Jeg skriver om bokhandelens fremtid på huvenes

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 17 svar.

Gravøl for bokhandelen? Så sant, så sant.

Hva sier de involverte? Det kryr jo av bokhandlere på forumet vårt, kan ikke de fortelle oss bokelskere hvorfor vi dynges ned av "suppeposer" og stabler med "svenskekrim"?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis bare kjede bokhandlere står igjen, vil vi miste mangfoldet. I kjedene reklamerer de for bestselgerene, det er de som alltid er i vinduet og ofte vil bli anbefalt. En vil ikke lengre kunne finne en liten bokhandler hvor innehaveren brenner for bøker, og vurderer selv hva han vil ha i sin butikk. En vil ikke lengre kunne finne en perle i bokhyllen som få enda har lest, men som akkurat den bokforretningen har bestemt seg for å lese, selg og anbefale. Vi kan ikke la mangfoldet gå tapt. Da blir det nesten som, har du sett en kjede butikk, så har du sett dem alle. For de har de samme bestselgere i vinduet og i reklamene... og smale litterære verk vil stå bakerst og støve ned i hyllene hvis de i det hele tatt finnes der ;). Men at de må følge med i tiden, det må de nok, det må jo alle for å overleve.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kjære bokelskere! Jeg har forsøkt å kopiere over bloggartikkelen hit, brukergrensesnittet er så gammeldags at det tar like lang tid å formatere den hit som om jeg skrev en på nytt.

Det er virkelig ikke min intensjon om å lure dere over til min side, men hva synes dere om de synspunktene jeg trekker fram? Diskusjonen tar vi her på Bokelskere.no

Er det liv laga med så mange bokhandlere som vi har idag? Hva slags bokhandel ønsker du deg? Hva er din favoritt idag?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er nok ikke liv laga med så mange bokhandler som finnes i dag og da tenker jeg spesielt på kjedebokhandlene. Der er det for lite variasjon, utvalget styres ofte av bestselgerlister o.l. og det er hovedkontoret som styrer hva butikkene skal ta inn. Her i Larvik finnes det ingen frie bokhandler lenger, men det har dukket opp en bruktsjappe som har en del bøker. Så når jeg er ute etter science fiction blir det som regel nettet og da enten capris.no eller play.com og andre utenlandske nettbutikker.

Unntaket er hvis jeg er i Oslo, der har de Outland som er en spesialbutikk for sci-fi og fantasy-fans og beslektede genrer. De har både bøker, tegneserier, brettspill og t-skjorter og annet stæsj som en nerd kan drømme om:) Men dette er også en kjede, men avdelingen i Bergen som jeg besøkte for et par år siden så ut til å styre utvalget sitt litt selv i det minste. Så etter en tur innom Outland er som regel lommeboka tynnere og bagasjen tyngre med ymse bøker av interesse. Både rene romaner og også bakom-filmen bøker o.l.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Greit for meg, men du kan jo kopiere det over til Word for deretter å kopiere det inn her...

Nei, det går nok med bokhandlerne som med platebutikkene, men jeg tror slett ikke alle forsvinner. Koselige små kuriositeter vil nok bli værende, da som antikvariater. Noen må jo selge alle de gamle bøkene som ikke produseres lenger, men som ligger på stuer og loft og som vil glede mange generasjoner framover.

Men før vi kommer så langt så overlever de som enten "følger med tiden", eller de som hardnakket står i mot, men som samtidig klarer å finne alternativer og flere ben å stå på. Kanskje bokkafe, aktivitetskvelder/dager o l. Tror jeg.

For øvrig så er min favorittbokhandel nedlagt...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Min favorittbokhandel er Cappelens Forslag, nede ved Brugatastoppet i Oslo, bare gode bøker. Norske og internasjonale, nye og brukte. Det er som å komme inn i min barndoms himmel, bruktsjappa som lå rett ved skolen min, for å se om de hadde fått noen nye Hardy-guttenebøker som stod på lista over bøkene jeg ikke hadde lest. I dag er utvalget noe bredere, men lesegleden den samme.

Jeg hadde gladelig brukt en ebokleser da jeg studerte, og leste mange artikler på laptop, men skal jeg kose meg er det ingenting som slår en ny bok i hendene.

Jeg tror ikke vi skal drikke gravølet ennå, men jeg tror kjedene er nødt til å dø, så vil spesialistene gå videre til ny suksess.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

He-he. Jeg forbinder også min barndoms bokhandel med jakten på nye bøker om hardy-guttene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg ønsker meg tilbake til dengang bokhandler var bokhandler..da jeg var barn og hadde spart mine kroner og kom til byens minste butikk, (virket det som), med hyller på alle kanter, bøker og atter bøker, papir, penner og konvolutter hadde også en liten plass, men det var bøkene som dominerte. I dag er det vel bare brukthandlerene som har noe som ligner på dette. Så det er mitt ønske, mer bøker hos bokhandleren, muligens også lavere priser for da vil de kanskje selge fler bøker. :O)

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Sukk. Er så enig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg følger deg på at e-bøker vil overta mer og mer (til min egen store sorg, for så vidt). Det er ikke til å komme unna at bortsett fra den gode følelsen ved å ha en fysisk bok å holde i, har e-bok de fleste praktiske og økonomiske fordeler.

