Var interessant og eg er glad for å ha lest ho, men vart litt repetitiv etter kvart. Vonar eg har vorte litt klokare...!
Koseleg feelgoodbok. Eit must read for katteelskarar! Sjeldan eg les sånn type lett-litteratur men denne kosar eg meg med.
Litt utdatert i forhold til fylkesinndeling. Sosialistisk vinkling på Norgeshistorien og ikkje eit ord om jødane som blei drept under krigen.
Meir spennande enn Fahrenheit 541. Men ikkje den beste dystopien eg har lest. Syns boka blei skjemma av ein god del anglisismer. Som om forfattaren har skrive originalmanuskriptet på engelsk og omsett til norsk.
Ellers syns eg slutten verka uferdig, som det skulle ha vært ein oppfølgjar eller to. Kva skjedde vidare med Marianne? Mia? Helene? Trådane bindes ikkje opp.
Til sist vil eg sei at eg er ueinig i "sluttkonklusjonen" til boka, at mennesket/menneskeheten er overflødig i naturen/verden/kosmos.
Syns boka blei skjemma av ein god del anglisismer. Som om forfattaren har skrive originalmanuskriptet på engelsk og omsett til norsk.
Ellers syns eg slutten verka uferdig, som det skulle ha vært ein oppfølgjar eller to. Kva skjedde vidare med Marianne? Mia? Helene? Trådane bindes ikkje opp.
Til sist vil eg sei at eg er ueinig i "sluttkonklusjonen" til boka, at mennesket/menneskeheten er overflødig i naturen/verden/kosmos.
Er forundret over andre utgaver som står nederst ikke er i overenstemmelse med denne boken:
Er boken Norsk etymologisk oppkok, du veit ikkje kva du snakkar om av *Kristin Fridtun*
den samme, bare oppdatert:
De andre utgaver står nederst på siden :
Kjønn og ukjønn, ordhistoriske essay av Kristin Fridtun
Ord er makt, om det robuste, moderne og fleksible språket i politikken av Sara Gunnerud
Tronstad er en produktiv forfatter for unge lesere, og hennes nyeste bok: Oppskrift mot ånder som knuser ting, er så langt hennes beste.
Særegen fortellerstemme
Tidligere har jeg lest Det blir pinlig uansett som hun skrev sammen med Bjørn Sotland og Flaggermusmusikk som hun skrev selv. Selv om jeg ikke har lest alt av henne, så har jeg fått med meg at hun har en særegen stil. Plottene i bøkene hennes er noe annereldes, og jeg synes hun har en kreativ fortellerstemme.
I Oppskrift mot ånder som knuser ting, møter man Henry som lever i en utfordrende tilværelse. Han kan ikke si morens navn uten at det skjer noe. Da blir noe ødelagt, ting knuses og eventuelt ulykker skjer. Noe som nettopp skjer på skolen med hans bestevenninne Viktoria. Hun tvinger ham til å si navnet hennes uten å tenke over hva det kan føre til, og siden han føler seg provosert, skjer det da noe som det alltid skjer når morens navn nevnes. Katasofen inntreffer. Viktoria faller ned trappa og skader ankelen sin alvorlig. Stakkars Harry da det gir ham konsekvenser, noe det siste faren hans trenger, da det ikke går så bra med karrieren hans.
Et annet sted blir man kjent med en annen jente som opplever det samme når bestefarens navn nevnes. Ved en tilfeldighet blir noen kjent med en dame som vet noe om dette og kaller det knuseånder, og hun har en oppskrift på hvordan de kan løse problemet.
Underholdende barnebok
Aller først vil jeg nevne at jeg ikke er i målgruppa, men likevel leser jeg ofte barnebøker og ungdomsbøker for jeg liker å holde meg oppdatert når det gjelder bøker for fleste målgrupper. Dette er en barnebok jeg likte overraskende godt på grunn av at den inneholder en smule overnaturlige elementer. Det er ikke mye av det, men noe. Jeg likte også karakterene som var en liten grad sære, men som også var underholdende å lese om.
Oppskrift mot ånder som knuser ting, er ikke spesielt troverdig med tanke på at den handler om knuseånder, som er omtrent det samme som poltergeist, som er en ånd som er mer voldelig av seg enn spøkelser, men så er jo dette fantasy. Tronstad skriver med stor kreativitet og innlevelse, så man blir lettt revet med, til tross for at handlingen ikke er realistisk, men det er heller ikke målet med boka.
Liker også balansen mellom tristhet og festligheter. Man får litt av alt. Man blir også godt kjent med karakterene i den korte stunden fordi Oppskrift mot ånder som knuser ting er bare på 202 sider, svært overkommelig og lettlest, spesielt med tanke på at kapitlene er så korte.
En fin og festlig bok om samhold, vennskap og finne løsninger på noe som er uforståelig og vanskelig. Gjerne les den rundt Halloweentiden eller mens det fremdeles er mørketid.
Fra min blogg: I Bokhylla
(Eksemplar fra Aschehoug, mot en ærlig anmeldelse)
Leste boka ut i går. Meir spennande enn Fahrenheit 541. Men ikkje den beste dystopien eg har lest.
Alle mennesker kommer inn i denne verden som ubeskrevne blad, Yona, sa han rolig. Identiteten din er ikke ¨fastlagt ved fødselen. Det eneste som betyr noe, er hvem og hva vi velger å gjøre oss til, hva vi velger å gjøre med livet vårt.
