg aner en "sort oppdrager" bak slike holdninger, og har ingen problemer med å sette en grense mot ivrige oppdragere som prøver seg på meg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ord får sin mening innenfor en ramme, en kontekst. Rammen er den større konteksten som er med på å forme meningen til ordene. Ordet elefant betyr noe annet innenfor rammen av et besøk til en dyrepark i Afrika enn hva det betyr hvis rammen er politiske tegninger eller symboler. Rammen betyr noe.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å være del av en religion handler om å være i stand til å snakke og forstå dens språk. Enhver religion har et grunnspråk, sine store ord og samlinger av ord som uttales og høres i tilbedelsen og er uttrykt i liturgier og praksis.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her er det heller ikke hvit jul, det er til og med plussgrader på dagen. Var ute en siste handletur igår for å kjøpe julekaker. Ville først og fremst ha krumkaker, men eneste sjangsen for det var i en boks med 4 andre slag (Berlinerkranser, Goro, Sirupssnipper og Bordstabels ( som jeg ikke hadde hørt om før)), en liten pakke kransekakestenger og 2 stk marsipankakestykker til halv pris pga dato (25.12).

I julehelgen skal jeg lese ferdig Nemi - jentestreker, min nåværende utebok Paul Newman, Julens krydder og Julekurver - tradisjon og variasjon. Den siste fikk jeg på fjernlån fra Halden bibliotek, det var ikke den jeg egentlig ville ha, men den så jeg bare kjapt når jeg var der den 19., men ikke rakk å låne siden jeg måtte rekke bussen til Strömstad og jeg ikke husket akkurat hvordan den så ut el tittel el forfatter.

Jeg har også 4 julehefter klare til lesing i julen: Jul i Norge, Jul i Bergen - - og på Vestlandet, Jul i Trondheim - - og i Trøndelag og Det store juleheftet om Juleøl.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

For veldig mange år siden hørte jeg på deler av en opplesningsserie av Aleksis Kivis bok Sju brør i radioen. Jeg kan fortsatt huske at jeg tenkte at den boka må jeg lese selv om jeg i dag ikke husker noe av opplesningen. I høst feirer Finland 100 år som selvstendig nasjon og hva passer ikke bedre da enn å lese romanen som sies å være den første romanen skrevet på finsk og som er en klassiker innen finsk litteratur på linje med Kalevala.
Boka Sju brør forteller om sju brødre som bor sammen i skogen. En dag bestemmer en prost at guttene må lære seg å lese. Det går ikke så bra, men er utgangspunktet til mange ville eventyrer. Boken er morsom og underholdende og er skrevet med et helt unikt språk. 
Fram til 1860 var det bare tillatt å gi ut religiøse bøker og bøker om økonomi på finsk språk. Boka til Kivi kom ut i 1870 og fikk dårlig kritikk av litteraturanmeldere.
I dag er ”Sju brør” en av de mest kjente og elskede bøkene i Finland, men Aleksis Kivi fikk selv aldri oppleve denne anerkjennelsen. De siste årene i livet hans var Kivi syk, fattig, deprimert og alkoholisert. Han var pasient på mentalsykehus og døde hos broren sin, når han var bare 38 år gammel, før ”Sju brødre” kom ut i bokform.
Det har vært en stor fornøyelse å lese boka som er full av artige påfunn, kanskje litt for usannsynlige. Jeg valgte oversettelse til nynorsk og følte at det var riktig valg. Det har vært vanskelig å begrense seg med hensyn til sitater fra boka, men les de jeg har lagt inn her.
Eldre klassisk litteratur har en masse å gi, både til meg og denne boka har betydd mye for senere finsk litteratur.
Og så noen spørsmål til slutt:
Hvilket forhold har du til klassisk litteratur?
Hva har du lest av finskspråklig litteratur og hvilken betydning har disse bøkene hatt for deg?
Og så helt til slutt: Finn boka og les den. God leseopplevelse!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Beathe SolbergReidun SvensliJulie StensethBente NogvaPiippokattaTine SundalMarit HøvdeV. HulbackGunillaHilde H HelsethAnne-Stine Ruud HusevågMargrethe  HaugenEivind  VaksvikRonnyKirsten LundLailaBård StøreLars MæhlumMcHempettG LToveOdd HebækRune U. FurbergReadninggirl30IngeborgBeate KristinritaolineJarmo LarsenCamillaTatiana WesserlingTove Obrestad WøienInger-LisejunieJohn LarsenFredrikDemeterLisbeth Kingsrud KvistenSynnøve H HoelAlice NordliKikkan Haugen