For en bok! Tettpakket med informasjon og forskning, forskning på insekter, dyr, planter og mennesker rundt det som har med elektromagnetisk stråling å gjøre. Boken maler fram elektrisitetens og den menneskeskapte strålingens dype konsekvenser på helsen og miljøet vårt og hvilke skader den kan føre til og har ført til i løpet av sin over 200årige historie.

Boken starter med et interessant innblikk i elektrisitetens historie før den tar helt av; dessverre med masse bevis, bevis som har ligget der i mange år uten at de fleste myndigheter løfter en eneste finger, men påstår at det ikke finnes nok bevis, og dermed er det fritt fram med stråling både her og der. Men, bevisene er der, og mye av forskningen er gjort i land med et annet alfabetsystem og språk enn det som er vanlig i dagens forskning og dermed ikke blitt oversatt, men oversett. Firstenberg gir leserne også et nytt syn på bl.a. influensa, fedme, diabetes og forskjellige kreftformer.

Denne boken er en øyeåpner og forhåpentligvis er dette startskuddet til et mer helsebevisst fokus på dette med stråling. Boken er også klar på at selv ytterst lave nivåer av stråling vil kunne føre til alvorlige helseskader. Forfatteren er både forsker og journalist noe som viser seg i bokens omlag 200 sider med noter og kildehenvisninger. Boken er av det alvorlige slaget, men samtidig underholdende og variert skrevet, samt lettlest og interessant.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"The End of Gender" er en høyaktuell bok i dag, i en tid der kjønn blir sett på som noe flytende og påvirket av samfunnet. Dr. Debra Soh tar for seg dette området og legger fram mange håndfaste bevis på at det kun finnes to kjønn, mann og kvinne. Som kristen så synes jeg boken gir et godt innblikk i akkurat dette. Det er vanlig at kristne blir skyteskiver for kritikk i debatter som omhandler dette temaet, men det som er interessant er at bokens forfatter er ateist og at ateister som Richard Dawkins og Michael Shermer også ser ut til å omfavne boken.

Noen deler av boken blir noe forvirrende, men det er ikke så rart når man skal ta for seg så mange forskjellige antatte kjønn og forklare at de egentlig ikke er kjønn, da får man plutselig et hav av forkjellige "kjønnstyper" å holde orden på. Jeg synes Soh kanskje gjentar litt mye generelle ting som kan være enkle å huske, isteden for å ha gjentatt hva de forskjellige "kjønnstypene" består av når det hadde vært passende. Jeg synes å huske at hun forklarer en gang for mye hva homofili er, men det vet jo alle. Hva med "cisgender", "quadgender" eller "pangender". Det hele kan bli noe forvirrende og innimellom noe kjedelig og langtekkelig. Men boken har sine gode stunder med mye interessant lesestoff og vitenskapelige henvisninger, selvom det også kunne ha vært flere av dem. Siden jeg jobber med barn så var kapitlene som omhandlet barn spesielt relevante og interessante for meg og jeg fikk gode svar og argumenter på det, bl.a. med tanke på at barn stadig er i forandring og hvordan de kan være påståelige, men der påståeligheten som regel går over uten at man bør stemple et barn som det motsatte kjønn, eller et helt annet kjønn av den grunn.

