Kjent stil - morsom og relativt lettfordøyelig.
Jeg er glad i mange mannlige forfattere - og forfatterskap. Har så vidt vært inne i bokhylla di for å sjekke hva du har lest og hvem du ikke har lest bøker av. Ut fra dette vil jeg gjerne anbefale følgende:
Umberto Eco. Når jeg leser bøkene hans blir jeg stadig slått ut av kunnskapsnivået til mannen - utrolig. I tillegg skriver han spennende bøker, gjerne med svært originale og intelligente plot. Anbefaler spesielt Rosens Navn, Foucaults Pendel og Øya Fra Dagen Før.
Tom Robbins. Herlig surrealistisk. Fantastiske og eventyrlige fortellinger, ispedd en god porsjon galskap. Vil spesielt anbefale Still Life With Woodpecker (vet at iallefall denne er oversatt til norsk...) og Fierce Invalids Home From Hot Climates.
John Irving. Bøkene hans (og i og for seg karakterene) er alltid underfundige, rare, vittige og ikke minst såre. Kan spesielt anbefale En Bønn For Owen Meany og Garps Bok. Skal selv snart til å lese hans siste (den ligger klar i bokhylla) - gleder meg
Carl Frode Tiller. Ser at du allerede har lest Innsirkling. Vet ikke om du likte den, men slår likevel et slag for spesielt Skråninga, men også Bipersonar. Språket er fantastisk og historiene er sterke og vonde.
Kunne sikkert listet opp mange flere (f.eks Kjærstad og Fosse - som jeg nettopp har begyntå lese selv), men dette var iallefall noen av de mannlige forfatterne jeg kom på i farta.
Håper dette kan være til hjelp
Jeg har late dager i Trøndelag, så det er bare å lese alt jeg greier ;) Tror nok tempoet går noe ned den nærmeste tiden - holder på med den siste boka Lars har oversatt og den er på mer enn 900 sider....
Kos deg med Tatt av vinden - fortsatt god sommer ;)
Har hatt lesesperre innimellom selv. Noen ganger kan det være ganske godt; man får tross alt gjort ganske mye annet når man ikke har nesa i ei bok, men som oftest er det veldig frustrerende!
Etter å ha vært inne på sida di slår det meg at du kanskje kan komme til å like bøkene til Josie Lloyd og Emlyn Rees, f.eks. Sammen (Come Together) eller Sammen Igjen (Come again). Leste dem for en del år siden og syntes de var ganske så fornøyelige. Ellers benytter jeg sjansen til å anbefale Jan Wieses lille perle Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede. Den har jeg gitt bort i gave mange ganger, med stort hell. Tror ikke jeg kjenner noen som ikke har likt denne boka.
Lykke til - håper lesesperren gir seg snart ;)
Her har det kommet mange fine forslag. Min erfaring som lærer i engelsk er at svært mange elever foretrekker fantasy eller krim når de skal lese på engelsk. Foruten forfatterne som allerede er nevnt, vil jeg slå et slag for novellene til Roald Dahl. Har brukt flere av dem (med hell) i undervisningen - og elevene ser ut til å like dem. Kortere tekster (noveller, forkortede versjoner av bøker) er en fin inngangsport for elevene; om de føler at de mestrer å lese disse tekstene, er de ofte mer mottagelige for lengre tekster også.
Du finner den i bokhylla på nb.no - har allerede vært inne og lest den på nytt ;)
Tusen takk ;)
Da jeg gikk på ungdomsskolen leste vi mye i norsktimene. Innrømmer at det meste forlengst er glemt, men en novelle sitter fremdeles som spikret... Jeg har i flere år prøvd å finne ut hva novellen heter og hvem forfatteren er, uten hell. Kanskje noen av dere kan hjelpe meg?
Plottet er som følger: Vi er noen år inn i framtida og planeten er blitt overbefolket. Novellen følger en familie som skal på ferie til stranda, de kjører bil. På veien til standa må de gjennom en tunnel. Denne tunnelen stenges med gjevne mellomrom, mens den er full av biler, og bilene og menneskene blir fjernet som et ledd i å minske befolkningen.
Høres dette kjent ut for noen?
Her spør du et farlig spørsmål, gitt. Det er alltid skummelt når politikk kommer på banen ;)
De fleste av vennene min er venstre-velgere og de leser også en god del bøker. Naturlig, kanskje, siden de fleste av dem er lærere. Vil min erfaring så kunne brukes som bevis på at den ovenfornevnte påstanden er korrekt? Neppe. Generaliseringer i seg selv sier jo ikke noe om den enkelte person og dens forhold til bøker.
