Som tittelen sier, er dette bøker som beskriver/omhandler etterkrigs-Norge. Det finnes mange flere, jeg har valgt ut de som er mest aktuelle for meg.
Listen er satt opp etter tips fra bokelskere. Tar gjerne imot flere.
Tusen takk til alle!
Karin Jensen sier:
Boka handler om en prestedatter som vokser opp med en streng og moraliserende far, i et hjem med lite kjærlighet. Hun har problemer med å finne seg til rette på et lite sted preget av pliktkristendom og dobbeltmoral.
En tankevekkende historie av sin tid, som så vel kunne ha vært sann.
Forlagets presentasjon:
Den 18 år gamle prestedatteren Maria drar til Oslo for å bli sykepleier. Men Diakonissehuset står for et gudsbilde og en moral Maria har prøvd å gjøre opprør mot, og hun må finne sine egne miljøer. Veien fremover ser hun ikke, før hun møter en som ikke krever at hun svarer for seg, bare at hun tar i bruk sitt talent.
Lest for lenge siden og husker ikke så godt. Har en fornemmelse av at det ble litt mye av alt. Likevel leseverdig!
Natalie Nordmann sier:
Denne er forsåvidt ikke Norge, selv om den er det likevel. Vestover til østen av Hild Henriksen. Anbefales absolutt!
Hilde S sier:
... Kan ikke se noen diskusjoner om bøkene til Ebba Haslund her; hun er vel en kjær forfatter, - håper jeg! Denne boka har jeg lest 3-4 ganger og den sier meg like mye hver gang. Som Haslund selv sa; dersom menn hadde lest litt mer litteratur av kvinnelige forfattere hadde kanskje flere ekteskap vært reddet... For meg er denne boka et "bevis" på hvor vanskelig det er med kommunikasjon, - og hvordan tingene bare suser avgårde når man ikke klarer å formidle sine tanker til hverandre, - og når man ikke "ser" menneskene rundt en.
Hilde S sier:
Oppfølging fra "Bare et lite sammenbrudd" fra 1975. Her får vi igjen følge Lillemor, familie og venner gjennom en septemberdag i 2006, 30 år eldre. Å være sammen med 80-års gamle venninner og deres familier i bokformat er ikke hverdagskost! Det beste med boka er etter min mening hvordan Haslund framstiller eldre mennesker, - et tankekors for et samfunn som tror at man endres så veldig når man blir gammel.... Og Haslund var selv rundt de 70 da hun skrev denne. Tror man må ha lest den første boka for å få fullt utbytte av denne. Leseverdige er de begge to!
Bondekona sier:
Har lest den, og fortsettelsen Sitt eget liv, flere ganger. Flott bok om kjærlighet, vennskap, selvstendighet og kvinnefrigjøring. Fint med 70-tallet som ramme. Har lest den både sist på 80- tallet og i år, og liker den bedre og bedre!
Innleder triologien om Elsi Lund.
Forlagets omtale:
Fortellingen om Elsi Lund, jentungen fra Collettsgate i Oslo, som var 4 år da krigen kom til Norge. Bjørg Vik gjenskaper miljøet i sin barndoms gate, og gir samtidig et bilde av en hel epoke.
Forlagets omtale:
Elsi Lund har blitt femten år. Puberteten er igang og nye livproblemer har meldt seg. Handlingen foregår i femtiåras Oslo. På St. Hanshaugen, midt mellom østkant og vestkant, oppdager Elsi en verden som er blitt både større, mer mangfoldig og vanskelig. Hun oppdager guttene, går med høyhælte sko og putter vatt i behåen. Hun drømmer om å bli kvinne, en drøm fylt av angst, spenning og lengsel.
Forlagets omtale:
I denne boken følger vi Elsi fra høsten 1953, da hun går siste år i gymnasiet, frem til sommeren 1956, da hun ansettes som journalist i Porsgrunn. Etter artium nøder foreldrene henne til å gå et halvt år på husmorskole, som forberedelse til ekteskapet, deretter er hun elev ved Journalistakademiet. Hun forlover seg med Snorre, men bryter etter en tid med ham og prøver å frigjøre seg fra de sosiale konvensjonene. Romanen har klare selvbiografiske trekk.
Halvbroren får varierte omtaler av bokelskere, fra "møkkabok" og "surrebok"
til Bård Støres uttalelse:
Halvbroren (...) er stor, den er krevende, den er velskrevet, den er intens og den har mange komiske scener i seg. Romanen viser Christensens utrolige evner til å vise menneskelige sider og leve gjøre tidsperioder. Selv for de som er alt for unge til å oppleve den, som skulle ønske å ha opplevd f.eks. 50- eller 60-tallet.
Og min:
Etter den gnistrende prologen tok det få sider å oppdage at dette ikke er min bok. Den kan selvfølgelig være god, jeg velger likevel andre bøker.
Fra forlaget:
Et utvalg av Solveig Christovs beste fortellinger. Christovs diktning bærer preg av psykologisk innsikt, teknisk dyktighet og et sterkt engasjement. Utvalget er ved Gordon Hølmebakk. Med etterord av Bjørg Vik.