Neste bok i lesesirkelen blir Metro 2033 av Dmitry Glukhovsky.

bok-cover

Her er settingen i boka: "Året er 2033 og verden er redusert til et radioaktivt helvete. I Moskva har de overlevende trukket ned i byens undergrunnsbane. De voksne husker fortsatt sivilisasjonens glansdager, men i metroen er det klart at menneskets storhetstid er forbi – og sivilisasjonen med den. Det fødes mutanter grunnet stråling, men selv de normalfødte barna er små, bleke og har lysømfintlige øyne. All kommunikasjon med verden er brutt og de parhundre menneskene i Moskvas metro vet ikke om de er de siste menneskene på jorda. Dette er en verden uten en morgendag, der følelser og fornuft har måttet vike for instinkt – hvorav det viktigste er overlevelse" Hentet fra http://www.denharjeglest.com/2012/11/dglukhovsky-metro-2033.html

Det er en post-apokalyptisk dystopi, som først ble publisert på en blogg. Den ble veldig populær og etterhvert utgitt i bokform. Det finnes også oppfølgere =)

Den finnes på norsk og engelsk i bokhandlere, bibliotek og Audible (sistnevnte kun engelsk).

Foreslår leseperiode 21. august til 21. september.

Som vanlig er lesesirkelen åpen for alle som har lyst å bli med, det er veldig hyggelig med nye deltakere =) Og det er uforpliktende å være med, du trenger ikke å forplikte deg til å lese mange bøker, ikke til å lese en hel en gang. Så velkommen!

Diskusjoner om lesesirkelen og nye forslag legges i denne tråden: https://bokelskere.no/tekst/288884/

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 59 svar.

Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (5) Varsle Svar

Da ble jeg ferdig med Metro 2033 for noen dager siden. Har lest et par bøker i andre sjangere samtidig. Romanen begynte bra, men ble skuffet over siste halvdel. Kommer ikke til å lese oppfølgeren. Gleder meg til neste bok :-) Er glad for å ha funnet denne lesesirkelen, da den får meg til å lese bøker jeg kanskje ikke hadde valgt på egen hånd... Sjangeren er en av mange jeg gleder meg over å lese!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det var et interessant bokprogram du hadde lagt ut link til. Takk

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg likte ikke "Salamanderkrigen" noe særlig, men denne likte jeg. Til og med så godt at jeg har gitt terningkast 6! Jeg liker serien "The walking dead", det å overleve da verden er gått i oppløsning slik vi kjenner den. Metro 2033 ga meg mye den samme følelsen av spenning, å lese om en måte å leve på som er helt på kanten. Så hva er det boka forteller meg? Først og fremst er den en spenningsbok, som også til tider fikk håra til å reise seg og gåshuden til å komme frem. Samtidig tenker jeg at forfatteren forteller at mennesker alltid vil tilpasse seg og de vil alltid ha de ulikhetene de har. I undergrunnen danner det seg ulike "byer". Noen er fattige, andre bedre stilt. Noen er religiøse, noen er rasistiske. Noen lever demokratisk, andre styres av en leder som har utnevnt seg sjøl. Ja, det finnes til og med kannibaler. For meg, forteller forfatteren at menneskeheten ikke nødvendigvis blir noe annerledes, selv om livet endrer seg så drastisk og det er så få mennesker igjen på (under) jorda. Jeg hadde ingen problem med å leve meg inn i denne boka, Artjom var i tankene mine så fort jeg satt i bilen på vei hjem fra jobb. Lettlest bok synes jeg også! De svarte monstrene tenker jeg vi kanskje kan få mer svar på i neste bok? Det var jo ikke før de siste sidene at man kunne forstå at de var misforstått og egentlig ønsket å hjelpe menneskene. Eller var det bare en hallusinasjon Artjom fikk? Jeg likte slutten, selv om den ble stående litt åpen ift hva som skjer videre med Artjom. Det kan gå flere veger. Min absolutte favoritt-del av boka: Da de beveger seg i det store biblioteket over bakken. Beskrivelsene av dette biblioteket med mange trapper og rom, som nå står tomt og mørkt med planter voksende vilt; virkelig flott! Spent på å høre om flere har samme opplevelser av boka eller om vi er uenige? :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Fin beskrivelse av boka. Jeg gleder meg til å lese slutten. Jeg liker også Walking Dead. Savner kanskje at Artjom har noen som er med ham på ferden.... At han har noen han føler et tettere bånd med, det ville tilført historien en ekstra nerve, muligens...? De korte bekjentskapene han får på sin ferd er interessante og spennende, men når deres veier (skinneganger) skilles (de forsvinner, dør etc. ) er det ikke noe som går nevneverdig inn på hverken Artjom (eller leseren). De er bekjente... ikke "familie", slik det er i f.eks. Walking Dead. Bare en tanke som slo meg nå, i og med at du nevnte WD. Er helt inne i "landskapet" og den verden de lever i under jorden. Veldig bra! Men har et litt distansert forhold til karakteren(e). Har fortsatt en del igjen å lese!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, du sier noe der. Jeg tenkte faktisk underveis litt på om det kom til å dukke opp en kjæreste eller venninne. Veldig mange mannfolk i historien. Men samtidig er det jo litt klisje/typisk at det skal være ei jente i bildet, så kanskje det er bevisst fra forfatteren at det ikke er det? Kanskje er Artjom litt ung enda også? Ikke lett å si :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk for en kjempefin oppsummering! =) Jeg fikk lyst å lese beskrivelsen av biblioteket.

