Har gått hus forbi hos meg at det var ny forslagsrunde. Vi har hatt mange gode forslag tidligere, så jeg kikket litt på de. Vil foreslå Med livet foran seg av ´Emile Ajar. Både boken og forfatteren virket interessante.
Anbefaler Audible.co.uk. Stort, bredt utvalg, grei pris, stadig tilbud og en del gratismateriale (for eksempel podcaster). Ikke minst: mye god kvalitetslitteratur og gode opplesere. Du beholder bøkene om du sier opp abonnementet.
Jeg synes bookbites generelt har hatt få lydbøker. Bruker den stort sett kun til å lese e-bok. Kan det være at konkurranse fra Storytel osv er så stor at bookbites ikke legger seg i sæla for å ha mye lydbøker sjøl? Bare gjetning fra min side altså.
Enig! Jeg slet veldig med det der. Gikk nok minst 100 sider inn før jeg følte at det var mer interessant. Og ikke minst at jeg hadde lært meg navna på alle som var med..
Ja, vi må snakke litt om BookBites altså, de norske bibliotekenes app for e-bøker og lydbøker. Appen er velfylt med tanke på e-bøker, men utvalget av lydbøker har gradvis blitt skrellet ned til nesten ingenting. Hva skjedde? Alle lydbøkene jeg har hørt på tidligere der er tatt bort fra katalogen, og det er nesten ingenting å låne lenger. Mulig det bare gjelder Viken-bibliotekene som jeg tilhører. Noen som vet?
Jeg har også flytta, og i den prosessen kasta jeg en hel del bøker, og er glad til. For det meste bøker jeg har kjøpt på diverse utsalg som har blitt liggende og samle støv. Bøker som aldri blir lest eller aldri kommer til å bli lest på nytt er det bare tull å samle på. Det krever en del kvadratmeter både av areal og av innkjøpte bokhyller for å samle på slikt også og kvadratmeterprisen er høy!
Bøker jeg er glad i derimot kastes ikke. Jeg har mer enn nok igjen.
Gjenbruksbutikkene her omkring vil IKKE ta imot bøker. De flyter over av bøker. Det trykkes i det hele tatt opp altfor mange bøker av ymse kvalitet (både innholdsmessig og innpakning). Jeg har blitt mer bevisst på å ikke kjøpe romaner lenger, men låner dem på biblioteket.
Sakprosa har jeg derimot en svakhet for og innkjøpene går til det.
Veldig interessant tanke!
Hvis filen til Lillevi lå i en mappe (folder), så kan man høyreklikke på mappen, velge "flere alternativer" og deretter velge "gjenopprett tidligere versjoner". Da skal den i prinsippet kunne hente tilbake tilstanden da ønsket fil fortsatt var en del av mappen.
Ferien min var over skjærtorsdag. Skal på natt tre av fire nå straks. Har fått lest et par bøker tidligere i påska. Nå leser jeg Landstrykere av Hamsun sammen med lesesirkel her inne. Kommet ca 1/3 uti og begynner virkelig å forstå at han ble så stor. Mektig språk og beskrivelser.
God påske videre!
Har lest ca 110 sider. Må dele et utsnitt fra side 105, Bokklubbens utgivelse 1966. Dette måtte jeg lese flere ganger, og jeg måtte ta en pause og bare stirre ut i lufta. Det tok nesten pusten fra meg og jeg forstår hvorfor Hamsun ble/er så stor.
"Menneskene mindtes længe dette uveir, en jevndøgnsgalskap som ristet jorden og forfærdet sjælene. Det begyndte med en usedvanlig stilhet: det blev dødt omkring, selv sjøfuglene tidde, verden syntes å ligge i reiv. Denne tunge urørlighet var næsten det værste , det var intet andet end den, en tilstand uten mening for mennesket. I tolv timer stod verden fast i en uorden, en feiltagelse som kunde være nok til å gjøre sindene fordrukne - så dirrer et fattig græsstrå på rorbodtaket, så puster en vind, stilheten er sprunget læk, sjøen lever igjen, et sted langt borte kommer noget - kommer noget som et slæp, et væld av hørlighet, det kommer og kommer, det sætter en pipe ind, det hviner og sætter flere piper ind, det sætter basuner ind, orgler, brøl og raseri ind. Havet blev på et par timer det hvite vanvid."
Fantastisk!
Hva tenker dere om tittelen, Landstrykere? Hvorfor valgte han nettopp det som tittel?
Jeg tror at tittelen henspeiler på rotløshet og utferdstrang. Men jeg tror at det ligger mer i tittel-valget. Jeg har notert meg et sitat: "De var blitt landstrykere også i kjærlighet." (S. 255, om Edevart og Lovise Margrete).
Jeg synes det er en god tittel for boken, og kan ikke komme på noe som jeg synes ville være mer dekkende.
