Som andre har nevnt her er det stort sett bøker basert på filmmanus til sci-fi og fantasy evt. også skrekkfilmer som er å finne. Star Trek og Star Wars f.eks. har jo en egen industri nærmest med tildels gode bøker satt til filmuniversene. Noen av disse er også veldig dårlige, men har fått innpass fordi forlaget skulle ha ut et visst antall nye Star Trek/Star Wars bøker det året :)
Vel tony Hillermans krimbøker har gitt meg innsikt i navahoene og naboene deres sine tradisjoner f.eks. Utenom dette så gir alle bøker meg innsikt i hvordan forfatteren bruker språket og alle engelskspråklige bøker jeg har lest har gitt meg mer innsikt i det engelske språket. "Bob's your uncle" f.eks. er ikke noe vi lærte om på skolen :)
'Our bellies are empty and our patience is short...submit to us and we will make of you a great quiche!'
'Again with the QUICHE?! What kind of self-respecting monster would eat a DAINTY PASTRY DISH?! STEW is what we will make of their bones!'
'Don't get greedy on me! There's three of them! I just want the little one for my quiche!'
'It was nothing to do with greed! It's a matter of principle! MONSTERS DO NOT EAT QUICHE!'
Jeg har ikke noe imot å avbryte bøker jeg ikke liker, men jeg prøver å gi bøkene en ordentlig sjanse først. Av erfaring vet jeg at noen bøker først blir virkelig bra etter at man har lest et stykke, og jeg har ikke lyst til å la utålmodighet føre til at jeg går glipp av fantastiske bøker. I tillegg er det slik at noen bøker krever et spesielt humør, eller en spesiell tilstand, så noen ganger synes jeg det er fint å legge en bok til siden og komme tilbake til den en annen gang.
De finnes, men jeg tror ikke at de er så veldig vanlige. Wikipedia lister tilsynelatende opp flest horror-, fantasy- og science fiction-bøker, men det finnes jo også andre eksempler, f.eks. Dead Poets Society
Ble i utgangspunktet sjarmert av tittelen. Og det er fine ting her! Som hip hop-ekornet og grensekontrollør-edderkoppen. Men jeg synes det blir for langt. Markel møter både for mange dyr og situasjoner som strengt tatt ikke har noen funksjon i fortellingen. Men slutten er vakker. Som en elg i solnedgang...
Ousland fortsetter å ta norske folkeeventyr og tukle dem til. Denne gangen er det historien om byttingen det går ut over. Hvordan reagerer kongeparet når de får vite at deres eneste sønn er en bytting? Og hvordan få byttingen til å ende opp med halve kongeriket? Finfine greier, dette.
Hvordan hadde verden sett ut om menneskene hadde dyrehaler? Ville vi gått til halefrisører? Hatt halekomplekser? Følt oss tråkket på...? Original med fantastiske illustrasjoner. Ikke eventyrstundmateriale, her må en bruke tid på å se på og snakke om. Med super til det bruk, vil jeg tro!
Ha ha! Iver reiser ut med båten og møter både brødre som bare sier ting som begynner på B og et sjøuhyre. Uhøytidelig moro for de minste.
En riktig sjarmerende rømme hjemmefra-historie me den svært menneskelig, liten hund i hovedrollen. Morsomme bifigurer og befriende fri for moral. :-)
Her home is the burrow of a bibliophile hobbit—low-ceilinged, close-walled, and brimming over with books.
Walking the stacks in a library, dragging your fingers across the spines—it’s hard not to feel the presence of sleeping spirits.
I en tidligere tråd skrev jeg at terningkast seks betyr at boken er "Fantastisk! Jeg føler meg forelsket, og får lyst til å danse naken i hagen til naboen."
Terningkast seks er forbeholdt bøker som gir meg alt jeg ønsker meg i øyeblikket, som gjør meg sulten på å lese mer, som gjør at jeg leser hele natten fordi boka er så ufattelig bra. Jeg har ingen liste med kriterier som må innfris, det eneste jeg ønsker av sekserbøker er at de skal minne meg på hvor magiske bøker kan være.
Veldig enig! Troverdig, superspennende og spesielt dette med det moralske trekker opp. Jeg merka jeg fikk en tendens til å holde med begge parter, for ja, vi er for frihet, men akkurat her, i akkurat denne situasjonen, kan det da ikke funke? Eller...? Godt å få utfordra egne prinsipper innimellom. :-)
Jeg undersøkte litt til, og det viser seg at Eliot-diktet også finnes i norsk gjendiktning:
April er den grusomste måned, lar
syriner blomstre av døde marker, blander
minner og attrå, vekker
med vårregn røtter i dvale.
(Paal Brekke)
Nei, det er nok ikke noe jeg har samlet sammen selv. Norske tekster: Lyrikk heter den, jeg bruker den i studiesammenheng.
En kjapp gjennomgang ga i alle fall noen flere resultater:
Dette er bare de jeg likte best, det finnes mye mer å ta av.
Det første som slo meg var åpningen på "The Waste Land" av T.S. Eliot. Det er jo et veldig langt dikt, men de første linjene er vakre:
April is the cruellest month, breeding
Lilacs out of the dead land, mixing
Memory and desire, stirring
Dull roots with spring rain.
"September" av Ted Hughes er også veldig fint, og åpningen av Percy Bysshe Shelleys "Ode to the West Wind" passer fint til en av høstmånedene. Hartvig Kirans gjendiktning er strålende:
Å Vestandvind, du pust av haustens ande,
som usedd jagar lauvet som driv daudt
lik trolldomsskremde ånder over landet,
i gult, og svart, og bleikt, og feberraudt,
ein pestfengd hop!
Jeg kommer ikke på noen gode norske eksempler akkurat nå, men jeg skal kikke litt i diktantologien min.
Innenfor mine skjønnlitterære genre er det ikke så altfor stort utvalg på biblioteket, har lest de fleste noen ganger allerede og de som ble lagt ut for salg pga. alder, har jeg stort sett kjøpt inn til eget bibliotek :) Til en viss grad det samme med oppslagsverk/faktabøker, jeg har så spesielle interesser at jeg kjøper dem selv på engelsk. Men jeg var en meget flittig bruker av biblioteket i min ungdom og har i den senere tid tatt opp bruken igjen når jeg har lett etter klassisk litteratur/historie som f.eks. Herodot, da viste det seg at mitt lokale bibliotek hadde bøkene hans magasinert, så det var bare å bestille dem til lån og hente dem dagen etterpå. Så all ære til folkebiblioteket! Jeg skjønner godt at de ikke kan ha hyllemeter på hyllemeter med science fiction og bøker om oldtidssivilisasjoner samt drøssevis med filosofiske og religiøse verker for å nevne noe av alt det rare jeg leser :)
Neida, ikke nødvendigvis det samme, men for meg og noen andre kan det å gi livet en ekstra dimensjon være å lese en god bok som virkelighetsflukt og evt. andre ting som f.eks. frivillig arbeid slik som det du driver med :)
Jeg er i science fiction-modus for tida, så jeg har brukt helga på å gjøre meg ferdig med Kazuo Ishiguros Never Let Me Go, og nå har jeg begynt på Ursula Le Guins The Dispossessed. Jeg har også hygget meg litt med The Complete Calvin and Hobbes.