Det høres ut som at du synes boken er relativt realistisk- stemmer det?

Var det noe som skurret eller noe du skulle ønske var annerledes?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kan man si realistisk på en urealistisk måte, så ja :)
Jeg kan ikke si at det var noe jeg reagerte på, som skurret.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg får ikke lest denne boken, men koser meg heller med å følge med her på deres opplevelser :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har et godt stykke igjen! Artjom har akkurat stukket av fra dotømmerjobben, og er nå hos Jehova-folket. Settingen i boka er effektfull og spennende, men jeg har et litt lite engasjert forhold til hovedpersonen. Ser at historien må egne seg godt som videospill, der hver stasjon er en ny level og karakteren erverver seg, og mister, nyttige verktøy og informasjon på ferden. Spiller ikke selv, så ikke aktuelt for meg :-). Enig med Jostein i at de overnaturlige elementene med fordel kunne vært utelatt. Så for min del håper jeg at det ikke kommer masse sånt fjas mot slutten av boka. Plottet er spennende nok som det er! Har mye å gjøre i helga, men skal få lest videre. Boka engasjerer, og har ikke tenkt å legge den fra meg. Spørs dog om jeg rekker fristen... God helg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har igjen litt av boka. Så langt mener jeg det går fort i svingene. Er liksom ikke helt inne i historien før det fortsetter til noe annet. Er ikke helt med Artjom, selv om jeg syntes han møter på gode karektestikker av forskjellige ideologier underveis.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja - der var jeg visst kommet til endestasjonen for Metro 2033 ......
Fasinerende reise. Og ordnet overgangsbilett til Metro 2034.
Tar sjansen på at jeg kommer velberget gjennom den turen og .....

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sjølv trur eg at eg nøyer meg med 2033. God bok, og mange lause trådar som det kan spinnast vidare på i ein oppfølgar. Men eg kan styre begeistringa for dei metafysiske eller parapsykologiske eller kva ein nå måtte kale det for, elementa i forteljinga.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Metro 2034 har fått litt blandet kritikk. Men jeg tar sjansen når jeg er så godt inne i stoffet, på at den er ihvertfall nesten like bra.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg får faktisk assosiasjoner til Jostein Gaarders "Sofies verden". Mens det var en reise gjennom filosofier, er dette en reise gjennom religiøse og ideologiske retninger. Har begynt å høre litt bedre etter hva som blir sagt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Godt poeng. Og Glukhovsky kan vere ganske infam innimellom når han karikerer religionar og ideologiar. Eg har også tenkt litt på at der truleg er ein del satirestikk til russiske forhold som eg gjeng glipp av undervegs.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg har ikkje lest Odyseen på ordentleg, berre i forenkla utgave som barn (kanskje var det til og med berre utdrag?). Men historia i denne boka framstend som ein slags odysse. Skal tru kor mykje som er direkte inspirert av Homer?