Men det var August, optatt hver dag, levende, vild og gal, dygtig.
Nu Edevart? Gud vet om han ikke tilslut måtte tigge sig ind hos Hosea og Ezra og få være der og æte sælbotsbrød til han døde. Han dugde den dag idag til det han foretok sig, men han foretok sig intet. Det han trængte og som kunde hjelpe ham var ikke noget som kunde fåes ved en dags arbeide, krebsen måtte ut på sin lange, tålmodige tilbakegang for å gjenfinde sit hode.
Saken var, begynte Joakim, at han August utviklet Polden både i godt og ondt, han tappet myr, men han drev også spekulation. Han var et uttryk for tidsånden, gav med den ene hånd og tok med den andre – hvor var så vindingen? Han skapte forandring, men i hvert enkelt tilfælde blev de goder han hadde tilsiktet opveiet av efterfølgende onder.
August svarte stundom når han kjeklet med Pauline at javel, det var slik utviklingen artet sig, det var kampen og konkurransen. Men var det et svar? Han kom ute fra verden og vilde lære os op i moderne og utenlandske ting, men hvorfor det? Jo vi måtte følge med i kampen og konkurransen. Hvorfor det? skrek ho Pauline. Jo for ellers fik vi for eksempel ikke låne og låne penger i London.
Hahaha! lo Ezra tørt og kunde ha spyttet på en slik lære. Ja det er akkurat som du sier! Hvorledes fór han åt: bygget bort jorden til by og lot os sulte. Hvad skulde byen leve av? Her er ikke ætendes og drikkendes for sjur og kråke, bare huser og mennesker. Han skaffet os det ene og det andre: mange huser og bank og fabrik og juletrær og alt slikt, men sist hørte jeg han hadde plantet tobak – hvad livnæring var det i dette? Nei, svarte han mig, men det var utviklingen, det var penger å kjøpe mat for! Penger? Ja det var penger og fortjeneste og fremskridt og alt det. Nei det er undergangen er det, vi æter og æter den fine kjøpmaten hans og gaper bare efter mere, det er vind vi får i os, den mætter os ikke
Hvorfor har dokker gjort en by av akrene dokkers?
Ja hvorfor har vi det! sa de. Men hvorfor har ikke du åtvaret os?
Heller ikke var han bare skryt og bravade, han kunde godt medgi at han stundom hadde været på knærne og levet et hundeliv, hvad indtryk måtte de så få av ham! En mand som måtte rømme et logihus for skyld og gjeld og komme sig over til en anden ø i Sydhavet for ikke å bli opætt! Men fortæl allikevel, August, fortæl! Vi vet ikke hvad som er sandt eller løgn, du vet det kanske ikke altid selv, men du er ialfald et levende avisblad og mere til, du er næring for vort drømmeliv, vi hører på dig når du har dine gode stunder, og når du stundom kjeder os så aper vi med dig og drager dig ned …
Jeg er takknemlig for at jeg ikke leste episoden i myren da jeg var yngre. På ungdomsskolen leste jeg en novelle av Hamsun der en mann myrdes med et noe uvanlig mordvåpen; en sporvogn. Bestialsk. Den historien sitter i meg enda.
Med sin psykologiske realisme og interesse for kompleksiteten i menneskers psyke, undrer jeg på om han hadde levd i dag hadde han kanskje skrevet krimromaner. Jeg ser for meg nordic noir-krim i Nordlandsk natur der alle i bygda spiller en rolle i mysteriet. Bestselger, naturligvis.
Lurer på hvor mange, bortsett fra oss to, som har traumer av Myra.
Det er best å ikke si så mye om innholdet, men bortsett fra MYRA, var det nesten en munter - i hvert fall en positiv bok til Hamsun å være, synes jeg. Føler at boken er skrevet med kjærlighet og forståelse for personene. Livet på Polden er ikke alltid enkelt, men menneskene står oppreist selv om det blåser kraftig.
Lest ca 70 sider inn! Ikke les lenger om du ikke har kommet så langt.
Altså den myra! Skrekk og gru. Jeg har i alle år siden jeg var tenåring, huska en film vi så på kino med klassen og hvor en mann sank i myra. Jeg husker nesten bare det fra filmen og det har kommet tilbake til meg mang en gang (jeg er 47 år nå). Så leser jeg disse sidene som omhandler det i myra og jeg forstår veldig raskt at her er den samme scenen som jeg husker fra ungdomsskolen! Hadde ikke lyst å lese videre, mtp hvor lenge scena fra filmen har hengt med meg. Men så viste det seg at det i boka ikke varte så veldig lenge.. takk for det.
Mener å huske at vi skal tilbake til den myra…
Nå vet jeg i alle fall hvilken filmatisering jeg har sett!
Boken er lest og resten av triologien er brakt i hus fra et antikvariat. Nysgjerrig på livet videre for folket i Polden.