Der har du meg og. Jeg har aldri lest en dårlig bok av den enkle grunn at jeg avbryter før jeg kommer så langt at jeg kan si jeg lest boken. Skjønner ikke hvorfor jeg skal bruke tid på noe jeg synes er så til de grader bortkastet. Jo det er et unntak, Liza Marklund, som jeg en gang i tiden bestemte meg for og forsøke forstå hvorfor hun var så populær. Det klarte jeg ikke.
Godt poeng.
Standard sortering av bøker i boksamlinger er dato de ble lagt inn. Dermed forsvinner altså den første boka lengst bak.
Dette er kanskje litt bakvendt, i alle fall i noen kontekster. (Men ikke i alle).
Jeg har nå endret denne sorteringen til å ta hensyn til sist endring av boka. Endring av lesetilstand eller favorittsetting vil kvalifisere som endring.
Ny standardsortering er nå altså at den boka som sist ble fiklet med dukker opp først. Hvis du vil ha den første boka du la til som favoritt til å dukke opp først - fjern den som favoritt og legg til igjen, eller skift lesetilstand en gang på boka.
Jeg skjønner at dette ikke var helt det du var ute etter, men det er forhåpentligvis en forbedring av sorteringa, og gir deg i alle fall muligheten til å påvirke rekkefølgen på bøker.
Har rettet opp en feil i API'et, der "link"-parameteret til en utgave inneholdt en skråstrek for mye.
Skal undersøke tekniske løsninger på dette!
Det beste med å reise er bøker som nesten aldri tar slutt.
Her er min liste:
1) Thomas Mann: Trolldomsfjellet
2) Remarque: 3 kamerater
3) Murakami: Norwegian Wood
Hvorfor akkurat disse tre? Det skjønner du etter hvert ... :)
Hedvig, jeg synes absolutt du burde stikke en tur til Lillehammer og spørre om John Irving ville følge deg til en bedre restaurant. Så kunne du skrive om middagen og samtalen her etterpå. Det kan godt hende at Ragde også ville sagt takk til en invitasjon. Jeg deler på mange måter din oppfatning av hennes trilogi. Les heller Arsenikktårnet. Den fikk jeg vesentlig større utbytte av. Hva hun selv ville sagt til din kritikk? Kanskje noe sånt som: En forfatter skal også tjene til livets opphold.
hehe
Har fikset en feil som gjorde at man fikk "En skrekkelig serverfeil" om man ville sitere fra side 0 i en bok. Nå får du en mer informativ feilmelding i stedet.
Har fikset en feil som gjorde at du fikk "En skrekkelig feil" om du skrev inn et fødselstall som ikke hadde fire siffer.
Nå får du i stedet en mer fornuftig feilmelding.
Godt innspill, Ida. Det kan godt hende at mitt forhold til forfatteres kjønn viser mer om mine fordommer enn om trender i tiden. Men for å generalisere - selv om jeg vet at det kan være farefullt - tror jeg menn er mindre åpne i forhold til å lese bøker av kvinnelige forfattere enn omvendt. Kvinner leser ikke bare mer litteratur enn menn, de leser også et bredere utvalg litteratur.
Når det gjelder hva som er avslappende ferie-lektyre, vil nok dette være svært individuelt, slik du også påpeker. Nygaardshaug var min feriefavoritt ifjor. I år blir det muligens Jette Kaarsbøl. :)
Og jeg sier meg hundre prosent enig i at menn skriver om like nære ting som kvinner (meg selv inkludert). Her var nok formuleringen min uheldig. Det som er mer interessant, er hvorfor jeg faktisk foretrekker krimbøker av mannlige forfattere som Rankin, Nesser og Mankell, mens jeg ikke på samme måte fenges av Minette Walters, Unni Lindell eller Liza Marklund.
Og når det gjelder "de nære ting", taler Per Petterson mer til meg enn for eksempel Hanne Ørstavik. Jeg tror vi er inne på noe grunnleggene i vår opplevelse av ulike kunstneriske uttrykk: Nemlig gjenkjennelsen. Og et relevant spørsmål blir da om kvinner og menn gjennom språket skaper den samme grad av gjenklang hos menn og kvinner.
Du tar opp noe viktig her, Stine, når du egentlig snakker om markedet. For det er åpenbart at de som starter bokklubber, baserer dette på markedsundersøkelser. Altså er det lett å trekke den konklusjonen at kvinner melder seg lettere inn i bokklubber enn menn. Hvorfor får andre svare på.
