hvordan kan det være så lett for deg
å være god mot folk spurte han

melk og honning dryppet
fra leppene mine da jeg svarte

fordi folk ikke har
vært gode mot meg

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tiden er inne for å lese litt mørk litteratur nå som været endelig er høstlig og gufsete. Herlig er nok ordet jeg leter etter.

Ikke la de døde komme hit er en ungdomsbok som ble utgitt veldig nylig. Det er ikke akkurat grøss, men heller psykologisk thriller med noen få grøsserelementer.

Mørk fortid og gammeldags livsstil
Den er om Cecilia som nettopp har vært gjennom en tøff tid, og har hatt en tung oppvekst. Grunnen er moren hennes som var alkoholisert og som tok med forskjellige menn hjem. Cecilia tar seg en lang kjøretur etter å ha gjennomgått noe tungt nylig, og hun kjører mest på måfå. Hun ender opp ved et gammelt småbruk. Hun blir lagt merke til av de som bor der, og de ber henne inn på kveldsmat. I huset er det to voksne og en sønn. Huset er kanskje gammelt, men ikke nok med det, familien som bor der virker nokså gammeldagse. De lever bare av det de dyrker selv. Huset ligger isolert til og de er svært religiøse. Hvis noen gjør noe de ikke liker, blir det straff. Det virke også som de er redde eller nervøse for noe, men hva? De vil at hun gjerne blir en stund, men er det noe for Ceclia?

Dette var en bok jeg ble øyeblikkelig nysgjerrig på da jeg liker slike bøker uansett målgruppe. Coveret virker kaldt, øde og spennende, og i boka er det også med noen kreative illustrasjoner som samsvarer med handlingen. Steinholm er god på å beskrive tryggheten Cecilia føler i begynnelsen, men som sakte føler tvil etter hvert. Samtidig vil hun ikke forlate sønnen i huset som hun har blitt svært glad i. Hun står overfor et dilemma. Illustrasjonene av Furmark er dystre, kreative og beksrivende. De løfter opp stemningen i boka noen hakk. Da mener jeg ikke feststemning, men følelsen i huset, isolasjonen og alt det dystre.

Ikke begeistret over retningen det tok
Dette er en noe kort anmeldelse enn til vanlig da boka er på bare 141 sider, og man vil jo ikke røpe for mye. Likte begynnelsen veldig godt, og karakterene som har en tendens til å skfifte varm og kald personlighet, spesielt foreldrene i huset. De var en smule ekle å lese om. Men ellers var instalove dessverre noe drepende. Karakterer som får følelser for hverandre nesten med en gang. Har opplevd det ofte i bøker for ungdom og voksne de siste årene, og er en smule lei av å lese om det. Synes det er kjedelig. Men skjønner at det er spennende å lese om forelskelse og følelser for ungdom.

Ville nok ha likt boka bedre hvis jeg var yngre, men som voksen likte jeg som sagt begynnelsen og illustrasjonene, men etter hvert ble det noe tamt og slutten noe typisk. Terningkast tre til handlingen og terningkast fire til illustrasjonene.

Fra min blogg: I Bokhylla

(Eksemplar fra Vigmostad&Bjørke, mot en ærlig anmeldelse)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg bruker lydbøker når jeg går tur eller driver med kjedelige sysler f.eks. arbeid i hus og hage. På den måten føler jeg ikke at jeg kaster bort verdifull lesetid på langtekkelige bøker. Andre bøker må jeg lese for å nyte setningene. Er med på felleslesing av Blikktrommen nå og den er et godt eksempel på den type bøker som får meg til å stoppe opp og lese om igjen fordi det er så godt formulert.

Jeg er enig i at Tatt av vinden var en pine å komme seg gjennom og må dessverre si det samme om Ulysses. Jeg har More than complete hichhikers guide i hylla, men har ventet fordi jeg liker filmen så godt. Den bør kanskje få stå i fred noen år til..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, der syns jeg du nevner noe viktig, Ingunn, å være i rett modus for ei bok.

Dessverre har jeg ikke muligheten til å bruke lydbøker som et grep for å gjøre bøker mindre langtekkelige (for meg blir de mer langtekkelige og koster langt mer energi å få "innabords"), men det er kanskje et godt tips til andre.

Det hender jeg trasser også, jeg har for eksempel lest ferdig bøker som Tatt av vinden og Haikerens guide til galaksen selv om det har vært bøker jeg har irritert meg over - nettopp fordi jeg har hatt en formening om at jeg bør vite hva det sto i dem!

