Klubben

det 19. medlemmet

av (forfatter) og Torodd Lien (oversetter).

Pilar 2019 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.17 (23 terningkast.)

56 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Han hadde vært omgitt av rykter om overgrep i årtier. Den velkjente kulturprofilen hvis prestisjefylte klubb tiltrakk seg medlemmer fra Svenska Akademien, klubben der kunstnerskap ble født og døde. 21. november 2017 ble journalisten Matilda Gustavssons reportasje om kulturprofilen publisert i Dagens Nyheter. Atten kvinner vitnet om voldtekter, trusler og trakasserier. Dette ble begynnelsen på en rekke hendelser som skulle få en av verdens tyngste kulturinstitusjoner til å slå sprekker for åpen scene.

I Klubben utdyper Matilda Gustavsson sin granskning av makten i kulturverdenen og av grensen for hvor langt man kan gå i kunstens navn. Hun skriver om tiden omkring publiseringen, etterspillet der kulturprofilen blir dømt for voldtekt og om motsetningen i Akademien.

Matilda Gustavsson (1987) er kulturjournalist i Dagens Nyheter. I 2016 mottok hun Publicistklubbens pris, Guldpennan, og i 2018 ble hun tildelt både Tidskriftspriset Årets journalist og Stora Journalistpriset i kategorien Årets avslöjande.

Bokdetaljer

Forlag Pilar

Utgivelsesår 2019

Format Innbundet

ISBN13 9788293516323

EAN 9788293516323

Genre Biografisk litteratur

Omtalt sted Stockholm

Omtalt person Jean-Claude Arnault Svenska akademien Forum (kulturklubb)

Språk Bokmål

Sider 239

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

8 11 4 0 0 0

Bokomtaler

Forfatteren er journalist, og da avsløringene om Weinstein kom i 2017, begynte å se seg om i Sveriges kulturliv. Kunne noe lignende skje i lille, trygge Sverige? Det viste seg at det så absolutt kunne, og hadde skjedd. Et kjent navn dukket opp i flere sammenhenger, og etterhvert som Matilda fikk diverse kvinner i tale, viste det seg at Jean-Claude Arnaut hadde trakassert mange kvinner både verbalt og fysisk, og mange ganger under tvang med underliggende trusler. Det var tydeligvis en kjent sak i kretsen rundt ham, men ingen tok det seriøst nok. Selv kona hans så en annen vei.
Det hele startet med en reportasje som Matilda fikk Stora Journalistpriset for. Arnault hadde også tette bekjentskaper i Svenska Akademien, og avsløringene gjorde sitt til at han mistet en orden, og måtte sone en fengselsdom Grunnet dette ble ikke Nobelprisen i litteratur delt ut i 2018.

God, viktig og velskrevet sakprosa, som engasjerer og provoserer. Man blir målløs av hvordan enkelte tror det er greit å oppføre seg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingången till Forum är en röd dörr som någon ställt på glänt med hjälp av en gatsten, och trappan ner i källaren är ovanligt brant.
Två kvinnor hälsar oss välkomna. De erbjuder oss att hänga in jackorna i en garderob men vi tackar nej. Korridoren rakt fram är stängd, den som leder till det stora föreställningsrummet med de fyra kvadratiska pelarna. [...]
Jag ser omedelbart Jean-Claude Arnault. Han har en svart rock på sig. Håller ett vinglas i ena handen. Han står med armarna lätt utslagna, omgiven av några manliga vänner. Jean-Claude Arnault studerar oss när vi går in och sedan höjer han rösten.
Med tiden inser jag att repliken han utropar och situationen som skapas rymmer betydligt mer än vad jag kan uppfatta i det ögonblicket: "Titta nu, nu kommer det flickor!"

(Fra første side i den svenske utgaven. Albert Bonniers Forlag, 2019.)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Fem kvinner, tre menn og en datter skriver om Vigdis Hjorth" av Eva Grøner
 • "Alt som var mitt - historien som ikke skulle bli fortalt" av Cissi Wallin
 • "Velsignelser" av Caroline Albertine Minor
 • "Lucas Jackson" av Karin Kinge Lindboe
 • "Intuisjonisten" av Colson Whitehead
 • "Idioten - roman" av Elif Batuman
 • "De vektløse" av Valeria Luiselli
 • "En nesten perfekt dag - roman" av Mareike Krügel
 • "Året med 13 måneder - en dagbok" av Åsa Linderborg
 • "Roseromanen" av Øyvind Berg
 • "Bli mor no?" av Kristina Leganger Iversen
 • "Jeg blir borte i mørket - jakten på golden state-morderen" av Michelle McNamara
Alle bokanbefalinger for dette verket