Egentlig synes jeg det er ganske dumt å prøve på å finne slike skiller mellom venstre og høyre, arbeider eller akademiker, kvinne eller mann, ung eller gammel... For meg er noe av det beste med denne siden nettopp at disse merkelappene ikke betyr noe. Her diskuterer alle med alle, og godt er det.
Tusen takk for tipset, skal prøve å få tak i stykket. Håper eg forstår det ;)
Boka har stått i bokhylla i fleire år. I går kveld tok eg ho endeleg fram og vart gledeleg overraska. Er einig - stort sett heile boka kan siterast. No har eg nok ein gong funne ein forfattar eg gjerne vil lese meir av.
Fantastisk! Detta gler eg meg veldig til. Heldigvis befinne eg meg i nærheten, så kjem garantert t å avlegge bokhandelen dåkka hyppige besøk framover. Lykke til! =)
Forstå hvor deilig du er å lene deg mot. Dette gjelder alle. Jeg kjenner ingen, tjukk eller mager, som ikke er god å lene seg mot. Jeg er god å lene meg mot.
Gallerane var dei mest uskikka dyreflåarar og grasbrennarar i si tid.
Frå dei har eg: avgudsdyrkinga og kjærleiken til heilagbrotet – å! alle laster, vreide, utukt – den vedunderlege utukta – men framfor alt, bedrageri og latskap.
På denne datoen, 100 år etter (2004), var jeg i det virkelige liv på denne puben (om det er den med sirenene) for å feire 100-årsjubileet til den berømte Ulysses-datoen og for å feire Blooms Day, selvsagt ;)Anbefaler deg en reise etter endt dyst (lesing) - det var en fantastisk opplevelse!
Det er jeg enig i! Liker dikt, men har en enda større forkjærlighet for romanen - kanskje fordi jeg trenger mange ord selv?
Uansett; håper jeg blir flinkere til å lese poesi framover. Har mange verker på vent; kanskje kan jeg legge ei diktsamling klar ved frokostbordet, slik at jeg får lest minst ett dikt pr dag? For meg kan ikke dikt leses raskt i rekkefølge, de er ofte mer til ettertanke enn hva en roman er...
Nå er jeg ingen poesikjenner, dessverre. Har lenge hatt ambisjoner om å lese minst ett dikt pr dag, men det har blitt med tanken. Jeg vet ikke helt hvorfor, men håper jeg etterhvert blir mer åpen for denne sjangeren. Det eneste diktet jeg kan resitere er Andrè Bjerkes Runde, Rare Rulle Rusk. Det lærte jeg meg utenatt som barn, og reglen/diktet sitter fremdeles som et skudd!
Da jeg i barndommen lekte på kvisten vår, fant jeg en gammel skolebok. Regner med at den tilhørte min mor. I den boka fant jeg diktet som til dags dato har betydd mest for meg; Det Tornede Træ av Welhaven
Ynder du treet, da må du ei hade
Den hvasse torn mellom blomster og blade;
Da treet var ungt med den blødeste hud,
Ble det et stanset, forkommet skud:
En torn er en kvist, der har taget skade.
Tenk, hva et spirende liv må lide,
Hvor mørket ruger og tåkene skride!
Ja, se deg om på den fattige plett,
Hvor treet led og ble tornekledt,
Og bar dog blomster, duftenede, blide.
Blant all den glede, en vår utfolder,
Er tornen et savn, som planten beholder.
Den siger i vekstenes stumme sprog:
"jeg sårer, men akk, jeg gjemmer dog
en større smerte enn jeg forvolder."
Dette diktet ga meg mye, blant annet fordi jeg følte at jeg var i opposisjon til alle og enhver rundt meg. Det kjentes som om diktet forklarte grunnen(e) bak min oppførsel og at det virkelig sa noen om meg og min situasjon. Fremdeles tar jeg en gang i blant fram Welhavens dikt, og jeg synes fremdeles det snakker til meg...
Først og fremst; du er veldig modig som tør å stille dette spørsmålet. Beundringsverdig, rett og slett ;)
Som Merethe likte jeg delene der dødsleiet beskrives best. Kanskje det kommer av at denne delen av teksten føles mer sammenhengende og samtidig mer kjent ut(for meg). Liker også rytmen du får til i avsnittet der du skriver om klokken som tikker.
Den parallelle historien fungerer ikke like godt for min del. Spesielt delen der du skriver om ønsket om et barn, det avsnittet henger liksom ikke helt sammen med resten av teksten. Når det er sagt likte jeg tematikken - for er det ikke ofte slik at en i et forhold vil framover, mens den andre holder på fortida?
Håper dette innspillet kan hjelpe, lykke til med skrivinga!
Kanskje dette nye forfatterparet vil falle i smak - Kaaberbøl & Friis "Gutten i kofferten" - de har i alle fall blitt en dansk thrillersuksess og fra meg fikk de terningskast fem.