Barn og traumer

en håndbok for foreldre og hjelpere

av (forfatter).

Fagbokforlaget 2000 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (2 terningkast.)

11 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Kristins eksemplar av Barn og traumer - en håndbok for foreldre og hjelpere

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Faglitteratur

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Denne boken er ment som hjelpemiddel for voksne, så vel legfolk som spesialister, i møte med barn som har opplevd traumer. I tillegg til å gi en innføring i hvordan barn reagerer under og etter traumatiske situasjoner, gir den retningslinjer og praktiske forslag om hvordan barn kan hjelpes, slik at langtidsproblemer kan forebygges eller avdempes. Mange praktiske eksempler levendegjør de tiltak som foreslås. Dyregrovs varemerke er at det han skriver, lett lar seg omsette i konkret hjelp. Denne boken er intet unntak.

Bokdetaljer

Forlag Fagbokforlaget

Utgivelsesår 2000

Format Heftet

ISBN13 9788276746822

EAN 9788276746822

Språk Bokmål

Sider 221

Utgave 3

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 2 0 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Den beste hjelpen en venn kan gi, er vanligvis å være der for den som er rammet, og være lyttende og sensitiv for vennens behov. Ved å skape en situasjon preget av ubetinget akseptering, kan den traumatiserte våge å være helt seg selv.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jenter sliter med flere lettere psykiske plager enn gutter. Kanskje det er prisen de betaler for større nærhet til sine følelser ?. Litt spekulativt kan vi si at gutter, gjennom å stenge ute eller undertrykke sine reaksjoner , kanskje lever et litt mindre problemfylt liv enn jenter , men de løper en helsemessig risiko om de må benytte energi på å holde følelsene sine på avstand. Jentene får oftere mildere nervøse plager, de tar lettere inn over seg andres ulykke, men de er også i stand til å sette ord på og gi mer uttrykk for sine opplevelser og følelser slik at kroppen ikke oppmagasinerer dette på en måte som truer helsen på sikt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dersom et barn opplever flere traumatiske hendelser etter hverandre i tid, kan sårbarheten og katastrofeforventningen bli spesielt stor. Da kan de konstant og over lengre tid forvente at noe annet fælt kommer til å hende. Over en lengre tidsperiode vil naturlig nok ofte noe hende, som da bekrefter hva de fryktet og ventet på. I verste fall kan dette medføre personlighetsendringer som kan prege deres holdninger for resten av livet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Traumatiske hendelser må forstås og bearbeides i lys av det alderstrinn barnet passerer. En hendelse som et barn opplever som 7 åring, kan ses i et helt annet lys når barnet er 11 år, eller senere når barnet er 14 år.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Situasjoner som innebærer en trussel mot vårt eget eller våre kjæres liv, ser ut til å være lagret i et minnesnettverk med assosiasjoner til andre situasjoner av samme karakter, slik at en ny situasjon kan utløse tanker, følelser og kroppslige reaksjoner fra tidligere erfaringer. Dersom slike hendelser finnes i minnet i ubearbeidet form, synes barn i sterk grad å kunne oppleve lignende situasjoner som om de opplever det samme på ny.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En jente som opplevde stadig konflikt med fysisk vold i hjemmet, forteller at for å overleve, tenkte hun seg at hun var på kino og så det hele utenfra. Dette tillot henne å være en observatør til det hele, uten at hun reagerte følelsesmessig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Når den økte beredskapen gir seg utslag i en stadig beredskap for at noe skal skje, avspeiles dette også i et nervesystem som ofte er overaktivt, og hvor barnet bruker mye energi på å ha "radaren på" for å oppdage nye tegn på fare. Samtidig vil denne fareberedskapen medføre kroppslige spenninger og muskelsmerter, spesielt i området rundt nakke og skuldre. Mage - tarm uro og hodepine er også vanlige reaksjoner.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Økt frykt er først og fremst knyttet til det som minner om hendelsen. Jo mer likhet med traumet, desto sterkere fryktreaksjon. Alt som påminner om hendelsen kan vekke fryktreaksjoner hos barnet, det være seg det de ser, hører, lukter, kjenner eller smaker. Slike traumatiske påminnelser kan være i omgivelsene, eller komme innenfra.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Frykten utløses mest av de ting som direkte forbindes med hendelsen, men også av samtale og symbolske stimuli. som f-eks sanger og musikk som ble benyttet i en begravelse, eller ved passering av en ukedag eller årsdag for hendelsen: " Eva reagerte sterkt hver torsdag kveld rundt klokken 19 - 20. Hun skjønte etterhvert dette mønsteret og fortalte at det var nettopp på denne tiden at hun fikk beskjed om at en av hennes nære venninner var omkommet i en ulykke".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er altfor lett å raskt rasjonalisere eller gi en logisk forklaring til det barn forteller. Som voksne må vi stille oss mer åpne for barns tanker, og ikke med en gang forsøke å gi en rasjonell forklaring på noe vi ikke helt kan vite.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Dissosiasjon og relasjonstraumer - integrering av det splittede jeg" av Trine Anstorp
  • "Hvordan krenkede barn blir syke voksne" av Anna Luise Kirkengen
  • "Unyttig som en rose" av Arnhild Lauveng
  • "Det vi kan stå for" av Geir Lippestad
  • "En av oss - en fortelling om Norge" av Åsne Seierstad
  • "I morgen var jeg alltid en løve" av Arnhild Lauveng
  • "Men tankene mine får du aldri" av Sverre Asmervik
  • "En dåre fri - roman" av Beate Grimsrud
  • "Noen kjenner mitt navn" av Lawrence Hill
  • "Ikke uten min datter" av Betty Mahmoody
  • "Morgen i Jenin" av Susan Abulhawa
  • "Idas dans - en mors beretning" av Gunnhild Corwin
Alle bokanbefalinger for dette verket