Den boka du har valgt deg: Revolvermannen/The Gunslinger er western, blandet med fantasy, horror, og litt science fiction. Han begynte å skrive denne serien da han var 19 år før han ga ut debuten Carrie. Jeg elsket The Gunslinger jeg da og skal lese fortsettelsen av The Dark Tower serien, men forstår om det ble for mye "westernaktig". Jeg syntes det var en kul blanding av alt. Kanskje ikke rett bok for deg, men det er om å prøve seg frem så håper du ikke gir opp forfatterskapet med det første;)

Godt at du liker skrivemåten hans. Den er unik. Håper du liker en av de litt mer grøsseraktige bøkene hans:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Spent på hva du synes etter hvert:o)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her har det bare høljet ned de siste ukene og det liker jeg godt. Det har blitt meldt oppholds og sommer i neste uke, men håper det ikke varer lenge for jeg vil ha en lang høst og alt det som hører til høsten.

Jeg skal lese ferdig de siste sidene av Det er noe som ikke stemmer av Martina Haag, og etterpå skal jeg begynne på Hviskeren av Karin Fossum.

Og natt til torsdag ble jeg ferdig med Fergen av Mats Strandberg og begynte samme natt på The Crossroads av Niccolò Ammaniti, som jeg skal fortsette med.

Ellers er det en kjedelig helg i vente som vanlig, men godt man har bøker, og ikke minst filmer:)

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Å føle seg utenfor og at noe mangler ...

Ida føler et savn. Hun vet svært lite om faren sin som hun aldri har møtt eller kjent. Han har aldri vært en del av livet hennes, og moren hennes vil helst ikke snakke om ham. Ida bestemmer seg for å ta et sommerkurs ved et college i Minnesota. Samtidig kan hun prøve å oppsøke brødrene hun vet hun har, og kanskje få opplysninger fra dem. Hun er helt sikker på at hun kommer til å klare å kombinere studenttilværelsen og samtidig leke detektiv i de få ukene hun skal være der. Hun vil finne ut mer av hvem hun er, spesielt siden faren hennes var halvt indianer fra Minnesota. Hun vil bli bedre kjent med den delen av seg selv og møte resten av familen som hun aldri før har møtt. Det viser seg at veien dit er alt annet er alt annet enn enkel, og hemmeligheter dukker opp og avsløres underveis ...

Handlingen foregår i Norge og i Minnesota, USA. En annen norsk ungdomsbok jeg har lest der handlingen også har foregått i Minnesota er Minnesota og støvet av Kjartan Hjulstad. Dette er to forskjellige bøker og jeg har ikke tenkt å sammenligne dem på noen måte, bare nevner det i forbifarten.

Samme oppskrift som i de fleste ungdomsromaner
En del av meg kunne ha blitt en god ungdomsroman for det er ikke ofte man leser ungdomsromaner der en karakter leter etter sin biologiske mor eller far. Så boka hadde absolutt et godt utgangspunkt, men dessverre faller boka i denne typiske kjærlighetsklisjeen. Hun drar til Minnesota (hvor moren hennes studerte for 19 år siden og fant tonen med faren hennes, som var professor ved colleget), og det tar ikke lang tid før en gutt blir interessert i henne og hjelper henne med jakten etter faren. Hvor typisk er ikke det i ungdomsbøker generelt? Der hovedkarakteren møter en eller annen, og de blir fort interesserte i hverandre. En karakter i en ungdomsbok trenger ikke å være alene lenge, virker det som, uansett situasjon. Det kommer alltid en reddende gutt med eller uten spesielle evner. Det finnes snart ingen selvstendige jentehovedroller i ungdomsbøker lenger. De må alltid "lene" seg på noen.

Hovedpersonen Ida er muligens en god og fin person, en drømmer, men hun er noe høy på seg selv, er litt "bedre" enn alle andre, og har en tendes til å tenke nedlatende om personer hun møter. Hun hever seg over dem, bevisst eller ubevisst. Noe som var en smule irriterende. Man får da ikke særlig empati for henne. Det blir litt vanskelig.

