Jeg kan ikke se at nåværende inndeling er givende, hvis det kun blir foreslått 3-5 bøker hver gang. Fakta viser at inndelingen i Nordisk litteratur og Verdenslitteratur før og etter visse årstall ikke lengre inspirerer lesesirkelens medlemmer til å komme med forslag til bøker.

Det er på tide å gjøre om på inndelingen og systemet for øvrig hvis vi ønsker at flere skal delta aktivt i lesesirkelen og diskusjonen av bøker. Antall enkeltpersoner som har deltatt i diskusjon om bok i år varierer fra 4-7 stykker fra bok til bok. Per nå er det 3 foreslåtte bøker som stemmes over, og 5 stykker som har stemt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg må nok dessverre innrømme at jeg ble litt skuffet over denne, - jeg hadde jo ventet meg så mye! Etter at de to forløperne skåret topp hos meg, så ble det nok bare en femmer på denne. Etter min mening ble handlingen fra krigen for lang, og jeg kom dessverre heller ikke helt under huden på denne yngste Astrid, - det ble for mange «tekniske» fortellinger om hennes sabotørvirksomhet og for lite om henne selv. Hun kapslet seg jo på en måte inn, antagelig på grunn av skrekkopplevelsene hun hadde, - det var jo veldig naturlig, men da fikk ikke vi anledning til å føle ordentlig med henne. Men bevares, - det var helt fantastisk hvordan Mytting til slutt klarte å samle alle trådene i denne store vevnaden, - vi fikk møte både leinebrødre og tvillingsøstre og (dessverre) oppleve den forferdelige skråpånatta, - deilig!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Fikk nyss en bok her på Bokelskere som jeg har bestilt

  • Sønn av Hamas av Mosab Hassan Yousef
    (Den gripende og sanne historien om en "insider" i Hamas som fornektet sin voldelige skjebne og som nå risikerer alt for å avsløre hemmelighetene til den ekstreme islamistorganisasjonen og vise verden en vei til fred. Siden han var en liten gutt, fikk Mosab Hassan Yousef se denne farlige terrororganisasjonen fra innsiden. Som den eldste sønnen til Sheikh Hassan Yousef, en av grunnleggerne av Hamas, ble han formet til å overta hans arv, politikk og status. Men alt forandret seg da Mosab snudde seg vekk fra terror og vold, og i stedet omfavnet læresetningene til en annen kjent leder fra MidtØsten.)

Ghazi Hamad fra Hamas politiske byrå sa i et show 24. oktober 2023 på LBC TV (Libanon) at Hamas er forberedt på å gjenta operasjonen "Al-Aqsa Flood" 7. oktober gang på gang til Israel blir tilintetgjort."

https://www.memri.org/reports/hamas-official-ghazi-hamad-we-will-repeat-october-7-attack-time-and-again-until-israel?fbclid=IwAR3wm44xSZPLttIWPKtAcUiTY7nXtnsjpl2WDKOCndORxplfoZPkvOHhjWM

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Når rammene for lesesirkelen blir endelig bestemt, skulle vi da hatt en ny tråd hvor de som er interessert kan melde interesse på nytt? Så ser vi hvor mange som ønsker å være med videre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Litt usikker på om det bør være helt fritt, uten noen føringer, eller ikke.

Kunne vi hatt forskjellige sjangere? Like mange som det er lesesirkel i løpet av et år for eksempel (4-6) ? Klassikere, romaner, krim etc.?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kan være, men jeg har ikke hørt om det. Kanskje andre vet ? Dag Solstad er også nevnt. Alle nominasjoner er hemmelige

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Søkte på kvasir.no med ordene nobelpris, nominasjoner, litteratur og Lars Saabye Christensen, men får ikke til å overføre linken da jeg bare har en iPad for tiden. Noe av det jeg fant at var at det har vært ønske om at Christensen bør få prisen og nominasjoner er hemmelig i 50 år. Stemmer det siste?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det vet jeg faktisk ikke. Du får lete på nettet og finner du noe interessant post det her. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har han fått 6 i terningkast på en eller flere av bøkene sine? Fungerer prisen ved at det er flere som blir nominert? Har Lars Saabye Christensen vært nominert?

Sitat

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En annen ting som skiller seg fra når vi startet lesesirkelen, er at den gangen leste vi den boken som ble valgt enten vi hadde lyst eller ikke. Og ofte fikk vi mest ut av de bøkene vi hadde motstand mot. Sånn er det ikke lenger. Jeg har bare vært med på en lesesirkel utenom bokelskere, men alle var da med på å lese den boken som ble valgt. Folk har det travelt, det forstår jeg, men det brer seg en negativitet, når den ene etter den andre melder pass.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Det er lav aktivitet, og ikke så mange som deltar i stemmegivning og diskusjoner rundt bøkene. Det er vanskelig å si om det er fordi man ikke synes bøkene og konseptet passer, eller om det er fordi vi har en stor andel av passive medlemmer som ikke hadde vært med uansett.

Selv har jeg lest 2-3 bøker i lesesirkelen hvert år de siste årene, noen flere for flere år siden. Jeg er sjelden med i diskusjonen. På den siste avstemmingen er det for eksempel ingen av bøkene jeg kunne tenke meg å lese, derfor deltar jeg ikke.

Nå har ikke jeg sett nøye på bokutvelgelsene den siste tiden, men hvis det kun er et fåtall som foreslår bøker, så blir lesesirkelen sine bøker en refleksjon av ønskene/smaken til noen få. Jeg foreslår sjelden bøker, da jeg har erfaring med at mine forslag som regel ikke blir valgt (med noen unntak).