I tillegg får eg av og til ei folkeeventyr-kjensle. Askeladden som støyter på gode hjelparar, eller snublar over ting på vegen som han får nytte av seinare. Men så langt er det i allefall inga kongsdatter i sikte ...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Nei, dette er foreløpig et veldig maskulint miljø. Burde dukke opp en kongsdatter eller lignende etterhvert.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har sittet og sett på en videosnutt fra de vakre metrostasjonene i Moskva. Kom riktig i stemning.
Vakre Moskva Metro

Eller denne

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fantastisk, eg hadde ingen aning om at metrostasjonane i Moskva var så rikt utsmykka. Dette kjem ikkje særleg godt fram i den delen av boka eg har lest hittil. Skulle eg nokon gong reise til Moskva så kjem nok ein rundtur på metroen høgt opp på lista over kva eg skal gjere.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har vært i Moskva et par ganger og kan bedyre at mange av stasjonene virkelig er verdt et besøk! Noen stasjoner ligger så dypt at man som turist, som er uvant med denne metroen, føler at man er litt på vei til et annet univers når man står i rulletrapper som går bratt, og laaangt, nedover....

Godt sagt! (2) Varsle Svar

og med 'riktig stemning' mener du vel dystopi ;) ?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vel, kanskje som et førdystopisk bilde. Fint som en bakgrunn.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Blir med på denne jeg også:-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (3) Varsle Svar

Er godt i gang nå, hørt ca.20 % av boken. Og ja, heldigvis - var ikke så skummel som fryktet. God bok - får lyst til å høre mer, men prøver å porsjonere. Hvor realistisk overlevelsesmulighetene er, f.eks mht strålingsfare fra vannet og av alt de har hentet ned fra overflaten, er jeg litt usikker på. Men pytt - dette er fiction og da er alt mulig.
Morer meg over oppleseren som prøver å skille karakterene med mer eller mindre russisk aksent og grov røst :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Oppleseren, Rupert Degas, er god, ja. Hørte ham lese en Murakami-roman en gang og det var en minneverdig opplesning (rent bortsett fra at romanen i seg selv var flott). Men jeg lurer på om jeg ville foretrukket at han ikke lagde "russiske" stemmer. Han har en så behagelig lesestemme at jeg tror jeg synes det er litt forstyrrende med denne russiske aksenten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I papirboka så er det eit kart over metroen. Det gjeng ein del tid til å bla tilbake til kartet for å orientere seg om kvar dei ulike stasjonane ligg i forhold til einannan, og ved eit par høve måtte eg rett og slett gi opp å finne den aktuelle stasjonen. Men for de som høyrer på lydbok så slepp ein jo å bruke tid på dette (det skulle vært interessant å vite korleis metro-kartet eventuelt blir formidla på lydbok ...)

Men skulle de likevel ha lyst til å sjå kartet, så er det eit eksemplar nedanfor. Ikkje heilt likt som i boka, men betre på den måten at her er namna på linjene tatt med.
skriv bildebeskrivelse her

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Flott å få dette kartet, takk skal du ha. De får nok ikke formidlet det på en sånn måte at det fester seg i mine hjernevinninger i hvert fall.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En annen har lånt Elverum Bibliotek sin utgave, men jeg er førstemann på ventelista så da rekker jeg fint å bli med :) Hvor tjukk er boka?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du kan be biblioteket om at de får sendt boka fra en annen avdeling. Da slipper du å vente :-)

Den engelskspråklige paperback-utgaven er på 460 sider. Da skulle vel den norske utgaven være der i nærheten mtp sideantall også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mtp hvor lang tid vi har på den så går det nok fint å vente :) Jeg leser ganske mye og raskt så det blir nok ikke noe problem. Ganske passe antall sider det der!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Siden denne allerede står i bokhylla mi så er det stor mulighet for at jeg slenger meg med denne gangen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ææææ den er skummel! (etter 12 minutter av 20 timer) :-O

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var det jeg var redd for - så ut til å være opplegg til høy puls. Du klarte ikke å vente til den 21. ? :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den var forresten bare skummel heeelt i begynnelsen ;-) Det gav seg fort!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hehe nei, måtte tjuvstarte litt siden den er så lang ;-) :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne leste jeg i sommer, så kommer til å følge med på diskusjonene deres☺️ Spennende!

