De som ser etter tegn

av (forfatter).

Tiden 1997 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.02 (50 terningkast.)

168 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Ljørdal Biblioteks eksemplar av De som ser etter tegn

Lesetilstand

Ingen lesetilstand

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Romanen forteller om stoltheten, samholdet, utholdenheten og forfølgelsen av taterne. Vi møter Elias og hans familie, Akselfølget, på deres ferd gjennom landet. Sentralt står kjærligheten mellom Elias og en bondedatter som kan få store konsekvenser for dem begge. Boken har en oversikt over noen romaniord og romaniuttrykk. Dette er den første romanen i "Tatertrilogien".

Omtale fra forlaget

Stor roman om taterfolkets samhold og utholdenhet som et forfulgt folk i Norge. Fortellingen følger Elias, en fremmelig guttunge som er født på begynnelsen av århundret, samt hans familie Oliverfølget, på deres ferd gjennom landet, og gjennom vår nære historie. Romanen om Elias og følget hans består av en mengde fascinerende historier som veves inn i hverandre, der de reisende beveger seg omkring i landet, i utkanten av det etablerte samfunnet, og der kjærligheten mellom en bondedatter og en tatergutt kan få uante konsekvenser for dem begge. Britt Karin Larsen (f.1945) har en stor litterær produksjon bak seg. Hun har mottatt en rekke priser for sine bøker, bl.a. fikk hun Riksmålforeningens litteraturpris 2001 for romanen Duggpunkt ved daggry.

Bokdetaljer

Forlag Tiden

Utgivelsesår 1997

Format Innbundet

ISBN13 9788210042263

EAN 9788210042263

Serie Tatertrilogien (1)

Språk Bokmål

Sider 506

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

11 30 9 1 0 0

Bokomtaler

Dette er Britt Karin Larsens gjennombruddsroman og første bind i hennes trilogi om romanifolket, eller taterne, - dette myteomspundne folket som fikk en så hardhendt behandling. Det har vært en interessant og tankevekkende innføring i en kultur og livsform på siden av den tradisjonelle norske på begynnelsen av 1900-tallet. Vi følger flere familiemedlemmer i tre forskjellige følger, med slektsbånd på kryss og tvers, så boken kan vel kalles en kollektivroman, selv om den nok har noen tydelige hovedpersoner. Dette oppleves som veldig riktig, for den skildrer et folk med sterk fellesskapsfølelse og stolthet, og det er nettopp denne kulturen som er hovedtemaet og skildres gjennom mange enkeltskjebner. Det er en fascinerende innføring, for taterne hadde jo en livsform som på det beste frir til romantikeren i oss, med frihet og leirbål under stjernene, men også et liv som på det verste var beinhardt og iskaldt, - og som mange norske bønder og myndighetspersoner gjorde enda verre! I dette første bindet har det norske storsamfunnet ennå ikke satt inn alle angrepene på dette folket, men «Misjonen» (Norsk misjon blant hjemløse) var i gang med rett og slett å ta barna deres, og vi får ta del i taternes frykt for dette og deres hjerteskjærende fortvilelse når det skjedde. Disse ugjerningene fortsatte langt ut på 1900-tallet; da opplevde de jo etter hvert også å bli fratatt hestene og mange ble tvangssterilisert eller lobotomert, - en kultur og mange mennesker ble knust. Derfor er jeg slett ikke sikker på om jeg orker å lese de to oppfølgerbøkene, - men dette har vært en interessant og fascinerende innføring i en for meg ukjent kultur.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det var en fortelling som snublet og ruslet avgårde i sitt eget bedagelige, trege tempo. Ikke akkurat en pageturner, men en grei->god fortelling om tatere i norge på slutten av 1800 til begynnelsen av 1900 tallet.

Forteller perspektivet var litt merkelig, og skiftet ofte mellom mange roller i histoiren, og stadige små hopp fremover i tid. Det var nesten som ble en haug med enkeltstående småfortellinger. Men man skjønte jo at det var en sammenhengende historie. Men den var bare litt mindre sammenhengende enn man forventer.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Kan ikke måle seg med finnskogbøkene hennes. Dette ble litt for repeterende og ikke like fargerikt og sterkt. Allikevel viktige bøker, såre og litt rørende.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Veldig spennende lesing om et folk som var så vanlig på bygd før i tiden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Veldig spennende tema, men hørte den på lydbok og fikk ikke helt taket på den. Tror den er best i vanlig bokform da lydboken fort blir rotete uten kapitler og klare linjer når manskifter fra familie til familie.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Der veien krysser en annen vei, er det viktig å gi seg tid.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Dumheten veide ingenting, men kunnskapen, den kunne knuse et menneske. [...] Kunnskapen, den var som en nisse som klorte seg fast i nakken på folk, der slapp den ikke taket om den først var kommet til, der ble den hengende og ga dem aldri mer fred, ikke så lenge de levde. At de som slapp denne børen beveget seg lettere var en kjent sak.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

En tørr, liten latter fra prestemunnen kom det, tørrere enn smuler av fjorgammelt brød.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Dumheten veide ingenting, men kunnskapen, den kunne knuse et menneske. Var det derfor Pavo-Lina gikk så skjevt og haltende, var det byrden av det å vite for mye som hadde gjort henne sånn?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Er det ikke slik for alle mennesker her i verden, at det fremmede lokker og drar, men at det er best, tross alt, å alltid vende tilbake til sine egne?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det finnes jenter som skinner og er synlig for alle, fordi de har vært vakre fra fødselen av, eller fordi kjærligheten gir dem skjønnhet.
Andre forsvinner, glir bak en hinne, har aldri vært virkelig synlige, eller velger selv å gå inn i et ikke-liv, fordi det levende livet er for smertefullt til å bæres.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Han åpner det tikkende uret for henne, det innerste lokket, slik at selve verket er skinnende, dirrende åpent. Hun får det i hånden og ser, det beveger seg, det er som å holde en levende organisme, som hjerteslagene hos en fugleunge kjenner hun den, tiden, hun holder den i hendene sine nå, holder noe forunderlig som ingen kan stanse, holder de gylne, små hjulene som griper fast i hverandre, får viserne til å gå rundt, sekundene til å bli timer ...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Nei, tatere kan dette ikke være, de tar seg ikke post, de som er av det folket, de er sine egne direktører, kan aldri ha noen over seg, etter hva han har hørt. Tigger de arbeid av andre, er det i ytterste nødsfall, og lenge blir de aldri noe sted, for så sykner de...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Men bøndenes skikker og bøndenes hjerter, hvem kan forstå dem? Nei, hvem kan forstå dem?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Liste med ulike trilogiar frå inn og utland!


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Her er en liste fra en e-postliste for bibliotekarer med litteraturtips for menn over 60 år. Primært historiske romaner.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "De usynliges by" av Britt Karin Larsen
  • "Sangen om løpende hester" av Britt Karin Larsen
  • "Et annet folk" av Britt Karin Larsen
  • "Taterne - livskampen og eventyret" av Thor Gotaas
  • "Det kan komme fine dager - roman" av Britt Karin Larsen
  • "Duggpunkt ved daggry - roman" av Britt Karin Larsen
  • "Slik treet faller - roman" av Britt Karin Larsen
  • "Kaldere mot natten" av Britt Karin Larsen
  • "Finnskog-trilogien" av Åsta Holth
  • "Det synger i lauvet" av Britt Karin Larsen
  • "Før snøen kommer - roman" av Britt Karin Larsen
  • "Som steinen skinner" av Britt Karin Larsen
Alle bokanbefalinger for dette verket