Nei jeg tenkte på Knut Faldbakkens Uår-bøker :-) De har litt sammr premiss, men det er så lenge siden jeg har lest dem at jeg ikke husker tydelig.
Jeg har funnet noen nye forslag, og klipper rett fra https://senjavgsbiblioteket.wordpress.com/fordypningsoppgaven/dystopier/
"Rannveig Leite Molven: Der skyene begynner (bm). I den post-apokalyptiske fortellingen Der skyene begynner møter leseren en ung mor og hennes datter som prøver å håndtere hverdagslivet samtidig som alt rundt dem går i oppløsning. Her skildres en verden i forfall, og mennesker som faller fra hverandre. (DnBB)"
"Jon Ewo: 1920 (bm). Sekstenåringen Håkon Lie bokser på kveldene. Søsteren Maria, sitter som politisk fange på Akershus og har blitt syk. De trenger penger til å kjøpe medisin. Hvis han vinner matchen får han penger. Han taper og blir tvunget til å tjene penger på annet vis. 1920 er en roman om det som kunne ha skjedd. Oslo heter i 1920 Kristiania. Femten år før, i 1905, ble ikke unionen med Sverige oppløst. Svenskene oppdaget at Nordsjøen var full av olje. Norge kunne ikke bli fritt. Norge er styrt av en svensk stattholder og det brutale SP – Spesial-Politiet (DnBB)."
"Sigbjørn Mostue: I morgen er alt mørkt (bm). Brage er en vanlig tenåring, med hjertet håpløst fortapt til den uoppnåelige Frida. Han og vennene lever sine trygge liv i oljenlandet Norge, skjermet mot verdens råskap. Tror de. En dag meldes det fra Japan om rasende horder av mennesker, såkalt forrykte. De går løs på alt og alle. Når galskapen og smitten brer seg skal ikke bare Brages liv falle sammen, men også hele verden. I morgen er alt mørkt er en voldsom, men også følsom fortelling hvor skremmende paralleller til hendelser i den virkelige verden gjør dette til tankevekkende lesning (DnBB)."
Og en fra https://www.nrk.no/kultur/bok/seks-boker-om-fremtidens-dystopi-1.12695532
"På listen over dystre fremtidsprofetier finnes Ørjan N. Karlssons «Huset mellom natt og dag», som faller under den såkalte scifi-noir-sjangeren. Han sier på sin side at fremtidsromanen ikke trenger å være preget av en typisk destruktiv noir, men at det ligger noe selvsagt i å skrive seg inn i det universet."
Disse vil jeg veldig gjerne ha med i neste avstemming :D
Jeg får inntrykk av at faren til hovedpersonen er spesielt voldsom. Det er noe i beskrivelsen av når kassene kommer, at han er blant de første som sikrer seg en kasse og organiserer resten. Kanskje han er en slags leder i gruppen deres? Det virker og som at hans gruppe er dominerende, siden de sikrer seg det meste av maten. Jeg lurer på hvor stor gruppen er.
Det var gode spørsmål- nå ble jeg nysgjerrig på resten av samfunnet! Er det noen som husker hvordan det var i Uår bortenfor søppelfyllingen?
Jeg driver bare å svarer meg selv, jeg ;)
Jeg leste boka kjapt, og er allerede gjennom den. Men jeg skal porsjonere ut tanker rundt boka, og ikke spoile uten å gi beskjed!
Jeg forventet at den skulle være bekmørk, og jeg ble positivt overasket. Ikke misforstå, den er mørk, men det er noe med språket som gjør at jeg ikke tar det innover meg, jeg tror det er ganske nøytralt og deskriptivt. Mørke ting skildres som selvfølgelig. Dette burde få nakkehårene til å reise seg, men av en eller annen grunn gjør det ikke det. Er det noen som er enig?
Er det noen som har lest noen av de andre bøkene, er det på samme måte der?
"Strong men, strong men, men who are truly role models don’t need to put down women to make themselves feel powerful." Michelle Obama
Det skjønner jeg veldig godt. jeg har tenkt å lese den med forsiktighet, nettopp fordi jeg har hørt at det er så bekmørkt. Håper vi snakkes på neste bok da! :-)
Ja det er supert om du blir med i diskusjonen! :-)
Fiolinane ble bok nr. 8 i Dystopisk lesesirkel! :D her er tråden om den: https://bokelskere.no/tekst/309222/
Jeg har skrevet at leseperiode er 16. oktober-16. november, høres det ok ut?
Da avslører vi vinneren av dystopisk lesesirkel bok nr. 8: Fiolinane av Jan Roar Leikvoll!
Jeg er veldig spent på denne boka!
Sagt om boka:
"Leikvoll har funne sin eigen estetikk og gjer som han Gud der oppe i himmelen: Han skaper verda av inkje.”
Odd W. Surén, Dag og Tid
"Briljant utført, nesten utålelig tungt. Jan Roar Leikvoll er et skrivetalent som kompromissløst fordyper seg i det ondes problem".
Pål Gerhard Olsen, Bergens Tidende
Boka er ikke å få tak i på Storytel eller Audible, men godt tilgjengelig i bibliotek, bokhandlere etc.
Som vanlig er alle velkommen til å lese boka og delta i diskusjonen! Det er uforpliktende å være med, men vi håper du synes det er så gøy at du slenger deg på en bok til. Men det kan være tungt å lese masse dystopier, så pauser er lov ;)
Leseperiode: 16. oktober til 16. november
Diskusjoner om boka legges i denne tråden. Forslag til andre bøker og diskusjoner om gruppa legges her: https://bokelskere.no/tekst/288884/
God lesning! :D
Avstemming for bok nr. 8 i dystopisk lesesirkel finner du her: http://doodle.com/poll/8s9xnskc59ynh7y3
De som vil kan være med å stemme. Frist: 8. oktober
Vær anonym om du ønsker! =) Bli med! :D
Stemmer! Jeg hadde ikke sjekket. Ny avstemming med omkamp mellom de fire og ett nytt forslag her: http://doodle.com/poll/8s9xnskc59ynh7y3
Ny avstemminng klar: http://doodle.com/poll/8s9xnskc59ynh7y3 =)
Hei! Er det loen mye forslag? hvis ikke, kamslje vi kan lese den som fikk nest mest stemmer forrige avatemning? :-) Håper flere blir med videre!
Tusen takk for en kjempefin oppsummering! =) Jeg fikk lyst å lese beskrivelsen av biblioteket.
Det høres ut som at du synes boken er relativt realistisk- stemmer det?
Var det noe som skurret eller noe du skulle ønske var annerledes?
Jeg får ikke lest denne boken, men koser meg heller med å følge med her på deres opplevelser :-)
Den var forresten bare skummel heeelt i begynnelsen ;-) Det gav seg fort!
Hehe nei, måtte tjuvstarte litt siden den er så lang ;-) :-)