Takk, takk,
"Stekte grønne tomater" har jeg til salgs. Balsac's "Skjemtsomme historier" (også), og den er ikke tung i det hele tatt. Fordelen er at det er korte historier så du kan jo titte litt i den, flere artige historier.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ser du har flere gode bøker du ikke har lest. Hvis du ønsker deg litt "lett og ledig" lektyre til Portugal-reisen kan du snuse litt på :
"Stekte grønne tomater...." av Fannie Flagg.
"Skjemtsomme historier" av Balsac.
Jeg drar snart til Frankrike, men jeg har vansker med å begrense meg, har så mange jeg har lyst dra med meg.
"Sult" blir i allefall med meg, må jo følge nærlesningen.
Da håper jeg du får en trivelig tur Lillevi :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Poetisk-grusom skildring av fransk okkupasjon av Algerie

Algeriske Fatima-Zohra Imalayen, bedre kjent under psevdonymet Assia Djebar (f. 1936) er både forfatter, oversetter og filmskaper, og i følge Wikipedia betraktes hun som en av Nord-Afrikas mest kjente og innflytelsesrike forfattere. I årenes løp har hun utgitt 17 bøker - den første i 1957 - og hun er flere ganger nominert til Nobels litteraturpris. "L´Amour, la fantasia" ("Kjærligheten, krigen" på norsk) utkom i 1985.

Det er ikke lett å skulle gi en samlende beskrivelse av denne boka, som - slik tittelen antyder - gir et mangefascettert bilde av Frankrikes erobring av Algerie i 1830 og tiden som fulgte under det som til slutt skulle bli 130 års okkupasjon. Boka inneholder mange ulike fortellerstemmer - i begynnelsen i første rekke seierherrenes historie i forbindelse med selve okkupasjonen, som endte i et blodbad uten sidestykke, og hvor soldatene i stedet for å opptre som verdige seierherrer, endte med å plyndre byen. Deres syn på de innfødte var at det dreide seg om barbarere. Etter hvert som handlingen skrider frem, er man som leser imidlertid overhode ikke i tvil om hvem som var de egentlige barbarerne ...

"Kjærligheten, krigen", som etter hvert fortelles av algeriske kvinner som ble ofre for franskmennenes okkupasjon, viser hvordan historien og alt som skjedde så ut fra de beseiredes side. Et høyt utviklet samfunn ble brutt ned og gikk til grunne pga. okkupasjonen, og alle forsøk på å ivareta egen verdighet ble slått hardt ned på. Dette er en bok som beskriver kvinnenes kamp og lidelse, og det gjøres i et poetisk språk som imponerer. Fordi jeg selv ikke kjenner særlig til denne delen av historien, fant jeg det noen ganger litt vanskelig å henge med i svingene, men etter hvert skjønte jeg bokas system og rytme. Blant annet at jeg-personen i boka faktisk er forfatteren selv og hennes egen historie ...

"Det var femten år siden El-Djezair var falt i hendene på de Vantro. Oran hadde fulgt etter, utlevert gjennom beyens svik. Blida, ved foten av Atlas, lå for nær og hadde ikke kunnet motstå fiendens angrep; to ganger var den blitt tømt for maurere som flyktet fra den franske hæren, på samme måte som Médéa-la-haute, der Emiren flere ganger hadde hatt sete sammen med løytnantene sine og dit han for øvrig hadde innkalt høvdingene for fjellene omkring. I det fjerne hadde Constantine, "lidenskapenes by", forsvart seg hus for hus under det andre angrepet, så ble den utlevert til frenetisk plyndring mens bey Ahmed fortsatte motstandskampen i Aurés." (side 65)

Bokas orginalitet, den spesielle vinklingen og det nærmest poetiske språket gjør at jeg er i tvil om jeg skal gi terningkast fem eller seks. Den har nemlig utvilsomt kvaliteter som litterær klassiker, og er en bok man kan lese flere ganger og oppdage nye sider ved. Jeg slet litt med å komme gjennom den til tider, men det sier nok mer om mine manglende kunnskaper på området og heller mindre om bokas kvaliteter. Ut fra en helhetsvurdering av den er jeg kommet til at det må bli terningkast seks. Dette er en spennende og interessant forfatter jeg kommer til å følge med stor interesse i tiden fremover! Og jeg er ganske sikker på at hun en dag kommer til å få Nobels litteraturpris!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å skrive er å kle av seg offentlig, foran kikkere som flirer hånlig ... En dronning går nedover gaten, hvit, anonym, innhyllet, men når likkledet i stiv ull blir revet av og plutselig faller ned foran føttene som før bare kunne anes, blir hun til en tiggerske som sitter sammenkrøpet i støvet, under spyttklyser og spydige tilrop.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hvilken bok, denne falt jeg for. Humoren og alvoret går hånd i hånd i boka.
"Førr ei dame" Alice er, med sin direkte tale om alt og alle, hun er skarp men samtidig forståelsesfull. Ja, hele boka er full av så mye av livets fasetter, og det gjorde at jeg ble betatt av historiene.
Skjebnegudinnen Moira følger henne hele livet.
Dette er en av de få nyere bøker jeg har lest i år, og den satt gitt!