Artig å få "overhøre" litt av samtalen mellom deg og søsteren din, alltid morsomt med slike sammentreff. De bøkene hun nevner er tre jeg ikke har lest, men alle tre er på lister over fremtidige lesestunder. Ulysses er smellfeit og Don Quijote litt gammeldags (det pleier ikke å være så stor hindring, bare innholdet fenger), mens Catch 22 er nokså spesiell, etter det jeg forstår.

Takk for ei god liste, også til deg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Selv takk, Lillevi, å skrive et nyttig svar bidrar det også!

En 50-sidersregel høres ikke så dumt ut, men min første tanke er at dette må vurderes ut i fra hvor tjukke bøkene er. Hvis den bare er 150 sider, tror jeg ikke 50 sider er min barriere, mens ei bok på 800 sider trenger kanskje litt mer enn 50 sider for å presentere både plot, tema og karakterer.

Men du har rett, livet er for kort til å kastes bort på dårlige bøker.

Lista di ble god, den, årsaker nødvendigvis være subjektive - grunner til å lese er minst like subjektive!

La meg synge deg stille sanger av Linda Olsson husker jeg godt, jeg lå i lastebilen en ruskete vinternatt i Halden da jeg leste ut den. Jeg likte den. Den er en debutroman som ikke kom i gang ordentlig før i siste halvpart, syns jeg, men da jeg først fikk grep om den var den rørende.
Nei, nå må jeg korrigere. Jeg husker faktisk ikke handlingen så godt, men jeg husker godt stemningen boka satte meg i, pluss atmosfæren av stedet jeg var. Det var koselig... Varmen av Webastoen i hytta, belysningen, snøfokket som la seg på vinduspusserne og dugget på innsiden bak gardinene. Og boka.
Jeg kan godt forstå du slaktet den famlende starten.

Interessant at du faktisk kastet ei bok, men det er nok sunt å skåne andre i tilfeller som ditt. Jeg husker ei krimbok med ufattelig mange drap... den ble liksom så teknisk, overfladisk og brutal. Enda jeg er ganske tjukkhuda som krimleser, syntes jeg den ga lite. De verste tingene jeg har lest er i bøker jeg ikke syns jeg kan kvitte meg med, fordi de er bare elementer eller bruddstykker av ei bra skrevet bok. Val McDermid har det mest grusomme drapet, mens Ruth Rendell har skrevet den mest ubehagelige stemningen. Ikke Stephen King, nei! Ruth Rendell! Hehe

Jeg har en kategori jeg kaller "Midlertidig lagt på vent" fordi de ikke egentlig er avbrutt, jeg har bare glemt dem litt, dytta dem til sides for å lese noe annet som fenget mer i øyeblikket.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja!
Smaken er som kjent som baken - den er delt...

Dette ble en flott liste med nettopp denslags ting jeg etterlyste, takk for innspillet!
Vi har alle forskjellige interesser av temaer som... skal vi si mest av alt ikke opptar oss nevneverdig.

For eksempel fantasy ligger ikke for alle, mens i andre tilfeller mistenker jeg at forfatteren bruker for lang tid på å komme til saken og mister lesere ved å starte feil.
Å forfatte ei bok er et håndverk som må kombineres med talent som så mange andre kunstformer, og la oss innse det, vi er en nasjonal samling av bokkonsumenter med mye og lang erfaring i å være leser og krever litt mer av kunstneren enn bare å fullføre et manus.

Begrunnelsene dine har gode detaljer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne helgen leser jeg fortsatt i boka Leoparden, av Giuseppe Tomasi di Lampedusa. Det går trått framover, jeg er halvveis. Boka er ikke så verst, språket er helt ok osv., men den fenger ikke helt. Men, jeg skal nok komme meg igjennom den etterhvert! Jeg har plukket fram en krim til helgen også, Salt Lane, av William Shaw. Ønsker alle en riktig god helg :)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

En vittig bok om et helsesystem som er utformet for å brenne ut dem som arbeider i det. Lettlest bok som kan anbefales hvis du liker galgenhumor. Boka er fra Storbritannia, men med vår egen fastlegekrise i bakgrunnen antar jeg at den har en viss overføringsverdi.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt at du tar initiativ til å gjøre siden vår mer interessant! Jeg har ikke avbrutt så mange kjente bøker, mest pga av trass. Jeg har bestemt meg for å lese dem, men du verden så mange jeg har hatt lyst til å slenge i veggen underveis. Når jeg har avbrutt bøker vil jeg tro at jeg valgte feil tidspunkt å lese dem på. Det er noe med å være i rett modus. Jeg har også med vilje valgt lydbøker, når jeg tror innholdet kan blir litt langtekkelig (Min kamp 1-6 Karl Ove Knausgård).

Både Relativitetsteorien og Foucault pendel er på min "skal lese" liste. Jeg har ikke gitt opp. Jeg skal også gi Erlend Loe en sjanse til. Har forsøkt et par ganger og blitt like irritert. En dag er forhåpentlig hodet stilt inn på rett kanal.
Tilfeldigvis snakket jeg med søsteren min om bøker vi ikke hadde lest ferdig i forrige uke og hun nevnte Ulysses og Don Quijote. Catch 22 hadde hun lest både på engelsk og norsk uten å fatte poenget :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

«Jeg er verken din skjebne eller djevelen!» sa jeg. «Se på deg selv! Kommer for å ta livet av det onde med bare hendene, og nå går du din vei uten mer ære enn en som er blitt feid til side av en Greyhound-buss! Og det er all den æren du fortjener!» sa jeg. «Det er det eneste enhver som erklærer krig mot den rene ondskap fortjener.
Det er mange gode grunner til å slåss,» sa jeg, «men ingen gode grunner til å hate uten forbehold, til å innbille seg at selveste Den Allmektige Gud hater sammen med en. Hva er det onde? Det er den store delen av mennesket som vil hate uten grenser, som vil hate med Gud på sin side. Det er den delen av mennesket som finner all slags heslighet så tiltrekkende.
Det er den delen av en idiot,» sa jeg, «som straffer og fornedrer og kriger med glede.»

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sant det, det hender det plutselig kommer svar på noe flere år etter at det ble skrevet om første gang. Men det er atskillig lavere aktivitet her nå enn da jeg begynte å "henge" her inne. Jeg har på en måte savnet det aktivitetsnivået det var før. Mange som var inn og tok en titt i lunsjen sin eller det kom ramlende lange, interessante debatter om kveldene, med mange bra innlegg, ofte fikk de lassevis med stjerner. Stjernene er ikke så viktige, men de forteller noe om aktivitetsnivå.

Så jeg antar at mange ting kanskje er litt tværet ut, selv om det evig kommer til nye bøker.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hehe, flott, nettopp sånt jeg hadde i tankene! Kan du si noe om hvorfor du avbrøt de enkelte bøkene?

Ringenes herre er en av mine største favoritter, men min mor, også en lesehest, har ikke greid å komme seg gjennom den, knapt nok gjennom begynnelsen. Den er tjukk, særlig om du sitter med en tre-i-én - bok. Min anbefaling er å hoppe over forordet og gå tilbake til det ved behov (hvis du har en utgave hvor første kapittel begynner på side "femtielleve", altså en god bolk før du kommer dit). Og ta deg gjerne tid til å nyte språket! Personlig er jeg veldig glad i den engelske paperback-tre-i-én - boka jeg har. Tolkien var jo språkprofessor og hadde en heller poetisk penn. Jeg antar fantasy ikke ligger for min mor, men hun likte Narnia, en annen "må lese"-bok fra fantasysjangeren.

Spis, elsk, lev er nettopp den jeg nevnte som jeg har lest første kapittel av og putta den tilbake i hylla. Det kan hende jeg sa til meg sjøl at jeg ikke var i humør til akkurat den akkurat da, for jeg husker ikke om det var noe spesielt jeg reagerte på. Fifty Shades har jeg ikke tenkt å bruke energi på... Det får være nok at jeg leste Calendar Girl: January fordi den var gratis ebok. XD Jeg er ikke noe glad i sånne hyper - det er samme greia med Knausgård.

Allerede har jeg fått et par idéer om oppfølgere til denne lista. *Noterer

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi kan prøve på det :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har lest 4 av de på lista: Catch22, Moby Dick, Spis Elsk Lev og Menn som hater kvinner. De to sistnevnte mener jeg å huske at jeg leste mer eller mindre i en jafs, de andre to husker jeg ikke helt. Lista er interessant, men jeg er usikker på om den er aktuell for meg. Ringenes herre fikk jeg akkurat anbefalt som en "må lese" bok. Boka er også på mange klassiker-lister. Den står på leseplanen min i en ikke-definert framtid :)

Jeg har selv avbrutt Fifty Shades of Grey. I tillegg har jeg avbrutt flere bøker som skal være gode/klassikere:
Min kamp 1, Karl Ove Knausgård
Frihet, Jonathan Franzen
Øya, Victoria Hislop
Historien om Pi, Yann Martel
Ville svaner, Jung Chang
Da Vinci-koden, Dan Brown

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Lister er gøy! Det kan hende det kommer svar litt i rykk og napp, det er nok ikke så mange som er "på" til enhver tid.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En artikkel fra 2020 mente på at disse 10 bøkene er utfordrende.

Lista er knyttet sammen med denne posten.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg må si denne siden har forandret seg endel. Det pleide å være litt aktivitet her også i uka, så jeg håpet å kunne hjelpe til med å lage litt mer liv.

