Jeg har lest (hørt) hele og har lite å tilføye kommentarene som allerede har kommet. Språket var helt greit å følge på lydbok. Jeg er også ferdig med Ragnhild og er i gang med Siste leveåret. Det er stor litteratur dette og jeg er så glad for at dere deler deres tanker og funderinger. Selv er jeg stille for tiden og bruker mye krefter på å komme meg etter en større operasjon. Håper å komme sterkere tilbake og at det er i orden at jeg leker spøkelse en stund til :)
Det blir lydbok på meg denne gangen.
Jeg vil fortsatt være med!
Takk for alt arbeidet du legger i lesesirkelen. Synd det ble ekstraomgang. Jeg klarer ikke å opparbeide meg lyst til å lese noen av finalistene og kommer derfor ikke til å stemme.
Det er vel greit å lese dem iden rekkefølgen de ble skrevet? Søk på Jules Verne bibliografi så får du greie oversikter.
Jeg leser Papa Hemingway for tiden og koser meg med at så mange kjente skikkelser dukker opp - han hadde litt av en bekjentskapskrets! Jeg har fortsatt et par uleste bøker av Hemingway i hylla og det er vel naturlig å lese dem etter at jeg er ferdig med biografien. Men så ser jeg at Steinar Sæter synes William Faulkner er bedre. Jeg skammer meg fortsatt litt fordi jeg avbrøt Absalom, Absalom! fordi jeg synes den var så forferdelig tung å lese. Det aller helligste ligger også på lur og jeg kan kanskje forsøke meg på den?
Etter å ha sett Romeo og Julie på teater har jeg tatt Shakespeare-pause. Johan Falkbergets Plogjernet ligger klar på nattbordet og jeg er spent på hvordan det går med An-Magritt og de andre. På øret er jeg på slutten av Yrsa Sigurdsdottirs Det tredje tegnet og synes det er helt grei krim. Jeg tror neste lydbok blir første bok i Sagaen fra Valhall, en action-saga om vikingtidens dronninger. Jeg forsøker å sette meg i eventyrmodus og håper å bli positivt overasket.
Boken er ferdig lest.
Ikke uvanlig, så sliter jeg med å være enig med flertallet. Jeg har forsøkt å få boken kjedelig, men klarer det ikke. Jeg synes historien om rebellen er god og likte både historiske fakta, geografi og handling. Nå har jeg en forkjærlighet for bøker om mennesker som gjør, fremfor bøker om mennesker som tenker og føler. Jeg foretrekker vel egentlig at det er jeg som skal gjøre det, basert på handlingen.
Det kan hende jeg har en vel livlig fantasi, men jeg synes det blir laget et godt bilde av Rasmus. En stor og sterk mann som får lære mye, som får sett seg om i verden og som evner å skape verdier. Denne mannen sparker oppover, både på foreldre, godseier og fut, men har et stort hjerte for de svake og alltid noen slanter eller en matbit til overs for de trengende. Som far og fosterfar viderefører han sine kunnskaper. Som nabo og sambygding sprer han av sin visdom. Han viser også noen mindre gode menneskelige trekk ved å bli for engasjert og høyrøstet, ikke klare å begrense inntaket av brennevin og havne til køys med andre enn kona.
For meg har boken vært lærerik. Mine kunnskaper om inndriving av skatter på 1600-tallet var minimale. Jeg har derfor hatt stort utbytte av å lese om det. I tillegg har jeg lest om alle øyene på Møre, da jeg kjenner folk som har bodd og bor der eller som har navnet sitt derfra. Jeg har også googlet en del historiske navn, sett på bilder og kart og hatt det svært så hyggelig.
Jeg har altså ikke klart å kjede meg. Underveis har jeg fått mange levende bilder i hodet. For eksempel setningen: ”Vendeli vert trilla på ei kjerre til lyskona på Røsok.” Jeg ser for meg en liten, sped kjerring, forkrøplet av gikt, full av syner, lallende og litt smådrita bak på ei kjerre i ulendt terreng mot kveldshimmelen. Den som kunne tegne dette bildet! Jeg får assosiasjoner til amerikanske Hillbillys.
Ganske tidlig i boken begynte jeg å fundere over om uttrykket "Sunnmøringene er gjerrige" kunne stamme fra den tiden de nektet å betale skatt? Det ble på ingen måte bekreftet, så da har det vel oppstått senere.
Takk for følget denne gangen også! Så kan vi jo håpe at jeg klarer å gå i takt neste gang ☺
Har lest ferdig Gråt, side 25
Dette virker lovende! Nok en bok det blir vanskelig å porsjonere ut. Denne fortellerstemmen liker jeg veldig godt. Gleder meg til resten!
Jo,jo! Jeg heier på Rebellen!
Boken fikk god omtale i Dag og Tid i dag. Har ikke rettigheter til å dele den, men det sto blant annet «Trass i ein munter tone, rommar dikta ein openberr samfunnskritikk». Jeg kommer nok til å lese denne uansett utfallet av vår avstemning.