Debra Soh forsvarer og oppfordrer allikevel transpersoner og homofile til å leve ut sin livstil, og jeg synes hun er noe løsluppen moralsk med tanke på at hun mener at kvinner og menn bør kunne ha seg med den de ønsker, selvom det ikke er snakk om et bindende forhold. Men, man kan jo ikke ha så store moralske forventninger på det seksuelle området når det kommer til det ateistiske og materielle verdensbildet som forfatteren bærer på. Forfatteren mener også at det ikke går an å bli legt fra homofili, eller bli hetero etter å ha vært homfil, at det er å undertrykke den man egentlig er hvis man mener det om seg selv. Her er jeg uenig, når jeg vet om folk som mener å ha blitt legt fra homofili og lever som heterofile idag. Utenom dette, stort sett en god bok så lenge den holder seg til emnet om KJØNN.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"En gang frelst, alltid frelst" er en veldig populær lære i dagens kristenhet, spesielt i USA. C.A. Short tar for seg denne læren fra et tydelig bibelsk perspektiv og tar bl.a. for seg vers i sine sammenhenger og detaljer og viser hvordan versene som tilhengere av denne læren viser til faktisk kommer til kort, og til og med kan vise til det motsatte; at man kan miste sin frelse hvis man velger et liv i synd. Forfatteren tar også fram vers som klart og tydelig viser til at en kristen kan miste sin frelse hvis han eller hun velger å leve i synd isteden for å holde seg nær til Jesus. Boken er alvorsbetynget, men samtidig oppløftende, med tanke på at man faktisk kan leve et liv i seier i Den Hellige Ånds kraft. Dette er en av de bedre bøkene jeg har lest om temaet, og forfatteren gir også enkle og gode bilder som stadfester hans poenger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette er en virkelig eksatologiforvandlende bok. Forfatteren går nøye gjennom hvordan alle de såkalte endetidsprofetiene ble oppfylt mellom år 66 og 70e.Kr. Med solid eksegetikk, der han sammenligner vers med vers, bibelsted med bibelsted og og gir leseren et solid innblikk i det gamle testamentets domssrpåk og viser hvordan man finner dette igjen i bl.a. Matteus evangeliet og Johannes Åpenbaring, og hvordan alt peker mot år 70. Han tar også fram hva som virkelig skjedde i år 70 når templet ble ødelagt, akkurat slik Jesus hadde forutsagt. En veldig spennende og engasjerende bok som har gitt meg et helt nytt syn på eskatologi. Det er med andre ord mange brikker som faller på plass. Charles Meek tar også fram flere andre endetidssyn og viser inkonsistensen ved disse og hvordan de ikke holder bibelsk mål, og i verste fall er springbrett for falske profeter. Mange utfordrende vers og skriftsteder blir forklart på en bibelsk måte, og innimellom får vi innblikk fra andre kilder rundt Jerusalems ødeleggese i år 70, bl.a. fra Josefus.

Boken blir noe gjentakende og konkluderer kanskje litt for ofte, men det kan trenges påminnelser underveis. Det blir også veldig mye informasjon å ta til seg, så dette må fordøyes og boken brukes senere som studiemateriell.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En fint Nye Testamente man kan ta meg seg hvor mann enn går i tillegg til at den innholder Salmenes bok og Salomos Ordsrpåk. De to sistnevnte er 1978/85 oversettelsen som jeg ikke er så stor fan av og innholder noen litt fremmede ord og uttrykk, men den er bedre enn ingenting.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

...it's not the cow, it's the how.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En virkelig velskrevet bok som tar for seg kua og biffen og stiller spørsmålet om kvegdrift virkelig er så ille som miljøforkjempere og veganere skal ha det til. Ikke bare det, men forfatterne svarer også på spørsmålet på en gjennomgående god og overbevisende måte, både når det kommer til helse, miljø og etikk. Boken gav meg flere nye argumenter å bryne meg på og mersmak for kua og biffen. Dette er første boken jeg leser av Robb Wolff, og har "siklet" etter den siden den kom ut på markedet, og den skuffet ikke og kanskje den også gir veganere og miljøforkjempere noe å tenke på. I et par av kapitlene blir det noen utregninger som jeg detter litt ut av, siden jeg ikke er noe mattegeni men jeg regner med de kan sin matte, og siste kapitlet gav meg ikke så veldig mye nytt. Bortsett fra det så var dette en ypperlig bok om miljø, klima og kjøtt og hvor bra det egentlig er for miljøet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Elektrisk lys lar oss skape rytmene selv, tilslører månefasene og tapper solens opp- og nedgang for meningsinnholdet de en gang hadde. Snarere enn å tilpasse appetitten etter avlingene tilpasser vi avlingene etter vårt begjær. Vi har digre jordbær fulle av vann året rundt, og glemmer at det fantes tider da de bare var tilgjengelige i juni og smakte søt, rød ild.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

...jo rausere vi er med gleden, desto rikere blir vi på den selv.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En grunn til at vi elsker symmetri, er at det er et ytre symbol på indre harmoni.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Hjemmet burde være livets skattkiste." Le Corbusier