Som mann kunne jeg tenke meg en bokklubb som fokuserte på:
Mat og vin
Dubeditter (tekniske gadgets)
Ekstremreiser til eksotiske steder
Bøker om filosofi og historie
Skjønnlitteratur der det fokuseres på mannens rolle i forhold til kvinner, barn, foreldre, samfunn
Men når jeg leser gjennom denne lista en gang til, så tenker jeg meg at dette også kunne være en bokklubb som kvinner gjerne ville bli medlemmer av. :)
Du har et godt poeng, Brit. For kvinners og menns lesevaner er ulike. Og menn leser vesentlig mindre enn kvinner. Nå har ikke jeg noe statistikk for hånden, men jeg har en sterk følelse av at kvinnene også er overrepresenterte her på bokelskere. Kanskje kvinner generelt er mer åpne for inntrykk, mer nysgjerrige av seg? Jeg vet ikke. Det får det være opp til sosiologene og Harald Eia å bry hodene sine med. :)
Mange gode ord, Olav. Jeg tror du berører noe som kanskje er vesentligere i forhold til menns lesevaner enn noe annet: Skyldfølelsen. Har vi menn en følelse av at vi titter oppunder skjørtene på kvinner når vi leser "typiske" kvinnebøker? Er det en verden vi ikke "skal" ta del i? Kanskje det da er lettere å hive seg over Hardy-guttene, fortsette med Jack London og Morgan Kane og ende opp som edsvoren Chandler og Hammett-fan? Så slipper vi å forholde oss til disse "skumle" kvinnelige forfatterene. For hva styrer egentlig våre lesevaner? Og hvorfor ender de fleste menn opp med å lese betydelig mindre litteratur enn våre mødre, søstre og døtre?
Gode tanker fra Vestlandet. Hornby er absolutt noe for gutta. Men også for jentene, tror jeg. I det hele tatt lurer jeg på om ikke kvinnene har et langt større utvalg avslapningslitteratur å boltre seg i. Og at det er oss mannfolka som er for snevre i vår litteratursmak.
Så har jeg kanskje litt rett ... For øvrig mener jeg dere jenter er mye flinkere til å lese bøker av både menn og kvinner, mens menn har vanskeligere for å velge kvinnelige forfattere hvis de vil ha avslapningslektyre. Tror jeg.
Det gir en helt spesiell følelse å høre at du gleder deg "rått" til å lese det jeg har puslet med i seine nattetimer. Særdeles frydefullt er det å høre at du har gått i en bokhandel for å kjøpe boka. På denne måten kan bokhandlere over det ganske land bli oppmerksom på Aldebaran.
Jeg håper at ditt eksempel etterfølges av andre bokelskere. Normalt selges boka til en debutant i Norge ca 250 eksemplarer totalt. Jeg er litt over halvveis til det målet. Det hadde jo vært moro om jungeltromma inne på Bokelskere førte til rekordsalg av en debutroman, særlig når det er forlagets første roman og forfatteren er over femti år.
Jeg fant nettopp ut at jeg kom med en digresjon i en annens tråd som kunne føre til en helt annen diskusjon enn det innleggsforfatteren initierte. Det kalles i beste fall dårlig oppførsel. Vel. Saken er den at det skrives om litteratur man kan slappe av med. Så dukker det opp forfatternavn jeg ikke har noe særlig forhold til. Kvinnelige forfattere. Som skriver om nære ting. Så lurer jeg på: Hvorfor er det ikke disse forfatterne jeg velger når jeg skal slappe av med en bok? Hvorfor velger jeg en litt maskulin bok når jeg skal ligge på stranda? Gjerne en krim. Med en passe sliten krimhelt (en mann) som jeg kanskje kan identifisere meg med. Har hvilke bøker vi velger å lese på ferien noe med kjønn og gjøre? Stakk jeg hodet inn i et vepsebol nå?
Jeg føler meg litt utafor i disse lettleste-diskusjonene, for ofte anbefales bøker av kvinnelige forfattere som inneholder en passe mengde spenning og romantikk. Ikke misforstå: Jeg mener ikke at disse temaene er de eneste kvinnelige forfattere skriver om. Men på en litt vanskelig-og-beskrive-måte så er disse bøkene likevel mer for kvinner enn menn. Jeg tror kanskje vi menn slapper av med helt annen litteratur enn kvinner gjør. Eller kanskje ikke. Noterer meg at kvinner anbefaler og leser bøker både av menn og kvinner, men at menn sjelden anbefaler bøker av kvinner. Er det vi menn som har et kvinnelig-forfatter-problem? (Beklager digresjonen. Skal legge den ut i en egen tråd.)
Som pollen sprer jeg om meg med titler på en litt annen måte denne gangen.
Sjekk det ut på www.huvenes.no
Fantastisk! Godt fortalt med nydelige illustrasjoner som kler historien godt. Et kunstverk!