Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
I romanen møter vi mange av dei samansette mønster som bind menneske til kvarandre, samstundes med at det oppstår rivalisering og sjalusi på mange plan.
Omtale fra forlaget
Olav Duun (1876-1939) er ein av dei store norske forfattarane på 1900-talet. Han debuterte i 1907, samtidig med Sigrid Undset og Johan Falkberget. Hovudverket hans er seksbanssyklusen Juvikfolket som kom ut 1918-1923. Andre kjende verk er "Ragnhildtrilogien" med Medmenneske (1929-1933). Hans siste bok var Mennesket og maktene (1938). Hilderøya er ein av dei tidlege romanane til Duun, og her møter vi mange av dei samansette mønster som bind menneske til kvarandre, samstundes med at det oppstår rivalisering og sjalusi på mange plan. Professor Otto Hageberg seier det slik: "Kjærleiken er noko vaksne mennske blir offer for og som fører med seg ei tilbakevending til uløyste konfliktar frå tidleg barndom. Aggresjon, angst, tabuførestellingar og straffefantasiar innanfor ein tydeleg trekantstruktur er tydelege motiv i teksten, og kontakten med primærfigurane mor og far er viktige i underteksten."
Forlag Aschehoug
Utgivelsesår 2000
Format Innbundet
ISBN13 9788203182419
EAN 9788203182419
Serie Maxi-klassiker
Genre Klassisk litteratur
Omtalt sted Vikna
Språk Nynorsk
Sider 127
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Hilderøya er en av de mindre kjente, men dypt gripende fortellingene fra Olav Duuns forfatterskap. Romanen er en intens skildring av menneskets kamp mot både indre og ytre krefter, satt i et miljø preget av naturens harde realiteter og isolasjon.
Handlingen utspiller seg på den fiktive øya Hilderøya, et sted hvor naturens ubarmhjertighet speiles i menneskenes liv. Duun, kjent for sin evne til å skildre menneskelig psyke og samfunnsforhold, tar oss her med inn i en verden hvor kampen for overlevelse er allestedsnærværende, både i form av å overleve de harde værforholdene og i form av å takle de mellommenneskelige relasjonene som er preget av mistillit, kjærlighet, skyld og forsoning.
Duun var en mester i å skildre de mørkere sidene ved det norske bondesamfunnet, og i Hilderøya viser han på mesterlig vis hvordan menneskelig erfaring og naturens villskap kan flettes sammen til en rik og kompleks fortelling. For lesere som setter pris på litteratur som dykker dypt inn i menneskets sjeleliv og som ikke skyr unna de vanskeligere sidene ved menneskelig eksistens, er Hilderøya et godt valg.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket