Kanskje må også vi lære å lete etter korsets skatt - den skatten som er gjemt i hvert kors vi opplever? Kanskje noen må åpenbare den for oss. Vi ser den store skatten i treplankene som gav frelse og nytt liv. Hva er trebitene i vårt eget liv, de små eller store dødene som har gitt nytt liv når vi har hatt mot til å omfavne dem?

Langfredag omfavner vi korset helt konkret når vi under korshyllingen kysser treet som bar vår Frelser. Kan jeg våge å kysse korset i eget liv og takke Gud for den nådegaven han vil gi meg gjennom akkurat dette? Hva når en medsøster gjør noe som irriterer meg, og jeg må korsfeste tungen min så jeg ikke pisker henne med ord? Ser jeg skatten i det?

Når vi opplever sanne utfordringer i livet, ber vi da om at de må forsvinne, eller ber vi om at vi må fordypes? Vi kan lære mye om hvor tett vi følger Jesus ved å legge merke til egne reaksjoner. Når en medsøster eller gjest etterlater seg rot, er da min første reaksjon å dømme og fordømme, eller er det å tenke milde tanker og svare med barmhjertighet? Når vi ikke viser miskunn, viser vi at vi ikke tar opp korset og følger Jesus. Cisterciencernes tidligere generalabbed Dom Bernhardo Olivera sa det slik:
Om et annet menneskes sår vekker utålmodighet hos deg, ikke medfølelse, er det et tegn på at du ennå ikke har akseptert dine egne sår.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da gjelder det å stole på at Gud vil hjelpe. Tillit er vanskelig! Og det er ikke lett å finne en god balanse mellom klok organisering og åpenhet for andres behov uten å forsømme egne ansvar og behov. Ha tillit og tro, vise omsorg og lytte og forstå når jeg skal si ja og når jeg skal si nei. Å skjelne mellom de ulike krav er en utfordring til øyeblikket.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kropp og sinn møter dagens utfordringer mye bedre etter en sykkeltur: Det blir lettere å være fokusert i bønn og arbeid, energien øker, og det gir en dypere glede og takknemlighet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I et langt ekteskap var det tider for å insistere, og tider da det å få viljen sin ikke var verdt prisen. Kunsten var å vite forskjellen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Evne til selvkritikk var en ting, ubesluttsomhet på grunn av overanalyse var noe annet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Det har ingen hensikt å se seg tilbake," sa hun. "Ta et valg og stol på at du har valgt rett."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bonnevie (1872 - 1948) var datter av Jacob Aall Bonnevie (1838–1904), skolemann og stortingsmann, og halvsøster til juristene Thomas Bonnevie (1879–1960) og Carl Emil Christian Bonnevie (1881–1972).

Hun tok eksamen artium i 1892. Hun begynte deretter på medisinstudier, men etter kort tid skiftet til zoologi. Hennes forskning kan deles inn i 3 epoker;

  • arbeid med marinbiologi,
  • cellebiologi,
  • arvelighet og genetikk.

I utlandet, med 1 års opphold (1900–1901) hos den høyt ansette professoren Theodor Boveri ved universitetet i Würzburg, ble hun opptatt av cellebiologi og cytologi, og dette fikk avgjørende betydning for hennes valg av doktoravhandling: «Undersøgelser over kimcellerne hos Enteroxenos östergreni», som hun forsvarte ved disputas i 1906. Hun ble den første kvinnen som oppnådde doktorgrad i realfag ved et norsk universitet.

Etter forslag fra hennes gamle velgjørere & kollegaer, professorene Georg Ossian Sars og Robert Collett, ble Bonnevie som første kvinne innvalgt i Det Norske Videnskaps-Akademi.
På den tiden kunne ikke kvinner å inneha embetsstillinger, men hun kunne bli professor ved Bergens Museum som var en stiftelse på det tidspunktet og ble innstilt til et professorat der i 1910.

Sars og Collett ble engstelige for å miste den effektive og faglig oppdaterte Bonnevie, og de påvirket Stortinget til å vedta Lov av 9. februar 1912. Denne loven kalles også «Lex Bonnevie». Kvinner kunne deretter, på linje med menn, få embeter i form av professorater ved et universitet. Hun ble ansatt ved Universitetet i Oslo 4. juli 1912.