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det motsatte av lek er ikke arbeid [...] Det er depresjon.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Som regel tenker vi at gleden kommer innenfra, men i denne boken gir Ingrid Fetell Lee oss et annet perspektiv og viser til hvordan gleden faktisk også kan komme utenfra gjennom de små hverdagslige tingene vi omgir oss og kan stelle i stand. Boken er med på å bevisstgjøre dette fra forskjellige hold, alt fra gledelig design, stilige og sterke farger, lek og feiring, til det mer magiske og harmoniske. Boken kommer med mange gode vinklinger, men noen ganger går den unødvendig mye inn i dybden og gir eksempler som ikke alltid er like praktisk mulig for den vanlige mann i gaten. Boken gir allikevel et godt perspektiv og praktiske tips om ting rundt oss som kan gi den lille ekstra gledesfølelsen. Jeg ble også glad når jeg merket forfatterens positive innstilling til sollys og dets positive egenskaper. Det virker også at Lee er bevisst soloppgangens og solnedgangens effekt ved å ta fram kontrasten vi opplever i dag ved å la det elektriske lyset styre døgnrytmen vår fremfor sol opp og ned gangene. Hun påpeker også hvordan den flate strukturen i LED lys lett kan skape mistrivsel.

Selvom boken er informativ, lettlest og til tider underholdende så går mange av kapitlene litt i hverandre og noe blir gjentakende, og er man f.eks. ikke så interessert i blomster og klesdesign så kan fort de delene bli litt kjedelige i lengden.
Det som sjokkerte meg litt er at på Island tror over halvparten av innbyggerne, ikke at jorden er flat, men at det muligens finnes alver, og forfatteren tar også å besøker en skole der fokuset er på alver og der folk virkelig tror at de eksisterer og mener også å ha sett dem. Overtroen er såpass sterk at man til og med kan avbryte veiprosjekter fordi man er redd for å ødelegge alveterritorium.

Mye underholdende, interessant, givende og gledesfylt, men de to siste kapitlene i boken, den om fornyelse og den aller siste med å skjematisere det hele synes jeg ble litt langdrygt, men for de som gir boken terningkast seks eller mer setter seg vel ned med engang for å fylle ut disse gledesskjemaene. Terningkastet mitt når ikke helt opp dit, men ikke så veldig langt unna.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

[...] light is a nutrient much like food, and, like food, the wrong kind can make us ill and the rigt kind can help keep us well.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er verdt å merke seg at dette er en gammel bok(1973), men den ser ut til å være like relevant, hvis ikke mer, i dag som da. Den tar for seg forskjellig kunstig lysstråling og lyskilder og vurderer de helsemessige konsekvensene de ser ut til å ha på både mennesker, planter og dyr. Selvom noen av forsøkene i boken ikke er "superforskning" eller av visse grunner, ofte urettferdige grunner, ikke har fått innvilget de største summene til forskning, så gir de gode føringer for eventuelle skader kunstig lys vil kunne medføre. Senere forskning har bekreftet mye av det Ott skriver om. Ott, som er kjent for sine tidsforløpsbilder av planter i vekst og forklarer noen av eksperimentene sine i boken, men underveis oppdager han hvordan lysetting både påvirker planters, dyrs og menneskers helse og trivsel. Ikke minst er det interessant hvordan han viser til solbriller, briller og kontaktlinsers negative effekter på vår helse når disse blokkerer vesentlige deler av et fullt lysspekter. Han viser til en helsemessig forandring i sitt eget liv når han ved en tilfeldighet fikk ødelagt brillene sine og valgte samtidig å bruke mer tid ute i solen og hvordan dette var med på å forandre helsetilstanden hans. Han viser også til klasserom der dårlige lyskilder ble endret på og hvordan det forandret bl.a. hyperaktive elever til å bli rolige osv.
I senere tid etter denne bokens utgivelse er mye av dette også blitt bekreftet av mer moderne forskning. Alt i alt er dette et veldig interessant tema der Ott gjør mange spennende oppdagelser. Noen deler av boken kan være kjedelige, mens andre deler er meget interessante og givende. Vi får også et lite innblikk i hvordan mye forskning er partisk eller forutinntatt til et visst tankesett og dermed ha vanskeligheter for å godta resultater som ikke stemmer overens med gitt tankesett. Det positive er at John N. Ott ikke gir opp!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

If you want to understand what an expanded consciousness looks like, all you have to do is to have tea with a four-year-old.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Opp igjennom de siste 100 årene har det vært kamper om å få legalisert forskjellige narkotiske stoffer, blandt disse finner vi bl.a. kannabis og heroin, men en annen type stoff som skiller seg litt fra de nevnte er de psykedeliske stoffene, bl.a. LSD.
Boken tar for seg historien om disse og går i dybden av denne typen stoff, om kampene som er blitt kjempet for å legalisere det, om nederlagene i kjølevannet av det, om forskningen som er blitt gjort, men som allikevel ikke har ført til de store gjennombruddene. Det positive med disse stoffene er at de hverken skaper avhengighet eller at det er fare for å dø av overdose, og at de ofte fører til bedre samfunsborgere med et videre og livligere blikk på verden.

