Retusjert barn

Jeg var et retusjert barn
men jeg var med overalt i en medaljong med hårlokk

På min egen hatefulle måte
elsket jeg henne jo!, sa jeg til datteren

Er det er sånn med oss også,
sa jeg til meg selv

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Motlys

(…)

Jeg ser en datter i motlys. Hun står stille
som en dronning.
Hun holder hendene foran seg,
setter fingeravtrykk
på himmelen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Flyttesang

En gang for lenge siden begynte jeg å pakke
Det er verre
det er verre enn du tror

Alt som har ventet i kott og kjeller
ligger på gaten
Folk går og pirker i det og ler
Det er verre enn du tror

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg hørte også boken med samme oppleser som deg. Fantastisk oppleser. Murakamis bøker er ikke akkurat mettet med handling, men fylt med stemning og pirring av egen fantasi.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Murakami er en favoritt og jeg leste boka for mange år sia. Husker den ikke, så jeg stemte på den og gleder meg til gjen-les av den!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da blir jeg ikke med denne runden, selv om Murakami er en av mine absolutte favoritter. Ikke lenge siden jeg leste denne, men følger med på tråden. Får heller hygge meg med den siste novellesamling hans; Første person, entall.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg leser den nyeste til Lars Saabye Christensen, nemlig «Byens spor, Jesper og Trude». LSC er en av mine favorittforfattere og jeg har gleda meg til denne boka skulle komme. Forhåndsbestilte den, så den kom i postkassa dagen etter at bokklubben fikk den inn. Jeg er også med i den dystopiske lesesirkelen, men har ikke begynt på Regnhegren enda. Høres lovende ut at den er vanskelig å legge fra seg!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det er det som er spennende med å diskutere disse bøkene. Jeg har ikke satt så pris på enkelt andre bøker som jeg har sett at du likte!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har en bok liggende på bordet, klar til å leses, og vil foreslå den.
Den er litt i tema som den foreslåtte boken av Ian McEwan og av en forfatter som vi har lest tidligere; Klara og solen av Kazuo Ishiguro.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hvis du kan ha den på dansk ser det ut til at http://www.sphinxforlag.dk/ straks har den klar.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er nok ikke så lett å få tak i en fysisk bok lenger, på norsk. Det er visstnok ikke planer om å trykke nytt opplag heller. Det går derimot an å få tak i den som e-bok på f.eks Kindle.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

uimotståelig tittel da.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så interessant ut. Ser den er ledig på biblioteket.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Denne fristet umiddelbart, men så var det det om jeg får somlet meg til å lese den i oppsatt periode da. :D

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dessverre. Nok pest i hverdagen som det er. Jeg venter på at Ted Chiangs "Exhalation" skal komme i postkassa. Exhalation: Stories contains nine stories exploring such issues as humankind's place in the universe, the nature of humanity, bioethics, virtual reality, free will and determinism, time travel, and the uses of robotic forms of A.I. (Wiki). :) Ted Chiang har dessuten skrevet novellen som filmen Arrival er basert på. Spennende forfatter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Der hun stod med ordførerens dagbok mellom hendene, ble hun uvel ved tanken på at den tyske funksjonæren likevel hadde beholdt embetet og kontoret sitt og fortsatt å styre byen helt til Den røde armé marsjerte inn og han flyktet vestover. Likevel har hun aldri klart å glemme det han skrev om at han ville hjem, bare hjem, som et rop fra et barn som er villig til å gjøre hva som helst for å slippe å se, men i det korte øyeblikket da han likesom slo hendene for øynene, hadde selv den pliktbevisste tyske funksjonæren forstått at hjemme aldri mer kom til å bety Bayern, aldri mer nordsjøstrender eller Berlin, hjemme var forvandlet til selve tiden som lå bak ham, Tyskland var for alltid forvandlet til noe legemsløst, den fortapte ånd som verken visste om alle grusomhetene eller behøvde forestille seg dem.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

De første kapitlene var nydelige og jeg gledet meg til fortsettelsen. Men der ble jeg skuffet. Romanen er unødvendig ullen, bare enkelte personer er navngitt og jeg klarer ikke henge med i forbindelsene eller hva som egentlig skjer med enkelte av karakterene. Dette er en hus-krønike, der vi følger eierne av huset opp gjennom tidene, sånn i motsetning til en slekts-krønike. Det er et spennende grep! Det er også noe tydelig Jon Fossesk over skrivestilen, med stadige gjentagelser av linjer og hele avsnitt - men der dette grepet har en manende effekt hos Fosse, gir det bare inntrykk av latskap hos Erpenbeck..
Jeg er også usikker på om jeg egentlig lærte mer tysk historie av romanen. Tror nok det hadde vært en fordel om jeg kunne mer tysk historie før jeg leste den. Men jeg ble mer nysgjerrig på å lese mer om DDR-tiden etter krigen i alle fall. Dessuten kommer det skrekkelige ordet "avjødifiseringsgevinst" til å henge ved; den tyske stat krevde at tyskeren skattet av fortjenesten han fikk når han kjøpte hus og hjem billig av flyktende jøder. Overgrep satt i system der altså.

Som huskrønike har romanen en gripende tittel: Hjemsøkelse (på tysk Heimsuchung). Det handler om mennesker som søker hjem, lengter hjem, hjem til trygghet, hjem til det vante og kjente, hjem til en tid som er tapt og ikke finnes. Innledningsvis siterer Erpenbeck "Akk, min barndoms skoger, når jeg kommer, kan dere gi meg min ro tilbake?" (Friedrich Hölderlin). Min barndoms skog er tapt og borte, erstattet av nye, store bolighus, så jeg kjenner følelsen. I tysk sammenheng, med den turbulente historien de har gjennomgått med skyld og skam må hjem-søkelsen være desto mer desperat. Vi trenger noe i livene våre som er bestandig, som står der og er slik det alltid har vært. En skog, en hage, et hus.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Fram til denne dagen har jeg ikke ant at onkel Ansgar var til. Ikke hesten heller. Likevel har de vært til hele tiden. Bare ikke for meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Prøv å gjøre et vanlig google-søk. Hos meg kommer da ofte bokens bokelsker-side opp på første- eller andreplass, og da kan man legge den til som vanlig. Når man har lagt den til i boksamlingen sin behøver man ikke søke på google for å finne den igjen senere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den aller siste neandertaler satt kanskje en kveld og så ut over gresslettene. Han så havet i det fjerne. Et rådyr tuslet frem med skumringen. Han hørte rugdas vingeslag i den tidlige vårnatten. Han reiste seg, stabbet inn, la seg under fellen. Og sovnet. Ilden sluknet.

Og der slutter verden for neandertalerne. Cirka 32 000 år før vår tid.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Karin BergRosa99NorahBerit RSiv RønstadMonaBLTurid KjendliesomniferumHarald KBerit B LieKetilsveinEgil StangelandIreneleserellinoronilleKirsten LundTone Maria JonassenMorten Jensenandrea skogtrø egganKaramasov11ingar hRandiATorRufsetufsaSynnøve H HoelRagnar TømmerstøAnne Berit GrønbechMarit AamdalritaolineEvaAmanda AElinBeReidun SvensliAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBente NogvaVannflaskeTovealpakkaEli HagelundSigrid Nygaard