Sant nok, Atlantisgåten er ikke løst, men man har da funnet ut mye mer om den minoiske sivilisasjonens fall:) Siste var vel forøvrig at Atlantis finnes i sør-vest Spania i nærheten av Cadiz. Det er på riktig side av Gibraltarstredet, men ingen øy. Men spennende uansett at man har funnet ukjente ruiner i en myr tror jeg det var.
Stemmer at Gibraltarstredet ble kalt port og også referert til som Herkules' søyler av de gamle grekerne. Filosofen Platon som er den som gjorde Atlantis kjent i Europa er nøye på det at Atlantis lå utenfor Gibraltar sett med greske øyne. Altså utenfor Middelhavet istedenfor at Atlantis var Thera eller Kreta som enkelte forskere hevder pga. jordskjelv/vulkankatastrofen(e) som ødela den minoiske sivilisasjonen :)
Visste ikke at porten til Atlanterhavet kalles Atlantis, artig:) Ellers er det jo i tillegg til hypotesen om Azorene/Midt-Atlanterhavsryggen også spekulert i Antarktis som mulig plassering. Da sett i sammenheng med jordskorpeforskyvningsteorien :)
Atlantis er et fascinerende tema:) Og jeg mistenker en kobling mellom Atlantis og oldtidens Egypt. Noe forfattere som Graham Hancock mfl. skriver om.
Ikke hersker ihvertfall, som Anubis selv liker jeg meg best i "skyggene" :) Bildet i seg selv taler vel om liv og død i ett, sola - Ra som livgiver og Anubis som den som guider den avdøde til neste liv. Hersker ser forøvrig ut til å peke mot dødsriket, "det hellige landet", men den jobben tok jo Osiris over. Så da er nok jeg mer den som er på mitt fjell med utsikt til det "hellige landet". Jeg liker jo å ha oversikten :)
Det er noe med denne gamle egyptiske dødsguden som taler til meg. Har alltid vært fascinert av denne oldtidssivilisasjonen, men jeg kunne jo valgt en mer "koselig" guddom som maskot kanskje:) På den annen side er det nå en gang slik at jeg er goth og ser det vakre i det triste. For de gamle egypterne var jo ikke døden noe skummelt, det var overgang til en bedre eksistens hvis man hadde vært snill og grei :) Tanker som mange andre religioner har tatt til seg iflg. enkelte religionshistorikere.
Anubis som er det greske navnet på Yinepu/Anpu/Ienpw var de dødes guide i det gamle Egypt. Også gud for balsameringsteknikker, beskytter av gravplasser og den som passet vektskålen i Dommens sal. En viss mulighet for at "opener of ways" også er han selv om denne guddommen har et annet navn. Men samme utseende, en mannskropp med hodet til en sjakal:)
Mer her: http://no.wikipedia.org/wiki/Anubis
og her: http://www.crystalinks.com/anubis.html
Jeg pleier alltid å lese på toget, men om noen av dere ser Anubis sitte og lese på toget bør dere kanskje gå av på neste stasjon:) Ute i den virkelige verden ser jeg jo ikke ut som De dødes guide, men jeg bruker ham som profilbilde nesten overalt. Kanskje fordi jeg er sjenert eller at jeg mener hva jeg skriver er viktigere enn hvordan jeg ser ut. Eller noe sånt:)
Det er nok ikke liv laga med så mange bokhandler som finnes i dag og da tenker jeg spesielt på kjedebokhandlene. Der er det for lite variasjon, utvalget styres ofte av bestselgerlister o.l. og det er hovedkontoret som styrer hva butikkene skal ta inn. Her i Larvik finnes det ingen frie bokhandler lenger, men det har dukket opp en bruktsjappe som har en del bøker. Så når jeg er ute etter science fiction blir det som regel nettet og da enten capris.no eller play.com og andre utenlandske nettbutikker.
Unntaket er hvis jeg er i Oslo, der har de Outland som er en spesialbutikk for sci-fi og fantasy-fans og beslektede genrer. De har både bøker, tegneserier, brettspill og t-skjorter og annet stæsj som en nerd kan drømme om:) Men dette er også en kjede, men avdelingen i Bergen som jeg besøkte for et par år siden så ut til å styre utvalget sitt litt selv i det minste. Så etter en tur innom Outland er som regel lommeboka tynnere og bagasjen tyngre med ymse bøker av interesse. Både rene romaner og også bakom-filmen bøker o.l.
Helt enig i din analyse jengeno! Card kunne lært litt av Frank Herbert og hans Dune-univers, der er det ikke så innstendig beskrivelse av teknologi til at det forbigås med nåtidens teknologi. Dessuten puttet jo Herbert historien sin mer enn ti tusen år inn i fremtiden :) Av andre mer moderne forfattere innen genren ser det ut til at mange europeiske forfattere som Charles Stross, Hannu Rajaniemi mfl. har skjønt dette med å ikke henge seg for mye opp i teknologi, men heller fortelle en historie som jo er hovedoppgaven til en forfatter tross alt.
Av en eller annen grunn har Enders spill kultstatus blant mange lesende sci-fi fans. Personlig syntes jeg den var ok, men det finnes mye annen og bedre science fiction der ute. Både av space-opera og andre undergenrer:)
Jeg liker historie, men da helst oldtidshistorie. F. eks. Egypt og andre gamle sivilisasjoner.
Bøker overalt er ikke ukjent fenomen her i huset, nei:) Hvilken verdi man gir boken er jo høyst individuell, jeg liker både tung filosofi og på den annen side "underholdningslitteratur"/skjønnlitteratur. Jeg leser både Star Trek og Star Wars romaner i tillegg til mer anerkjente science fiction forfattere f. eks.
Jeg leser på nynorsk om det passer seg sånn, f.eks. Are Kalvø funker nok best på nynorsk da det er målformen hans. Blir kanskje ikke like morsomt om han hadde "tvunget" seg selv til å skrive på bokmål selv om han har skrevet mye for radio/tv. Har også lest bøker om folketro o.l. på nynorsk, det går greit det. Skrive nynorsk gjør jeg ikke samme hvor mye norsklærerne terpet på at vi i Larvik var velsignet med en dialekt som hadde grammatikk som tilsvarte nynorsken:D
Hiroyuki Moriokas Crest of the stars/Banner of the stars - god space opera iblandet et oppkonstruert språk for en av partene i bøkene. Ikke oversatt til norsk, men de tre første er oversatt til engelsk. Men siden du kan japansk er jo resten tilgjengelig på originalspråket. Utfra hva jeg har fått med meg er ikke Morioka ferdig med historien ennå, vet ikke om han har gitt den opp eller bare har en pause.
Commander Vimes fra Ankh-Morporks politistyrke drar på (u)frivillig landlig ferie sammen med kone og barn. Det tar dog ikke så lang tid før han får snusen i en ny sak å ordne opp i. Så kan man da spørre seg om lord Vetinari hele tiden har hatt en finger med i spillet for å få A-Ms lover ut til landlige omgivelser og samtidig stikke kjepper i hjulene for politiske rivaler. Det er ikke for ingenting at Vimes omtales som Vetinaris terrier! :) Alt i alt er boken klassisk Pratchett, tørrvittig humor iblandet en dose eller to med snikfilosifering ang. "dem" og "oss":)
Gratulerer! :)
Skummel? Hva var det som var skummelt i denne? Boken er kanskje ikke for alle da den har en litt Monty Pythonsk type humor godt ispedd underlig science fiction :)