Så hva kan vi gjøre?
Noen tanker:
- Vi må få sjekket opp hvor mange som ønsker å være med videre av de som er registrert i lesesirkelen.
- Skulle vi hatt faste datoer for når vi starter å lese? Det kan gjøre det lettere å følge med/holde oversikt.
- Vi kunne bestemme et maks antall for bøker som skal leses i løpet av et år, for eksempel 5 eller 6. Mer enn dette tror jeg er for mye til at man rekker å henge med, i tillegg til de andre leseprosjektene vi sikkert har.
- Vi må få folk til å foreslå flere bøker.
- Det med at vi må gi stemme til to bøker eller mer - trenger vi å ha den regelen? Det har noen ganger hindret meg fra å stemme, da jeg ofte kun ønsker å gi en stemme.
- Harald K sitt forslag om å justere stemmereglene virker bra. Jeg er imidlertid ikke av den oppfatning at vi trenger påminnelser og oppmuntringer for å være med hele tiden. Det kan fort virke masete.
- Jeg er enig med Inngunn S og gretemor om dette med litteraturanalyse, da jeg ikke er helt der selv heller.

Det hadde vært fint om alle (eller de fleste) av dem som er registrert som deltakere kunne svare i denne tråden til Torill, så vi får vite hva vi alle tenker :)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Takk for at du brakte boken frem i lyset. Hørtes interessant ut og har bestilt boken hos Adlibris.com/no i dag. Tv2 har skrevet en artikkel om dette.

PS! Wikipedia er verdt å lese

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har forsøkt å komme inn på tråden i går og idag uten hell. Det må kanskje lages en ny tråd? Den er veldig lang.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har heller ikke noe til overs for "litteraturanalyser". Føler det ofte går over hodet på meg, og min forståelse i dag er at vi forstår det vi leser forskjellig. "Krangler" om hvem som forstår best, fikk meg til å trekke meg for noen år siden. Mener å huske at før var nysgjerrigheten/undringen i høysetet, ikke "litteraturanalyser."

Vet ikke om det er mulig å komme tilbake dit igjen, men vet at mange av de beste opplevelsene har jeg hatt sammen med dere.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har gjort de samme betraktningene uten å ha noen gode ideer for å få opp aktiviteten. Føler at jeg selv har lite å bidra med. Noe av grunnen kan være bøkene som blir valgt, noe at jeg ikke kan fordra «litteraturanalyse» - jeg bare liker å lese. Samtidig er det alltid en berikelse og noen ganger fantastisk å lese andres kommentarer og forståelse av tekst.
Dersom lesesirkelen består, vil jeg være med å lese de bøkene jeg ikke har lest tidligere, med noen få unntak.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Minner er en konstruksjon, en konstruktiv prosess som kan lure oss mennesker. Likevel påvirker de oss. Uansett hva som egentlig skjedde, er det avtrykket minnene lager i oss; måten vi husker det på, som preger oss og lager sårene våre.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg lurer på hva det er som gjør at mennesker plutselig kan endre syn på et annet menneske bare fordi vedkommende lukker soveromsdøra med en av samme kjønn. Hvordan kan de det, når mine sommerfugler i magen er akkurat som deres?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kjærteikn frå dine hender
skal ikkje få viske meg ut.
Du skal ikkje stryke bort
mine skogar, kysse alle mine hav tome.

Det finns ei verd bak menns kjærteikn,
ei verd omkring gudar
ved namn støvsugar, vaskefille,
supermarknad.

Det fins ei von bak menns kjærteikn.

Om du visste kva eg tenkte
ville du springe ut av huset.

(Maria Takvam)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Er det tid for å reflektere over fortsettelsen av lesesirkelen?"

Skal vi lage en ny tråd hvor vi diskuterer det, eller skal vi snakke om det her i denne tråden?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det står at jeg leser 3 bøker for tiden. 2 av disse er "langlesing", dvs at jeg må lese litt nå og da på grunn av materialet.

Den ene boka er en roman på italiensk, Esco a fare due passi, av Fabio Volo - funnet til meg på en bokhandel i Italia etter mitt ønske om en lettlest, kort bok :)

Den andre boka er på engelsk, The tree of Yoga, av B.K.S. Iyengar. Iyengar var en indisk lærer i yoga og forfatter. Han er grunnleggeren av stilen yoga som trening, kjent som "Iyengar Yoga", og ble ansett som en av de fremste yogaguruene i verden. Boka er ganske kort, men den er så komprimert med kunnskap at den må fordøyes over lang tid.

Den tredje boka er en roman som jeg startet på i ferien, som ikke fenget helt, og som har blitt liggende mens jeg har lest andre ting. Tror ikke jeg skal lese videre i den.

Så nå funderer jeg på hva jeg skal starte å lese.

Riktig god helg til alle bokelskere!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Bente NogvaMorten MüllerTor-Arne JensenKirsten LundDemeterHarald KSynnøve H HoelBjørg L.BenteTanteMamieNicolai Alexander StyvemarvikkiskntschjrldStig TBeathe SolbergIna Elisabeth Bøgh VigrePiippokattaJulie StensethMarenGitte FurusethBerit RSolveigTorill RevheimTine SundalTore HalsaAnniken RøilSt. YngheadAnn ChristinTherese HolmBjørg Marit TinholtSolKarina HillestadAnneWangIngvild SRandiAJakob SæthreKarin BergEirin EftevandmarithcEster S