Jeg foreslår en samling dikt denne gangen. På Twitter følger jeg Kjersti Bjørkmo og synes hun har så flotte kommentarer. Diktene hennes er sikkert annerledes, men jeg liker konseptet for den nyeste boken hennes, nemlig å dykke ned i kommuneslagord.
Det er sikkert ikke alle som er komfortable med å lese dikt, men jeg blir mer og mer tilhenger av forfattere som fatter seg i korthet. Håper flere blir med på reisen gjennom norske kommuner i Hadde du bodd her hadde du vært hjemme nå som handler mye om ensomhet.
Jeg pusler videre med Shakespeare og har lest og hørt Romeo og Julie og er nå i gang med den spanske versjonen Ridderen fra Olmedo fra ca 1620 av Lope de Vega. Oversettelsen jeg leser er lettlest med mye rim. Det frister å lese mer av Lope de Vega.
Ellers har jeg endelig begynt på Johan Falkbergets Nattens Brød. Er nesten halvveis i An-Magritt, men fort går det ikke. Det jeg har lest så langt er utrolig godt skrevet og heldigvis står det 3 bøker til og venter i bokhylla.
På øret går det fortsatt i lettfattelig krim, akkurat nå Emelie Schepps Prio ett.
Jeg kaster ikke bort tid på å hate jeg, men det hender jeg laster opp et omslag til min utgave, hvis det/de som ligger inne fra før ikke stemmer med min. Fort gjort!
Jeg har begynt å lese Brødrene Shakespeare og den er helt annerledes enn forventet. Boken ble kjøpt for kr. 5,00 på biblioteket for evigheter siden, lenge før jeg fikk somlet meg til å lese noe av Shakespeare. Jeg har vel trodd at den skulle være litt kronglete og gammeldags, men den er derimot veldig moderne og ungdommelig i formen. Jeg er bare helt på begynnelsen, men har (noe overraskende) allerede fått ca 40 ord og uttrykk for ereksjon. Ikke det første jeg forbinder med Shakespeare, men teksten er både god og humoristisk - og det er jo sommer :)
Jeg måtte google Jon Ewo og skammer meg litt over å ikke ha hørt om ham før. Er det slik at det bare en noen få forfattere som får all oppmerksomheten, eller er det jeg som er helt sløv?
På iPoden går bok nr 5 av Sagaen om is og ild. Jeg begynner virkelig å føle meg hjemme i dette universet, så det blir nok flere etterhvert.
Jeg har kastet meg over Shakespeare igjen og leser En midtsommernatts drøm. Dette er en fest av et stykke og den norske gjendiktningen av Øyvind Berg er sprudlende frisk. Planen er å avslutte kvelden med noen dikt av Halldis Moren Vesaas, men det blir Shakespeare til øynene glir igjen. Jeg er vel ikke alene om å våkne med briller på nesen og bøker i fanget?
På lydbok hører jeg Märkta för livet av Emilie Schepp. Det er en ny forfatter for meg, men virker til å være helt grei krim.
Og de gikk inn, skyndte seg som små gamlinger for hvem hasten hindres av en mengde usynligheter som krever å bli tatt hensyn til i hver bevegelse.
Jeg ble også fascinert av MacBeth og overrasket over råskapen. Jeg hadde trodd det skulle være mer uskyldig og passende for sarte sjeler. Glad jeg tok feil!
Vi efterliknar ledarvargens beteende, när vi lägger omkull en olydig hund på marken eller golvet. Det människan då gör är ett aggressivt angrepp, ett överfall, inte en varglik hotdemonstration. En varg eller hund som hotar en annan individ, ”lägger inte omkull” sin motståndare - det är motståndaren själv som visar undergivenhet genom att gå ner i underläge. Eftersom människan är så dålig på att uppfatta nyanser i hundspråket, förstår vi inte att hundar som utsätts för den här typen av aggressiva påhopp, upplever det som en stor kränkning.
Många människor i vårt samhälle har ett sort behov av att ta kontakt med och klappa sällskapsdjur, men vi nordbor behöver lära oss repektera att reserverade hundar har en personlig integritet.
Jeg har en liten Shakespearepause og leser Nabots sten av Sara Lidman. Jeg var jo så begeistret for Multelandet, men klarer ikke å føle samme begeistring for denne. Kanskje er det selve oversettelsen av Ivar Eskeland jeg ikke liker så godt? Husker hans kåserier i radio med glede, men språket i denne boken fikser jeg ikke helt. Neste bok av Lidman blir uansett på svensk, for nå har jeg ikke flere stående i hylla.
I Dikt i samling av Haldis Moren Vesaas har jeg kommet omtrent halvveis og er i 1940. Diktene blir mer og mer dystre ettersom krigen brer om seg. Da er det godt å ha fantacy i bakhånd. Kråkornas fest, Sagaen om is och eld (Game of thrones) surrer og går mens jeg gjør andre ting.
Ønsker alle bokelskere god ferie. Jeg begrenser meg som vanlig til dagsturer :-)