Mange fler enn meg er glad i lister, så mitt neste spørsmål over kommende par uker: Er det stemning for å lage demokratiske lister i fellesskap her? Listefunksjoner har vi jo allerede, så jeg tenker på om vi kan finne nye bruksområder eller samle noen nye idéer.

Typ "Listemandag" og finne på nye samlinger i fellesskap?

En fin ting med lister er jo at man trenger ikke stoppe ved en gitt dato!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Nå vet ikke jeg hva du tenker på med uregistrerte bøker. Men mange av bøkene som legges inn for første gang, har ingen beskrivelse av hva boka handler om.

Her er noen eksempler:
https://bokelskere.no/labaum/boksamling/3832000/
https://bokelskere.no/labaum/boksamling/3843714/
https://bokelskere.no/labaum/boksamling/3837720/

Vi kan alle legge inn bøker hvis vi ikke finner dem på nettsiden. Jeg er usikker på hvordan det foregår i forhold til nye bøker, hvem som legger de inn; om det er nettstedet eller oss medlemmer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei på dere!
Jeg kom over en artikkel på engelsk (hos Pocket; artikkelen sto opprinnelig hos "Stylist" i jula 2020), "The Top 10 Reads Bookworms Start but Rarely Finish, for Those in Need of a Challenge".

Nedenfor kommer listen fra artikkelen, men kan vi få til å nominere og rangere bøker vi av forskjellige årsaker har valgt å avbryte? Vi "må" jo selvsagt få med oss utgivelsene vi har på det norske markedet, men det skal sies det finnes noe skandinavisk oversatt til engelsk i lista:

Den minst kjente i Norge av disse er nok den siste, jeg må innrømme jeg ikke har hørt om den og sannsynligvis ikke kommer til å lese den.
Av de ti har jeg lest to, jeg har to til og har ikke lest dem (én har jeg faktisk begynt på og bare lest ett kapittel fra... ironisk nok), fire er på lister over fremtidige lesestunder og to kommer jeg ikke til å bruke tid på.

Hva er din status her? Er lista aktuell for deg?

Hvilke bøker har du avbrutt? Av hvilke årsaker? Hvilken av dine avbrutte bøker er mest lest av andre eller fått best skussmål?

Får vi mange nok svar her kan vi sette sammen vår egen topp ti-liste, noe som hadde vært stilig!

Kjør listedilla! :D

PS. Eventuelt kan man nøste fra andre enden: Lista ovenfor.

Tillegg 8.10.2022: Jeg legger alle bøkene nevnt i svar her inne i et wordsdokument for å se hva jeg kan gjøre ut av dem videre. Foreløpig trengs litt flere svar før det blir til en egen liste. Har en tanke om at kravet må bli at noen bøker, kanskje minst 3-5 stykker, blir nevnt avbrutt mer enn én gang.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ååå, - Kerstin Ekman er en stor forfatter! Det første kapitlet, som skildrer hovedpersonens møte med ulven, minnet meg på «Hunden», - den fantastiske boken hennes hvor hun beskriver verden fra en hunds synspunkt, en hund som har gått seg vill i skogen. Det grep meg så dypt at jeg bestemte meg for å lese boken i langdrag og nyte den! Og det gjorde jeg, men så må jeg nok innrømme at etter en stund var jeg ikke like henført nytende, det ble mer en skildring av en gammel gretten gubbe som bekymret seg over å bli gammel, enn av naturopplevelser. Men det gjorde hun naturligvis også strålende godt, - jeg ble på mange måter minnet litt om Per Petterson og «Mitt Abruzzo». Og etter en stund binder hun naturopplevelsen og den gamle mannen mesterlig sammen, og gir oss til og med en forklaring på den litt merkelige tittelen, - jeg kunne ikke skjønne hvorfor boken ikke het «Løp ulv», men her er det snakk om noe helt annet! Mot slutten får hun også puttet inn litt skikkelig detektivarbeid, som ved siden av hennes kunnskapsrike kommentarer til skogsdrift og hundehold, også er med på å bidra til at jeg uten tvil gir boken terningkast seks og favorittstempel!

Godt sagt! (14) Varsle Svar

Sist sett

somniferumHarald KBerit B LieBerit RKetilsveinEgil StangelandIreneleserellinoronilleKirsten LundNorahTone Maria JonassenMorten Jensenandrea skogtrø egganKaramasov11ingar hRandiATorRufsetufsaSynnøve H HoelRagnar TømmerstøAnne Berit GrønbechMarit AamdalritaolineEvaAmanda AElinBeReidun SvensliAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBente NogvaVannflaskeTovealpakkaEli HagelundSigrid NygaardPiippokattaEivind  VaksvikGroHilde H HelsethRoger Martinsen