Det kommer mange interessante, velskrevne, flott illustrerte, innsiktsfulle fagbøker hvert år, men de er lite synlige og lite snakket om. Her er et forsøk på å gi velfortjent oppmerksomhet til fagbøker jeg likte i 2011.
Denne har jeg dessverre ikke lest, men det er godt at slike verk blir oversatt til norsk.
Herlig sak, som forteller om myter og tradisjoner rundt blåbær, pluss gir noen oppskrifter. Mye bra folkeminne-materiale i denne og flotte bilder.
Klikk deg videre på tittelen for å lese min omtale av denne boka.
Om hatoppgjør i fotball. Forfatteren reiser rundt og overværer flere slike oppgjør. Og som alltid når det gjelder fotball, er det mye mer enn ballen som står på spill.
Klikk deg videre på tittelen for å lese min omtale av denne boka.
Herlig, rikt illustrert bok om sport og spill omtrent fra menneskenes opprinnelse til i dag. Omfangsrik og artig å bla i. En oversikt over rare idretter som konebæring, illustrasjon av hvor lett det er å se forskjell på spurtere og langdistanseløpere på gamle greske vaser og fotografier av det første engelsk kvinnelaget i fotball.
Ikke bare en oversikt over navn og deres betydning, men også litt om navnetrender og deres bakgrunn, etternavnhistorie og annet stoff for den navneinteresserte.
Klikk deg videre på tittelen for å lese min omtale av denne boka.
Interessant bok om forskningsjuks de siste par hundre årene med gjennomgang av noen av de mest spektakulære sakene. Hvorfor jukser noen forskere? Er det så farlig, egentlig? Velskrevet, lett og ledig i formen.
Denne har jeg bare lest deler av, men de delene fascinerte meg til gjengjeld veldig. Medrivende skrevet om et stort land, hvis historie lærer oss mye både om Europa og Afrika, og også det nye Asia. Ble helt hensatt av denne teksten og gleder meg til jeg får tid til å lese resten. Meget gode omtaler.
Det er ikke bare menn i mafiaen! Når mennene må i fengsel, må ofte damene "drive butikken". Ikke hyggelig lesning, dette, men lærerikt. Hva gjør f.eks. en mor når barnas beste må settes til side av hensyn til Familien?
Herlig sak der forfatteren har snakket med damer godt oppi åra om livet deres og hva de tenker nå. Gamle damer har som regel alltid noe spennende å fortelle!
Bruker gamle tekster for å belyse den historiske Muhammed. Denne her jeg bare skumlest i, men den slo meg som opplysende og godt skrevet.
Klikk videre på tittelen for å se min omtale av boka.
Nøktern og redelig beskrivelse av Baneheia-saken, helt fra leteaksjonen settes i gang til rettsaken. Mange involverte kommer til orde. Ordentlig gjort om en sak som mange har vært opptatt av.
Bla og kos deg, her er gatekunst av alle slag! Består først og fremst av bilder av gatkunst rundtomkring i Norge.
Det kommer jo mange slike bøker der folk forteller om sykdommen sin eller om å være pårørende. Denne skiller seg litt ut ved at det er en mann som forteller. Han og to andre havner sammen på stråling og ender opp som strålekameratene, et slags fellesskap midt i sykdomskampen. Godt med et litt annet blikk på folkesykdommen kreft.
Her er det hjertesykdom som er tema. I tillegg til den personlige beretningen får vi litt info om hvordan hjertesykdom behandles i Norge i dag.
En rimelig spesiell historie og en blanding av biografi og fri diktning. Et eldre ektepar har inngått selvmordspakt. Forfatteren er barnebarnet som prøver å gjeskape sine bestefordelres siste dag, basert på det hun vet. Parallelt får vi besteforeldrenes bakgrunn, et kjapt dykk ned i Europahistorien. En tynn og enkel liten sak som dro meg inn fra første side.
Viser mangfoldet blant norske, muslimske kvinner. Interessant, og veldig lettlest og muntlig i formen.
Tar for seg de vanligste planter som befinner seg langs veiene våre, med gode bilder. En søt bok som egentlig burde følges opp av en veikantvandring litt utpå våren.
Mengder av bilder, tegninger, kart og god tekst. Selv om temaet er vikinger i krig, får leseren innblikk i alle sider ved vikingsamfunnet. Utrolig forseggjort og et praktverk for de som er interesserte i denne perioden!