Bonnevie etablerte Institutt for arvelighetsforskning i 1916 - en vitenskapelig motvekt til Den konsultative norske komité for rasehygiene som i 1908 ble grunnlagt av John Alfred Mjøen (1860–1939). Bonnevie : «I vårt kultursamfund finnes det ingen rene raser» og «en rendyrking av en rase er derfor et alvorlig skritt mot naturen».

Hun var en klar antinazist og listes blant Norges viktigste kvinner i arbeidet med å få jøder over til Sverige under andre verdenskrig. Hun var kjent for sine inspirerende forelesninger og gjorde en stor innsats som populærvitenskapelig forfatter, foredragsholder og oversetter.

Hun gjorde også en imponerende innsats som initiativtaker til studentkantinene Aulakjelleren og Blindernkjelleren, dessuten Studenterhuset i Schultzgate 7 og Studiehjem for unge kvinner i Geitmyrsveien.

NrK Historiske storheter - Kristine Bonnevie

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Si farvel til myggen i hagen din. Dekker følgeplanting for å avvise insekter fra andre planter også. Dyreloppekontroll og generell skadedyrbekjempelse i hagen.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det finnes ca. 32 podcast om diverse storheter på NrK Radio. Varighet ca 57 min/episode.
Fra februar 2022 - mai 2023. Lyttes fra hvilken som helst dings du har tilgjengelig.
I våre dager har vi jo høretelefoner som er trådløse.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for tips, Safari kan jeg ikke bruke på min PC. Lastet ned Vivaldi og håper det fikser dette.

PS! Det virket

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja jeg forstår deg godt. Siste utvikling av reklame på Bokelskere er irriterende. Pop-up reklame på bunnen av skjermen - skulle vært unngått. På PC blir info/bilde skrumpet inn på Bokelskere og man må aktivt klikke på reklammen for å få se mer/få den bort - den kommer hver gang man skifter bilde.

Jeg forstår at reklame må til for å holde Bokelskere.no gående. Men når nettsiden nå er blitt mer irriterende, så blir bruken redusert - evt at man sletter kontoen.

I årenes løp har det vært inspirerende å lese innlegg postet her, å lese hva man mener om bøker og annet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tidsaspekter noen år før og etter 1814


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Niels Chr. Geelmuyden: Rotbløyte
«Vi var beruset», fastslo eidsvollsmannen Gustav Peter Blom. Det må man ha lov til å tro. Ifølge Nicolai Wergeland ble delegatene tilbudt 1853 liter vin da de ankom Carsten Ankers gods på Eidsvoll i vårløsningen tiende april. De kunne sant å si behøve en oppstiver, da fleste var som rullet i søle og slam. Selv greven blant dem, Wedel Jarlsberg, så ut som en gjørmebryter. Knapt noen kunne se at han utsteg av en atten karats gullkaret og ikke av jordgamme.

Beruset var man også av det dypt absurde i situasjonen. I Kiel var Danmark blitt pålagt å avstå Norge til Sverige. Danskene hadde støttet Napoleon, den tapende part i verdenskrigen. Valget sto mellom å gi fra seg Norge eller selv å bli okkupert. Grunnen til at svenskene ikke straks overtok krigsbyttet, besto i at Karl Johan og hans soldater var opptatt med å fordrive Napoleon fra Frankrike. I dette vakuum øynet den 27 år gamle danske prinsen Christian Frederik en mulighet til å underlegge seg Norge. Han kom til landet i åpen båt forkledd som matros, og innkalte i februar en grunnlovgivende forsamling av 112 valgte representanter til sin venn, Carsten.

Samme dag som 112.000 soldater rykket inn i Paris for å gjøre slutt på den franske revolusjon, inntok 112 fortumlede nordmenn Eidsvoll for å gjennomføre den franske revolusjon i et land som altså tilhørte den svenske trone. Mot seg hadde de Europas samlede armeer. Det kunne umulig gå bra. Like fullt ville de forsøke, nesten lik uskikkelige gutter som rømmer hjemmefra en vilter og våryr periode. Den yngste blant dem, Thomas Konow, var da også bare 17 år.