Viktig tema
Det mest interessante med boka er å lese om noen som har en forelder de aldri før har møtt og som får vite at det er flere familiemedlemmer man ikke har truffet. Det er et interessant konsept. For ikke alle er like heldige å ha begge foreldre i livet, som fremdeles er gift og har en familie som holder sammen. Det er ikke slik i alle familier. Noen er i en mer splittet familie enn andre. Så for meg var det interessant å lese om hvordan det er, siden jeg ikke kommer fra en splittet familie selv. Det er rart å tenke på at noen savner noen de aldri har møtt og som kunne ha vært en stor betydning for familien.

Dette ble en kort anmeldelse i grunn, og det er fordi boka er på kun 253 sider så da blir det ikke mye å skrive om, i hvert fall ikke for min del. Man kan si så mye om en bok samme om den er kort eller lang, men synes ikke det er noen vits i å skrive side opp og side ned på korte bøker som bare byr på grei underholdning. Ville ha likt boka bedre om den hadde rippet opp mer følelsesmessig og at den hadde et større sårbarhetsfaktor. Synes begge deler manglet og det er synd for ville da ha sittet igjen med et større inntrykk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den var slett ikke verst, men jeg liker En svunnen tid for henne best, skjønt jeg ikke er fan av damelitteratur:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ingen årsak:) Har sett filmen jeg også, men gled deg til boka, den er enda bedre. Det er min favoritt av ham. Spent på dine meninger om Kings bøker og god lesing:) Du har noe å glede deg til:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

The Shining likte jeg ikke spesielt godt, men elsker filmen:) Dolores Clairborne har jeg ikke lest og heller ikke Den grønne mil, men har sett filmene. Skal få med meg bøkene for de har jeg lenge hatt lyst til å lese.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg anbefaler gjerne: Pet Sematary, Misery, Salem's Lot, The Dead Zone, IT, og The Gunslinger (første bok i The Dark Tower serien). Selv foretrekker jeg å lese bøkene hans på engelsk fordi synes han mister hans særegne fortellerstemme i oversettelsen, hvis du skjønner hva jeg mener. Vet ikke om du foretrekker å lese på engelsk eller norsk, men han er best på engelsk:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Husk at han er veldig undervurdert og ikke alt av han er knallbra, men det meste så håper du ikke gir ham opp etter første bok:) For han har mange godbiter på lur oppgjennom forfatterkarrieren:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei, så fint at du har valgt å lese en bok av Stephen King. Piken som elsket Tom Gordon er dessverre ikke en av mine favoritter, men kanskje du vil like den bedre?

Mine favoritter av ham er Pet Sematary, Misery, Salem's Lot, The Dead Zone og IT. Mange av bøkene til King er oversatt til norsk hvis du foretrekker det, men jeg foretrekker å lese ham på engelsk for jeg synes at han mister fortellerstemmen i oversettelsen.

Kanskje ikke den beste boka du har valgt deg ut, synes det er en av hans svakeste, men hvem vet, kanskje du vil like den bedre? Og hvis du ikke liker den håper jeg at du gir King en sjanse til:) Det er ikke alt jeg er har likt av ham jeg heller, men mye:) Forfattere har sine oppturer og nedturer de også, men han er og blir en favoritt:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I dag leste jeg ut Nattens stemme av Nora Roberts. Henne er det lenge siden jeg har lest noe av. Har lest noen av bøkene hennes litt av og på før, men nå har det gått noen år. Romantikk er ikke min favoritt,min favorittsjanger er og blir horror. Nattens stemme var romantikk blandet med suspense. Min nye stuelektyre er Det er noe som ikke stemmer av Martina Haag.

Og jeg skal i tillegg lese videre i Fergen av Mats Strandberg og The Gunslinger av Stephen King. Satser på å bli ferdig med begge disse i helga, men vi får se. Tror ikke jeg blir ferdig med Det er noe som ikke stemmer siden jeg skal til å begynne med den. Jeg orker ikke å lese hele dagen, hver dag heller. Må ha litt avbrekk til andre sysler også.

Neste bok på lista er The Crossroads av Niccolò Ammaniti, men starter vel ikke på den før neste uke.