Jeg går opp en karakter, og gir boka en femmer

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hver gang jeg tar deg i hånden er det ikke for å vise deg veien men for at du skal holde meg tilbake

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Denne regnværsdagen ble ikke så ille med denne boken, leste den rett og slett ut. Var ikke mulig å legge den fra seg. Fenget meg fra første side. Noe av det beste jeg har lest på lenge...denne kan trygt anbefales:-)Håper virkelig denne forfatteren kommer med flere bøker på norsk...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Alt det du skriver her er nytt for meg, så dette visste jeg ikke.
Det er godt vi kan spørre deg om den staute karen på sokkel i Stavanger som du kan hilse på når du går forbi :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for info Rolf, det er helt supert at du deler dine kunnskaper med oss. Da blir det enda mer interessant å ta fatt på bøkene :) for meg og kanskje for andre som leser denne tråden.
Godt vi har deg som er en A. L. Kielland spesialist også.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er så mange god bøker der ute at jeg vet ikke min arme råd. Valgets kval hver gang jeg skal begynne på en ny bok, hvilken skal jeg velge denne gang?....Et luksusproblem...?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du har helt rett, det er Axel Kielland, men det er en Kielland i hvertfall.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk Rolf, for det interessante og velformulerte innlegget ditt. Takket være deg har jeg lest mer av både Kielland og Obsfelder, til stor glede, men jeg har mer tilgode.
Sist jeg var på et antikvariat fikk jeg med meg "Farlige hvetebrødsdager" (1946) og "Lev farlig" ( 1949) av Kielland, samt bind 111, samlede skrifter av Obsfelder.

Tidligere hadde jeg en "fant fra hver bygd" av Dostojevskijs bøker, nå har jeg fått tak i Samlede verker.
Men jeg må jo si det er noe eget og sjarmerende med gamle bøker da, de med brune prikker på tykke blader. Så nå sier jeg, ja takk begge deler, enn så lenge for jeg kan ikke være av med de enda, må vente litt :)

Jeg har liksom en teori at den som liker Dostojevskij også liker Hamsun.
De to gigantene traff hverandre i Amerika og det er skrevet at Hamsun ble påvirket av Dostojevskij.
Det er nok mange forfattere som har blitt påvirket av hverandre opp gjennom.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Alder er en godt bevoktet hemmelighet. Sier man at noe skyldes alderen, er det som å prøve å beskrive snøen for mennesker som lever i tropene.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Her var det flere gode noveller, men også noen midt på treet, som det oftest er.
Roy Jacobsen viser sin storhet ved skildringer av mennesker i ulike faser i livet, på godt og vondt og mennesker imellom.
Bare tittelen på novellesamlingen gir et godt bilde på innholdet.
Her er ikke enkle løsninger eller svar, underfundighet og tolkninger. En god bok med gode skildringer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Beklager misforståelsen. Jeg finner ingenting på nett som tilsier at de har delt boken opp i to bind. Skal være på ca 960 sider.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Leser forresten at det er en triologi. bare for å gjøre forvirringen komplett ;) og ja, "Vinter over Verden" er del to og oppfølgeren til "kjempenes Fall".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For en fantastisk historie.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Del to av Kjempenes Fall er ikke utgitt enda. Den skal ifl ryktene komme på slutten av året.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det hadde nok hendt at jeg hadde brukt mitt lommetørkle, f.eks. til å pusse skoene mine med, eller tørke noe vekk fra skolepulten. Men den ide, å blåse slimet fra nesen ut i dette fine stoffet og så putte hele svineriet ned i lommen, det synest i hvert fall jeg var både absurd og motbydelig. Men dessverre får jo barn alt for liten tid på seg til virkelig å kunne oppdra sine foreldre...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tips, jeg skal ikke gi det opp!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundHarald KBård StøreOleHanneTanteMamieReadninggirl30Akima MontgomeryIngvild SNeraRisRosOgKlagingCathrine ØTheaNinaHeidi HoltanRune U. FurbergRufsetufsaBritt ElinStein KippersundTorill RevheimLinnEllen E. MartolGro Anita MyrvangTherese HolmHanne MidtsundHeidi LChristofferEvaStine AskekntschjrldMaikenLars MæhlumToveanniken sandvikTalmaLilleviKari ElisabethBerit RSynnøve H HoelIreneleser