C.S.Lewis er en utrolig spennende person som ikke er helt lett å få taket på. Alister McGrath gjør en ypperlig jobb i denne biografien.
C.S.Lewis: Oppvokst i et kristent hjem. Ble tidlig ateist. Svært intelligent. Toppkarakterer fra Oxford. Ekspert på engelsk litteratur. Ansatt på Magdalene College i Oxford. Flyttet sammen med moren til sin avdøde kamerat. Ble kristen etter fyllte 30. Nær venn med Tolkien og startet en kristen litteraturgruppe, The Inklings, med han og flere andre menn. Ble rikskjendis under krigen for sine apologetiske taler på BBC. Skrev en rekke apologetiske mesterverk. Fikk stjernestatus i USA, men mye motstand i akademia på hjemmebane og ble stadig forbigått ved professoransettelser ved Oxford. Skrev Narnia og fikk enorm suksess. Ble mer og mer ensom. Mistet kontakt med Tolkien. Giftet seg med amerikanske Joy for at hun skulle få oppholdstillatelse i England. Ble overraskende (!) glad i henne. Hun fikk kreft og døde. Han gikk inn i en troskrise.
Lewis var en person som aldri helt passet inn noe sted. Derfor er også boken en beskrivelse av nederlag, motstand og ensomhet.
Godt skrevet.
At religion og kristen tro er under sterkt press fra Richard Dawkins & co om dagen, er ingen nyhet. Men for mange vil det være mye nytt å hente i denne boken om hva kristne naturvitere, filosofer, teologer, etc. faktisk tenker og svarer på de ulike spørsmålene og anklagene. Denne boken fungerer som en veldig god innføring i tenkere, tanker og bøker knyttet til temaer som Gud og vitenskapen, Guds eksistens, Hvem er gud?, etc. Anbefales!
En populærfaglig bok om Jesus og hans samtid. Forfatteren er forsker på NT og nytestamentlig tid. I denne boken viser han hvordan rabbinsk litteratur fra denne tiden forsterker hvor kontroversiell og skandaløs Jesus var. At de første kristne tok med så mange belastende detaljer, utsagn og situasjoner om Jesus, forsterker troverdigheten i tekstene, mener forfatteren. Boken er et must for de som ønsker å forstå litt mer om dette temaet.
http://tenktom.blogspot.no/2013/03/bokanbefaling-jesus-skandalene.html
Robert Dam har skrevet en interessant og god bok om Scientologikirken. Den er svært opplysende om grunnleggende tanker, og den gir et godt innblikk i hva som i det hele tatt holder denne kirken i live. Makt og kontroll. Her er Kafkas Prosessen i praksis. Sprøtt. Viktig bok.
http://tenktom.blogspot.no/2013/02/velskrevet-bok-av-en-avhopper-fra.html
Godt skrevet. Mørk og trist fortelling. Ensomhet. Lengsel. Håpløshet. Boka griper litt tak i deg.
Sunn kritisk tenkning er kanskje mer nødvendig nå enn tidligere. Denne boken er en god innføring i vitenskapsteori og metode, for folk flest. Og jeg tror folk flest ville hatt veldig godt av å lese denne.
Mer om kristne og skepsis:
http://tenktom.blogspot.no/2013/01/sunn-skepsis-ogsa-for-kristne.html
Dette er en meget velskrevet bok om noe så enkelt og samtidig komplisert som israelerne. Forfatteren skriver med utgangspunkt i personlige møter med mennesker hun kjenner eller blir kjent med. Samtidig fletter hun inn godt med fagkunnskap både om historie, kultur, religion, politikk, etc. som gjør det til en god og lærerik leseropplevelse. Anbefales sterkt for alle som er interessert i Israel-Palestina-konflikten eller bare Israel.
http://tenktom.blogspot.no/2012/12/bokanbefaling-israelerne.html
Har omtalt denne boken på bloggen min.
Rett og slett en veldig god og pedagogisk bok som gir grundig og oppdatert kunnskap om tiden og miljøet i Palestina på Jes tid. Anbefales!
En imponerende bok. Mye detaljert kunnskap, uten at den drukner i det. Godt driv i fortellingen.
Libanon, Syria og Israel blir ikke helt det samme etter dette. Ikke USA heller, for den saks skyld. Her er det mye skurker samlet på ett sted. Ingen klare helter og klare fiender, bare et utrolig komplekst mønster. Lærerikt.
Klaustrofobisk, misantropisk og repeterende til tusen. Ikke verdens enkleste bok. Jeg vet ikke om jeg fant noen stor glede i å lese boka, til det er den for destruktiv. Men den har noe som gjør den til noe helt eget. Kanskje er nettopp det det geniale?
Denne førti år gamle boken er en grundig, meget intelligent og pedagogisk gjennomgåelse av hva kristen tro er, eller hva troen gjør med en. Kanskje den vil fungere som en veldig ok innføring for de som ikke er kjent med temaet fra før.
Kristne og muslimer har ofte svært lite kunnskap om hverandres tanker og religion. Denne boken har et kristent utgangspunkt og er en innføring i Koranen med "kristne" øyne. Her gås det grundig gjennom person for person nevnt i begge de hellige bøkene, Bibelen og Koranen, og ser på likheter og forskjeller. Det er interessant hvordan samme hendelser blir brukt på svært forskjellig måte i de to bøkene.
Beklager, Franzen, men denne boken traff meg ikke på et eneste sted på de første 120 av 200 sider, så de 80 siste får stå uleste.
Er det sant? Har du ikke fått bokgaven din? Skal sjekke ut dette så fort som mulig!
Fred
http://bokelskere.no/bok/om-kunsten-aa-lese-og-skrive/170794/
Kortromanen «Amras» kom ut i 1964, en bok Bernhard regner blant sine aller beste.
Hvordan etablere og vedlikeholde nettverk? Hva innebærer flere, sterkere og større nettverk for den enkelte? Hvilke konsekvenser får den økte bruken av nettverks-forbindelser for demokratiet og for vårt forhold til begreper som rettferdighet og moral?
Naturfilosofien er annen del av Hegels Encyklopedi over de filosofiske vitenskapene. Boka viser en filosof som var genuint opptatt av naturen og naturvitenskapene i sin samtid og ikke en fjern naturromantiker, slik han ofte fremstilles som i lærebøkene. Oversatt av Dag Johnsen.
Temaet er det filosofiske begrep gjentagelsen som utforskes fra meget forskjellige kanter og ikke minst dikterisk. Ved siden av Forførerens Dagbog den mest romanaktige av Kierkegaards bøker, skrevet etter at forlovelsen med Regine Olsen ble brutt. Oversatt av Knut Johansen.