Og jeg skal ikke se OL i Rio. Det eneste jeg liker av sport som jeg har nevnt tidligere er sjakk og amerikansk fotball. Alt annet er jeg allergisk mot:)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg ble positivt overrasket over denne boka jeg også, selv om jeg var skeptisk i begynnelsen. Det er ikke en ren dameroman, kanskje i og med at den har mysterie elemter i seg, (er ikke glad i dameromaner selv heller), selv foretrekker jeg horror. Og mener fremdeles at En svunnen tid av Morton er hennes beste så langt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vi har visst samme forhold til henne. Det er kosekrim som passer fint en gang i blant og stemningsfulle:)

Ja, gjerne prøv deg på Stephen Kings bøker. Siden du allerede har likt noen av filmatiseringene av bøkene hans, så tror jeg du vil komme til å like bøkene også. Håper du ikke har noe i mot tykke bøker, da. Så gjerne utforsk forfatterskapet hans. Du vil ikke bli skuffet:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ble ferdig med Stille som i graven av Mary Higgins Clark tidligere i kveld og den var bra nok En kosekrim. Den beste jeg har lest av henne er Et skrik i natten. Den er uhyggelig. Ikke alle bøkene hennes er like uhyggelige, men noen. Hun er en guilty pleasure forfatter for meg. Ikke den beste, men hun skriver lettleste og noen ganger stemningsfulle bøker. Det trenger man en gang i blant:)

Det er Stephen King som er og blir min favorittforfatter uansett:) Men leser av andre forfattere og sjangere også for å utvide horisonten:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Morsomt at vi begge leser en bok av Mary Higgins Clark. Hun er ingen faovirtt, mne det er mange år siden jeg leste noe av henne så syntes det var på tude.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her har det regnet og tordnet av og på i ca to uker og jeg elsker det. Synes det er avslappende. Jeg håper at høsten kommer så fort som mulig for det er min favorittårstid. Jeg liker regn, kulde, vind og mørketiden. Synes høsten har mer atmosfære og er mer stemningsfull. Sommeren har jeg ikke noe til overs for.

I går ble jeg ferdig med I Am Number Four av Pittacus Lore, og rett etterpå begynte jeg på Stille som i graven av Mary Higgins Clark. Natt til i dag leste jeg ut Huset ved innsjøen av Kate Morton, og siden jeg nesten aldri sover begynte jeg etterpå med boka Fergen av Mats Strandberg. Jeg skal også fremdeles lese The Gunslinger, første bok i The Dark Tower serien av Stephen King.

Rekker vel ikke flere bøker i helga, men man vet vel aldri.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Gjør det, gjør det:) Tror ikke du vile angre:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har du lest De dødes tjern og Døde menn går i land av ham? Det burde du:) De har krypende uhygge blandet med humor, spesielt De dødes tjern:) Noen liker den ikke for den kan være litt for humoristisk, men jeg synes ikke det gjør noe. Selv har jeg hatt den som påskebok helt fra jeg gikk på ungdomsskolen:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Familiebok om døden

Hvordan skal man forklare døden?

Lojale dyr
Elefanter er bare noen av mange fine dyr, og de er svært kjente for å være lojale. Så et dyreprogram en gang om en babyelefant som hadde satt seg fast i en gjørmete elv. Flokken rundt den ante at noe var galt. De tok saken og med litt team work klarte de å få babyelefanten opp. Det sier mye om hvor lojale og hengivne elefanter er.

Plottet
Elefanten Ella har sin far Fatha og mor Amma, og moren hennes venter ett barn til. I jungelen kan det oppstå farer når som helst, og da faren hennes forlater dem for å undersøke et problem, setter det både Ella og Amma på prøve. For hva gjør man hvis et familiemedlem ikke kommer tilbake?

Å miste noen er hardt, både for mennesker og dyr
Det å miste noen kjær er vanskelig å takle og sorgprosess er noe man bearbeider på hver vår måte, men hvordan skal man forklare det til noen som er for unge til å forstå? Akkurat det har jeg ingen svar på for har ingen barn selv. Den modige lille elefanten er et eksempel på hvordan man kan forklare det på en fin måte og hvordan man kan komme seg gjennom sorgen på sammen. Denne boka er kanskje ikke for alle, for som sagt så har alle forskjellige måter å sørge på, og noen sorger varer lenger enn andre. Det er ingen som har fasit på hvordan man skal håndtere vonde situasjoner. Som voksen ga ikke denne boka meg noe særlig annet enn at den var noe vemodig. Det er umulig å ikke synes synd på elefanten Ella. Boka i seg selv hjalp meg på ingen måte. Alle har vi mistet noen vi har vært glade i og selv om det er lenge siden jeg mistet noen kjær, så vil det jo alltid være et savn samme hvor mange år som går. Det er jo en kjent sak at også dyr har følelser og har sett flere videoer der dyr sørger over sine venner som har mistet livet og de vokter sin døde venn og sørger lenge etterpå. De som sier at dyr ikke har følelser, har ikke peiling.