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har tråla nettet etter norsk innbunde utgåve av denne boka. Den ser ut for å vere ute av sal. Eg har heller ikkje hatt lukka med meg på nettsidene til div antikvariat og bruktbokhandlar. Skulle det vere nokon som har tips om kvar den eventuelt er å få tak i vil eg vere takksam for det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dersom du vil lese Metro 2033 på norsk, så kan du bestille den på ark.no. Da har du den i posten i løpet av ca to dager. Se her:

https://www.ark.no/ark/boker/Glukhovsky-Dmitry-Metro-2033-9788203370809#.V7ILMfmLSM8

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det ser ut til at de har den på lager på en del Ark butikker, både i innbundet og i pocket. Sjekk her f.eks: Ark.no

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk til deg og krira. Det ser ut for at bestillinga har gått igjennom.

Så undrar eg meg litt over kvifor eg ikkje fekk treff på Ark når eg søkte etter boka på Bokfunn eller på Google

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Merkelig. Men bra du fikk tak i boka:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det var det. Og enden på visa blei at eg no har både ei innbunde og ei pocket-utgåve av boka. Så dersom det er nokon som ikkje har fått tak i boka enno, og har lyst på ein ulest pocket-utgåve så er det berre å ta kontakt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har framleis uåpna pocket-utgåve liggande. Dersom nokon vil ha den, så sender eg den. Pris; donere eit valfritt beløp til Røde Kors.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så snilt av deg, jeg tar den gjerne mot en donasjon til Røde Kors. Jeg følger deg, så da får du kanskje lov til å sende meg en PM som jeg kan svare på? Husker ikke helt hvordan det fungerte med disse restriksjonene på meldingene. Tusen takk! :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Supert, du får den. Har sendt melding.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg jobber på Norli i Tromø, og mener bestemt vi har en innbundet kopi i hylla. Gå innom noen bokhandler og se :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk for tips. Eg ringte Norli Nerstranda, dei kunne ikkje sjå at dei hadde innbunden kopi i butikken, Den hyggelege dama som hjelpte meg meinte også å kunne sjå på dataen at ingen av Norli-butikkane har den inne. Men dersom du kunne ta deg bryet med å dobbeltsjekke ved anledning så ville eg bli glad for det.

Her eg bur har vi berre ein bokhandel, så leitemuligheitene er ganske avkorta. Men eg har kika i ein del restekasser i diverse bokhandlar der eg har feriert i sommar, men utan hell når det gjeld akkurat denne boka (derimot fann eg ei anna som eg har vært på utkik etter ei stund ....)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå har jeg sjekka, og det stemmer at vi har den inne, flere Norli butikker har den også inne. Kanskje hun har sett på feil bok når hun var og søkte. Men så flott at du fant den et annet sted da :D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kanskje jeg har sett feil da, eller at den har blitt solgt siden sist jeg så den. Skal ikke på jobb igjen før på fredag, men kan dobbeltsjekke da :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Book Depository selger den som CD-Audio

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Spennende. Boka er kjøpt :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Flott. Ser spennende ut selv om den ikke var blant de jeg stemte på - eller den så egentlig litt i overkant spennende ut, derfor stemte jeg ikke på den :-) Tar den som engelsk lydbok denne gangen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Audible eller fra et annet lurt sted? :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Audible :-) Har 24 bøker i året-abonnement. Kommer rimelig ut av det da

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Harald KPiippokattaTherese HolmSigrid NygaardBjørg RistvedtEgil StangelandLinda NyrudPi_MesonStig TAneSynnøve H HoelMarteLailaTine SundalTatiana WesserlingTove Obrestad WøienTor-Arne JensenMalinn HjortlandJoakimIngridLabbelineBenteTheaElisabeth SveeDinaAkima MontgomeryMads Leonard HolvikIngunn SSigrid Blytt TøsdalMarianne  SkageRandiKirsten LundTrude JensenGitte FurusethTone SundlandJon Torger Hetland SalteAlice NordliIngvild SMonica CarlsenChristoffer Smedaas