Jeg har lenge sett navnet til journalist og forfatter Michael Pollan på omslaget til flere bøker jeg har hatt lyst til å lese, og dette ble visst den første. Pollan går i dybden av disse stoffene og gir leseren et grundig innblikk gjennom intervjuer og undersøkelser med eksperter på området. Som en nysgjerrig journalist så tester han også selv disse stoffene med tanke på å beskrive sin egen opplevelse rundt dem. Selvom han ikke får det store gjennombruddet som mange andre får så skaffer han seg en større forståelse på hva som skjer med mennesker som inntar stoffene og får en større opplevelse en forfatteren selv. Pollan tar leseren også videre i jakten på vitenskapelig anerkjennelse av stoffet som legemiddel, men det viser seg å være en hard kamp, selvom tilhengerne av og til ser ut til å ha lykkes, og stoffene er blitt prøvd ut på alkoholikere og andre avhengighetstyper, med lovende resultater av å bli kvitt avhengigheten sin.

Det jeg absolutt ikke var klar over var hvordan den booster kreativiteten og at flere av de som har laget chippene i PC'ne våre gir ære til LSD for sine oppdagelser. Grunnen sies bl.a. å være at man tenker mer tredimensjonalt i tilegg til at kreativiteten får et hopp. Noen vil hevde ifølge boken at det å ta LSD vil føre til at man blir mer som et barn igjen. Videre gis det flere forskjellige kjennetegn på det man vil kunne oppleve i kjølevannet av en psykedelisk opplevelse.

Vil dette si at jeg er blitt mer positiv til LSD og andre lignende stoffer? På en måte ikke, på en annen måte ja, men da med tanke på at jeg har fått en bedre forståelse av hva som skjer med folk i møte med det, og at det som regel ikke er til det negative hos en person. Som kristen er jeg allikevel skeptisk til de utallige gangene folk blir dratt inn i New Age sfæren i kontakt med disse stoffene, selvom det ikke skjer med alle som inntar det. Det jeg sitter igjen med er at det finnes mange farligere stoffer der ute og at de psykedeliske stoffene ikke vil ødelegge en person på nært like mye som dem, selvom jeg vil si at det kan være en hindring i å finne sann frelse i Jesus Kristus, med tanke på hvor dypt og lett man blir dratt inn i alternativ åndelighet.
Jeg synes Pollans bok gir en grei innføring, men den kunne ha vært kortet ned noe, og til tider blir den noe langrøy, og bruker noe lang tid på de forskjellige perspektivene den får fram. Kommer jeg til å prøve LSD? Nei!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hjernens frykt kan bli snudd til fred av et hjerte fylt av kjærlighet. Hjernens depresjoner kan bli snudd til glede av et hjerte fylt av takknemlighet. Hvis vi fyller hjertet med det gode, vil munnen tale det samme. Hvis vi fyller hjertet med det onde, vil tungen tale deretter. "For det hjertet er fullt av, det sier munnen", sa Jesus.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det å hvile i en tro hvor Gud kjenner meg og dypest sett vet hva jeg behøver - er kanskje den største kraften til forandring. Som regel trenger jeg ingen ny ansiktsløfting eller en ny fasade, men jeg trenger å fornye mitt indre sinn, sans og tanke. Og det er bare én makt som greier å gjøre et slikt løft. Det er kjærlighetens kraft - med en ryggrad som heter tilgivelse.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men stort sett går jeg til doktor Kosthold, sykepleier Glede, psykolog Sol, fysioterapeut Aktiv og teologen Hvile. De gir meg stort sett de råd og medisiner jeg trenger.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

FriskusenEgil StangelandmgePrunellaNabodamaMonimeiKirsten LundEllen E. MartolAlice NordliAnniken BjørnesHegeIngunn SMarianne  SkageToveNina M. Haugan FinnsonToneSolveig StrandLilleviLabbelineGrete AmundsenRonnyTove Obrestad WøienPiippokattaMarteFride LindsethAkima MontgomeryReidun VærnesLene AndresenAmanda APirelliRandiAFrode TangenTonjeEivind  VaksvikAvaIngunnJWenche BrohaugVibekeReadninggirl30John Larsen