Hvis jeg hadde nylig mistet noen så ville jeg nok ha valgt hardere lesestoff som ville ha gitt meg mer perspektiv angående det å miste noen og komme meg over det. Jeg ville vel ha valgt en bok som var mer rett på sak, om dere skjønner, istedet for å lese en bok som går rundt grøten i eventyrform. Men for småbarnsfamilier som skal lære barn om hvordan det å miste noen man er glad i og hvordan håndtere triste situasjoner generelt, vil denne boka være mer nyttig.

Forskjellige måter å reagere på
For noen vil ikke en eneste bok hjelpe noen angående sorg, for som tidligere nevnt, har vi alle våre måter å sørge på. Noen vil tilbringe tid for seg selv. Andre vil være opptatt med noe og begynner på livet igjen så fort som mulig. Dette er muligens vanskelig for barn å forstå for de forstår ikke hvor konkret døden er og skjønner ikke hvorfor noen aldri kommer tilbake. Derfor kan denne boka være et fint eksempel på denne problemstillingen, at småbarnsfamilier kan drøfte dette gjennom en bok hvis det er ønskelig. Dette er også en bok som kan brukes i skolesammenheng. På slutten av boken er det med en liste til tips til den som leser boka om hvordan de skal forholde seg til dette temaet sammen med barn, og det er også med eksempler til hvordan man kan drøfte sammen om boka. Det er også med tegneforslag hvis man ønsker å bearbeide sorg med kreativitet.

Dette er kanskje årets korteste anmeldelse for min del og det har ikke noe med at boka er på kun 39 sider. Det er mye og mangt man kan si om sorg og døden, men det blir feil å holde en lang avhandling om det i en bokanmeldelse. En bok hjelper nødvendigvis ikke når man er gjennom en sorgprosess, det er opp til hver enkelt hvordan man takler tunge perioder. Gjør det som føles rett for deg. Det er det viktigste.

Fra min bokblogg: I Bokhylla

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har vært sammen med det eldste tanebarnet mitt Dennis, som er en Jack Russel Terrier mens familien hans er på ferie. Det er ikke jeg som passer på ham siden formen er som den er, men han er hos foreldrene mine og jeg var der fra i går til i dag for å være sammen med ham. Det er ingen hemmelighet at jeg er mer glad i dyr enn mennesker. Dyr er ekte og herlige:) Selv om han er en hund, så ser jeg på ham som tantebarn likevel;) Akkurat som med katten min, Turbo. Han er ikke bare en katt, men gutten min;)

Forrige torsdag ble jeg ferdig med Eating Animals av Jonathan Safran Foer og det var en hard bok for en dyrevenn å komme seg gjennom. Men kom meg gjennom det og som nevnt tidligere er det viktig å lese om vanskelig tema også. Etter at jeg ble ferdig med Eating Animals begynte jeg på I Am Number Four av Pittacus Lore. Jeg leser fremdeles Huset ved innsjøen av Kate Morton og jeg leser ved siden av The Gunslinger av Stephen King som er første bok i The Dark Tower serien.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Karen RamsvikHarald KAnne-Stine Ruud HusevågMarius Park PedersenJakob SæthreGrete AastorpReidun SvenslisiljehusmorTanteMamieBård StøreEivind  VaksvikVanja SolemdalKirsten LundMads Leonard HolvikMona AarebrotDemeterINA TORNESTerje MathisenWencheAnne Berit GrønbechNikkaLailaCathrine PedersenCarine OlsrødTor Arne DahlMarit MogstadBenteLars MæhlumEvaIngeborgTor-Arne JensenMats L.Akima MontgomeryPiippokattaStine SevilhaugKaramasov11Heidi LBeathe SolbergJulie StensethBente Nogva