Uthevet tekstForsamlingen skulle enes om mye på kort tid. Derfor har flere fremhevet det verdifulle ved at ingen nordlendinger rakk frem i tide. Arrangementet kan nesten minne om nåtidens realityserier på TV, i grenselandet mellom «Farmen» og «Big Brother». Med den fatale forskjell at man ikke inviterte noen av det annet kjønn. I en avsides bygning full av børst stuet man sammen 112 mannfolk som stort sett var vilt fremmede for hverandre. Oppgaven var å stable en grunnlov på bena så fort som mulig. Alle knep var tillatt. Mange startet dagen med øl og dram, eller madeira. Ondsinnede rykter ble satt ut om andre deltakere. Noen ble beskyldt for spionasje og forræderi, andre for korrupsjon.
I virkeligheten delte forsamlingen seg fort i to uforsonlige grupper. Majoriteten regnet seg som patrioter og gikk inn for selvstendighet. Mindretallet var realister og ville forberede en best mulig union med Sverige. Det første basketaket skulle illevarslende nok handle om salens veggpryd. Maleriet av kjærlighetsgudinnen Venus utfordret særlig representantene fra Vestlandet. De nedla krav om å få svineriet fjernet, og fikk sin vilje. Hvoretter salen ble dandert med granbar. Noe som fikk Blom til å føle at han overvar en likferd. Allerede i april noterte han i sin dagbok at forsamlingen besto av en tredjedel avsindige, en tredjedel usle kryp og en tredjedel bakvaskede ofre.
Prosten Schmidt tydeliggjorde tidlig hvilken av gruppene han tilhørte ved stadig å oppsøke en kolle, hvor han skrek for å høre sitt ekko. Allerede året etter emigrerte han til Danmark for alltid. Skipsreder John Moses fra Kristiansund, som var av jødisk herkomst, valgte for sin del straks å utvandre til England. Forståelig nok.

Frihetskjemperne på Eidsvoll vedtok som kjent med massivt flertall og minimal diskusjon å nekte jøder, jesuitter og munkeordener adgang til kongeriket. Forslaget ble begrunnet med at «jøder vil forderve allmuen». Bunadskledde festtalere liker å ære Henrik Wergeland for hans arbeid med å oppheve paragrafen. Ikke fullt så ofte får man vite at det var hans far, presten, støttet av Falsen og Sverdrup som sørget for at Norge fikk den mest antisemittiske konstitusjon i Europa.

Langt større strid skapte spørsmålene om verneplikt, adelskap, stemmerett og statsøkonomi. Det var neppe klokt å legge finansdebatten til fredag den trettende. «Man skvaldret som i et bondebryllup», står det å lese i en av dagbøkene. Etterfulgt av den megetsigende tilføyelsen: «Orden opphørte»”.

Gårdbruker og lensmann Olav Tveiten fra Valle i Setesdal tok til orde for at unionsmennene burde knivstikkes. Det kunne fremstått som en tom trussel, om ikke Tveiten hadde avlivet en mann ved navn Torjus Rysstad under et barselgilde på Brokke før sin ankomst. Det er et fortiet faktum at det midt blant eidsvollsmennene fantes en drapsmann. Han hadde også slått inn ansiktet på sorenskriveren i sine hjemtrakter da denne under et besøk tillot seg å klage over maten. Problemet var, som det ofte er, at han endret karakter ved inntak av alkohol, og ingen drakk mer på Eidsvoll enn ham. Under forhandlingene var han ofte høyrøstet og synlig beruset. Ryktene sier at han ble skjenket av Falsen for å skremme kretsen rundt Wedel. Et virksomt grep i så måte fant sted da Tveiten bar en fullvoksen hest over Ankers gårdstun.

Utsendingene hadde i hovedsak én ting til felles. Ingen hadde peiling på lovgivning eller statsstyre. En av delegatene, matrosen Even Thorsen, var til og med analfabet. Den som kunne mest var Norges eneste lensherre, Grev Wedel. Men forsvinnende få hadde interesse av å lytte til en greve. Man kan trygt si at det rådet en anti-adelig stemning. Falsen begeistret alle ved å frasi seg sitt adelskap, skjønt det kom som en overraskelse på de fleste at han var adelig i det hele tatt. Falsen og vennen Adler hadde vært så forutseende å nedskrive grunnloven under et vorspiel på Ås allerede i februar. Det må ha kommet som en overraskelse at det dokumentet de var samlet for å skape, allerede forelå. Med hensyn til styreform var forsamlingen ganske samstemt. Målet var å sikre maksimal makt til slike mennesker som de selv utgjorde. Det vil si drikkfeldige mannfolk i 40-årskrise, som fint kunne unnværes på sine respektive hjemsteder i seks uker.