Vi er alle forbundet med hverandre,Yona. Du vet det nå. Og når skjebner først vikles inn i hverandre, er de lenket sammen for alltid. Livet er sirkler som spinner rundt over hele verden, og når det er meningen at de skal krysse hverandre igjen, skjer det. Det er ingenting vi kan gjøre for å hindre det.
Tror jeg har funnet noe om bokkjeder vs fri bokhandel
"Viktige datoer for bokhandelen
1. november: Endelig mammutliste for 2023 er klar.
20. november: Påmeldingsfrist bokhandlere
3. januar 2023: Fri Bokhandel og kjedefrie fysiske bokhandler kan bestille mammutbøker.
6. januar 2023. Alle påmeldte bokhandler kan bestille mammutbøker hos sentralene.
6. februar 2023: Offentliggjøring av årets mammuttitler og start forhåndsbestillinger.
20. februar: Mammutsalget starter (uke 8 og 9)"
Min lokale bokhandel ønsket ikke ha noe med Mammututsalget å gjøre.
PS! De er en veldig liten butikk
Jeg sitter igjen med hvorfor bare bokkjeder kan selge Mammutbøker. Alle bokhandlere selger jo bøker fra norske bokleverandører / forlag.
Har forsynt meg med 6 bøker allerede. Hadde ikke tenkt å kjøpe flere, men da dukket Forklaringen av Gaute Heivoll + De tause av Yrsa Sigurðardóttir opp.
I går var jeg innom en lokal bokforretning for å kjøpe bøkene der, men de var var med i fri bokhandel og var derfor ikke inkludert blant de som kunne selge Mammutbøker.
King er mest kjent for horror, men han har skrevet mange andre sjangre også, blant annet fantasy. Han beviser gang på gang at han ofte mestrer de fleste sjangre. For min del synes jeg han er best når han skriver horror og thrillere.
Fra novelle til film
1922 er egentlig i en novelle, men siden den ble utgitt som egen bok i 2021, teller jeg den som en bok. 1922 ble for første gang utgitt i novellesamlingen Full Dark, No Stars som ble utgitt i 2010. Nylig har novellen blitt filmatisert. Det meste av det King skriver blir til film eller Tv-serie. Noe som ikke er rart. Han heter jo ikke King uten grunn ...
I 1922 møter man Wilfred Leland James og det er hardt år. Som bonde tjener man ikke mye og det meste dreier seg om overlevelse. Greie seg med det man har. Hans kone Arlette drømmer om å selge jorda, flytte til en av de nærmeste byene som Omaha eller St. Louis, og åpne en butikk, men Wilfred og deres sønn Henry, vil helst beholde gården og bli boende.
Ingenting er det samme som før
Etter en del ueningheter, ender det hele opp med drap. Wilfred dreper sin kone og Henry blir en slags medhjelper. Wilfred blir spist opp innvendig av dårlig samvittighet, og han er redd for at Henry skal sladre til en jente i nærområdet som han er forelsket i. De prøver så godt de kan å leve videre med det de har gjort, dårlig økonomi og føle på at hele tilværelsen er forandret.
Vil fortiden innhente dem til slutt, eller tilstå de frivillig?
Noe vag beskrivelse om handling, noe som er meningen fordi novellen er på bare 154 sider, og det er ikke mye man kan skrive om før noe blir avslørt, noe jeg prøver å unngå. Denne novellen er blitt stemplet som horror, men synes den er mer psykologisk thriller med horrorelementer fremfor ren horror. Karakterene er fascinerende å lese om, og King er god til å beskrive følelsesregistrer uansett situasjon.
I et notat i boka skriver han at han ble inspirert av boka Wisconsin Death Trip av Michael Lesy. I 1922 ville han få frem den samme hardheten og bedrøvelsen som den boka hadde, og det tror jeg King sannelig har klart.
Fra min blogg: I Bokhylla
Gleder meg til å lese din vurdering av bøkene.
Første gang jeg leste Mammutavisen fant jeg ingenting som fristet. Alle bøkene stirret meg opp i øynene og ble en slags blur av bøker. Etter at Adlibris satte bøkene i kategorier så fant jeg noen jeg ville ha.
Norsk kvinnehistorie på 200 sider, fra forsørgede fruentimmer til skamløse jenter av Hege Duckert
Denne har jeg
Forklaringen av Gaute Heivoll
Denne står faktisk på min ønskeliste - takk for tipset (bestilt hos Ark og hentes på torsdag)
Nokon som leser denne boka no i februar? Eg har komme til rundt side 60. Ikkje så imponert foreløpig, men når eg byrjar på ei bok fullfører eg ho. Ellers syns eg ein ikkje får eit rettferdig inntrykk av boka. Kva syns de andre hittil?
Veldig godt sagt!
Jeg har bestilt 6 bøker på Adlibris i dag :
Den siste vikingkongen; Djevelens rytter av Jan Ove Ekeberg
Kjell Aukrust; en biografi av Sigmund Løvåsen
Planteformering av Tommy Tønsberg, Kenneth Ingebretsen
Beskjæring i hagen av Kenneth Ingebretsen, Tommy Tønsberg
Mordet på Henrik Ibsen av Erlend O. Nødtvedt
Hun skrev for å kunne leve; min mor, Marie Takvam av Magnus Takvam
Takk skal du ha, - jeg hadde fått med meg det, men det var ikke sånn jeg husket det, - jeg har nok et falsk minne!!