Dette er en liste over bøker som bekrefter at vi fortsatt må markere 8. mars og ta dagen på alvor.
(Blir stadig oppdatert.)
Denne setter ord på det mange ikke orker å prate om. Voldtekt, spredning av krenkende bilder, hva som er straffbare handlinger. Og kanskje noe av det viktigste; å opplyse og oppfordre unge og voksne til å vise omsorg og å hjelpe når noen ser ut til å ha mistet kontrollen. Jeg er mye mer bevisst etter å ha lest denne, den burde være pensum på videregående og for lærere på ungdomstrinnet. Dette er en av de sterkeste bøkene jeg har lest. Den henger fortsatt i meg, 6 år etter at jeg leste den.
Denne boka forteller om kvinneliv i Kurdistan på 1980 og 1990-tallet. En verden som er så grusom at det gjør vondt å lese. Mennene dreper, slår og voldtar over en lav sko. Men heller ikke alle kvinnene er uskyldige. De sladrer på hverandre, sprer rykter og hauser opp mennene sine til vold og drap, selv mot sine egne svigerdøtre og barnebarn. Vi følger også kvinneundertrykkelsen inn i dagens Danmark, med sosial kontroll og tvangsekteskap. Men midt i all elendigheten finnes det gode menn og kvinner. Mennesker som setter sitt eget liv i fare for å redde sine døtre og barnebarn mot kulturens og religionens terror. Boka er grusom, men den er virkelig verdt å lese.
Dette er oppfølgeren til "Dødevaskeren" og tar for seg den samme tematikken.
En viktig bok om å ta grep om sitt eget liv og sine egne valg. Den oppmuntrer kvinner (og menn), som lever i krenkende relasjoner, til å ta steget ut, søke hjelp og velge seg selv foran den som trykker en ned. Den repeterer at du er verdt et godt liv og gir praktiske råd om hva du kan gjøre for å forlate den som herser med deg. Fin bok for de som selv opplever, eller har opplevd psykisk eller fysisk mishandling, eller har venner som lever i krenkende forhold.