Vel vitende om at franskfødte Karl Johan var katolikk, vedtok de at kongen av Norge skulle være lutheraner. Da Napoleon ble forvist til Elba første mai, svant Christian Frederiks håp om at Karl Johan ville gå med i dragsuget. Blom klamret seg til det halmstrå at Karl Johan ville synes at det ble for kaldt å bo i Norden. Og kaldt var det virkelig denne våren. Isen lå på vannene ved Eidsvoll i midten av mai.

Mange lengtet hjem. Kammerherre Løvenskiold skulle komme til å beskrive tiden som sitt livs ulykkeligste uker. Det hadde ikke bare sammenheng at han måtte sove i halm på et loftsgulv. På selveste 17. mai klarte man så vidt å forhindre en sabelduell mellom Løvenskiold og bergmester Steenstrup, som straks etter grunnla Kongsberg våpenfabrikk. Jacob Aall drømte 16. mai om å forlate landet. «Jeg vil forlate dette helvete så fort jeg kan», skrev han til sin kone. Wergeland noterte for sin del at vinen var like sur som tidene. Like fullt klarte delegatene å tylle i seg 3000 liter vin, i tillegg til 1000 liter brennevin. Derfor vet ingen om det er sant eller en hallusinasjon at Carsten Anker i et av sine skap oppbevarte en afrikansk slavegutt ved navn Sambo, som tente delegatenes langpiper når det led mot kveld.

Noen husket midt i all viraken at det burde forfattes et brev med anmodning om å utnevne Christian Frederik til konge av Norge. Flere mente at Georg Sverdrup var den rette til å skrive brevet, men han skal ha vært i en sørgelig forfatning da oppfordringen ble fremsatt. Han klamret seg langflat til en bøtte og sa: «Dere får smøre sammen noe».
Peder Anker tok til orde for å utsette kongevalget til noen hadde anerkjent Norge som selvstendig nasjon. Han talte for døve ører. Grunnloven ble undertegnet 17. mai, samtidig som Christian Frederik med overveldende flertall ble valgt til Norges første konge på mer enn fire hundre år. Etterpå sverget delegatene troskap til Dovre faller. Hvilket i praksis skjedde allerede dagen derpå, da både Russland og Preussen signaliserte at de ville støtte en svensk erobring av Norge.

Wedel Jarlsberg søkte tilflukt ved godset her i Tønsberg, ifølge professor Eyvind Smith livende redd for at man ville gjøre alvor av truslene om å skjære av ham både nesen og ørene. Til hell for greven kom Karl Johan tilbake til Sverige med store, veltrenede styrker i løpet av sommeren, og angrep Norge i slutten av juli. Christian Frederik lot seg omringe i Moss, abdiserte straks og reiste hjem til Danmark. Da slaget var tapt, viste det seg merkelig nok at Sverige i store trekk lot oss få beholde vår grunnlov. Karl Johan kunne brukt dokumentet, resultatet av seks ukers rotbløyte, til å fyre i peisen med. Men Jean-Baptiste Jules Bernadotte, som han egentlig het, ønsket ikke å være mindre liberal enn Napoleon hadde vært. Han hadde vært en av Napoleons fremste generaler. Følgelig fikk Norge ved det rene slumpehell en av de frieste og mest demokratiske forfatninger i verden. Hvilket forklarer hvorfor barnetoget 17. mai hvert år jubler med tusentallige flagg nedover nettopp Karl Johans gate.

REF;:
Eidsvoll 1814 : hvordan Grunnloven ble til av Eli Fure
De kom fra alle kanter : eidsvollsmennene og deres hus av Jørn Holme
Skammens historie : den norske stats mørke sider 1814-2014 av Sigmund Aas
Politiker og Skipsreder John Moses
Så mye drakk Eidsvollsmennene
Mannen i kottet på Eidsvoll: − En skrøne

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vet ikke om du leste denne artikkelen på NrK 22.11.20 ~ Donald Trump minner om Mussolini; En roman om fascistdiktatoren Benito Mussolini har blitt en uventet bestselger.