Vertikal integrasjon i bransjen har etter mine begreper den fordel at det er de samme enhetene som tjener penger på bøkene enten de er i papirformat eller elektroniske - det bør kunne bevirke at det er kundene som får bestemme farten på utviklingen.

Her i Vestfold hvor jeg bor, har de fleste stedene hvor bøker selges flere ben å stå på enn bare skjønnlitteratur. De vil nok fortsette å eksistere en del av dem, om enn de vil endre noe karakter.

Og så vil det vel finnes en del spesialforretninger som lever av å selge brukte bøker, samt det mindretall av titler som sikkert ennå en tid vil komme på papir.

For meg som bibliotekbruker trøster jeg meg med at det allerede finnes nok bøker på papir jeg kan låne til at jeg har lesestoff for resten av livet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Speaking of Vestfold: jeg er utrolig glad for Tønsberg har et så godt bibliotek, hvor bibliotekarene til og med har bok i uken annenhver onsdag (hvor de snakker omg, og anbefaler sine favorittbøker, kjempetiltak!), i tillegg til masse fine bruktbutikker. Det er sjelden jeg handler i vanlige bokhandler ettersom det jeg ofte er på utkikk etter er litt mer sjeldent enn som så. Gledeshuset i Tønsberg har bl.a. et godt utvalg av bøker, og jeg stikker av og til en tur inn dit for å finne bøker. Ellers er jeg glad i Tronsmo og Lucky Eddies i Oslo.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fram til kommende sommer jobber jeg tvers over veien for Tønsberg bibliotek, og har mer eller mindre min daglige gange der.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jaha. Det sier dem alle. Dette er eldste triks i boka! "Jeg får ikke postet innlegget her, men kom til den flotte bloggen min!". Du lurer almuen her på bokelskere.no med gode blogginnlegg de fleste oppgående bokelskere kan stille seg bak? Ikke prøv deg på den!

Fra spøk til revolver. Hehe. Jeg er fullstendig enig med deg på at man må støtte "the little man". fordi det er jo det de frie bokhandlere er. De er "underdogs" i en bransje som er under kontinuerlig vekst, på deres bekostning, på deres videre eksistens - rett og slett.

Så jeg stiller meg bak din oppførdring! Alle bør støtte deres lokale frie bokhandel på den måten de kan!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

I mange år nå har bokhandrene vært mye mer enn en bokhandel. Etter min mening har det sklidd helt ut.Selv synes jeg det er like så koselig å sitte på nettet for å finne de bøkene jeg vil ha, i ro og mak....men det er allikevel ikke helt det samme som å ta i ei bok, snu den og lese på baksida. Gu' de har kosta meg mye penger disse bokhandlerne. :)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

I dag meldte Kodak seg konkurs. (For de yngre blant oss må jeg fortelle at Kodak var en av gigantene bak film og foto, den gangen fotografier først ble laget å film, så fremkalt og overført til air.) Kodak nektet vel å mange måter å innse at den digitale verden vokste fram, var som en gammel mastodont lite tilasningsdyktig og bukket til sist under. Man skal ikke se bort fra at bokhandlere (og enkelte forlag) er vår egen variant av de gamle retilene og går sin egen død i møte. Og for de store kjedene, som eies av forlag, som eier distribusjon og har sugerør inn i kulturrådet; la dem dø! Framtiden er nok små "indie"-bokhandler og nettbokhandler. Selv har jeg skaffet meg Kindle og med skinnomslag er det ikke langt igjen til den gode gamle "bokfølelsen". Siden jeg også driver et lite forlag har jeg også ublisert min første vesle greie å Kindle/Amazon, e-singelen "Helvetesaradiset" . (Kjøp den gjerne) Bokhandlerne som vil overleve er de som klarer å at utviklingen inn over seg, ikke de som kjemer mot den og agerer som syere og vevere under den industrielle revolusjonen! :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det var spennende greier, men jeg er så gammaldags at jeg ikke eier noen Kindle, ei heller har jeg "lyttet" til en bok. Jeg leser bøker og nikoser meg.

Men jeg er enig i at også bokhandlere og forlagene og hele sulamitten må følge med i tiden.

Lykke til med alt du holder på med.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg vokste opp i en bokhandel, elsket å bevege meg mellom bokhyllene. Lærte å smuglese bøker uten at det kunne vises at de var åpnet eller lest. Har masse bøker og trodde aldri jeg skulle si at nå er tiden inne for å pakke dem ned. Bøker i et hjem sier noe om hjemmet mente jeg. Men for meg har e-boka tatt over. Kindlen er lett og behagelig og rommer mer enn bokhylla. Den kan være med over alt. Skulle jeg savne noe må det være omslag og illustrasjoner, men selve teksten og innholdet er jo det samme. Hva mine tidligere bokhandlerforeldre ville sagt om utviklingen er jeg usikker på ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Per Åge SerigstadIngunn SKirsten LundMads Leonard HolvikMarthe LandsemIris ElisaReadninggirl30Julie StensethalpakkaGunn DuaasEllen E. MartolPiippokattaAud- HelenNinaAlice NordliCarine OlsrødTove Obrestad WøienHanne Kvernmo RyeMarianne  SkageEli HagelundHeidi BHeidiVannflaskeElisabeth SveeHarald KKjersti SGrete AastorpAmanda AChristoffer SmedaasKatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliBerit RgretemorAnn Christin