– Mussolini hadde ingen ideer, ingen overbevisninger, ingen prinsipper, ingen ideologi, ingen lojalitet. Det er nettopp dette som gjorde ham så effektiv i politikken, sier Scurati.

Den fanget min interesse og kjøpte den engelske utgaven på nettet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I går fikk jeg tak i Joseph Conrad av Jakob Lothe. Oppdaget en ny dikter jeg aner ingenting om. Tetter et hull i kunnskapen, men har flere - hehe de fleste vet jeg ikke om enda.

Kjøpte også "De kalte oss naziyngel" : NS-barnas historie 1940-2002 av Baard H. Borge. Dette vil jeg vite mer om. Barn er helt uskyldige hva deres foreldre gjorde/har gjort, de ble bare født inn i deres familie. For flere år siden møtte jeg en herlig og kjekk kvinne på opptreningssenter ang. revmatisme. Hun fortalte hun var tysker-barn. Det skal lite fantasi til å forstå hennes oppvekst. Derfor interessen. "Grunnlovens største prøve" av samme forfatter har jeg på ønskelisten min. Ja vi / Norge er kommer så langt nå at vi kan evaluere rettsoppgjøret etter krigen.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hva mener du ?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jaja rasisme blir vi ikke kvitt. Det er alltid noen som må tråkke på andre for å skinne bedre.

Da jeg var 23 år gikk jeg på College i Hampstead i London (15 min til sentrum). På skolens internat var der flest sorte der jeg bodde ( alle var over 20 år) - de fleste fra Afrika. Hadde jeg problemer med det ? Nei. Lærte å sette pris de så vel som de andre (kom fra alle kanter av jordkloden). Lærte mye om skikker i Afrika + mat retter derfra og andre land, fordi vi hadde et lite kjøkken som ble flittig brukt om kvelden. Skolens kantine lå underetasjen i vårt internat (skolen hadde minst 15 internater).

Så jeg forstår de sorte - folk snakker til huden deres ikke til personen selv. Tenk litt på det. Det har jeg aldri forstått. For hjernen sitter fremdeles oppi skallen og ikke i huden. Huden har mange funksjoner. Den regulerer kroppstemperaturen og beskytter kroppen mot ytre påvirkning, som UV-stråling, uttørking, kjemikalier og andre skadelige stoffer, og mot angrep fra mikroorganismer (for eksempel bakterier og virus). Huden er dessuten et sanseorgan som reagerer på berøring, trykk og smerte. Pluss holder alle organer på plass.

Når vi - hvite - får god solbrun farge får vi komplimenter for det - logikk ?

Det eneste jeg har å si om sort hud - vår sol er ikke sterk nok og en må ta tilskudd av D vitamin (tas med fett/Omega3 fordi det er et fettløselig vitamin)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg fant den danske versjonen av Vinden er min mor ~ Vinden er min moder Antikvariat.net.
Tror Vangsgaards Antikvariat har konto i DnB i Norge.

PS! Antikvariat.net består av Antikvariater fra Norge, Danmark, Sverige

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg fant Ved porten til helvete av Rune Blix Hagen som E-bok på Storytel - eller er det juks.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har også M.: Son of the Century av Antonio Scurati i mitt bibliotek, men har ikke fått begynt på den enda. Ser nå at Cappelen Damm har oversatt den: M århundrets sønn av Antonio Scurati. Den er en serie på 5 bøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

PiippokattaEster SHilde H HelsethKirsten LundOle Jacob OddenesEvaLilleviSynnøve H HoelAnne Berit GrønbechDemeterKristine LouiseV. HulbackCatrine Olsen ArnesenDagfinn JakobsenTore HalsaMarianneTine VictoriaIngeborg GMonaBLSissel ElisabethFrisk NordvestMarianne MLisbeth Marie UvaagBenteGroNorahDolly DuckG LNils PharoTrine Lise NormannIngunnJEirin EftevandKaramasov11Henrik  Holtvedt AndersenHilde VrangsagenCecilieConnie ThereseDanya NikonovLisbeth Kingsrud Kvistenmarithc